Lombardiu ukoristil po chytrom závere Daniel Martin

5.10.2014, 10:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V Lombardii bolo všetko pripravené na ešte jeden parádny súboj, v ktorom by mali miešať kartami silní vrchári. S veľkými ambíciami vstúpila do pretekov najmä španielska trojica Contador, Valverde a Rodríguez, ale konkurencia na trati bola veľmi vysoká, takže rozhodujúce okamihy sľubovali vzrušujúcu cyklistiku.
          
vlajka IL LOMBARDIA 2014 (klasika UCI World Tour, 3. kategória)
 
NEDEĽA 5.10. zvlnený ciel rovina Como > Bergamo 254 km víťaz: D. Martin
 
historia-pretekovuvod-k-rocniku-2014startova-listina
 
 
Pelotón privítalo príjemné počasie a na začiatku bolo najdôležitejšou udalosťou vytvorenie hlavného úniku dňa, ktorý sa vyprofiloval po niekoľkých kilometroch. Vpredu sa objavila osmička jazdcov Tiziano Dall'Antonio (Androni), Francesco Gavazzi (Astana), Jeremy Roy (FDJ), Jan Polanc (Lampre-Merida), Andrea Fedi (Nedri Sottoli), Sergio Paulinho (Tinkoff-Saxo), Paul Voss (NetApp) a Romain Guillmois (Europcar). Hlavný balík nemal problémy zo zložením úniku, preto si postupne vypracovali vysoký náskok. Do brejku sa potom podarilo prepracovať ešte ďalším trom borcom, ktorými boli Matthias Brandle (IAM Cycling), Miguel Angel Rubiano (Colombia) a Angelo Pagani (Bardiani).
 
Po prvom dnešnom stúpaní mali na svojom konte už 10-minútovú výhodu, preto nebolo prekvapením, že potom zasiahli celky Movistaru a Kaťuše, aby dostali ich odstup pod kontrolu. V úniku sa nenachádzal žiadny jazdec, ktorý by mohol na konci ohroziť favoritov, ale tieto zoskupenia aj tak dostali svoju stratu na úroveň šiestich minút,
21°C
čo sa im podarilo celkom ľahko. Svojho pretekára vyslal na čelo pelotónu aj Tinkoff-Saxo, hoci mal v brejku svojho zástupcu, ale Sergio Paulinho bol vo vedúcej skupine len poistkou pre Alberta Contadora. Na trati sme videli aj ťažký pád Jaroslava Popoviča (Trek), ktorý narazil do vo veľkej rýchlosti do dopravnej značky a bol odvezený do nemocnice s podozrením na zlomené rebrá. 
 
Chvíľu sme na čele pelotónu videli pracovať aj dresy OPQS, pre ktorých lídra Michala Kwiatkowskeho mohol byť dnešný finiš veľmi vyhovujúci. Pre poľského jazdca bolo Okolo Lombardie špeciálnym podujatím, pretože sa prvýkrát predstavil v dúhovom drese. Pred dvomi najdlhšími kopcami mal vedúca skupina stále náskok šiestich minút. V tom čase viedol hlavný balík tím Tinkoff-Saxo, ktorý potreboval na týchto dvoch kopcoch nasadiť vysoké tempo, aby vyčerpal konkurentov Alberta Contadora
 
Na stúpaní Colle Dallo sa podarilo pelotónu stiahnuť manko na utečencov o dve minúty, oveľa dôležitejšou správou však bolo odstúpenie Daniela Morena (Kaťuša), ktorý mal byť na konci výraznou podprou pre Joaquima Rodrígueza. Pred najdlhším dnešným kopcom Passo di Ganda nastúpil z hlavnej skupiny Christophe Kern (Europcar). Na tomto kopci sa rozbila vedúca skupina a na čele pretekov zostali iba Roy, Polanc, Fedi, Paulinho, Rubiano. Ostatní utečenci už boli  späť v pelotóne, s výnimkou Brandleho a Guillmoisa, ktorí stále jazdili pred hlavným balíkom. Spoločnosť im robil aj Amets Txurruka (Caja Rural), ktorý atakoval z pelotónu na tomto stúpaní, a spoločnými silami si pred ním udržiavali 40-sekundový náskok. Piati jazdci na čele mali pred pelotónom odstup dve minúty.
 
Portugalský jazdec Sergio Paulinho využil jeden menší kopec na atak, ktorým sa zbavil svojich spolujazdcov v úniku, ale po jeho vrchole sa k nemu dokázal vrátiť Andrea Fedi, s ktorým sa mu podarilo ešte zvýšiť svoj odstup od hlavného balíka. Na rovnakom úseku zaútočili z pelotónu Hermans (BMC), Weening (Orica), Cherel (Ag2r) a Mollema (Belkin), ktorí sa za chvíľu spojili s Txurrukom, a vytvorili tak celkom silnú partiu, ktorá mala pred pelotónom náskok jednej minúty.
 
Predposledný kopec poriadne zmenil rozloženie síl na trati, pelotón výrazne pridal a pritiahol k sebe všetkých utečencov na niekoľko sekúnd. Na samom čele zostávali Hermans a Weening, za nimi sa potom nachádzalo niekoľko cyklistov, ktorí sa odpojili od hlavného balíka, ale rozdiely medzi týmito skupinkami boli veľmi malé, na vrchole strácal pelotón na vedúcu dvojicu iba 20 sekúnd. V zjazde sa k nim ešte pred pridal Leo Konig (NetApp), no ich náskok bol len minimálny. Český jazdec sa ale dlho na čele neudržal, Hermans a Weening si udržiavali stabilný odstup osemnástich sekúnd.
 
Na samom konci vypadol z boja o celkové víťazstvo čerstvý majster sveta Michal Kwiatkowski, ktorého pravdepodobne zasiahli kŕče. Po menšom páde sa z hlavného balíka vytratil aj Tom Dumoulin. Štyri kilometre pred cieľom už boli utečenci späť v hlavnom balíku, na začiatku záverečného kopca  ako prvý útočil Tim Wellens. Toto stúpanie ale nevytvorilo rozhodujúci atak, no na čele pretekov sa osamostatnila skupina deviatich pretekárov.
 
Nakoniec predviedol perfektný atak niekoľko sto metrov pred cieľom Daniel Martin a na svoje konto si tak pripísal najväčšie víťazstvo kariéry. Na druhom mieste s miernym odstupom dorazil Alejandro Valverde, tretí skočil Rui Costa. Írsky jazdec vedel, že v čelnej skupine sú rýchlejší jazdci ako on, preto sa rozhodol pre sólový atak tesne pred cieľom, ktorý sa mu podarilo aj úspešne zrealizovať, keďže ostatní pretekári sledovali jeden druhého a jazdcovi tímu Garmin-Sharp nevenovali potrebnú pozornosť. Martin tak získal svoj druhý monument (vlani Liége-Bastogne-Liége) a po niekoľkých smoliarskych chvíľach v predchádzajúcich klasikách sa tentoraz šťastie priklonilo na jeho stranu.
 
Druhý Alejandro Valverde musí byť spokojný so svojím výkonom, keďže dosiahol ďalší výborný výsledok v tejto sezóne, ale spokojný musí byť hlavne s tým, že do finále sa neprebojoval Alberto Contador, takže sa dostal na prvé miesto v rebríčku UCI s náskokom 66 bodov. Rui Costa tiež pridal do svojej zbierky ďalšie pódium. Na konci mali prevahu borci tímu BMC, ale ani oddaný výkon Samuela Sáncheza nestačil Gilbertovi na získanie tohto podujatia.
 
 
Daniel Martin (Garmin-Sharp): "Jednoducho milujem toto podujatie. Po druhom mieste a minuloročnom páde v poslednej zákrute je pre mňa neuveriteľný pocit zvíťaziť tu. Po všetkej smole, ktorú som mal tento rok, mi dnes tím veril a veril som si aj ja, že môžem vybojovať veľký výsledok. Mal som naplánované, že zaútočím na poslednom kopci, ale bolo tam veľa ľudí a nemal som priestor. Keď som na konci videl vpredu Valverdeho a Gilberta, ktorí sú rýchlejší ako ja, rozhodol som sa, že ešte pred cieľovou páskou niečo vyskúšam."
 
 
Zajtra organizátori Lombardie predstavia nadchádzajúci ročník Giro d'Italia, takže sa v našom spravodajstve budeme venovať tomuto. V utorok sa už môžete tešiť na sľúbený rozhovor s vychádzajúcou hviezdou svetovej cyklistiky Petrom Vakočom z OPQS.
 
 
VÝSLEDKY:
1. .grm14. vlajka MARTIN Daniel 6h 25' 33''
GARMIN - SHARP
2. .mov14. vlajka VALVERDE Alejandro + 00' 01''
MOVISTAR TEAM
3. .lam14. vlajka COSTA Rui + 00' 01''
LAMPRE - MERIDA
4. .ltb14. albansko WELLENS Tim + 00' 01''
 LOTTO BELISOL TEAM
5. .bmc14. vlajka SÁNCHEZ Samuel + 00' 01''
BMC RACING TEAM
6. .oge14. vlajka ALBASINI Michael + 00' 01''
ORICA GREENEDGE
7. .bmc14. albansko GILBERT Philippe + 00' 01''
BMC RACING TEAM
8. .kat14. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim + 00' 01''
KATUSHA TEAM
9. .ast14. vlajka ARU Fabio + 00' 01''
ASTANA PRO TEAM
10. .alm14. vlajka NOCENTINI Rinaldo + 00' 14''
AG2R LA MONDIALE
         
 
 
lombardia-2014-profil
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop