Okolo Poľska vyšle na Štrbské Pleso poriadnu kvalitu

1.8.2014, 18:14 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor

Jedným z prvých pretekov v druhej časti sezóny je podujatie Okolo Poľska, ktoré mnohí pretekári využívajú ako dobrú prípravu na Vueltu a majstrovstvá sveta. Pre slovenských fanúšikov bude mať v tomto roku špeciálnu príchuť, keďže takmer jedna celá etapa sa odohrá na našom území.

 

 

Charakteristika pretekov

 

Najväčšie cyklistické preteky v strednej Európe priťahujú dostatok výborných cyklistov, ktorí sa po krátkej prestávke v polovici ročníka znovu dostávajú do súťažného rytmu a začínajú budovať svoju formu pre neskoršie ciele. Zároveň sem prichádzajú využiť svoju výkonnosť aj tí jazdci, ktorí sa nedávno zúčastnili na Tour de France, ale v tomto ročníku ich sem príde pomenej. Tradičné kopcovité etapy, ktoré sa odohrávajú v poľskej časti Tatier, sa stali známymi v cyklistickom svete, pretože vždy ponúknu dramatické predstavenie, i keď nie sú tak náročné, aby dokázali vytvoriť medzi favoritmi veľké rozdiely. Nás môže len tešiť, že v tomto ročníku bude jedna z týchto etáp finišovať prvýkrát v histórii na Štrbskom Plese. Oproti predchádzajúcej edícii, ktorá zahŕňala aj výlet do Talianska a dve horské etapy v Dolomitoch, tentoraz čakajú na pretekárov jednoduchšie vrchárske previerky, takže hlavné ťažisko na úspech v celkovej klasifikácii sa presúva na záverečnú časovku jednotlivcov.

 

 

Najprv šprinty, potom celkové poradie 

 

Pri pohľade na profil pretekov je okamžite jasné, že organizátori rozdelili podujatie akoby na dve časti. V tej prvej dostanú šprintéri až štyri príležitosti bojovať o etapový triumf, posledné tri tour-de-pologne-balonyetapy zas budú kľúčové pre celkovú klasifikáciu. Okolo Poľska štartuje na severe krajiny a postupne sa bude presúvať na kopcovitejšie južnejšie terény. Prvá etapa začne v meste Gdaňsk, čím si chcú usporiadatelia pripomenúť 25. výročie konania prvých slobodných volieb v krajine po páde komunizmu, a lodenice v tomto meste boli epicentrom spoločenskej zmeny u našich severných susedov. Ako býva na tomto podujatí zvykom, v cieľom meste absolvuje pelotón tri krátke okruhy.

 

V druhej etape si zas pretekári zakrúžia pred hromadným dojazdom vo Varšave, ale aj keď sa na trati nebude nachádzať žiadna horská prémia, dĺžka 226 kilometrov druhýkrát v rade bude pre nich dobrým vytrvalostným testom. Až tretí deň čaká na jazdcov konečna kratšia šprintérska etapa končiaca v meste Rzeszów, ale nasledujúca etapa znovu nabehne na mamutiu porciu kilometrov, ktorou sa potom skončí špurtérske dobrodružstvo na týchto pretekoch. V minulom roku v meste Katowice však Taylor Phinney pelotón nachytal na hruškách.  

 

Prvou z náročných vrchárskych previerok bude „naša“ etapa finišujúca na Štrbskom Plese. Štartovať sa bude v meste Zakopané, ktoré sa vzdalo svojho tradičného etapového dojazdu v prospech slovenskej lokality, a už po sedemnástich kilometroch vstúpia cyklisti na naše územie. Vrcholom piateho dňa budú dva okruhy v okolí Štrbského Plesa s celkovou dĺžkou 25 kilometrov a fanúšikovia si tak môžu vychutnať pohľad na pelotón až trikrát, vrátane cieľového dojazdu. Stúpanie na Štrbské pleso svojími parametrami dokonale dopĺňa tradičné poľské vrchárske prejazdy, ktoré prídu na rad hneď počas nasledujúceho dňa.

 

Zubatá etapa končiaca v Tatranskej Bukovine je klasickým itinerárom podujatia so svojimi nie veľmi dlhými kopcami, ktoré však obsahujú niekoľko prudkých úsekov vyhovujúcich výbušným jazdcom. Ale ako už bolo povedané, tieto kopce nedokážu vytvoriť veľké rozostupy medzi favoritmi, preto celkové víťaza spoznáme až po 25-kilometrovej časovke, ktorá je úplne plochá a vhodná pre časovkárskych špecialistov.

 

 

Výborná konkurencia

 

Štartová listina obsahuje niekoľko veľmi zaujímavých cyklistických mien, ale v tejto fáze sezóny je veľmi ťažké predpokladať, v akom fyzickom stave sa predstavia jednotliví jazdci. Mnohí u nich po prestávke len začínajú zbierať súťažné kilometre alebo majú za sebou náročný program. Keďže je dôraz kladený na časovku, za iných okolností by bola účasť na tomto podujatí dobrou príležitosťou pre Petra Velitsa. Navrhnuté kopce nie sú také ťažké a v jazde proti chronometru vždy patril medzi najsilnejších jazdcov, ale ešte nikdy sa nezúčastnil pretekov hneď po skončení Tour de France. World Tour podujatie sa však na Slovensku nekoná pravidelne, preto sa chcel veľmi predstaviť domácim fanúšikom. Ak by si udržal takú formu, akú mal počas posledného týždňa na Tour, na Okolo Poľska by to určite znamenalo výborný výsledok.

 

Ďalším slovenským jazdcom na štarte bude jeho brat Martin, ktorý v prvej časti sezóny dosiahol poels-woutervýbornú formu a ako kvalitný domestik si plnil svoje tímové úlohy na jednotku. Len o vlások mu unikla nominácia na najväčšie preteky na svete, preto jeho motivácia pred domácimi priaznivcami bude určite obrovská. Taký únik v slovenskej etape na Štrbskom Plese by bol pre neho veľkou odmenou. Z jeho spolujazdcov môžu prekvapiť PoelsBrambilla, ktorí sa na Gire prezentovali skvelými časovkami a v kopcoch boli takisto silní pri Uránovi. Osobitnou kapitolou je Thomas de Gendt, ktorému by mohol navrhnutý profil ohromne sedieť, ale problémom je jeho nevyspytateľnosť.

 

Výbornou časovkárskou školou je známy tím Sky a na tomto podujatí to môžu dokázať Dario CataldoKonstantin Sivtsov. Obidvaja sú výbornými jazdcami proti chronometru a o ich lezeckých schopnostiach nikto nepochybuje. Zvedaví budeme na Romana Kreuzigera, ktorý sa po dlhšej prestávke vracia do pretekárskeho rytmu. Aj keď by privítal náročnejšie stúpania, už len jeho prítomnosť na tomto podujatí bude pre fanúšikov veľmi zaujímavou. Uvidíme, v akom štádiu prípravy budú skúsení mazáci Maxime MonfortRyder Hesjedal, obidvaja totiž disponujú silnými časovkárskymi schopnosťami, ktoré pri ich dostatočnej výkonnosti v kopcoch môžu byť pre ostatných veľmi nebezpečné.

 

Na štarte sa predstaví aj obhajca triumfu Pieter Weening, ktorý si vybojoval svoje prvenstvo po perfektnej časovke. Z ostatných víťazov budeme sledovať aj Morena Mosera, ale v jeho prípade nič nenasvedčuje tomu, že by mal výrazne prehovoriť do celkového poradia. Naopak, prekvapením pretekov môže byť jeho mladučký spolujazdec Davide Formolo, ktorý vo svojej premiérovej sezóne medzi profesionálmi predvádza zapamätateľné výkony. Ale výpočet veľmi kvalitných cyklistov dopĺňajú aj Majka, Aru, Brajkovič, Cunego, Samuel Sanchez, Arredondo, Jungels, Kišerlovski, Gesink, Intxausti, Izagirreovci, Barguil či Riblon.

 

Mrzieť nás môže iba to, že do Tatier nepricestuje žiadna mega hviezda ako vlani Sir. Bradley Wiggins, Vincenzo Nibali či Fabian Cancellara. Aspoň sa naši fanúšikovia rovnomernejšie rozptýlia pri jednotlivých autobusoch. 

 

 

Napínavé hromadné dojazdy 

 

Šprintéri si rovnako prídu na svoje, pretože štyri prijateľné etapy idúce za sebou už dávno nedostali k dispozícii na podobných pretekoch. Medzi najrýchlejších z nich budú určite patriť Michael MatthewsSacha Modolo, ktorí však prichádzajú na Okolo Poľska po zraneniach. Za tím Lampre-Merida tak bude bojovať aj Roberto Ferrari. Uvidíme, či skúsení FarrarHushovd ešte dokážu niečo predviesť na cieľovej páske, nórsky jazdec tu v minulom roku vyhral dve etapy. Edvald Boasson Hagen príde po súťažnej prestávke naháňať prvé víťazstvo v sezóne, talianska trojica Gavazzi, Gatto, Apollonio zas potvrdiť dobrú formu. Medzi najrýchlejších by sa mali zaradiť Juan Jose Lobato a Luka Mežgec, pretekár celku Giant-Shimano tu bude mať určite najsilnejšiu tímovú podporu.

 

 

 

 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop