Začiatok európskej sezóny na Malorke ovládli Pelucchi, Cummings a Valverde

1.2.2015, 15:15 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na Malorke sa konali v uplynulých dňoch štyri samostatné preteky, ktoré každoročne otvárajú európsku sezónu. Pre cyklistov boli pripravené kopcovité a šprintérske profily, na ktorých si prišlo vyskúšať účinky zimnej prípravy množstvo výborných jazdcov.
 
 
Trofeo Santanyi
 
Prvý deň bolo na trati pripravených niekoľko malých stúpaní, ale tie nemali ambíciu rozdeliť pelotón. V štartovom poli sa nachádzali takí šprintéri ako Greipel, Bouhanni, Coquard, Viviani či Pelucchi, preto ich tímy urobili všetko preto, aby o víťazovi rozhodol záverečný špurt. Do úniku sa dostali len dvaja pretekári, ktorí si vypracovali odstup až 12 minút, ale Cofidis a Lotto-Soudal ho dokázali vynulovať. Na niektorých miestach silno fúkalo, čo sa snažil využiť Movistar, aby rozdelil pelotón, ale ostatné zoskupenia jazdili pozorne.
 
Posledných desať kilometrov ovládol tím Sky, ktorý chcel dopriať Vivianimu víťaznú premiéru vo svojich farbách. Britský celok odviedol na konci vynikajúcu prácu pre talianskeho šprintéra, ten však nedokázal pretaviť túto podporu na očakávaný triumf. Záverečné desiatky metrov najlepšie zvládol iný taliansky jazdec, Matteo Pelucchi, ktorý výborne využil mierne zaváhanie Eliu Vivianiho.
 
Pelucchi bol na konci naozaj najrýchlejší a pre tohto 26-ročného špurtéra je to výborný vstup do sezóny, v ktorej dostane niekoľko podobných príležitostí, keďže IAM Cycling sa bude pravidelne zúčastňovať na pretekoch World Tour. Na druhom mieste skončil Elia Vivivani, ktorý síce nevyhral, hoci to mal výborne rozohrané, ale aspoň sa presvedčil, že v novom tíme bude mať vynikajúcu podporu. Tretie miesto si vybojoval španielsky špurtér José Rojas.
 
 
TROFEO SANTANYI
1. vlajka PELUCCHI Matteo IAM CYCLING TEAM 4h 17' 55''
2. vlajka VIVIANI Elia SKY PROCYCLING + 00' 00''
3. vlajka ROJAS José MOVISTAR TEAM + 00' 00''
     
 
Trofeo Andratx
 
Tieto preteky finišovali na vrchole stúpania, čo na Malorke nebývalo zvykom. Mirador del Colomer (3,4 km; 6 %) nepôsobil zvlášť odpudzujúco, ale mnohým jazdcom dokázal aj tak narobiť veľké problémy. Na zvlnenom teréne sa dostalo do brejku osem cyklistov, medzi inými aj André Greipel. Španielsky celok Movistar sa okamžite postavil na čelo pelotónu, pretože Alejandro Valverde chcel začať sezónu víťazstvom. Utečenci si vypracovali maximálny náskok šesť minút, ktorý potom na pripravených stúpaniach postupne klesal.
 
cummings-mtnNajsilnejšími v prednej skupine van Baarle (Cannondale-Garmin), van Zyl (MTN-Qubecka) a Goncalves (Caja Rural), ktorí sa vpredu dokázali udržať až do samého záveru. Posledného z nich dolapil hlavný balík len dva kilometre pred cieľom. V tom momente bolo na čele pretekov už iba osemnásť jazdcov. Valverde sa potom pripravoval na svoj útok, ale ako prvý to vyskúšal Stephen Cummings. V závese za ním zostali iba Valverde a Formolo a medzi touto trojicou sa rozhodovalo o víťazovi.
 
Na konci mal viac síl Cummings, ktorý sa rozhodol zaútočiť v pravú chvíľu, a prvé preteky v africkom celku pokrstil pekným triumfom. Druhý Alejandro Valverde po pretekoch priznal, že začal atakovať trošku neskoro. Na pódium sa dostal aj talentovaný Davide Formolo, ktorého lezecké schopnosti majú obrovský potenciál. V rovnakom čase ako jazdec tímu Cannondale-Garmin finišovali aj Mollema a Konig.
 
TROFEO ANDRATX
1. vlajka CUMMINGS Stephen MTN - QHUBEKA 3h 56' 30''
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 00''
3. vlajka FORMOLO Davide TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 06''
 
 
 
 
Trofeo Serra de Tramuntana
 
Tretí deň bol profilovo najťažší a samotný priebeh ukázal, že aj najdramatickejší. Celý čas pretekári jazdili hore-dole a 20 kilometrov pred cieľom ich čakalo najnáročnejšie stúpanie Puig Major (14 km; 6 %). Úvodná hodinka nevidela na čele pretekov žiadnych utečencov, i keď niekoľko pokusov sa odohralo. Na zvlnenom teréne a pod silným vetrom sa čoskoro pelotón roztrhol na niekoľko častí a v tej prednej zostalo len 20 cyklistov. Rozhodujúce bolo, že sa v nej udržal Alejandro Valverde, ktorý mal pri sebe aj troch spolujazdcov. Tí sa potom postarali o to, aby ich prenasledovatelia nedobehli.
 
Skúsený Valverde dokázal túto obrovskú výhodu patrične využiť. Na kľúčovom kopci Puig Major zaútočil a jedine Merhawi Kudus ho dokázal chvíľu nasledovať. Jazdec tímu Movistar potom predviedol 30-kilometrovú sólovú jazdu, ktorou si vynahradil "zaváhanie" z predchádzajúceho dňa. O víťazovi tak bolo dopredu rozhodnuté, ale o ostatné priečky sa zviedol tuhý boj. Najaktívnejší bol tím Sky, ktorý chcel posunúť na pódium Lea Koniga. Na Puig Major sa vyprofilovala desaťčlenná skupina, v ktorej sa okrem českého pretekára objavili aj Formolo, Schleck, Wellens či Visconti.
 
Na konci mali najviac síl Leo Konig a Tim Wellens. Tesne pred cieľom dokázal belgický jazdec odskočiť svojmu konkurentovi a  s miernym náskokom si vybojoval druhé miesto. Konig obsadil tretie miesto a po včerajšej piatej priečke má za sebou veľmi dobrú premiéru v tíme Sky. Do najlepšej desiatky sa dostali aj Rojas, Visconti, Schleck a prekvapujúco aj Grega Bole.
 
TROFEO SERRA DE TRAMUNTANA
1. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM 4h 34' 29''
2. albansko WELLENS Tim LOTTO SOUDAL + 01' 23''
3. vlajka KÖNIG Leopold SKY PROCYCLING + 01' 33''
   
         
Trofeo Playa de Palma
 
Záverečné preteky boli znovu určené pre šprintérov, na trati sa nenachádzali žiadne prekážky, ktoré by mohli prekaziť záverečný špurt. Ale samotní pretekári si poriadne sťažili tento zdanlivo jednoduchý deň a nakoniec sa z toho vykľula veľmi rýchla záležitosť. Najskôr sa dostali do úniku traja pretekári, ale keďže jeden menší celok tam nedokázal dostať svojho jazdca, silou-mocou ich rýchlou jazdou na čele pelotónu dostal späť do hlavnej skupiny.
 
Za chvíľu sa potom zopakovala presne taká istá situácia, ale s pozmeneným obsadením. Vyše hodinu sa teda jazdilo veľmi svižným tempom, a keď sa situácia konečne upokojila a dopredu sa dostalo niekoľko cyklistov, začalo pršať a na trati sa objavili dažďové kvapky. Päťdesiat kilometrov pred cieľom sa potom tím Sky rozhodol, že klasickým šprintérom znepríjemní dojazd do cieľa a na čele hlavného balíka nasadil vysoké tempo. Pod touto paľbou utečenci nemali žiadnu šancu na dobrý výsledok a na konci o víťazovi rozhodol hromadný dojazd.
 
V ňom najlepšiu robotu opäť odviedol britský tím Sky, ktorý tentoraz vsadil na Bena Swifta, ale podobne ako v prvej etape ich dokázal prekabátiť Matteo Pelucchi. Taliansky borec tak odštartoval sezónu veľmi sebavedomím výkonom, čo určite zúročí počas ďalších pretekov. Na druhom mieste finišoval André Greipel a tretí skončil spomínaný britský jazdec Ben Swift.
 
TROFEO PALMA
1. vlajka PELUCCHI Matteo IAM CYCLING TEAM 4h 06' 17''
2. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL + 00' 00''
3. vlajka SWIFT Ben SKY PROCYCLING + 00' 00''
   
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop