Urán vyhral domáci šampionát v ITT, Quintana v pretekoch zapríčinil pád

10.2.2015, 06:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Po austrálskych pretekároch majú za sebou národné šampionáty aj kolumbijskí cyklisti, pričom na tomto podujatí sa predstavili obidve najväčšie hviezdy Nairo Quintana a Rigoberto Urán. Kým druhý menovaný musel byť so svojimi výkonmi spokojný, Quintana cestné preteky nedokončil kvôli pádu.
 
 
ITT  si vychutnal Rigoberto Urána  
 
V časovke jednotlivcov by sme na štarte márne hľadali väčšieho favorita, ako bol Rigoberto Urán. 28-ročný cyklista dával pred touto disciplínou jasne najavo, že jeho cieľom je jedine víťazstvo. Na 40-kilometrovej trati sa mu to skutočne podarilo a dokázal to jednoznačným spôsobom, keďže druhého v poradí Rafaela Infantina porazil o priepastných 93 sekúnd. Pre Urána to bolo vôbec prvé podujatie v sezóne a počas neho opäť predviedol, že na časovkárskom stroji sa cíti stále lepšie a lepšie. "Trasa bola dobrá a preteky prebiehali veľmi dobre. Som rád, že môžem do Európy priniesť dres kolumbijského šampióna, ako som si predstavoval. Okamžite som našiel správne tempo a všetko som mal pod kontrolou. Pre mňa je víťazstvo dôležité aj z toho pohľadu, že som ho po mnohých rokoch dosiahol na domácej pôde. Podpora fanúšikov bola ohromná a mal som pocit, akoby som jazdil na najväčších pretekoch na svete. Veľmi ma to motivovalo."
 
Záľuba Rigoberta Urána v časovke sa naplno prejavila po jeho prestupe do tímu Etixx - Quick-Step, ktorý je známy svojou tempárskou školou. Tá v ňom okamžite odhalila veľký kolumbia-giro-2014potenciál, ktorý sa v priebehu niekoľkých mesiacov podarilo rozvinúť. Najlepším príkladom Uránovho časovkárskeho zlepšenia je výsledok z minuloročnej časovky na Gire, kde na dlhej trati deklasoval súperov podobným spôsobom, ako sa mu to podarilo teraz na domácom šampionáte. Aj v ročníku 2015 je jeho hlavným zámerom uspieť na talianskej Grand Tour a pri predstavení jej trasy musel byť ako jeden z mála cyklistov veľmi spokojný, keď uvidel v programe netradičnú 60-kilometrovú časovku.
 
 
Cez záverečný pád najrýchlejšie preletel Chalapud
 
Cestné preteky sa odohrali na kopcovitom profile, posledné stúpanie sa nachádzalo dvanásť kilometrov pred cieľom. Skutočne silnú konkurenciu vytvorili bratia Quintanovci, Urán, víťaz Tour de l´Avenir Miguel Angel Lopez či obhajca prvenstva Miguel Angel Rubiano. Súrodenecká dvojica z Movistaru sa rozhodla sťažiť svojím súperom preteky a do úniku poslala mladšieho Dayera. Práve on zostal vpredu ako posledný z pôvodného úniku a nechýbalo veľa, aby všetkých ostatných favoritov nachytal na hruškách. Ešte desať kilometrov pred cieľom mal pred svojimi prenasledovateľmi náskok jednu minútu, ale jeho dobrodružstvo skončilo na hranici záverečného kilometra a mohli sa začať prípravy na rozhodujúci špurt.
 
150 metrov pred cieľom výrazne ovplyvnil situáciu Nairo Quintana, ktorý mal v tom momente defekt a spôsobil hromadný pád. Cez túto kolíziu sa podarilo dostať približne desiatim pretekárom, z ktorých bol najrýchlejší Robinson Chalapud. Tento borec momentálne jazdí za domáci kontinentálny celok, ale v minulých sezónach sme ho mohli vidieť aj na Gire, pretože dva roky pretekal za tím Colombia. "Vždy som o tomto sníval. V minulom roku mi môj klub nedovolil štartovať na šampionáte, teraz som pre zmenu cítil veľkú podporu môjho nového trénera. Pre mňa je to niečo veľké, pretože som porazil Urána a Quintanu. Pre mňa má nesmiernu cenu, že som mohol proti nim jazdiť a dokázal ich zdolať."
 
Rigoberto Urán mal na konci šťastie, že sa stihol vyhnúť hromadnej kolízii, a finišoval na štvrtom mieste. Nairo Quintana však nebol v cieli klasifikovaný.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop