V Kalifornii pelotón druhý raz zlyhal, radoval sa Phinney, Sagan druhý

10.5.2014, 20:42 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Piaty deň čakala na pretekárov veľmi zaujímavá etapa, v ktorej o víťazných ambíciách jednotlivých pretekárov mal rozhodnúť náročný kopec 25 kilometrov pred cieľom, kde sa mala vytvoriť skupina s potenciálnym víťazom.
   
5. etapa Tour of California 2014 (UCI America Tour, 2.HC, USA)
15.5. štvrtok kopcovitá ciel rovina Pis. Beach > St Barbara 174 km víťaz: Phinney
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8
 
Pred jednoduchými pasážami takmer okamžite po oficiálnom štarte sa do úniku dostalo šesť pretekárov, ktorí určite chceli zopakovať včerajší scenár. Michael Schär (BMC), Danny van Poppel (Trek), Maarten Wynants (Belkin), Isaac Bolivar (UnitedHealthcare), Iker Camano (NetApp) a Sergej Tvetcov (Jelly Belly) však mali tentoraz za sebou oveľa pozornejší pelotón. Na štarte sa pretekári
ÚNIK DŇA
.bmc14. Michael Schär
(BMC)
.tfr14. Van Poppel
(Trek)
.bpc14. Maarten Wynants
(Belkin)
.uhc14. Isaac Bolivar
(UnitedHealthcare)
.tne14. Iker Campo
(NetApp)
.nez14. Sergej Tvetcov
(Jelly Belly)
museli skloniť pred veľkými horúčavami, ktoré dosahovali až okolo 37 stupňov Celzia, dobrou správou však pre nich bolo, že v Saint Barbare bolo o desať stupňov menej.
 
Dve šprintérske prémie číhali na utečencov veľmi skoro, prvú z nich vyhral nádejný holandský šprintér Danny van Poppel, na druhej sa zas radoval španielsky veterán Iker Camano. Najnebezpečnejším mužom v úniku bol Michael Schär, ktorý by si pri sľubnom náskoku dokázal udržať svoj odstup pred hlavnou skupinou aj po záverečnom stúpaní.
 
Ako sme už spomínali, pelotón sa dnes postavil na štart vo veľmi koncentrovanej verzii, pretože náskok utečencov v maximálnych hodnotách len zľahka prekročil dve minúty. Okrem tímu Sky, ktorý si musel plniť povinnosti na čele, svojich cyklistov vyslal dopredu aj taliansky celok Cannondale. To znamenalo len jediné, že Peter Sagan vážne uvažoval nad ziskom dnešnej etapy a cesta k tomuto úspechu viedla cez stúpanie San Marcos Pass, ktoré nemohli preliezť vo vedúcej skupine žiadni rýchlejší pretekári ako slovenský šampión.
 
Zelené farby Cannondalu sme v tomto ročníku v Kalifornii ešte nevideli systematicky pracovať v pelotóne, naopak OPQS sa tentoraz stiahol do úzadia, pretože pre Cavendisha sa spomínané stúpanie zdalo pravdepodobne priťažké. Svojho zástupcu však vyslali dopredu Giant-Shimano a Orica, takže Degenkolb a Goss nechceli v dnešnom finále chýbať. 60 kilometrov pred cieľom si potom pelotón musel dať pozor na bočný vietor.
 
Dnes sa ale žiadna veterná selekcia nekonala a hlavná skupina zostávala utečencom v pätách v kompletnom zložení. Pred záverečným stúpaním si všetky dôležité tímy v hlavnej skupine začali hľadať svoje miesto na čelných pozíciách, náskok úniku zreteľne klesal dole. 34 kilometrov pred cieľom vystrašil hlavnú skupinu
29°C
svojím pohybom Jens Voigt (Trek), ktorý je na tejto pozícii pre ostatných vždy ohrozením, preto mu nebolo dopriate dlhšie sa vpredu ohriať. Približne v tom čase začal ochabovať spolupráca vo vedúcej skupine,ktorá sa definitívne skončila tridsať kilometrov pred cieľom.
 
Cannondale viedol pelotón cez posledný kopec, Peter Sagan sa držal na štvrtom mieste, hneď za Bradleym Wigginsom. Taliansky celok na stúpaní oklieštil hlavnú skupinu, v ktorej zostalo na vrchole približne 50 jazdcov. Pre vrchársku prémiu potom sólove špurtoval Will Routley, Cannondale neprestával udávať tempo ani v následnom zjazde. Napriek tomu sa podarilo Taylorovi Phinneymu preskočiť pelotón a vybudovať si náskok. Americký jazdec sa pred etapou vyjadril, že bude čakať na svoju príležitosť, ktorú sa aj okamžite pokúsil využiť. Za ním sťahovali jeho 20-sekundový odstup traja jazdci Cannondalu, medzi ktorými nechýbal Peter Sagan.
 
Po zjazde si Phinney vybudoval náskok 25 sekúnd, čo bola presne tá pozícia, ktorú chcel mať so svojimi skvelými časovkárskymi kvalitami na záverečných rovinatých kilometroch. Cannondale a Orica však mali na čele hlavnej skupiny niekoľko borcov, z ktorej však už definitívne vypadol Mark Cavendish. Phinney bol výborne pripravený na túto bitku a na posledných kilometroch dokázal napriek veľkej snahe obidvoch tímov ešte navýšiť svoj odstup o 15 sekúnd. Z pelotónu dokonca nastúpil Lucas Euser (UnitedHealthcare).
 
Taylor Phinney dokázal dokonale využiť svoje tempárske schopnosti a presadiť sa proti presile, za čo bol odmenený víťazstvom v piatej etape na Okolo Kalifornie. Ľahký špurt pelotónu potom ovládol Peter Sagan, tretí skončil Matthew Goss, ktorí finišovali 12 sekúnd za víťazom. Phinney zopakoval svoj triumf z minulého ročníka na Okolo Poľska, kde takisto sólovou jazdou pokoril silný pelotón, a podarilo sa mu tak prelomiť sklamanie z časovky jednotlivcov. Martin Velits finišoval v hlavnej skupine na výbornej dvanástej pozícii.
 
Petrovi Saganovi dnes víťazstvo ušlo pomedzi prsty, Cannondale presne vedel, čo má v závere jazdiť, ale ani v presile a spoločne s Oricou-GreenEdge nezabránili americkému pretekárovi osláviť etapový triumf. Slovenský šampión sa po druhom mieste obliekol do zeleného dresu, ktorý bude musieť obhájiť počas dvoch víkendových dní, pretože zajtra je na programe dojazd na vrchole stúpania Mountain High, kde bude vrcholiť bitka o GC. Dnes zmeny v najlepšej desiatke nenastali, po tomto stúpaní však nejaké určite môžeme očakávať.
 
 
Taylor Phinney (BMC): "Je to neskutočné vyhrať na domácej pôde, pred toľkými zástupmi ľudí. Som síce z Colorada, ale v Santa Barbare som trávil veľa času a záverečné klesanie som absolvoval mnohokrát. Vždy je pre mňa špeciálne zvíťaziť, ale takýmto atakom je to najlepší spôsob. Nebol som si stopercentne istý, že to vyjde, ale 5 km pred cieľom som mal náskok tridsať sekúnd, no záverečné kilometre boli veľmi dlhé. Išiel som si pre víťazstvo a cítil som energiu, ktorá panovala medzi ľuďmi pri trati. Žijeme pre tieto čarovné okamihy a bolo to pre mňa veľmi výnimočné."             
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. vlajka PHINNEY Taylor BMC RACING TEAM 3h 59' 33''
2. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 12''
3. albansko GOSS Matthew ORICA GREENEDGE + 00' 12''
4. albansko STUYVEN Jasper TREK FACTORY RACING + 00' 12''
5. vlajka REIJNEN Kiel UNITEDHEALTHCARE PRO CYC. + 00' 12''
12. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 12''
         
 
CELKOVÉ PORADIE PO 5. ETAPE:
1. vlajka WIGGINS Bradley SKY PROCYCLING 17h 33' 56''
2. albansko DENNIS Rohan GARMIN - SHARP + 00' 28''
3. vlajka MACHADO Tiago TEAM NETAPP - ENDURA + 01' 09''
4. vlajka CRADDOCK Lawson TEAM GIANT - SHIMANO + 01' 25''
5. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE + 02' 14''
6. vlajka STETINA Peter BMC RACING TEAM + 02' 28''
7. vlajka BUSCHE Matthew TREK FACTORY RACING + 02' 29''
8. vlajka CARTER Jones OPTUM KELLY BENEFIT STRAT. + 02' 31''
9. vlajka TEN DAM Laurens BELKIN PRO CYCLING TEAM + 02' 33''
10. ACEVEDO Janier GARMIN - SHARP + 02' 34''
54. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 21' 01''
62. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 23' 38''
                         
 
VÝSLEDKY BODOVACEJ SÚŤAŽE PO 5. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 22 bodov
2. vlajka ROUTLEY Will OPTUM KELLY BENEFIT STRAT. 19 bodov
3. vlajka CAVENDISH Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 19 bodov
4. vlajka PHINNEY Taylor BMC RACING TEAM 18 bodov
5. vlajka DANIEL Gregory BISSELL 17 bodov
 
 
Preview etapy:
172,9 km dlhá piata etapa začína v Pismo Beach. Mala by sedieť odolnejším špurtérom, keďže v prvej polovici je takmer rovinatý terén, avšak vietor môže byť pre niekoho prekážkou. Pred cieľom čaká na pelotón rozhodujúce stúpanie na San Marcos Pass (678 m.n.m., žiaľ, nepodarilo sa nám o ňom nájsť relevantné parametre). Tam by mohol prekvapiť Peter Sagan útokom a následnou ukážkou svojimi schopnosťami v strmom a rýchlom zjazde. Vlani tu Peter skončil na druhom mieste, keď ho Tyler Farrar dokázal prešpurtovať. Vtedy sa ale na San Marcos Passe nešplhalo. Na programe boli tri menšie stúpania. Vo štvrtok má určite Terminátor najväčšie šance na triumf.
 
 
kalifornia-2014-5
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop