Arnaud Démare si dojazdil na trón Štyroch dní Dunkerque

6.5.2014, 10:00 | Preteky vo svete | T. Šandor, L. Timko
Šprintérske podujatie v severnom Francúzsku poskytovalo počas piatich dní zaujímavé predstavenia medzi rýchlymi pretekármi, ktorým velil minuloročný víťaz Arnaud Démare. Okrem neho sa tu predstavili aj Gerald Ciolek, Sam Bennet, Matteo Pelucchi či Sam Dumoulin. Tím Tinkoff-Saxo sem poslal zbierať skúsenosti Michaela Kolářa.   
 
4 Jours de Dunkerque (UCI Europe Tour; 2.HC; 893 km; 60. ročník)
1. 7.5. rovinatá ciel rovina Dunkerque > Coud.-Branche 163 km víťaz: Démare
2. 8.5. rovinatá ciel rovina Hazebrouck > Orchies 162 km víťaz: Démare
3. 9.5. zvlnená ciel rovina Fruges > Calais 182 km víťaz: Chavanel
4. 10.5. rovinatá ciel rovina Ardres > Licques 189 km víťaz: Hupond
5. 11.5. rovinatá ciel rovina St.-Pol sur Mer > Dunkerque 170 km víť: Engoulvent
 
startova-listina
 
 
rovinatá ciel rovina St.-Pol sur Mer > Dunkerque 170 km víťaz: Hupond
 
 
Poslednú etapu na severe Francúzska poznačilo odstúpenie 32 pretekárov už pred štartom a pelotón ostal už iba 83-členný. Možno aj to malo za následok pokojný priebeh etapy. Už v úvodnej hodine sa dopredu dostala skupina Bagdonas (Ag2r), Engoulvent (Europcar), Fouchard a Zingle (2x Cofidis) a Mol (Veranclassic). Borci si veľmi skoro vypracovali sedem a pol minúty. Potom sa síce náskok zmenšoval, no pomaly.
 
Ešte päť kilometrov pred cieľom, keď mal balík stratu 35 sekúnd, sa zdalo, že všetko je pod kontrolou a Arnaud Démare potvrdí celkové víťazstvo tretím etapovým triumfom. Únik sa však z posledných síl prebral, iba Fouchard zvesil nohy. Jazdcom FDJ v sotva štyridsaťčlennej skupine došli sily a dvetisíc metrov pred páskou už bolo jasné, že sa rozhodne medzi unikajúcimi borcami.
 
Záver najlepšie zvládol skúsený Francúz Jimmy Engouvent z Europcaru. Atakoval a súperi sa len pozerali na jeho chrbát. 34-ročný borec to zvládol obdivuhodne. Neobzeral sa a šľapal čo to dalo. V cieli mu namerali sedem sekúnd na Romaina Zingleho (Cofidis). Bagdonans s Molom to ešte stihli tesne pred balíkom a tam špurt vyhral bez problémov Arnaud Démare.
 
Mladý Francúz vyhral celkovú klasifikáciu o šesť sekúnd pred Sylvainom Chavanelom a Asbjörnom Andersenom. Jazdec FDJ bol najrýchlejší vo všetkych dojazdoch. Na jeho smolu vyhrali tri etapy jazdci v úniku. Napriek tomu môže byť maximálne spokojný.
 
Michael Kolář preteky dokončil. Celkovo strávil na ceste o 50 minút viac ako Démare. Do žiadneho špurtu sa nezapojil, pretože vo všetkých etapách finišoval až v jednej z posledných skupín.
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY:
1. vlajka ENGOUVENT Jimmy TEAM EUROPCAR 5h 12' 24''
2. albansko ZINGLE Romain COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 07''
3. BAGNONANS Gediminas AG2R LA MONDIALE + 00' 09''
4. vlajka MOL Wauter VERANCLASSIC - DOLCINI + 00' 09''
5. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ + 00' 12''
pelotón + 00' 12''
69. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 04' 41''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PRETEKOV:
1. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ 22h 14' 25''
2. vlajka CHAVANEL Sylvain IAM CYCLING TEAM + 00' 06''
3. vlajka ANDERSEN Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 06''
4. vlajka DUMOULIN Samuel AG2R LA MONDIALE + 00' 22''
5. albansko DELFOSSE Sébastien WALLONIE - BRUXELLES + 00' 22''
6. vlajka SENECHAL Florian COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 29''
79. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 50' 41''
 
 
rovinatá ciel rovina Ardres > Licques 189 km víťaz: Hupond
 

Preteky v okolí Lamanšského prielivu majú veľmi netypický priebeh. Sú rovinaté s pár krátkymi stúpaniami, no neveľký pelotón sa každý deň delí na viacero skupiniek, čo potom rezultuje v slabý výkon kolektívu a dáva šancu malým únikom či jednotlivcom.

V predposledný deň sa klasicky miešalo všetko čo sa dalo. Ani FDJ Arnauda Démara nerátalo s finišom pelotónu a spolu s Geslinom a Fédrigom sa vydali dopredu. Ocitli sa v 37-člennej partii so všetkými favoritmi, z ktorej neustále niekto unikal. Démare však tretí triumf nezískal. Favoriti si nechali ujsť sedemčlennú skupinu, ktorá dokázala finišovať s polminútovým náskokom. Francúza to ale mrzieť nemuselo, pretože nikto nebol vysoko v poradí. Naopak, záver mal pokojný a už bez kolegov prišiel do cieľa na bezpečnom ôsmom mieste.
 
Sedmička sa delila a nie raz. Napokon predviedol najlepšie taktické aj fyzické schopnosti Thierry Hupond z Giantu, ktorý súperom ušiel a o deväť sekúnd zvíťazil. Jeho kolega a skvelý šprintér Nikias Arndt si to už kontroloval a finišoval druhý. 29-ročný Francúz vyhral vôbec prvú etapu v profesionálnej kariére. Keďže Kittel triumfoval na Gire, v Giante-Shimano môžu dnes poriadne oslavovať.
 
Celkovo sa nič nezmenilo. Ružový ostal Démare o šesť sekúnd pred Chavanelom a Andersenom. Michael Kolář pokračuje v pretekoch a pred pretekmi Okolo Nórska naberá súťažné kilometre.
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY:
1. vlajka HUPOND Tierry TEAM GIANT - SHIMANO 5h 12' 24''
2. vlajka ARNDT Nikias TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 00''
3. vlajka PICHOT Alexandre TEAM EUROPCAR + 00' 12''
4. albansko VEUCHELEN Fredrik WANTY - GROUPE GOBERT + 00' 12''
5. vlajka HOULE Hugo AG2R LA MONDIALE + 00' 12''
8. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ + 00' 31''
prvá skupina favoritov + 00' 32''
65. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 08' 43''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 4. ETAPE:
1. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ 18h 01' 46''
2. vlajka CHAVANEL Sylvain IAM CYCLING TEAM + 00' 06''
3. vlajka ANDERSEN Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 06''
4. vlajka DUMOULIN Samuel AG2R LA MONDIALE + 00' 22''
5. albansko DELFOSSE Sébastien WALLONIE - BRUXELLES + 00' 22''
6. vlajka SENECHAL Florian COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 29''
95. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 46' 12''
 
 
zvlnená ciel rovina Fruges > Calais 182 km víťaz: Chavanel
 
 
Piatok mal najťažší profil zo všetkých etáp. Samozrejme, iba zvlnený profil. žiadne veľké kopce. O únik bol väčší záujem ako prvé dva dni a jeden z pokusov bol úspešný. Vpredu sa ustálila početná skupina s jazdcami deciatich tímov. Clément Koretzky (Bretagne-Séché), Brian Bulgac (Giant-Shimano), Hugo Houle a Blel Kadri (Ag2r), Alexandre Pichot (Europcar), Julien Fouchard (Cofidis), Michael Morkov (Tinkoff-Saxo), Ralf Matzka (NetApp), Flavien Dassonville (Big Mat) a Julien El Fares (La Pomme Marseille). Štyri minúty boli maximum, čo si desaťčlenná partia vybudovala. FDJ malo etapu pod kontrolou.
 
Aj dnes sa pelotón rozdelil zhruba v polovici dnešnej trasy na jednom z kopcov. Ostalo tam asi 70 ľudí. Aj táto zmenšená hlavná skupina bola schopná bez väčších problémov únik zlikvidovať. Štrnásť kilometrov pred cieľom prišiel klasický atak Sylvaina Chavanela (IAM). Pridal sa k nemu Michael Andersen (Tinkoff-Saxo). Za nimi to bolo husté, všetko sa miešalo.
 
Chavanel - Andersen sa držali vpredu a to vyprovokovalo Arnauda Démara. Mladý Francúz sa z pozície lídra pretekov s pomocou Pierra Fédriga vydal stíhať čelo. Doskočila si ich ešte štvorica Florian Sénéchal (Cofidis), Samuel Dumoulin (Ag2r), Arnaud Gérard (Bretagne-Séche), Sebastien Delfosse (Wallonie). Pelotón hral razom až tretie husle. Rozostupy boli malé.
 
V závere sa hlavná skupina rozbila na menšie časti a bolo jasné, že úniky to dotiahnu do cieľa. Francúzsko-dánska dvojica prišla na pásku ako prvá a o šírku galusky vyhral slávny jazdec IAM Cycling. Andersen bol blízko k najväčšiemu úspechu kariéry, no Kolářovci dnes oslavovať nebudú.
 
Sylvainovi Chavanelovi sa však nepodarilo dostať do ružového dresu lídra pretekov, pretože partia okolo Démara finišovala so stratou dvanástich sekúnd a víťaz prvých dvoch etáp o dve sekundy ostal na čele. Andersen je tretí s mankom piatich sekúnd.
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. vlajka CHAVANEL Sylvain IAM CYCLING TEAM 4h 58' 18''
2. vlajka ANDERSEN Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
3. vlajka DUMOULIN Samuel AG2R LA MONDIALE + 00' 12''
4. vlajka MORKOV Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 12''
5. albansko DELFOSSE Sébastien WALLONIE - BRUXELLES + 00' 12''
7. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ + 00' 12''
prvá skupina favoritov + 00' 40''
114. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 14' 44''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE:
1. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ 12h 48' 51''
2. vlajka CHAVANEL Sylvain IAM CYCLING TEAM + 00' 02''
3. vlajka ANDERSEN Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 05''
4. vlajka DUMOULIN Samuel AG2R LA MONDIALE + 00' 21''
5. albansko DELFOSSE Sébastien WALLONIE - BRUXELLES + 00' 21''
6. albansko JACOBS Pieter TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 45''
118. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 38' 00''
 
 
rovinatá ciel rovina Hazebrouck > Orchies 162 km víťaz: Démare
 
 
Druhý deň sa podobal tomu prvému dĺžkou aj rovinatým profilom, no tentoraz celý deň husto pršalo. Napriek tomu bolo tempo veľmi rýchle a žiadny únik nedokázal na pelotón najazdiť viac ako pol minúty. Vpredu sa striedali jednotlivci. Menovať môžeme aspoň dvojicu Edwig Cammaerts (Cofidis) a Jonas Rickaert (Topsport) od štyridsiateho do dvadsiateho kilometra pred páskou.
 
Podobne ako včera, aj dnes sa pelotón rozdelil a vpredu ostala iba šesťdesiatka ľudí bez dresov Tinkoff-Saxa, teda aj Michaela Kolářa. Na poslednom prejazde krátkeho úseku mačacích hláv sa 18 km pred cieľom v Orchies rozdelila aj tá 60-členná partia. Vyprovokoval to Sylvain Chavanel z IAM. Rôzne sa to naťahovalo, delilo aj spájalo. Zopár minút existovali dve väčšie skupiny, no napokon sa to spojilo a po pár neúspešných pokusoch o atak sa špurtovalo. Bez problémov tam ostal Arnaud Démare (FDJ).
 
22-ročný šprintér predviedol svojim súperom krutý záver. 300 metrov pred páskou vystrelil ako raketa a urobil obrovskú dieru. Veľmi rýchlo vedel, že ho už nikto neprekoná a začal sa radovať. Množstvo rýchlikov štvrtok vpredu nevydržalo, takže druhé miesto bral Švéd Jonas Ahlstrand (Giant-Shimano) a tretie Tom Van Asbroeck (Topsport-Vlaanderen). Kolář opäť prišiel so svojimi kolegami v skupine so stratou desiatich minút.
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY:
1. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ 4h 01' 09''
2. vlajka AFLSTRAND Jonas TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 00''
3. vlajka VAN ASBROECK Tom TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 00''
4. albansko WEBER Sacha VERANCLASSICS - DOLTCINI + 00' 00''
5. vlajka JACOBS Pieter TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 00''
102. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 10' 17''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 2. ETAPE:
1. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ 7h 50' 21''
2. vlajka VAN ASBROECK Tom TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 16''
3. vlajka JACOBS Pieter TEAM EUROPCAR + 00' 17''
4. vlajka MARTINEZ Yannick IAM CYCLING TEAM + 00' 21''
5. albansko DELFOSSE Sébastien TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 21''
6. albansko GHYSELINCK Jan TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 23''
104. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 23' 28''
 
 
rovinatá ciel rovina Dunkerque > Coud.-Branche 163 km víťaz: Démare
 
 
Na začiatok čakalo na pretekárov jednoduchých 163 kilometrov, na ktorých mohol hromadný dojazd ohroziť len silný vietor. Úvod dnešnej etapy skutočne poznamenal tento nepríjemný živel, ktorý rozdelil pelotón na tri skupiny. Postupne sa však situácia upokojila a do cieľa postupovala hlavná skupina pohromade. V hlavnom úniku sa predstavili Jonas Rickaert (Topsport Vlaanderen) a Florian Senechal (Cofidis), ktorých však dvadsať kilometrov pred cieľom pelotón vrátil späť. Na jeho čele usilovne pracoval tím FDJ, ktorý sa potom pokúsil vystrašiť atakom Dominic Klemme (IAM Cycling).
 
Šesť kilometrov pred cieľovou páskou atakoval chronický útočník Sylvain Chavanel (IAM Cyling), ku ktorému sa pridal aj Andrien Petit (Cofidis). Hlavná skupina ale žiadne prekvapenie nepripustila a posledné dva kilometre strávila táto dvojica v pelotóne. Na poslednom kilometri sa hlavná skupina poriadne natiahla, ale Arnaud Démare perfektným šprintom cez svojich konkurentov jasne ukázal, kto je najrýchlejším pretekárom. Druhý skončil Ramon Sinkeldam (Giant-Shimano), tretí Yannick Martinez (Europcar). Michael Kolář dorazil do cieľa v poslednej skupine, ktorej sa nepodarilo vrátiť sa späť do hlavnej skupiny po veternom rozdelení. 
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY:
1. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ 3h 49' 32''
2. vlajka SINKELDAM Ramon TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 00''
3. vlajka MARTINEZ Yannick TEAM EUROPCAR + 00' 00''
4. albansko VANBILSEN Kenneth TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 00''
5. vlajka BENNET Sam TEAM NETAPP - ENDURA + 00' 00''
85. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 12' 51''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 1. ETAPE:
1. vlajka DÉMARE Arnaud FDJ 3h 49' 22''
2. vlajka SINKELDAM Ramon TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 04''
3. vlajka MARTINEZ Yannick TEAM EUROPCAR + 00' 06''
4. vlajka KLUGE Roger IAM CYCLING TEAM + 00' 07''
5. albansko JACOBS Pieter TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 07''
6. albansko DECLERQ Tim TOPSPORT VLAANDEREN - BAL. + 00' 07''
7. vlajka LADAGNOUS Matthieu FDJ + 00' 07''
8. albansko DELFOSSE Sebastien WALLONIE - BRUXELLES + 00' 08''
9. vlajka PETIT Adrien COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 08''
10. vlajka CHAVANEL Sylvain IAM CYCLING TEAM + 00' 09''
85. vlajka KOLAR Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 13' 01''
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop