V Kalifornii si šprintéri nepostrážili únik

10.5.2014, 20:40 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Po dvoch dňoch vyhradených pre súboj o celkovú klasifikáciu sa do pozornosti nielen americkej verejnosti znovu dostali najrýchlejší muži pelotónu, ktorí v tomto ročníku nemohli plytvať príležitosťami zakončiť etapu hromadným dojazdom.
   
4. etapa Tour of California 2014 (UCI America Tour, 2.HC, USA)
14.5. streda zvlnená ciel rovina Monterey > Cambria 165,1 km víťaz: Routley
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8
 
Dnes bol na programe jednoduchý deň, pretože posledný relevantný kopec sa nachádzal až 40 kilometrov pred cieľom, takže šprintéri vedeli, že v priebehu štvrtej etapy budú ich najväčšími súpermi odhodlaní borci v úniku a bočný vietor, keďže pelotón kopíroval pobrežie Tichého oceánu.
 
Na štart sa postavilo veľmi motivované a sústredené štartové pole, keďže mnohé útoky niekoľkých jazdcov na vytvorenie brejku
ÚNIK DŇA
.uhc14. Christopher Jones
(UnitedHealthcare)
.uhc14. Jonathan Clarke
(UnitedHealthcare)
.tnn14. Kevin Masmaeker
(Novo Nordisk)
.opt14. Will Routley
(Optum)
.nez14. Gregory Daniel
(Bissell)
.nez14. Matt Cooke
(Jamis-Hagens)
pelotón najskôr poľahky odrážal. Z toho dôvodu na prvých úsekoch priemerná rýchlosť prekročila hodnotu 50 km/h, ale to platilo len do úrovne dvadsiatich piatich kilometrov, keď sa definitívne podarilo vytvoriť dnešný únik. Vpredu to vyskúšali Christopher Jones, Jonathan Clarke (obaja UnitedHealthcare), Kevin de Masmaeker (Novo Nordisk), Gregory Daniel (Bissell), Matt Cooke (Jamis-Hagens) a náš starý známy Will Routley (Optum).
 
Pelotón bol ochotne zaradený za pretekármi z tímu Sky, ktorí by možno boli spokojní, keby sa únik udržal na čele až do cieľa, pretože ani jeden z jeho borcov neohrozoval lídra podujatia Bradleyho Wigginsa. Najvyššie postaveným mužom bol Gregory Daniel so stratou štrnásť minút. Tempári z tohto celku však od začiatku držali utečencov na uzde s odstupom štyroch minút.
 
Keďže pretekári sa pohybovali v blízkosti oceánu, teploty neboli príliš vysoké a mohli si vychutnávať príjemných 25 stupňov. Vedúca skupina asi nedúfala, že ich snaženie zakončí len cieľová čiara, preto sa na trati sústredili na niekoľko čiastkových prémii. Prvou z nich bola tá rýchlostná, ktorú ukoristil Christopher Jones. V tesnom závese potom bojovali o body do vrchárskej súťaže, kde podľa predpokladov dominoval jej priebežný líder Will Routley, ktorý sa dnes predstavil v brejku už tretíkrát.
 
Približne v polovici etapy sa na čelo hlavnej skupiny postavili tímy OPQS a Giant-Shimano, aby mohli situáciu držať pevne v rukách. Za belgické zoskupenie vykonával túto činnosť Martin Velits, aj vďaka ktorému klesol odstup utečencov na tri minúty. Do cieľa však bolo stále ďaleko, pretekári si teda mohli užívať krásny výhľad na Tichý oceán. Mark Cavendish ako jeden z dnešných hlavných favoritov jazdil v pelotóne úplne vpredu za svojimi spolujazdcami, pretože nechcel pripustiť žiadne zaváhanie. Pred cyklistov sa blížili dva krátke kopce, ktoré síce nemali stresujúce hodnoty, ale pre každého pretekára bola obozretnosť na mieste.
 
Akékoľvek mierne obavy pre týmito stúpaniami sa nakoniec ukázali ako neopodstatnené. Únik si po nich stále udržiaval odstup presahujúci tri minúty a obidve prémie vyhral Will Routley, ktorému sa teda podarilo ešte zvýšiť svoj náskok vo vrchárskej súťaži. Jedinou zmenou bolo, že na čelo pelotónu poslal jedného svojho borca tím Cannondale. Vedúca šestka v závere cítila svoju šancu na veľký výsledok, pretože 25 kilometrov pred cieľom si mohli naďalej užívať nezmenený náskok, preto každý jeden z nich jazdil naplno.
 
Pelotón potom začal intenzívne viesť takmer kompletný tím OPQS a okamžite svoju aktivitu zvýšil aj Giant-Shimano. Motivovaní muži v úniku to však mali dobre rozbehnuté a zrátané, preto do posledných kilometrov dávali doslova všetko. Tri minúty im zostávali v zálohe aj 15 kilometrov pred cieľom, a aj keď začalo silno fúkať, ich spolupráca pokračovala na vysokej úrovni.
 
routley-will-tocPäť kilometrov pred cieľom už táto skupina vedela, že ich sen skončí len na cieľovej páske. Utečencom sa tak prvýkrát podarilo bojovať o etapový triumf. Spomedzi šiestich unavených pretekárov, ktorí strávili celý deň na čele etapy, mal v závere najviac síl Will Routley. Na druhom mieste skončil Gregory Daniel, tretie miesto obsadil Kevin de Masmaeker. Ten ako prvý otvoril šprint, ale Routley bol v závere rýchlejší.
 
Pelotón dorazil do cieľa so stratou 1:17 a v tomto špurte zvíťazil Mark Cavendish pred Petrom Saganom a Mattom Gossom. V hlavnej skupine sa nachádzali všetci favoriti na celkové víťazstvo, preto poradie v najlepšej desiatke zostáva po štvrtej etape nezmenené. Finiš tej nasledujúcej poznačí náročný kopec, ktorý sa nachádza necelých tridsať kilometrov pred cieľom.
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY:
1. vlajka ROUTLEY Will OPTUM KELLY BENEFIT STRAT. 3h 48' 37''
2. vlajka DANIEL Gregory BISSELL TEAM + 00' 00''
3. albansko DE MASMAEKER Kevin NOVO NORDISK + 00' 00''
4. vlajka JONES Christopher UNITEDHEALTHCARE + 00' 00''
5. vlajka COOKE Matt JAMIS-HAGENS + 00' 00''
6. albansko CLARKE Jonathan UNITEDHEALTHCARE + 00' 15''
7. vlajka CAVENDISH Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 17''
8. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 01' 17''
95. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 37''
      
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 4. ETAPE:
1. vlajka WIGGINS Bradley SKY PROCYCLING 13h 53' 51''
2. albansko DENNIS Rohan GARMIN - SHARP + 00' 28''
3. vlajka MACHADO Tiago TEAM NETAPP - ENDURA + 01' 09''
4. vlajka CRADDOCK Lawson TEAM GIANT - SHIMANO + 01' 25''
5. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE + 00' 14''
6. vlajka STETINA Peter BMC RACING TEAM + 02' 28''
7. vlajka BUSCHE Matthew TREK FACTORY RACING + 02' 29''
8. vlajka CARTER Jones OPTUM KELLY BENEFIT STRAT. + 02' 31''
9. vlajka TEN DAM Laurens BELKIN PRO CYCLING TEAM + 02' 33''
10. ACEVEDO Janier GARMIN - SHARP + 02' 34''
59. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 21' 07''
91. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 23' 38''
 
 
BODOVACIA KLASIFIKÁCIA PO 4. ETAPE:
1. vlajka ROUTLEY William OPTUM KELLY BENEFIT STRAT. 19 bodov
2. vlajka CAVENDISH Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 19 bodov
3. vlajka DANIEL Gregory BISSEL DEVELOPMENT TEAM 17 bodov
4. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO 12 bodov
8. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 10 bodov
                     
 
Preview etapy:
Druhá šanca pre Sagana, Cavendisha, Degenkolba, Gossa a ďalších špurtérov, ale možno aj pre únik, ktorý môže využiť nepríjemný bočný vietor. To je stručná charakteristika stredy na juhozápade USA. Taký Jens Voight by si mohol prísť na svoje. 165,1 km dlhá etapa začína v Monterey a končí v Cambrii. Organizátori ju označili za najkrajšiu zo všetkých osem v deviatom ročníku. Pelotón si bude môcť vychutnať krásny výhľad na oceán, parky, stáda zebier či Hearst Castle (zbierka umenia a starožitností). Špurtéri si zasúťažia o body na špurtérskej prémii (Big Sur). Etapa je mierne vlnitá, na trase sú tri bodované stúpania (3,5 km; 3,5 km a 1,9 km), čo určite nebude až taký problém pre žiadneho špurtéra.
 
 
kalifornia-2014-4
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop