Peter Sagan konečne v Kalifornii najrýchlejší, podmanil si 7. etapu

10.5.2014, 20:47 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Predposledná etapa ponúkala komplikovanú príležitosť pre šprintérov, ktorí si museli poradiť s dvomi pomerne náročnými stúpaniami, pričom pre tých, ktorí vydržali tempo pelotónu, na konci záverečných jednoduchých kilometrov striehlo vytúžené víťazstvo.
   
7. etapa Tour of California 2014 (UCI America Tour, 2.HC, USA)
17.5. sobota horská ciel rovina St. Clarita > Pasadena 142,8 km víťaz: Sagan
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8
 
Pretekári sa mohli tešiť po veľkých horúčavách na príjemných 28 stupňov Celzia. Dnešná otvorená etapa ponúkala peknú príležitosť aj pre silný únik, ale ten v tomto ročníku už využil niekoľko možností, takže v priebehu
ÚNIK DŇA
.bmc14. Van Avermaet
(BMC)
.grm14. Ben King
(Garmin-Sharp)
.bpc14. Lars Boom
(Belkin)
.tgs14. Chad Haga
(Giant-Shimano)
.uhc14. Isaac Bolivar
(UnitedHealthcare)
.nez14. Luis Davila
(Jelly Belly)
.nez14. Eloy Teruel
(Jamis Hagens)
dňa sme očakávali silnú prácu tých zoskupení, ktoré chceli  svojim borcom dať konečne šancu na cieľovej páske ukázať svoju rýchlosť.
 
Zaujímavý začiatok videl veľmi rýchly pelotón, ktorý letel rýchlosťou cez 50 km/h, aby sa ani jednému pretekárovi nepodarilo okamžite dostať sa do úniku, ale takýchto pokusov bolo hneď niekoľko. Tieto snahy napríklad podnikli Trentin, Phinney či Hayman, ale neúspešne. Potom sa postupne začalo stúpať na prvú horskú prémiu, pričom vysoké tempo nechalo za hlavnou skupinou niekoľko cyklistov. Martin Velits mal v týchto momentoch pád, musel meniť bicykel, ale podarilo sa mu vrátiť do pelotónu. Nakoniec si právo dostať sa do úniku vypracovali Greg van Avermaet (BMC), Ben King (Garmin-Sharp), Lars Boom (Belkin), Chad Haga (Giant-Shimano), Isaac Bolivar (UnitedHealthcare), Luis Lemus Davila (Jelly Belly) a Eloy Teruel (Jamis Hagens).
 
Utečenci však jazdili len s veľmi malým náskokom, najskôr sa museli tešiť aj z minútového odstupu. Na starosť si ich zobrali tímy Sky a Cannondale, ktoré dnes rozhodne nechceli žiadne prekvapenie. V úniku sa nachádzali silné mená ako Greg van Avermaet, Lars Boom, Ben King, ale ani vďaka ich snahe sa im nepodarilo vybudovať väčší odstup ako dve minúty. Na prvej horskej prémii úradoval Luis Lemus Davila, ktorý predviedol výborný výkon v úniku aj v tretej etape.                      
 
Hneď po jej prekonaní mali jazdci pred sebou výstup na druhý kopec. Cannondale sa snažil pre ostatných rýchlych pretekárov robiť tieto stúpania čo najťažšími, čo pocítil aj Mark Cavendish, ktorý sa na druhej horskej prémii nedokázal udržať v hlavnej skupine. Najviac bodov do vrchárskej súťaže na tomto kopci ukoristil Isaac Bolivar. Nasledujúci zjazd už absolvoval únik bez dvojice Boom - Davila, predtým už odpadol Eloy Teruel. Na borcov potom čakalo 50 kilometrov do cieľa, ktoré mali vyvrcholiť tromi mestskými okruhmi v Pasadene s dĺžkou päť kilometrov. Po týchto dvoch stúpaniach sa pelotón okresal, ale jazdci mali stále dobrú šancu dostať sa tam späť.
 
Holandský cyklista Lars Boom však po chvíľke rozšíril vedúcu skupinu na päť mužov. Jazdci z Cannondalu predvádzali stále výborný kolektívny výkon, ktorý pokračoval aj na nasledujúcich pasážach, aby sa odtrhnutí borci len ťažko mohli vrátiť do hlavnej skupiny. Na rovinatých kilometroch potom pokračovala naháňačka
28°C
medzi piatimi utečencami, ktorí boli výrazne ťahaní Boomom a Van Avermaetom, a spomínanými chlapcami z talianskeho tímu, ktorí však boli na všetko sami, ale pred sebou mali už len 20-sekundovú výzvu. V hlavnej skupine sa udržal aj John Degenkolb
 
Na záverečných okruhoch boli pre Petra Sagana najskôr najväčšími súpermi Van Avermaet a King, ktorí si udržiavali pred okresanou hlavnou skupinou nezmenený náskok dvadsiatich sekúnd. Nakoniec sa to podarilo uskutočniť päť kilometrov pred cieľom na začiatku posledného okruhu za peknej asistencie Eloya Teruela, ktorý si radostne myslel, že zvíťazil, ale letiaci pelotón ho okamžite priviedol na správnu koľaj.
 
Víťazom hromadného dojazdu sa nakoniec stal Peter Sagan vo vlastnej rýchlostnej triede. Na sagan-peter-kalifornia-vitazstvpdruhom mieste skončil Thor Hushovd, ktorý vyrazil do poslednej zákruty na prvom mieste, ale slovenský rýchlik predviedol špurt, na ktorý nórsky veterán nedokázal vôbec reagovať. Tretí dorazil talentovaný Danny van Poppel. Peter Sagan sa dnešným víťazstvom odmenil svojmu tímu Cannondale, ktorý siedmu etapu režíroval podľa seba a pre svoju najväčšiu hviezdu, ktorá tak piaty raz po sebe vyhrala na tomto podujatí etapu. Týmto triumfom zároveň urobil rozhodujúci krok k obhajobe zeleného dresu.
 
Všetci favoriti dorazili do cieľa v rovnakom čase ako víťaz, takže pred poslednou etapou sa poradie v celkovej klasifikácii nezmenilo. Prvú priečku si tak zatiaľ spokojne drží Bradley Wiggins, a ak sa v zajtrajšej rovinatej etape nič nestane, bude sa tešiť z celkového víťazstva. Martin Velits dorazil do cieľa so stratou necelých trinásť minút.
 
 
Peter Sagan (Cannondale): "Som veľmi šťastný z toho, že som vyhral, pretože som finišman a to je môj job. Dnes sme odviedli veľmi, veľmi dobrú prácu. Je to veľmi dôležitý triumf pre mňa a pre tím, pretože od prvej etapy som bol vždy vpredu, ale štvrté a druhé miesto nie sú pre mňa dosť dobré."
 
 
VÝSLEDKY 7. ETAPY:
1. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 3h 24' 33''
2. vlajka HUSHOVD Thor BMC RACING TEAM + 00' 00''
3. vlajka VAN POPPEL Danny TREK FACTORY RACING + 00' 00''
4. albansko DEMPSTER Zakkari TEAM NETAPP - ENDURA + 00' 00''
5. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 00''
104. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 12' 47''
      
  
CELKOVÉ PORADIE PO 7. ETAPE:
1. vlajka WIGGINS Bradley SKY PROCYCLING 25h 28' 15''
2. albansko DENNIS Rohan GARMIN - SHARP + 00' 30''
3. vlajka CRADDOCK Lawson TEAM GIANT - SHIMANO + 01' 48''
4. vlajka MACHADO Thiago TEAM NETAPP - ENDURA + 02' 02''
5. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE + 02' 14''
6. vlajka STETINA Peter BMC RACING TEAM + 02' 30''
7. CHAVEZ Esteban ORICA GREENEDGE + 02' 39''
8. vlajka TEN DAM Laurens BELKIN PRO CYCLING TEAM + 03' 01''
9. ACEVEDO Janier GARMIN - SHARP + 03' 05''
10. vlajka DE LA CRUZ David TEAM NETAPP - ENDURA + 03' 06''
59. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 43' 53''
74. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 54' 26''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 7. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING 37 bodov
2. vlajka VAN POPPEL Danny TREK FACTORY RACING 21 bodov
3. vlajka CAVENDISH Mark OMEGA PHARMA - QUICK-STEP 19 bodov
 
 
 
 
Preview etapy:
Etapa šitá na mieru pre Petra Sagana či Johna Degenkolba, teda pre odolnejších špurtérov. Pelotón vyštartuje opäť v Santa Clarite odkiaľ ho čaká 142,8 km do Pasadeny. Santa Clarita hostila dve etapy aj vo vlaňajšom ôsmom ročníku. Na trase nečaká cyklistov žiadna prechádzka ružovou záhradou a v podstate prvých 60 kilometrov sú samé kopce až kým pelotón nevystúpi na vrchol Angeles Forest. Odtiaľ sa borci spustia krátkym zjazdom, kde je pripravené posledné štvorkilometrové a štvorpercentné stúpanie na Angeles Crest. Následne čaká na pelotón posledných 50 km a pred cieľom tri päťkilometrové okruhy v Pasadene, kde by malo dôjsť k špurtu. V Pasadene vrcholila etapa dvakrát - v rokoch 2008 a 2009. Tešil sa tu Nocertini resp. Hincapie, ktorí špurtovali z malej skupinky utečencov. Prekvapí únik aj tentoraz?
 
 
kalifornia-2014-7
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop