Vuelta: Ďalší súboj rýchlikov pre Giant-Shimano a Johna Degenkolba

16.8.2014, 11:15 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Odkedy máme Petra Sagana v štartových listinách ktorýchkoľvek pretekov, etapy rozdeľujeme na tie, ktoré mu sedia a nesedia. Už štvrtý deň za sebou je na Vuelte Saganova etapa, ale všetci vieme, aký mal prístup k tým predchádzajúcim. V Ronde sme teda čakali ďalší špurt bez nášho rýchlika.
 
5. etapa Vuelta a Espaňa 2014 (UCI World Tour, Španielsko)
27.8. streda zvlnená ciel rovina Priego Córdoba > Ronda 180 km v: Degenkolb
 
 
Deň od dňa sa počasie v Španielsku zhoršuje. Od príjemných 22 stupňov v prvých dňoch sa ortuť teplomera dnes vyšplhala až na 35 stupňov. Napriek tomu všetkých 198 pretekárov bolo stále v pelotóne, čo je veľkou raritou. Nepamätáme si preteky, počas ktorých by za prvé štyri dni nikto neodstúpil.
 
Dôvod na najširší úsmev mal Michael Matthews. 23-ročný Austrálčan mal oblečený líderský dres a na dnešok hľadel s nádejou druhého etapového triumfu. Nacer Bouhanni aj John Degenkolb mali približne rovnaké šance. Doterajší priebeh pretekov bol ku všetkým trom spravodlivý. Každý si pripísal po jednom vavríne.
 
ÚNIK DŇA
.opq14. Tony Martin
(Quick-Step)
.ltb14. Pim Ligthart
(Lotto Belisol)
Dnešok si ako kvalitný tréning pred MS vybral Tony Martin (OPQS). Spoločne s Pimom Ligthartom (Lotto) si to namierili do úniku. Ihneď si vypracovali tri minúty náskoku, ale pelotón dobre vedel, kto je vpredu a od strachu zahájil zúrivú naháňačku. Už na neuveriteľnom tridsiatom kilometri začal náskok čelnej dvojice klesať a nasledujúce dve hodiny to bolo ako na hojdačke. Orica, Giant aj FDJ nechceli trojnásobného majstra sveta v časovke ihneď dostihnúť, ale ani mu dovoliť výraznejší náskok.
 
Medzera sa pohybovala medzi minútou a dvomi až 80 kilometrov pred cieľom Martin stratil trpezlivosť a na únik sa vykašľal. Tempo bolo príliš vysoké, na takúto etapu prehnané. Vpredu ostal iba Ligthart a pelotón ihneď trošku spomalil a Belgičan zvýšil náskok na 2:30.
 
Campillos 59 km pred páskou bolo dejiskom rýchlostnej prémie. Štyri body a tri sekundy vzal Ligthart, ale zaujímavé bolo, že po dve sekundy si odskočil z pelotónu Chris Froome. Brit to naozaj myslí vážne s bojom o la roja. Na Quintanu znížil stratu o dve sekundy na sekúnd 25. U Chrisa však platí, že to čo stratil v tímovej časovke jazdcom Movistaru určite vráti aj s úrokmi v oboch individuálnych časovkách.
 
Horúčava aj vyššie tempo kvôli Martinovi v prvej polovici etapy spôsobili odpad v pelotóne už v prvom kratučkom neklasifikovanom kopci. Až potom nasledoval výstup na Puerto El Saltillo. Mal iba dvanásť kilometrov pri priemernom sklone 3,3 %, ale za súčasných podmienok mohol narobiť v hlavnej skupine šarapatu. Ligthart bol dostihnutý 32 km pred cieľom.
 
35°C
Už v úvode stúpania sa pelotón zriedil na asi päťdesiat ľudí a tempa sa ujali jazdci Movistaru a Tinkoffu. Matthews s Degenkolbom sa držali. Naši vpredu opäť chýbali. Cannondale nemal v prvej skupine dokonca ani jedného človeka. Následne sa asi rovnako veľká 50-členná skupina dokázala vrátiť späť, takže sme mali vpredu asi sto ľudí, stále bez Slovákov.
 
V druhej polovici stúpania pár ľudí odpadlo, ale tempo Contadorových mužov nebolo maximálne možné. Po prémiu 15 km pred cieľom si prišiel Amets Txurruka z Caja Rural. Jeho kolega Mas bral jeden bod a udržal sa na čele bielo-modrej súťaže. Favoriti ostávali pokope. V prvej skupine sa udržal aj Bouhanni, takže v záverečnom súboji nechýbal nikto dôležitý.
 
Špurt ovládol John Degenkolb a stal sa prvým dvojnásobným víťazom na týchto pretekoch. Druhý skončil Nacer Bouhanni, ktorý možno aj bol rýchlejší, ale vybral si zlú stranu a chcel Nemca predbehnúť po pravej strane popri bariére. Tam však miesto nebolo. Tretí Moreno Hofland (Belkin) využil zaváhanie Matthewsa, ktorý záver nezvládol a skončil až jedenásty. Sagan aj Velits prišli do cieľa v poslednej skupine.
 
V celkovom poradí sa nič nemení. Najdôležitejšom správou dňa je posun Chrisa Frooma o dve sekundy, čo je, samozrejme, takmer nepodstatné. V bodovačke Degenkolb s Bouhannim odskočili Matthewsovi. Vrchársky dres si opäť oblečie Giullermo Mas z domáceho prokontinentálneho družstva.
 
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY:
1. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO 4h 04' 21''
2. vlajka BOUHANNI Nacer FDJ + 00' 00''
3. vlajka HOFLAND Moreno BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
4. albansko STUYVEN Jasper TREK FACTORY RACING + 00' 00''
5. vlajka MARTENS Paul BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 05''
166. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 13' 32''
184. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 13' 32''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 5. ETAPE:
1. albansko MATTHEWS Michael ORICA GREENEDGE 17h 35' 05''
2. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 13''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 20''
4. URÁN Rigoberto OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 24''
5. vlajka CARUSO Damiano CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 26''
6. CHAVEZ Esteban ORICA GREENEDGE + 00' 26''
7. albansko BENNETT George CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 29''
8. vlajka ZUBELDIA Haimar TREK FACTORY RACING + 00' 32''
9. vlajka KEDLERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 32''
10. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 32''
13. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 38''
17. vlajka RODRÍGUEZ Joaguim KATUSHA TEAM + 00' 47''
144. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 31' 07''
162. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 34' 25''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 5. ETAPE:
1. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO 70 bodov
2. vlajka BOUHANNI Nacer FDJ 54 bodov
3. albansko MATTHEWS Michael ORICA GREENEDGE 50 bodov
 
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ PO 5. ETAPE:
1. vlajka MAS Guillamo CAJA RURAL - SEGUROS RGA 10 bodov
2. vlajka COUSIN Jeróme TEAM EUROPCAR 9 bodov
3. vlajka WYSS Danilo BMC RACING TEAM 6 bodov
 
 
KOMBINOVANÁ SÚŤAŽ PO 5. ETAPE:
1. vlajka CONTI Valerio LAMPRE - MERIDA 69 bodov
2. vlajka PARDILLA Sergio MTN - QHUBEKA 75 bodov
3. vlajka SBARAGLI Kristian MTN - QHUBEKA 86 bodov
 
 
 
 
Horské prémie (km do cieľa):
3-20-modre 15 km - Puerto El Saltillo: 12,5 km (3,3 %)
body v cieli: 25-20-16-14-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2 (obe prémie 4-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
V stredu nás čaká ďalšia zvlnená etapa. Rozhodujúcim faktorom bude stúpanie končiace 15 kilometrov pred cieľom. Bude výhradne záležať na tempe pelotónu. Ak bude vysoké, štartové pole sa preriedi, ak nie, šprint bude klasický a niekto z trojice Bouhanni - Matthews - Degenkolb si bude môcť pripísať druhý triumf.
 
 
Krátky opis trasy:
Dnešok by mal byť opäť v znamení špurtérov. Etapa nie je náročná, pelotón vyštartuje v krásnom bielom meste, ktoré obýva 25 000 obyvateľov. Finišovať sa bude zhruba 100 kilometrov od Malagy. Na trase je iba jedno stúpanie a to pätnásť kilometrov pred cieľom. Puerto El Saltillo (12,5 km, 3,3 %), ktorému organizátori pridelili označenie tretej kategórie. Ak niektoré tímy nezvolia pekelné tempo, čistokrvní špurtéri by sa mali udržať. Otázkou je, či im zostane dostatok síl na plnohodnotný špurt v treťom najnavštevovanejšom meste Andalúzie Ronda.
 
 
vuelta-etapa-05
 
 

 
 
ĎALŠIE ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2014:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop