De Marchi vyhral v úniku dramatickej etapy, favoriti sa ustriehli

16.8.2014, 11:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Po predchádzajúcom náročnom dni mal v siedmej etape konečne veľmi dobré šance na úspech aj únik, pretože pri jeho vhodnom zložení na zvlnenom teréne a pri vysokých teplotách by nemusel byť pelotón taký horlivý.
     
7. etapa Vuelta a Espaňa 2014 (UCI World Tour, Španielsko)
29.8. piatok zvlnená ciel rovina Alhendín > Alcaudete 169 km víť: De Marchi
 
Už na začiatku etapy všetci vedeli, že dnes sa to môže úniku skutočne podariť, preto sme na začiatku videli ohromnú snahu pri jeho vytváraní. Preto nebolo prekvapením, že jeho formovanie trvalo až do prvej horskej prémie, kde si štyria cyklisti vybudovali sľubný odstup. Predtým to skúšalo niekoľko silných partii, ale najskôr sa zloženie nepáčilo Cannondalu, potom chcel dopredu poslať svojho jazdca Trek Factory.
 
Tesne pred začiatkom prvej horskej prémie sa na čele usadila početná skupina, v ktorej bol aj Martin Velits a ktorá by mala veľké šance na úspech, keby v tých momentoch nedostal defekt Chris Froome, ktorý zostal za pelotónom.
ÚNIK DŇA
.grm14. Ryder Hesjedal
(Garmin)
.cpc14. A. de Marchi
(Cannondale)
.alm14. Henry Dupont
(Ag2r)
.iam14. Johann Tschopp
(IAM Cycling)
Preto sa rozhodli udávať tempo tímy Tinkoff-Saxo a Movistar, pričom britský jazdec sa prepadol o jednu minútu a sľubný únik bol okamžite zlikvidovaný. Vpredu sa dokázali udržať iba štyria borci Ryder Hesjedal (Garmin), Alessandro de Marchi (Cannondale), Henry Dupont (Ag2r) a Johann Tschopp (IAM Cycling).
 
Na vrchole Alto de Íllora bola teda vpredu štvorica jazdcov, ku ktorým sa chcel prepracovať aj Steve Morabito (BMC), ale neúspešne. Do pelotónu sa ešte na stúpaní stihol vrátiť aj Chris Froome, ktorý tak zažehnal veľké nebezpečenstvo, ale vyskúšal si nevyspytateľnosť španielskej Grand Tour. Takže až po prvej hodine pretekania sa dostali veci do normálu a vedúca skupina si mohla užívať narastajúci náskok. Po týchto momentoch musel Froome využiť služby lekárskeho vozidla, preto bolo zrejmé, že jeho problémy spôsobil aj pád. Ošetriť sa nechal aj John Degenkolb. Orica-GreenEdge potvrdila, že Ivan Santaromita musel ísť do nemocnice, pretože si po kolízii zlomil prst.
 
Otázkou potom bolo, ako sa k osudu utečencov postavia tímy BMC, Giant a Orica, pretože Gilbert, Degenkolb a Matthews mohli na konci ukázať víťazný špurt do kopca. V brejku sa predstavil Ryder Hesjedal, ktorý po dvoch neúspešných dňoch strácal v celkom poradí už 7:49, ale kanadský jazdec sa vždy dokáže na trojtýždňových podujatiach vrátiť do hry práve pobytom v úniku. Henry Dupont bol jednou z možností Ag2r na celkovú klasifikáciu, ktorá sa však nepodarila. Alessandro de Marchi je typickým útočníkom, ale potreboval by asi náročnejší profil. A Johan Tschopp je takisto výborným vrchárom, preto ak chcel pelotón myslieť na etapový vavrín, musel si dať pozor na túto štvoricu. 
 
Zaujímavosťou bolo, že až v siedmej etape odstúpili z podujatia prví pretekári, okrem spomínaného Santaromitu to boli aj Bryan Nauleau (Europcar) a Aleksejs Saramotins (IAM Cycling), ktorých zastavila hromadný pád. Kým si
32°C
vedúca skupina zveľaďovala svoj odstup na čele, jej pretekári sa pobili o prvú rýchlostnú prémiu, ktorú preťal ako prvý Johan Tschopp pred de Marchim a Hesjedalom.
 
Pred druhou rýchlostnou skúškou odstup utečencov presiahol sedem minút a to už Ryder Hesjedal atakoval červený dres Alejandra Valverdeho. Španielskemu celku nakoniec podal pomocnú ruku tím Trek Factory a strata hlavného balíka už nestúpala. Kanadský jazdec však získal na druhej šprintérskej prémii tri bonusové sekundy.
 
Na vrchole posledného kopca si vedúca skupina udržiavala odstup cez päť minút, pelotón viedol po tomto stúpaní tím Trek Factory. Tesne pred jeho skončením ho však vystriedal Tinkoff-Saxo, aby cez prichádzajúci zjazd previedol Alberta Contadora bez problémov. Na tomto úseku mal defekt Mikel Nieve, ktorý sa nachádzal na jedenástom mieste v klasifikácii a ktorý sa dostal za pelotón, kde strácal už dve minúty. Záujem niečo urobiť s touto etapou mal aj tím Lampre-Merida, ktorý sa začal podieľať na sťahovaní odstupu utečencov. Tí však jazdili veľmi dobre a ich odstup klesal len veľmi pomaly.
 
Napriek všemožnej snahe talianskeho celku a Treku sa nedarilo pelotónu dostať utečencov pod kontrolu, ktorí tak mohli 15 kilometrov pred cieľom začať premýšľať nad taktikou, ako poraziť svojich kolegov v úniku. Najskôr odpadol z úniku Henry Dupont, potom prežil katastrofu Ryder Hesjedal, ktorý sa v jednej rýchlej zákrute pošmykol, padol na zem a stratil kontakt s vedúcou dvojicou. Na zvlnených posledných úsekoch zaútočil 13 kilometrov pred cieľom Alessandro de Marchi.
 
Taliansky jazdec sa pevne chytil svojej šance a pred Johannom Tschoppom mal už skoro minútový náskok. Keďže pelotón bol stále veľmi ďaleko, borec tímu Cannondale si išiel pre jasné etapové víťazstvo. Medzitým sa do hlavnej skupiny vrátil Mikel Nieve. Tam si hlavní favoriti strážili pozície na jeho čele a spokojne prichádzali na cieľovú čiaru.
 
Alessandro de Marchi nakoniec s prehľadom udržal vedenie až do cieľa a svojou typickou agresívnou jazdou v úniku si vybojoval prvé víťazstvo v kariére na Grand Tour. Na konci etapy na nič nečakal a po odvážnom ataku 13 kilometrov pred cieľom mohol potešiť aj svojho terajšieho i budúceho zamestnávateľa.
 
Za ním dorazila trojčlenná skupina so stratou 90 sekúnd, kde vybojoval druhé miesto Hesjedal, tretí skončil Dupont, Tschopp štvrtý. Hlavný balík sa chcel tiež predviesť pred divákmi na cieľovej čiare, preto si pre štvrtú priečku zašprintoval Philippe Gilbert, ktorý porazil Daniela Martina. Tu sme však videli na zemi Warrena Barguila, čo bol veľmi nepríjemný moment pre deviateho muža klasifikácie. 
 
V siedmej etape sa teda prvýkrát v tomto ročníku tešil z víťazstva únik, preto aj bola na začiatku veľká snaha dostať sa do neho. Krušná chvíle si prežil najmä tím Sky, pretože v kolízii sa ocitol Chris Frooma a Mikel Nieve sa musel po defekte vracať do pelotónu. Inak ostatní favoriti prežili pokojný deň, v cieli sa medzi nimi neobjavili žiadne veľké rozdiely. Zlý deň si prežil Cadel Evans, ktorý prišiel do cieľa so stratou 8:18. Peter Sagan do deja dnešnej etapy neprehovoril. Podobne dopadol aj Martin Velits, hoci veľa nechýbalo a skupina, v ktorej sa ocitol na začiatku etapy v úniku, mohla vydržať až do cieľa. 
 
 
VÝSLEDKY 7. ETAPY:
1. vlajka DE MARCHI Alessandro CANNONDALE PRO CYCLING 4h 01' 52''
2. vlajka HESJEDAL Ryder GARMIN - SHARP + 01' 35''
3. vlajka DUPONT Hubert AG2R LA MONDIALE + 01' 35''
4. vlajka TSCHOPP Johann IAM CYCLING TEAM + 01' 35''
5. albansko GILBERT Philippe BMC RACING TEAM + 02' 17''
6. vlajka MARTIN Daniel GARMIN - SHARP + 02' 17''
7. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 02' 17''
8. vlajka BRAMBILLA Gianluca OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 02' 20''
9. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 02' 20''
10. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 20''
129. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 14' 16''
172. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 20' 42"
                              
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 7. ETAPE:
1. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 22h 48' 08''
2. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 15''
3. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 18''
4. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING + 00' 19''
5. CHÁVEZ Esteban ORICA GREENEDGE + 00' 41''
6. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 45''
7. vlajka GESINK Robert BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 55''
8. vlajka ARU Fabio ASTANA PRO TEAM + 00' 58''
9. vlajka BARGUIL Warren TEAM GIANT - SHIMANO + 01' 02''
10. vlajka KELDERMAN Wilco BELKIN PRO CYCLING TEAM + 01' 06''
11. vlajka NIEVE Mikel SKY PROCYCLING + 01' 09''
12. vlajka SÁNCHEZ Samuel BMC RACING TEAM + 01' 11''
132. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 54' 18''
167. vlajka VELITS Martin OMEGA PHARMA - QUICK-STEP  + 1h 04' 05''
 
 
BODOVACIA SÚŤAŽ PO 7. ETAPE:
1. vlajka DEGENKOLB John TEAM GIANT - SHIMANO 72 bodov
2. albansko MATTHEWS Michael ORICA GREENEDGE 51 bodov
3. vlajka Bouhanni Nacer FDJ 49 bodov
 
 
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ PO 7. ETAPE:
1. vlajka MAS Guillamo CAJA RURAL - SEGUROS RGA 18 bodov
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 10 bodov
3. vlajka COUSIN Jeróme TEAM EUROPCAR 10 bodov
 
 
KOMBINOVANÁ SÚŤAŽ PO 7. ETAPE:
1. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 9 bodov
2. vlajka FROOME Chris SKY PROCYCLING 15 bodov
3. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 27 bodov
 
              
 
Horské prémie (km do cieľa):
3-20-modre 129 km - Alto de Íllora: 6,8 km (6,7 %)
2-20-modre 48 km - Alto Ahillo: 12,1 km (4,0 %)
body v cieli: 25-20-16-14-12-10-9-8-7-6-5-4-3-2 (obe prémie 4-2-1)
 
 
Krátke preview etapy:
Traja najlepší šprintéri nám zatiaľ ukazujú svoju odolnú tvár, takže určite sú favoritmi aj na dnešný dojazd, ale ich tímy budú musieť vynaložiť nemalé úsilie na dostihnutie úniku, ktorý bude veľmi nepríjemný. Má veľkú šancu na úspech a to zrejme vyprovokuje k úniku aj známe mená. Možno to zas skúsi Peter Sagan.
 
 
Krátky opis trasy:
169 km dlhá veľmi nepríjemná etapa začína v Alhendíne a organizátori pripravili pre pelotón dve stúpania. To prvé príde po zhruba tridsať kilometrovej rovine na Alto de Íllora (6,8km; 6,7 %). Mierne kopcovitý terén potom privedie cyklistov na druhé a zároveň posledné stúpanie dňa, ktoré je umiestnené 48 km pred cieľom. Stúpať sa bude na Alto Ahillo (12,1 km; 4,0 %). Tí, ktorí budú chcieť v dnešnej etape vyhrať, si budú musieť dávať pozor na únik, pretože je to preň etapa ako stvorená. Lákať ich určite bude finiš v miernom kopci pri priemere štyroch percent v krásnom malom mestečku vo výške 680 m.n.m. Odolní špurtéri si to budú chcieť rozdať o etapový vavrín. Podobnú etapu vyhral Michael Matthews na Giro d'Italia.
 
 
vuelta-etapa-07
 
 

 
 
ĎALŠIE ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2014:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop