Cancellara vyhral záverečnú časovku T-A, Sagana podržali rozhodcovia

7.3.2015, 13:54 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Predchádzajúcich šesť etáp pretekov nedokázalo výraznejšie rozdeliť pretekárov v Top 10 a očakávali sme, že dnes dôjde k mnohým posunom medzi najlepšími. Medzi piatym a jedenástym cyklistom bolo iba 12 sekúnd, medzi druhým a dvanástym 43.
 
7. etapa Tirreno - Adriatico 2015 (UCI World Tour, Taliansko)
17.3. utorok indiv. čas. ciel rovina San Benedetto del Tronto 10 km vitaz Cancellara
uvod-k-pretekomstartova-listina ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6
 
Vlani na tejto trase v San Benedetto del Tronto triumfoval Adriano Malori (Movistar) a nič nenasvedčovalo tomu, že nedokáže zvíťaziť aj dnes. Predpokladali sme, že jeho najväčším vyzývateľom bude Fabian Cancellara (Trek), ktorý musí v každej časovke ísť naplno, aby nehazardoval so svojim menom. S favoritov na celkové poradie sme čakali výborný výkon od Urána, Contadora a hlavne Cummingsa, ktorému sme dávali šance na posun z deviateho až na štvrté miesto. Otázny bol výkon Petra Sagana, ktorý už mal na týchto pretekoch splnené všetky ciele.
 
V úvodnej hodine bol najrýchlejší Damien Gaudin z Ag2r, ktorého ako prvý prekonal Michael Hepburn z Orici. Austrálčan držal najrýchlejší čas až kým nepreťal cieľovú pásku poľský špecialista Maciej Bodnar (Tinkoff). Kolega Petra Sagana zaznamenal čas 11:39 a Hepburna prekonal o pár desatín.
 
cancellara-fabian-casovka-2015Zvedaví sme boli na výkony hrdinov úvodnej krátkej časovky, ale Brandle ani Oss dieru do sveta neurobili a na Bodnara stratili 26, resp. 17 sekúnd. Čakalo sa na štart Maloriho s Cancellarom, ktorí ma podľa papierových predpokladov razantne prepísať výsledky. Talianovi sa to podarilo a Bodnara odsunul až o dvanásť sekúnd. Fabian Cancellara sa však nedal zahanbiť a jazdca Movistaru dokázal prekonať o štyri sekundy. Vyzralo to tak, že čas 11:23 už nikto neprekoná. Na tretie miesto sa zároveň dostal Vasil Kirienka (Sky) s mankom deviatich sekúnd.
 
Peter Sagan dnešný deň vypustil a stratil tri minúty. Potom sa dlho nič nemenilo a borci z dvadsiateho až päťdesiateho miesta v celkovom poradí nedokázali urobiť dieru do sveta. Až sedemnásty muž poradia Jonathan Castroviejo sa dokázal dostať na štvrté miesto tesne pred Bodnara s Hepburnom a zavelil na mierny posun v celkovom poradí.
 
Stephen Cummings šiel dobre, hoci 23 sekúnd straty možno nebol pre neho ideál. Alberto Contador na neho stratil osem sekúnd, teda Brit sa cez Španiela nedostal. Thibaut Pinot bol prekvapujúco rýchlejší ako Rigoberto Urán. Nairo Quintana mal čas až 12:18 (+ 55 sek.), teda šiel najhoršie zo všetkých sledovaných pretekárov, no bola to viac-menej udržiavacia jazda.
 
Predpokladali sme veľké zmeny v Top 10, ale napokon prvé až piate miesto ostalo úplne nepoškvrnené. Polepšil si až Cummings, z deviateho na šieste miesto. Poels šiel na siedme, Pozzovivo a Yates mierne klesli. Z Top 10 vypadol Rodríguez, ktorého tam nahradil Kreuziger.
 
Nairo Quintana je teda víťazom prvého súboja najlepších na podujatí World Tour a vrchárska elita sa najbližšie zíde na pretekoch Okolo Katalánska už o týždeň.
 
Petrovi Saganovi sa podarila poriadna kuriozita. Skončil úplne posledný s výraznou stratou na cyklistu pred ním a nesplnil 25-percentný limit, ktorý v časovke platí na všetkých UCI pretekoch a hovoria o ňom aj pravidlá Tirreno-Adriatico. Jazda Fabian Cancellaru trvala 683 sekúnd, 25 % je 171 sekúnd, teda strata 2:51. Peter mal 2:59, limit nesplnil o osem sekúnd. To je jednoducho fakt, ktorý sa nedá poprieť.
 
Rozhodcovia ho mali právo vylúčiť z pretekov. Našťastie to neurobili. Športoví riaditelia Tinkoff-Saxo De Jongh a Riis túto situáciu prepískli, pretože Cancellara prišiel do cieľa presne dvanásť minút pred Petrom a vzhľadom na obrazovku v mechaničáku mali limit ihneď prerátať, pretože Peter šiel viditeľne pomaly. Navyše, tesne by nestačil ani pri víťazstve Maloriho. Včera sme písali, že dnes môže predviesť jazdu exhibičného charakteru, čo rozhodne urobil, ale prehnal to a prichystal nám nečakanú malú drámu.
 
 
Steven de Jongh (športový riaditeľ Tinkoff-Saxo): "Dnes sme podali dobrý tímový výkon. Alberto udržal piate miesto a v porovnaní so svojimi súpermi v GC predviedol dobrú jazdu. Nakoniec môže byť spokojný, ako to dopadlo. Teraz to bude všetko o regenerácii. Niektorí jazdci pôjdu na Miláno - San Remo, Alberto sa bude pripravovať na Katalánsko. Mali sme tu Alberta na GC a Petra Sagana na rovinaté etapy, kvôli nemu sme museli jazdiť na čele pelotónu a tlačiť na pílu, ako v šiestej etape. Peter vyhral bodovaciu súťaž, čo pre nás nie je to isté, ako vyhrať celkovo, no je to pekný úspech, ktorý ukazuje, že bol medzi šprintérmi najviac konzistentný."  
 
Fabian Cancellara (Trek Factory): "Som spokojný s mojím výkonom. V prvej časti som išiel celkom rýchlo, ale musel som si dať pozor, pretože druhá polovica bola náročnejšia. V prológu som urobil niekoľko chýb, dnes som to nechcel zopakovať. Dal som do toho všetko a som veľmi šťastný, že som vyhral. Oveľa viac ma však teší, ako som sa cítil počas celých pretekov, čo je dobré znamenie pred prichádzajúcimi klasikami."   
 
 
V stredu o 19:00 vydáme rozsiahly sumár pretekov vrátane dvoch fotogalérií...
 
 
VÝSLEDKY 7. ETAPY
1. vlajka CANCELLARA Fabian TREK FACTORY RACING 11' 23''
2. vlajka MALORI Adriano MOVISTAR TEAM + 00' 04''
3. vlajka KIRIENKA Vasil SKY PROCYCLING + 00' 09''
4. vlajka CASTROVIEJO Jonathan MOVISTAR TEAM + 00' 12''
5. vlajka BODNAR Maciej TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 13''
6. albansko HEPBURN Michael ORICA GREENEDGE + 00' 13''
8. vlajka CUMMINGS Stephen MTN - QHUBEKA + 00' 23''
16. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 31''
19. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 00' 33''
22. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 00' 34''
26. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 00' 38''
55. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 55''
138. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 02' 59''
 
 
CELKOVÉ PORADIE TIRRENO - ADRIATICO 2015
1. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 25h 11' 16''
2. vlajka MOLLEMA Bauke TREK FACTORY RACING + 00' 18''
3. URAN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP + 00' 31''
4. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 00' 35''
5. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 39''
6. vlajka CUMMINGS Stephen MTN - QHUBEKA + 00' 40''
7. vlajka POELS Wouter SKY PROCYCLING + 00' 56''
8. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 59''
9. vlajka YATES Adam ORICA GREENEDGE + 01' 09''
10. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 01' 11''
50. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO + 22' 45''
 
 
BODOVACIA KLASIFIKÁCIA
1. vlajka SAGAN Peter TEAM TINKOFF - SAXO 32 bodov
2. vlajka CANCELLARA Fabian TREK FACTORY RACING 21 bodov
3. albansko DEBUSSCHERE Jens LOTTO SOUDAL 20 bodov
4. URÁN Rigoberto ETIXX - QUICK-STEP 19 bodov
5. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM 18 bodov
 
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
movistar QUINTANA Nairo sagan vlajka SAGAN Peter
MOVISTAR TEAM TEAM TINKOFF - SAXO
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 25 ROKOV
colombia QUINTERO Carlos movistar QUINTANA Nairo
vlajka MOVISTAR TEAM
 
 

 
 
Preview etapy:
Definitívnu podobu celkovej klasifikácie určí časovka jednotlivcov, ktorá je však príliš krátka na to, aby sa na ňu mohli spoliehať špecialisti. Očakávame len malé časové rozdiely. Pre správne vyvrcholenie pretekov by bolo ideálne, keby pred poslednou etapou boli rozostupy medzi najlepšími len minimálne, ale pohľad do histórie podujatia hovorí, že záverečná časovka spôsobuje len kozmetické úpravy. V minulom roku tu na rovnakej trase úradoval Adriano Malori. 
 
 
etapa-7
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop