Nie, ani dnes to nevyšlo. Peter Sagan v tretej etape T-A opäť druhý + audio

7.3.2015, 13:54 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
V piatok pokračovalo Tirreno - Adriatico treťou etapou, keďže RCS Sport na všetkých svojich pretekoch už viac ako desať rokov neoznačuje prológy ako nulté etapy. Vlaňajší dojazd v Arezze sa zrejme nepáčil iba nám, ale aj organizátorom, a tí sa ho rozhodli zopakovať. Dúfali sme, že sa Petrovi Saganovi podarí obhájiť vlaňajší triumf.
 
3. etapa Tirreno - Adriatico 2015 (UCI World Tour, Taliansko)
13.3. piatok zvlnená ciel rovina Cascina > Arezzo 203 km vitaz V. Avermaet
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7
 
Včerajší záver bol pre viacerých pretekárov veľmi bolestivý. Zo šprintérov si to odniesli domáci Taliani Elia Viviani, Sacha Modolo a Matteo Pelucchi. Jazdec IAM síce nespadol v cieľovej rovinke, ale dopadol najhoršie a s pretekmi sa rozlúčil. Mal rozsiahle odreniny na viacerých častiach tela a v noci dostal horúčku. Šprintérski lídri Sky a Lampre-Merida zatiaľ pokračovali.
 
Už včera sme spomínali, že Saganovi súperi z vlaňajšieho dojazdu tu tento rok neštartujú, ale to neznamená, že bude mať cestu za triumfom ľahšiu. Tipovali sme, že dnes sa bude musieť vysporiadať hlavne s trojicou Fabian Cancellara, Zdeněk Štybar, Greg Van Avermaet. Všetci traja majú vynikajúcu formu a takéto dojazdy sú pre nich ako stvorené.
 
ÚNIK DŇA
bmc Danilo Wyss
(BMC Racing)
lottoj Rick Flens
(LottoNL)
giant Chad Haga
(Giant-Alpecin)
colombia Carlos Quintero
(Columbia)
bardiani Nicola Boem
(Bardiani)
Cieľová čiara však bola na programe dňa až po 203 kilometroch, z ktorých väčšiu časť na svoju medializáciu využili Danilo Wyss (BMC), Carlos Quintero (Colombia), Chad Haga (Giant), Rick Flens (LottoNL) a Nicola Boem (Bardiani). Prví dvaja boli v úniku aj včera a obaja mali rovnaký počet vrchárskych bodov, takže priamo súperili o zelený dres. Po úvodnej hodine etapy mali k dispozícii krásny 14-minútový náskok. V druhej však klesol o polovicu.
 
Lepšie špurtérske schopnosti na vrchárskych prémiách predviedol Wyss, a tak dres lídra tejto subklasifikácie ostal v BMC. Zaujímavosťou je, že včera ho mal na sebe aj kolega Philippe Gilbert na Paríž - Nice. Wyss s Quinterom však bojovali o prémie tak razantne, že nehľadeli na zostávajúcu trojicu v úniku a vzdialili sa jej až na pol minúty. V zjazde ich, samozrejme, počkali. Sto kilometrov pred páskou mal únik k dispozícii päť minút náskoku a už ich čakal iba rovinatý terén.
 
Už od päťdesiateho kilometra začali ťahať pelotón jazdci Tinkoff-Saxo, takže ich čakali veľmi náročné štyri hodiny. Boli sme zvedaví, či sa dnešný záver nepokúsi okrem Petra využiť aj Alberto Contador. Dali sa čakať menšie diery a na týždňovom etapáku je každá sekunda dobrá. Ranná tímová porada so Stevenom de Jonghom a Bjarnem Riisom musela byť zaujímavá.
 
V polovici etapy sa zdalo, akoby sa už blížil koniec, lebo únik strácal z náskoku viac ako minútu na desať kilometrov. V úvode to asi prepálili s tými štrnástimi minútami. Wyss s Quinterom už navyše nemali žiadnu motiváciu, keďže v druhej polovici etapy vrchárske prémie neboli.
 
Sedemdesiat kilometrov pred cieľom klesla medzera pod dve a pol minúty a to bol čas, keď si domestici Tinkoffu na čele s Daniele Bennatim a Matteom Tosattom trošku orazili. Pätica na čele sa znova nadýchla a zvýšila trhák na 3:20. Potom sa však dostali k slovu aj borci Treku a únik to mal zrátané.
 
Hodinu pred dojazdom mal problémy s vysielačkou Mark Cavendish a tri minúty sa ich snažil riešiť s najmladším mechanikom Etixxu Kennym Latommem. Vzhľadom na jeho typickú "Cavovskú" gestikuláciu sme hádali, že sa problém vyriešiť nepodarilo, ale Marka sme dnes tak či onak príliš nefavorzovali. V Arezze síce vyhral v roku 2012, ale vtedy sa finišovalo na rovine na námestí.
 
Trable mal aj Vincenzo Nibali. Posledný víťaz Tour de France s defektom. Kolega Vanotti mu zadné koleso veľmi dať nechcel a "žralokovi" ukazoval, že sa už blíži mechanik, ale všetko sa stalo 32 km pred cieľom, takže bez väčších problémov sa líder Astany vrátil späť.
 
Záver sa šiel na 11-kilometrovom okruhu so šiestimi prejazdmi cieľom a dve kolá do konca už mal únik dobojované. Tempo naďalej diktovali jazdci Tinkoffu. Dnes to bola krásna práca rusko-dánskeho celku pre Petra a Alberta.
 
V záverečnom kole neprišli žiadne ataky, ale stúpala nervozita. Posledný kilometer bol taktickým aj pozičným súbojom klasikárov, ktorý najlepšie zvládol Greg Van Avermaet (BMC). Peter Sagan bol tak o dve pozície viac vzadu ako potreboval a ani vynikajúce zrýchlenie v posledných päťdesiatich metroch na úzkej vozovke nestačilo na iné ako štvrté druhé miesto v sezóne. Tretí Štybar, štvrtý Pozzato, piaty Cancellara.
 
Keďže Belgičan strácal na Petra iba dve sekundy v celkovom poradí, dostal sa do modrého dresu práve jazdec BMC. Peter napriek zisku šiestich bonifikačných sekúnd ostal druhý so stratou dvoch sekúnd. Dostal sa aspoň do čela bodovacej klasifikácie, kde má šesť bodov k dobru na Van Avermaeta.
 
Prekliatie druhých miest teda neskončilo ani dnes. Od vlaňajšej Tour de France má Peťo na konte nula víťazstiev a osem druhých miest, čo je veľmi nepríjemná záležitosť. Ale Tirreno - Adriatico ešte neskončilo, naopak, zajtra prichádza veľmi zaujímavá etapa s troma kopcami v závere, ktorá by mala sedieť vrchárom, ale u Petra nikdy nevieme. Do karát mu hrajú minimálne dva fakty - zjazd do cieľa a malý náskok na vrchárov v celkovom poradí, teda neutíchajúca motivácia modrého dresu. So zámienkou pomoci Contadorovi by to mohol skúsiť. Uvidíme.
 
 
sagan-p-audio VYJADRENIE PETRA SAGANA mikrofon
po 3. etape Tirreno - Adriatico 2015
{play}images/music/sagan-2015/tirreno-3-etapa.mp3{/play}
zdroj: P. Orphanidis / J. Korbel
 
 
Bjarne Riis (športový manažér Tinkoff-Saxo): "Maciej Bodnar na posledných kilometroch dostal Petra Sagana do dobrej pozície. V historickom centre mesta sme potom videli tuhý boj o dobré pozície a myslím si, že Peter v tomto smere odviedol dobrú prácu. Lenže v poslednej zákrute bol trošku zatvorený, čo znamenalo, že na konci už bol ďaleko, aby dokázal predbehnúť van Avermaeta. Samozrejme, chceli sme vyhrať, ale spôsob, akým sa Peter dostal na posledných sto metrov dopredu, ukazuje, že má v nohách silu a že napreduje."
 
Greg van Avermaet (BMC): "Vedel som, že táto etapa mi bude vyhovovať. Môj tím sa o mňa celý deň staral, udržal ma v pozícii a som skutočne rád, že som porazil takých borcov ako Sagan. Pre mňa je toto víťazstvo veľmi dôležité, preto som líder tímu a tým skutočným môžem byť len vtedy, keď budem vyhrávať. Viem, že týchto súperov dokážem poraziť, len som to musel ukázať."            
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY:
1. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM 3h 58' 17''
2. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 00''
3. vlajka STYBAR Zdenek ETIXX - QUICK-STEP + 00' 00''
4. vlajka POZZATO Filippo LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
5. vlajka CANCELLARA Fabian TREK FACTORY RACING + 00' 00''
6. vlajka GESCHKE Simon TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''

 
CELKOVÉ PORADIE PO 3. ETAPE:
1. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM 8h 34' 31''
2. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 02''
3. vlajka MALORI Adriano MOVISTAR TEAM + 00' 08''
4. vlajka CANCELLARA Fabian TREK FACTORY RACING + 00' 09''
5. vlajka BRANDLE Matthias BORA - ARGON 18 + 00' 10''
6. NAVARDAUSKAS Ramun. TEAM CANNONDALE - GARMIN + 00' 13''
7. vlajka CUMMINGS Stephen MTN - QHUBEKA + 00' 14''
8. vlajka CASTROVIEJO Jonathan MOVISTAR TEAM + 00' 16''
9. vlajka BOASSON HAGEN Edvald MTN - QHUBEKA + 00' 16''
10. vlajka GRIVKO Andrij ASTANA PRO TEAM + 00' 17''
13. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 00' 18''
14. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 00' 19''
32. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 27''
39. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 29''
57. vlajka RODRIGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 39''
 
 
BODOVACIA KLASIFIKÁCIA PO 3. ETAPE:
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 20 bodov
2. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM 14 bodov
3. albansko DEBUSSCHERE Jens LOTTO SOUDAL 12 bodov
 
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
bmc albansko VAN AVERMAET Greg sagan vlajka SAGAN Peter
BMC RACING TEAM TEAM TINKOFF - SAXO
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 25 ROKOV
bmc vlajka WYSS Danilo sagan vlajka SAGAN Peter
BMC RACING TEAM TEAM TINKOFF - SAXO
 
 
 
 
zaver-3-etapy
Filippo Pozatto, Greg Van Avermaet, Zdeněk Štybar, Peter Sagan
 
 


 
Preview etapy:
Počas tretieho dňa sa pelotón vydá do vnútrozemia a cieľovou destináciou sa stane toskánske mesto Arezzo. Profil tejto etapy je síce rovinatý, ale v konečnom dôsledku to bude záležitosť pre výbušných jazdcov. Na konci absolvujú cyklisti päť okruhov a každý z nich je zakončený kilometrovým stúpaním. Tento kopec, nachádzajúci sa v historickej časti, má na začiatku maximálny sklon 11 %, priemer druhej časti zas presahuje päť percent. O víťazovi etapy rozhodnú záverečné stovky metrov, kde uvidíme atraktívny špurt do kopca, ktorý sa navyše odohrá v krásnom prostredí. V minulom ročníku ovládol tento dojazd Peter Sagan, keď porazil Michala Kwiatkowskeho, a pelotón sa dostal do cieľa po niekoľkých skupinkách.
 
 
etapa-3
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop