Filmová siedma etapa Dauphiné pre Westru, Contador do žltého!

30.5.2014, 11:00 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Kráľovská siedma etapa Critérium du Dauphiné, päť výživných kopcov a očakávané dramatické vyvrcholenie. Posledné dve stúpania mali označenie HC, finišovalo sa na Finhaut-Emosson (10,2 km; 8 %), pričom posledných 200 metrov malo hodnotu až 28 percent! 
 
7. etapa Critérium du Dauphiné 2014 (UCI World Tour, Francúzsko)
14.6. sobota horská ciel rovina Ville-Grand > Emosson 161,5 km víťaz: Westra
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-8
 
Približne o 12:09 začal najnáročnejší siedmy deň na Critérium du Dauphiné 2014. Na štart sa nepostavili a z pretekov odstúpili Offredo (FDJ), Jack Bobridge (Belkin), Caruso (Cannondale) aj poľsky mladík Kwiatkowski (OPQS). "Kwiatek", veľký konkurent Petra Sagana z mládežníckych kategórií, sa tentoraz prezentoval slabšou formou a uvidíme, čo predvedie na Tour de France. Počas etapy opustil pelotón tiež Jurgen Roelandts (Lotto-Belisol). 
 
Hneď na začiatku sa o útok tradične pokúšal Sylvain Chavanel (IAM Cycling), ale pelotón ho nikam nepustil. O vytvorenie úniku bol ale veľký záujem, napokon z toho vznikla až 14-členná skupina. Vytvorili ju Van Avermaet (BMC), Visconti (Movistar), Kadri (Ag2R), Gautier (Europcar), Gallopin (Lotto-Belisol), Brändle (IAM), líder vrchárskej súťaže De Marchi (Cannondale), víťaz štvrtej etapy Trofimov a Silin (obaja Kaťuša), Hesjedal (Garmin), Alaphilippe (OPQS), Boom (Belkin), Schorn (NetApp) a Westra (Astana). 
18°C
Početná a silná skupina si vypracovala náskok viac ako päť minút. Najviac ohrozoval celkového lídra Chrisa Frooma druhý muž zo včerajšej šiestej etapy Lieuwe Westra so stratou 05:59.
 
V úniku hýril aktivitou Talian De Marchi, ktorý si vďaka víťazstvu na druhej a tretej vrchárskej prémii zabezpečil istotu prvého miesta vo vrchárskej súťaži. V pelotóne kontroloval situáciu tím Sky a ich líder Chris Froome skrýval pod žltým dresom škrabance a modriny z piatkového pádu. "Uvidím ako sa budem cítiť, ale po páde sa nikdy necítite dobre. Samozrejme, urobím všetko preto, aby som si udržal žltý dres. Očakávam útoky a myslím si, že v siedmej etape sa rozhodne o tom, kto vyhrá a kto prehrá," povedal doudieraný rodák z Kene.
 
Druhý muž celkového poradia Alberto Contador zase prisľúbil pokus o útok. Večer pred kráľovskou etapou si pozrel aj nezabudnuteľný futbalový zápas majstrovstiev sveta medzi jeho Španielskom a Holandskom (1:5), no pred spánkom stihol iba úvodných 30 minút, keď sa ešte jeho krajanom darilo. Práve spolujazdci "El Pistolera" sa pridali k stíhacím aktivitám, veď 14-členný únik mal pred poslednými dvoma kopcami viac ako 7-minútovú výhodu. 
 
Jedinú šprintérsku prémiu vyhral síce Brändle, no spolu so Schornom odpadli pri predposlednom výstupe z vedúcej skupiny. Následne sedem kilometrov pred vrcholom Col de la Forclaz zaútočil Trofimov a vyprovokoval ďalšiu aktivitu. Únik sa potrhal, Rus sa dostal sám do čela a bojoval o druhý etapový vavrín na podujatí. Navyše ešte pred záverečným kopcom ho dostihol tímový kolega Silin. Za nimi bojovali v ďalšej skupine HesjedalGallopinWestra. Udržiavali si časovú výhodu nad hranicou piatich minút. Preriedený pelotón nevyzeral v týchto momentoch najlepšie, najviac domestikov v ňom mal jednoznačne tím Sky.  
 
Už na začiatku záverečného kopca mali veľké problémy celkovo siedmy Haimar Zubeldia (Trek) a celkovo desiaty Tanel Kangert (Astana). Útok zo skupiny favoritov zase nevyšiel Igorovi Antonovi z Movistaru. Napokon sme sa ale dočkali veľkých súbojov, doslova o metre a sekundy, a to na dvoch frontoch.
 
Famózny Lieuwe Westra v záverečných metroch dostihol ruskú dvojicu z Kaťuše Trofimova a Silina, a dokonca ich pár metrov pred bielou čiarou predstihol. Holanďan zaznamenal jedno z najväčších etapových víťazstiev v kariére a filmovým spôsobom si vynahradil piatkové druhé miesto. Druhý skončil Trofimov a tretí Silin
 
Aj za nimi sa diali veľké veci. Alberto Contador splnil svoj sľub o útoku, do ktorého sa vybral 1100 metrov pred cieľom. Froomovi zostal v tom čase už iba jediný domestik Richie Porte a v skupine favoritov bolo menej ako 10 cyklistov. V záverečných stovkách metrov to zobral Froome do vlastných nôh a skupina favoritov sa úplne rozpadla. Španielsky "pištolník" bol napokon odmenený za aktivitu, o pár sekúnd obral Brita o žltý dres. Kráľovský cyklistický záver siedmej etapy Critérium du Dauphiné!
 
Alberto Contador má v celkovom poradí osem sekúnd k dobru pred smutným Froomom, na tretie miesto sa prepracoval Talansky. Talian De Marchi (Cannondale) si zabezpečil bodkovaný dres, v bodovacej súťaži vyhráva zatiaľ Froome o dva body pred Albertom a najlepším mladíkom zostal Kelderman.
 
Peter Velits prišiel do cieľa na 51. priečke so stratou viac ako 11 minút.
 
 
VÝSLEDKY 7. ETAPY:
1. vlajka WESTRA Lieuwe ASTANA PRO TEAM 4h 32' 51''
2. vlajka TROFIMOV Jurij KATUSHA TEAM + 00' 07''
3. vlajka SILIN Jegor KATUSHA TEAM + 00' 16''
4. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 33''
5. vlajka TALANSKY Andrew GARMIN - SHARP + 01' 51''
6. vlajka HESJEDAL Ryder GARMIN - SHARP + 01' 53''
7. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 01' 53''
8. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 02' 11''
9. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 02' 16''
10. vlajka REICHENBACH Sebastien IAM CYCLING TEAM + 02' 19''
11. albansko VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 02' 24''
12. vlajka KELDERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 02' 32''
51. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 11' 30''
            
 
CELKOVÉ PORADIE PO 7. ETAPE:
1. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO 27h 46' 51''
2. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 08''
3. vlajka TALANSKY Andrew GARMIN - SHARP + 00' 39''
4. vlajka KELDERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 59''
5. albansko VAN DEN BROECK Jurgen LOTTO BELISOL TEAM + 01' 14''
6. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 01' 16''
7. vlajka BARDET Romain AG2R LA MONDIALE + 02' 11''
8. vlajka REICHENBACH Sebastien IAM CYCLING TEAM + 02' 14''
9. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 02' 50''
10. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE + 02' 52''
43. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 21' 35''
 
 
 
 
Preview etapy:
Záverečný víkend odštartuje kráľovskou etapou, ktorá si svoj honor rozhodne zaslúži. Prvé tri kopce majú dostatočnú schopnosť unaviť pretekárov, ale celá pozornosť sa sústredí na mimoriadne ťažký finiš s dvomi stúpaniami HC kategórie. Prvým z nich je pravidelný kopec Col de la Forclaz (12,6km; 8,2%), po ktorom nasleduje len desaťkilometrový zjazd, ktorý privedie najsilnejších pretekárov na miesto, kde sa rozhodne o víťazovi celého podujatia. Predchádzajúce stúpanie ešte zvýrazní náročnosť Finhaut-Emosson (10,2 km; 8 %), ktorého posledných 200 metrov má hodnotu až 28 percent. Uvidíme, či táto skutočnosť bude mať vplyv na plány favoritov, ale môžeme si byť istí, že na tomto kopci vydajú zo seba maximum, takže získame detailný pohľad na ich momentálnu výkonnosť.
 
 
etapa-7
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop