Hromadný dojazd na Dauphiné ukoristil Nikias Arndt

30.5.2014, 10:20 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Po jednom z najkrajších vrchárskych súbojov v sezóne medzi Froomom a Contadorom sa cyklisti postavili na štart najjednoduchšej etapy tohto podujatia, ktorá sa podľa želaní niekoľkých rýchlych pretekárov mala skončiť hromadným dojazdom.
   
3. etapa Critérium du Dauphiné 2014 (UCI World Tour, Francúzsko)
10.6. utorok zvlnená ciel rovina Ambert > Le Teil 194 km víťaz: Arndt
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8
 
Ani tak však nečakal na pelotón úplne pokojný deň, pretože po včerajšej rýchlej horskej etape sa museli od začiatku preháňať zvlneným terénom, ktorý sa zarovnal len na samom konci. Favoritmi v hromadnom dojazde boli Arnaud Démare, Giacomo Nizzolo, Gianni Meersman či Jurgen Roelandts, takže ich tímy sa museli pripraviť na pracovitý deň.
 
Pretekári sa museli pripraviť na ďalší horúci deň, pretože teploty prekračovali 30 stupňov. Okamžite po štarte sa od pelotónu odpútala trojica jazdcov, ktorým sa podarilo založiť hlavný únik dňa. Vpredu
ÚNIK DŇA
.alm14. Blel Kadri
(Ag2r)
.euc14. Natnael Behrane
(Europcar)
.tne14. Cesare Benedetti
(NetApp)
sa objavili Blel Kadri (Ag2r), Natnael Behrane (Europcar) a Cesare Benedetti (NetApp). Hlavný balík vedený tímom Sky si ich potom viac nevšímal a pred prvým stúpaním si preto vypracovali odstup štyri minúty.
 
Na jeho vrchole bol prvý Natnael Behrame, ktorý takýmto spôsobom obraňoval pozíciu lídra vrchárskej súťaže svojho spolujazdca Kevina Rezu, ktorému sa podarilo uchmatnúť z pelotónu body za štvrté miesto. Prvá hodina pretekov mala chudobný priemer 28,5 km/h, ktorý však ovplyvnilo 9-kilometrové stúpanie a následný protivietor. Utečenci sa potom v nasledujúcom zjazde dokázali vzdialiť na 7:30.
 
Ani počas druhej hodiny sa pelotón príliš nehnal po zvlnenom teréne, výsledkom bola priemerná rýchlosť 32 km/h. Po ťahavom lezení na najvyšší bod druhej etapy sa k tímu Sky pridal tlačiť hlavnú skupinu celok FDJ, ktorý mal v balíku asi najrýchlejšieho pretekára. Čoskoro sa k nim pripojili aj jazdci z Trek Factory a razom sa im podarilo stiahnuť odstup na 2:10. Keďže bolo ešte priskoro, aby sa utečenci objavili v pelotóne, tak im šprintérske tímy dopriali časovú výhodu troch minút.
 
Situácia sa potom upokojila, vedúcu skupinu si hlavný balík držal na uzde. Tempo zostávalo stále pokojné a jazdci sa pohybovali ďaleko za najpomalším rýchlostným priemerom. Jednotvárne chvíle narušil len menší pád v pelotóne, do ktorého sa dostali jazdci tímov OPQS, Giant-Shimano, ale aj český jazdec Jan Bárta (NetApp)
32°C
alebo dnešný favorit hromadného dojazdu Giacomo Nizzolo, ktorý vyzeral byť veľmi doráňaný a ktorý musel nakoniec odstúpiť z pretekov. Podobnú smolu mal aj Jerome Coppel (Cofidis).
 
Na druhom dnešnom hodnotenom stúpaní mali v pelotóne problémy niektorí cyklisti, ktorý v tom čase viedol tím FDJ a vpredu bola zoradená aj Astana. V úniku sa o body do vrchárskej súťaže nebojovalo, najväčšiu porciu získal Natnael Behrane. Pelotón previedol cez tento kopec tím Sky a Richie Porte, ktorému zatiaľ podujatie nevychádza podľa predstáv. Ich strata tesne presahovala jednu minútu. Jazdci sa potom po krátkom zjazde dostali na úplne ploché úseky, ktoré boli asi najjednoduchšie v celom ročníku.
 
Rýchlostnú prémiu ukoristil Cesare Benedetti, za jeho skupinou bol zoradený britský tím, ktorý bezpečne previedol Chrisa Frooma cez rýchle klesanie do údolia. Potom prebral túto zodpovednosť FDJ, ktorému sa podarilo vrátiť trojicu na čele pretekov do hlavného balíka. Do cieľa zostávalo 23 kilometrov. Ale v pelotóne už nenastali nudné chvíle, pretože o chvíľu zaútočil Jens Voigt a strhol zo sebou niekoľko pretekárov. Spolu s ním sa dopredu dostali Erviti, Grivko, Ligthard, Edet, Koren, Gougeard a Favili. 15 kilometrov pred cieľom už mali pred hlavnou skupinou náskok 40 sekúnd. Za nimi museli hasiť požiar FDJ a OPQS, ale za túto nepozornosť mohli draho zaplatiť.
 
Tento nový únik si dokázal udržiavať svoju pozíciu aj napriek tomu, že na čelo pelotónu sa dostali aj Kaťuša a Giant-Shimano. Desať kilometrov pred cieľom sa im ale podarilo stiahnuť odstup na 25 sekúnd a hlavný balík začal získavať pôdu pod nohami. Obrovskú aktivitu predvádzal najmä ruský celok Kaťuša a nakoniec poslednými chytenými utečencami boli šesť kilometrov pred cieľom Edet a Favili. Hromadný dojazd sa ešte snažil poprieť Lieuwe Westra, ale 1,5 km pred cieľom už boli karty rozdané pre záverečný šprint.   
 
V dramatickom závere bol najrýchlejším Nikias Arndt (Giant-Shimano), ktorý tesne porazil Krisa Boeckmansa (Lotto-Belisol). Pre mladého nemeckého šprintéra je to prvé veľké víťazstvo vo World Tour. Tretie miesto získal Janse van Rensburg (Giant-Shimano), ktorý podčiarkol šprintérsku kvalitu holandského celku aj bez svojich najväčších hviezd.
 
Najrýchlejší borec v štartovom poli Arnaud Démare sa do koncovky nedostal, pretože ho jeho tím nepriviezol na potrebnú pozíciu a v závere bol potom zatvorený. Všetci favoriti dorazili do cieľa v rovnakom čase ako víťaz, v celkovom poradí sa preto nič nemenilo. Peter Velits prišiel v hlavnej skupine na 46. mieste.
 
 
Nikias Arndt (Giant-Shimano): "Nemôžem tomu uveriť, je to neuveriteľné. Tím dnes fungoval presne tak, ako mal. Chceli sme ísť na Van Rensburga, ale ten padol a na konci nevedel, ako na tom bude. Na poslednej zákrute som ho stále viedol a začal som šprintovať. Myslel som si, že ma predbehne, ale cítil som sa veľmi rýchly, takže som udržal svoju rýchlosť a v závere som mal dostatok síl, aby som vydržal až na cieľovú čiaru."
 
Chris Froome (Sky): "Teplo je pre každého rovnaké. Dnes to bol pokojný deň, ale zajtra očakávam znovu rušnú etapu. Bude to ťažká etapa a ďalšia veľká bitka, pretože zjazd do mesta Gap môže robiť rozdiely. Takéto finále môže vyrobiť zložité situácie, preto sa pokúsim zostať mimo problémov a udržať si žltý dres."       
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. vlajka ARNDT Nikias TEAM GIANT - SHIMANO 5h 30' 03''
2. albansko BOECKMANS Kris LOTTO BELISOL TEAM + 00' 00''
3. VAN RENSBURG Janse TEAM GIANT - SHIMANO + 00' 00''
4. vlajka MARTINEZ Yannick TEAM EUROPCAR + 00' 00''
5. vlajka CIMOLAI Davide LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
46. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 00''
hlavní favoriti + 00' 00''
   
 
CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE:
1. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 10h 07' 47''
2. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 12''
3. vlajka KELDERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 21''
4. vlajka TALANSKY Andrew GARMIN - SHARP + 00' 33''
5. albansko VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 00' 35''
6. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 00' 50''
7. vlajka ZUBELDIA Haimar TREK FACTORY RACING + 01' 22''
8. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 01' 22''
9. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE + 01' 31''
10. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 01' 35''
62. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 09' 24''
 
 
Preview etapy:
Na tretí deň sa tešia šprintéri, ktorých ale rozhodne nečaká jednoduchá prechádzka. Pelotón sa bude totiž väčšinu etapy pohybovať na zvlnenom teréne, ktorý vyvrcholí náročnejším stúpaním Col de la Mure (3,8 km; 6,3 %), ktoré sa nachádza 50 kilometrov pred cieľom. A práve nasledujúce úplne ploché kilometre sú pre to málo šprintérov v štartovom poli veľmi lákavé, aby požiadali svojich spolujazdcov na celodennú kontrolu utečencov a zabezpečenie hromadného odjazdu.
 
 
etapa-3
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop