Bouhanni a jeho tretí kúsok v desiatej etape Gira

6.5.2014, 08:17 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Prvých deväť dní už rozdalo pekné rozstupy medzi favoritov (sumár tu) a po voľnom dni sa v utorok šla absolútne rovinatá etapa s cieľom nanovo rozcvičiť nohy vrchárom, ale preveriť šprintérov v boji o červený dres.
 
10. etapa Giro d'Italia 2014 (UCI World Tour, Taliansko)
20.5. utorok rovinatá ciel rovina Modena > Salsomag. T. 179 km víťaz: Bouhanni
historia-pretekovstartova-listina
 
Po prvom týždni viedol klasifikáciu šprintérov Nacer Bouhanni (FDJ, 166b) pred trojicou domácich rýchlikov Giacomom Nizzolom (Trek, 150b), Eliom Vivianim (Cannondale, 139b) a Robertom Ferrarim (Lampre-Merida, 121b). V ružovom sa vynímal Cadel Evans (BMC), ktorý dnes určite čakával pokoj zbraniam.
 
Na trase z Modeny do kúpeľného mesta Salsomaggiore sa nedialo nič nevšedné. Veľmi rýchlo sa dopredu dostala dvojica Marco Bandiera (Androni-Venezuela) a Andrea Fedi (Neri Sottoli). Už na tridsiatom kilometri mali náskok cez osem a pol minúty. Na konci prvej hodiny sa prvý raz vážnejšie sformoval tím BMC s pomocou dvoch ľudí z FDJ a medzera medzi únikom a pelotónom sa prestala zväčšovať.
 
V nasledujúcich minútach začala hlavná skupina neprirodzene rýchlo dobiehať čelnú dvojicu. Za dvadsať kilometrov klesol ich náskok o viac ako dve minúty a pritom bolo do cieľa stále ešte viac ako 120 kilometrov.
 
ÚNIK DŇA
.nrs14. Andrea Fedi
(Neri Sottoli)
.and14. Marco Bandiera
(Androni)
Šprintérsku prémiu vyhral Fedi, zaujímavejší bol súboj v pelotóne o zvyšné body. Dvanásť bral Viviani, šesť Nizzolo a štyri Bouhanni. Pelotón sa stále k utečencom približoval, na 80. kilometri to bolo päť minút. Potom došlo k zvoľneniu. Bolo ešte zbytočné reálne pretekať sto kilometrov pred cieľom. Rozostup sa vrátil na šesť a pol minúty.
 
Andreu Fediho si možno pamätáte, ak ste sa boli pozrieť, alebo ste cez naše spravodajstvo sledovali vlaňajšie Okolo Slovenska. Mladý Talian vlani v júni ešte vo farbách Ceramica Flaminia vyhral tretiu etapu v Trenčíne. Na víťazstvo v domácom meste pre Duklu si robil zálusk Maroš Kováč, no špurtoval s defektom a bral tretie miesto.
 
Keď sa 36 km pred páskou konvoj pretekov dostal do Parmy, únik mal dva a pol minúty k dobru. Tento rok nie je dvestotisícové mesto zaradené medzi cieľové. Naposledy sa tu finišovalo pred troma rokmi. Zvíťazil vtedy po klasickom špurte Alessandro Petacchi.
 
Desiaty deň bol asi najpokojnejší zo všetkých. Napriek tomu došlo k pádu asi 18 km pred cieľom. Najhoršie vyzeral Yannick Eijssen z BMC. Vyzeralo to tak, že člen podporného tímu Cadela Evansa nebude v pretekoch pokračovať a nechá si v nemocnici skontrolovať kľúčnu kosť.
 
Fedi s Bandierom mali ešte desaťtisíc metrov pred páskou náskok okolo tridsať sekúnd, ale to už nehralo žiadnu úlohu a šprintérske tímy sa začali pripravovať na rýchly dojazd. Ten bol veľmi technický, plný zákrut. Pelotón sa v istých momentoch nadelil, ale napokon sa to všetko spojilo. V poslednom kilometri však pocítil tvrdosť asfaltu Tyler Farrar (Garmin) a stiahol so sebou aj Eliu Vivianiho (Cannondale) i pár ďalších borcov. Mladého Taliana musí mrzieť bodovacia súťaž, kde dnes vyšiel naprázdno.
 
Nacer Bouhanni mal uľahčenú cestu za tretím triumfom. Giacomo Nizzolo (Trek) ho trošku potrápil, ale nie veľmi. Tretí flek bral Michael Matthews (Orica). Cadel Evans si ružovú postrážil skúsene. Posledné kilometre jazdil absolútne vpredu a vyhol sa aj pádu. V žiadnej klasifikácii nedošlo k dôležitým zmenám.
 
Nacer Bouhanni (FDJ): "Tím Sky išiel v závere veľmi tvrdo, na kopci som sa mierne prepadol, ale nakoniec som ho prešiel na dvadsiatom mieste. Vedeli sme, že na poslednej zákrute musíme byť vpredu, Sebastien Chavanel ma tam udržal, a potom ma vytiahol ďalej. Tím bol dnes neuveriteľný, celý deň sa o mňa staral a moji spolujazdci vždy boli pri mne. Som veľmi rád, že tu s nimi môžem byť.“


VÝSLEDKY 10. ETAPY:
1. vlajka BOUHANNI Nacer FDJ 4h 01' 13''
2. vlajka NIZZOLO Giacomo TREK FACTORY RACING + 00' 00''
3. albansko MATTHEWS Michael ORICA GREENEDGE + 00' 00''
4. vlajka FERRARI Roberto LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
5. vlajka BATTAGLIN Enrico BARDIANI - CSF PRO TEAM + 00' 00''
pelotón + 00' 00''


CELKOVÉ PORADIE PO 10. ETAPE:
1. albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka BMC RACING TEAM 42h 50' 47''
2. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 57''
3. vlajka MAJKA Rafal biely-dres TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 10''
4. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 01' 20''
5. vlajka MORABITO Steve BMC RACING TEAM + 01' 31''
6. vlajka ARU Fabio 2.biely-dres ASTANA PRO TEAM + 01' 39''
7. vlajka ULISSI Diego 3.biely-dres LAMPRE - MERIDA + 01' 43''
8. vlajka KELDERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 01' 44''
9. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 01' 45''
10. vlajka KIŠERLOVSKI Robert TREK FACTORY RACING + 01' 49''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 10. ETAPE:
1. vlajka BOUHANNI Nacer FDJ 220 bodov
2. vlajka NIZZOLO Giacomo TREK FACTORY RACING 196 bodov
3. vlajka FERRARI Roberto LAMPRE - MERIDA 156 bodov
 
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ PO 10. ETAPE:
1. ARREDONDO Julián TREK FACTORY RACING 47 bodov
2. vlajka ULISSI Diego LAMPRE - MERIDA 39 bodov
3. vlajka PIRAZZI Stefano BARDIANI - CSF PRO TEAM 26 bodov
 




 
 
Preview etapy:
Úvod druhého týždňa nesprevádza žiadne kategorizované stúpanie, preto po potrebnom odpočinku vytiahnu svoje zbrane špurtéri. Na ceste z historického mesta Modena do wellness city Salsomaggiore Terme sa už jazdci nebezpečne približujú k Alpám, ale počas dvoch okruhov v záverečnej destinácii na to pelotón nemusí myslieť. Finiš je do mierneho kopca, preto pri prvom prejazde cieľovou čiarou sa bude rozhodovať v špurtérskych tímoch, koho vlastne poveria dokončiť celodennú námahu, takže v silovom šprinte môžeme byť svedkami aj nejakého prekvapenia.
 
giro-2014-profil-10
 

ĎALŠIE ETAPY GIRO d'ITALIA 2013:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop