V 3. etape Okolo Ománu špurt bez Sagana vyhral rutinér Kristoff

13.2.2015, 11:36 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
V stredu sa šprintéri príliš nevyznamenali, takže šancu na reparát mali dnes v usadlosti Al Mussanah približne sto kilometrov severozápadne od ománskej metropoly Muskat, alebo ak chcete Maskat.
 
3. etapa Okolo Ománu 2015 (UCI Asia Tour, 2.HC, Ománsky sultanát)
19.2. štvrtok rovinatá ciel rovina Al Mussanah 158 km vitaz Kristoff
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-4ikona-5ikona-6
 
Peter Sagan v doterajšom priebehu sezóny vo všetkých siedmych klasických etapách bojoval o víťazstvo a finišoval najhoršie siedmy. Po včerajšej výbornej jazde s nevydareným špurtom sa športový riaditeľ Tinkoff-Saxo Sean Yates vyjadril, že je čas prestať tlačiť na pílu a prípadný špurt nechať dobrovoľne na Petrovi podľa toho, ako sa bude cítiť. Predsa len, narozdiel od Kataru, v Ománe nemôže celkovo zvíťaziť. Boli sme teda zvedaví, či sa Žilinčan do dnešného záveru zapojí, alebo prvý raz v sezóne nie.
 
Tosport Vlaanderen - Baloise je tím, ktorý zbožňuje ukazovanie svojich farieb v únikoch a napriek tomu, že z Ománu si asi Belgičania nového sponzora neodnesú, môžu dres pre najaktívnejšieho pretekára a pár tisíc dolárov za prémie is samotný dres. V tretej etape sa vpredu objavila dvojica Jeff van Meirhaeghe a Preben van Hecke. Doplnil ich Alessandro Tonelli z Bardiani. Bol to jednoduchý únik hneď po štarte.
 
ÚNIK DŇA
topsport J. van Meirhaeghe
(Topsport)
topsport P. van Hecke
(Topsport)
bardiani A. Tonelli
(Bardiani)
Van Meirhaeghe
je práve nositeľom bodkovaného dresu pre najbojovnejšieho jazdca pretekov a na 34. kilometri bodoval aj na piatej rýchlostnej prémii. Vyhral ju a pripísal si ďalšie tri body, čím sa v bodovacej súťaži dostal na úroveň tretieho Valverdeho.
 
Po hodine od štartu mala trojica na čele náskok deviatich minút a podobne ako pelotón, aj oni bojovali s horúčavami, podobnými ako včera. Bolo opäť 35°C. Možno aj tento faktor spôsobil výrazný prepad náskoku v druhej hodine. Zo svojej výhody stratili až šesť minút, a to sa ešte na čele balíka nezoradilo osem až desať tímov, ktoré dnes chceli vyhrať prostredníctvom svojho šprintéra. Ťahal najmä Trek, ktorý mal na pleciach nepísanú cyklistickú povinnosť ako držiteľ dresu lídra pretekov.
 
Ani Preben van Hecke nie je žiadnym nováčikom v únikoch. Vpredu sa ukázal už v utorok a pred týždňom aj v poslednej etape Okolo Kataru. Alessandro Tonelli zažíva v Ománe akúsi premiéru. Nikdy pred tým totiž neštartoval na etapových pretekoch HC kategórie. Dnes chcel 22-ročný Talian ukázať, že Bardiani jeho angažovaním urobilo správny krok.
 
V priebehu etapy teplota ešte stúpala a vyšplhala sa až na 38 stupňov, čo už nepríjemná teplota pre človeka opaľujúceho sa na pláži, nie to pre cyklistov v takmer štvorhodinovom zábere. Dnes sa navyše vôbec nešlo pomaly. Prvých sto kilometrov zvládli borci priemernou rýchlosťou 46 km/h.
 
38°C
22 kilometrov pred cieľom bola druhá prémia, ktorú vyhral opäť van Meirhaeghe a dostal sa na hranicu pätnástich bodov, čím sa v súboji o zelený dres vyrovnal Cancellarovi s Guardinim. Ihneď po prémii sa Belgičan vrátil do pelotónu, aby šetril sily na úniky v ďalších dňoch. Zostávajúca dvojica na čele už mala iba 70-sekundový náskok. Veľmi skoro však rezignovala a 17 kilometrov pred páskou už viedol etapu pelotón.
 
Nedá sa však povedať, že bol úplne kompaktný. Došlo totiž k pádu, kde sa ocitol aj kandidát na celkové víťazstvo Warren Barguil či líder Giantu do šprintov Nikias Arndt. Francúzovi sa našťastie nič nestalo a podarilo sa mu do balíka vrátiť. Tempa sa ujal Movistar, pretože José Rojas je po triumfe v Katare poriadne namlsaný a záver prvej etapy mu nevyšiel.
 
Zdá sa, že pád v blízkosti druhej šprintérskej prémie bol vážny, pretože preteky musel opustiť Matteo Trentin (Etixx), víťaz vlaňajšej pamätnej siedmej etapy Tour de France.
 
Zvíťazil Alexander Kristoff (Kaťuša) pred Andreou Guardinim (Astana). Ukázali sa teda pretekári, ktorí majú v tejto sezóne z tunajších jazdcov najlepšiu formu. Dresy Tinkoff-Saxo sa v posledných tisíckach metrov ukazovali vpredu, Peter Sagan sa ale do špurtu nezapojil, tak ako to bolo včera naznačené. Pokúsil sa ho nahradiť Matti Breschel. Dán bral siedme miesto.
 
V celkovej klasifikácii sa nič zásadné nemenilo. Cancellara ostáva na čele a z červeného dresu ho konkurencia vyzlečie až zajtra. V druhej polovici Top 10 došlo ku kozmetickým zmenám z dôvodu nového súčtu umiestnení jednotlivých pretekárov, ktorí ostali na desaťsekundovej strate. Guardini je staronovým lídrom bodovacej súťaže, keďže predviedol v utorok aj dnes najvyrovnanejšie špurty.
 
Sean Yates (športový riaditeľ Tinkoff-Saxo): "Dnešná etapa bola určená pre šprintérov, preto sme spoločne s Trekom pomáhali kontrolovať odstup utečencov. Na konci fúkal silný protivietor, takže bolo náročné správne načasovať šprintérsky vláčik. Naším plánom bolo, aby si Peter Sagan oddýchol od svojich bežných povinností. Jeho úlohou bolo spoločne s Bennatim dostať do pozície Mattiho Breschela. Ten odviedol dobrú prácu, je to rýchly pretekár, ktorý ukazuje dobrú formu pred jarnými klasikami. Tiež musíme s uznaním pozrieť na Kristoffa, ktorý je momentálne neuveriteľne silný."
 
 
Alexander Kristoff (Kaťuša): "Dnes som bol veľmi dobre chránení pred vetrom kolegami, ktorí mi tiež vypracovali dobrú pozíciu v závere. Vyšlo to perfektne. Orica začala špurtovať príliš skoro, ja som si za Van Poppelom počkal až do hranice sto metrov do cieľa. Náš tím sa každým dňom v koncovkách zlepšuje. Máme lepší vlak ako v minulosti. Fantázia."
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. vlajka KRISTOFF Alexander KATUSHA TEAM 3h 56' 42''
2. vlajka GUARDINI Andrea ASTANA PRO TEAM + 00' 00''
3. vlajka PELUCCHI Matteo IAM CYCLING TEAM + 00' 00''
4. vlajka VAN POPPEL Danny TREK FACTORY RACING + 00' 00''
5. vlajka BOUHANNI Naceer COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00' 00''
6. vlajka MODOLO Sacha LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
40. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
43. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 00' 00''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE:
1. vlajka CANCELLARA Fabian TREK FACTORY RACING 12h 18' 56''
2. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 04''
3. vlajka KONRAD Patrick BORA - ARGON 18 + 00' 05''
4. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 06''
5. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 10''
6. vlajka CARUSO Damiano BMC RACING TEAM + 00' 10''
7. vlajka VAN GARDEREN Tejay BMC RACING TEAM + 00' 10''
8. vlajka GRIVKO Andrij ASTANA PRO TEAM + 00' 10''
9. vlajka VALLS Rafael LAMPRE - MERIDA + 00' 10''
10. vlajka FUGLSANG Jakob ASTANA PRO TEAM + 00' 10''
80. vlajka VELITS Peter BMC RACING TEAM + 04' 47''
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
trek vlajka CANCELLARA Fabian astana vlajka GUARDINI Andrea
TREK FACTORY RACING ASTANA PRO TEAM
SÚŤAŽ DO 25 ROKOV SÚŤAŽ TÍMOV
bora vlajka KONRAD Patrick bmc vlajka BMC RACING TEAM
BORA - ARGON 18
 
 
 
 

 
 
Preview etapy:
Čistokrvným šprintérom určite nebude vyhovovať finiš druhej etapy, ale tá nasledujúca je presne podľa ich gusta. Ani jedna horská prémia, všade naokolo rovina a priamočiary dojazd do cieľa nemôžu skončiť inak, ako záverečným špurtom pelotónu. Pre hlavný balík môže byť jedinou prekážkou vietor, keďže pretekári budú jazdiť v púšti a na pobreží, ale dramatické delenie pelotónu, ako sme videli nedávno v Katare, nebýva na tomto podujatí na dennom poriadku.    
 
 
3-etapa
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop