La Doyenne ukončí jarné klasiky, tradičná trasa sľubuje tvrdé preteky

25.4.2015, 07:42 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Definitívna bodka za jarnými klasikami vytiahne na front vrchárov a jazdcov na GC, pre ktorých je to najprestížnejšia jednorazovka v sezóne. Každý z nich chce raz uspieť na La Doyenne. Staručká klasika má však vyberané chute a do jej vkusu je poriadne ťažké trafiť sa.
 
Liége - Bastogne - Liége je matkou ardenských klasík, jej počiatky siahajú až do devätnásteho storočia. Úctyhodná história a značné fyzické nároky na jazdcov robia z tohto podujatia ďalší cyklistický monument. Preteky sú vyhľadávané klasickými vrchármi, pretože ich hlavným rysom sú najdlhšie stúpania v celej jarnej klasikárskej kampani, ktoré sa často zdvihnú do prudkých sklonov. Na trati sú potrebné vytrvalosť, lezecké schopnosti a odvaha zaútočiť aj z väčšej vzdialenosti, hoci tento posledný atribút v minulom roku neplatil. Podujatie postaví proti sebe silných jazdcov z Grand Tour, ale tu sa v závere nemôžu bezbreho spoliehať na svojich domestikov. Na konci to mnohokrát býva férová bitka muža proti mužovi, ktorá týchto pretekárov stavia do úplne inej polohy, než na akú sme zvyknutí z etapových pretekov. A to patrí medzi najväčšie devízy tohto monumentu.
 
 
Postupné pridávanie únavy vyvrcholí v Ans
 
Trasa si zachováva svoj historický rámec medzi mestami Liége a Bastogne, aj keď v poslednom čase sa finišuje na predmestí najväčšieho mesta v provincii Lutyšsko. Prvá časť pretekov je skúpa na vrchárske prekážky. Okolo mesta Bastogne sa nachádzajú len dva zahrievacie kopce, hoci ten druhý, Côte de Saint-Roch, má najtvrdšie percentá z pripravenej lezeckej porcie. Náročnosť podujatia dokazuje fakt, že hlavné výzvy striehnu na jazdcov až po tom, čo prekonajú 160 kilometrov, takže bezprostredne pred cieľom sa im do cesty postaví až osem kopcov. Prvých päť z nich bude chcieť využiť niekoľko tímov na akumuláciu únavy v nohách protivníkov, zároveň tu môžeme vidieť taktické ataky, ak sa niektorý z celkov rozhodne jazdiť aktívnejšie už pred finále.
 
To štandardne odštartuje stúpanie La Redoute (2 km; 8,9 %), ktoré je nezameniteľnou ikonou pretekov. V tomto bode sa v minulosti rozhodovalo L-B-L, teraz slúžia jeho prudké sklony a úzke cestičky na prvú dôležitú selekciu v pelotóne, ktorá už ale nebýva taká masívna. Jednotliví favoriti majú oveľa viac zakrúžkovaný kopec Côte de la Roche-aux-Faucon (1,5 km; 9,4 %). Jeho pozícia 19 kilometrov pred cieľovou čiarou a strmý sklon si priam pýtajú pokus o odvážny útok. Poslednú možnosť, ako sa dostať dopredu, poskytuje šesť kilometrov pred cieľom stúpanie Côte de Saint-Nicolas (1,2 km; 8,6 %), ktoré môže hlavne na svojom začiatku vytvoriť rozhodujúci pohyb. Ak sa podobne ako v minulom roku udrží na čele pretekov skupina cyklistov, rozhodne až samotný dojazd v Ans, ktorý sa na poslednom kilometri zdvihne na necelých päť percent. Ak toto podujatie neovplyvní pribúdajúca únava alebo výnimočné schopnosti niektorých borcov, tak nenápadný záverečný kilometer to s radosťou rozhodne za všetkých.
 
 
lbl-2014-podium-movf
Pódium L-B-L 2014 (klik pre zväčšenie) (© Movistar Team)
 
 
Spomedzi favoritov vyčnieva Valverde
 
Pohľad na dve predchádzajúce klasikárske predstavenia nás núti povedať to, čo opakujeme posledné roky: Alejandro Valverde má skvelú formu. Španielsky pretekár sa narodil pre tieto terény a svoj talent dokáže aj patrične zúročiť. Ako výborný vrchár a inteligentný jazdec s rýchlym finišom má len jeden malý nedostatok, a to, že na podobných pretekoch nemusí jazdiť príliš agresívne, keďže sa môže na konci spoliehať na svoj špurt. Keď bude mať Valverde okolo seba spolujazdcov vo forme (zvedaví budeme najmä na Quintamu), ktorí ho udržia čo najdlhšie sviežeho, bude ho veľmi ťažké vyhodiť z pódia. Ale on túži po víťaznom repete, pretože naposledy tu triumfoval pred siedmimi rokmi.
 
S veľkou motiváciou sa na štarte predstaví Joaquim Rodríguez. Jazdec tímu Kaťuša sa tiež typologicky hodí na ardenské klasiky, i keď nemá takú silnú koncovku ako Valverde, ale na svojich obľúbených profiloch dokázal vybojovať iba jedno víťazstvo na Valónskom šípe. Podľa vlastných slov sa cíti výborne. Purito už len musí nájsť cestu, ako na trati prekabátiť súperov. V jeho prospech hrá záverečný kilometer, ale môže sa rozhodnúť aj pre útok na poslednom kopci. Pre Michala Kwiatkowskeho to budú preteky udržania sa na čele alebo zachytenia toho správneho ataku. Poľský cyklista už má dostatok skúseností, aby sa správne rozhodol. Jeho nesmierne rýchla koncovka a vytrvalosť tak nebude pre ostatných jazdcov pohodlná. V tíme Etixx - Quick-Step je na ardenských klasikách príjemným prekvapením Julian Alaphiippe, ktorý môže byť pre Kwiatkowskeho vítanou posilou pred ťažkým finále.
 
Nikto nepochybuje, že Daniel Martin patrí do okruhu favoritov, ale írskemu jazdcovi znovu skrížili plány pre neho osudové havárie. Na Valónskom šípe si po páde bolestivo poranil krk a jeho účasť na pretekoch je stále vo hviezdach. Je však isté, že ak sa tento 28-ročný cyklista objaví na štarte, nebude v stopercentnej pohode. A to je pre také preteky ako L-B-L veľkým ochudobnením. Do podobnej situácie sa dostal aj Philippe Gilbert. Belgický pretekár si v stredu zranil nohu a na prichádzajúcom monumente sa predstaví len vtedy, keď ho tieto problémy nebudú výrazne obmedzovať. Tím BMC je tak pripravený na náhradné riešenie, ktorým je Tejay van Garderen.
 
 
Kto z nich rozprúdi preteky?
 
Celok Lampre-Merida sa spolieha na silný kolektív, v ktorom by mal dominovať Rui Costa. V minulom roku prežil na tomto podujatí sklamanie, jeho schopnosti sú však dostatočne kvalitné, aby sa dokázali výrazne presadiť. Aj kazašská Astana prichádza v nabitej zostave, Nibali, Fuglsang či Scarponi majú potenciál na vysoké umiestnenie. Vincenzo Nibali jazdil na Amstli s veľkou chuťou, jeho výkonnosť a apetít tak môžu byť stimulačným prvkom celých pretekov. Tinkoff-Saxo zase úplne dôveruje Romanovi Kreuzigerovi, ktorý vie, ako na týchto podujatiach treba jazdiť. V poslednom ročníku sa vo finále snažil pretekať aktívne, pretože finiš do mierneho kopca nepatrí medzi jeho najväčšie zbrane. Aj tentoraz môže patriť medzi tých jazdcov, ktorí sa budú snažiť rozbiť skupinu favoritov.
 
Tím Sky privezie skúsenú spoločnosť pretekárov, ktorú by mal manažovať Sergio Henao. Keďže kolumbijský borec dostal k dispozícii aj Kyryienku a Sivtsova, britský celok sa neplánuje schovávať a v Ardených bude chcieť konečne dosiahnuť úspech. Bauke Mollema bude v Treku jazdiť spoločne s Frankom Schleckom a talentovaným Juliánom Arredondom. Ak nájde holandský cyklista tie nohy, ktoré mal na Tirrene, určite to bude signalizovať dobrý výsledok. Do boja je pripravená aj francúzska dvojica Warren Barguil a Pierre Rolland, najmä jazdec tímu Europcar výborne načasoval svoju formu. Ale najväčšie želiezka v ohni bude mať francúzsky tím Ag2r, ktorý budú zastupovať Domenico Pozzovivo a Romain Bardet, ktorí sa veľmi dobre prezentovali na Giro del Trentino. Vydarenú ardenskú kampaň má zatiaľ na svojom konte Wilco Kelderman, preto by rád obhájil svoju pozíciu. 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop