V Romandii bude ďalšia super bitka, tentoraz Froome, Quintana, Nibali

27.4.2015, 09:36 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Posledným etapovým podujatím pred prvou Grand Tour v sezóne je Okolo Romandie, ktoré si udržiava dostatočnú prestíž, aby prilákalo kvalitné štartové pole. Tentoraz sa bude celá pozornosť sústrediť na Frooma, Quintanu a Nibaliho, ktorí budú jeden druhého testovať pred Tour de France.
 
Romandia je kopcovitý región a podľa toho aj vyzerajú profily jednotlivých etáp. V minulosti to bola výborné príležitosť na vyladenie formy pred Girom, a aj keď sem stále cestujú jazdci za týmto účelom, v poslednom období sme tu videli skôr súboje pretekárov, ktorí smerujú pohľady na Starú dámu. Prológ, časovka a ťažká horská etapa patria do klasického itinerára pretekov, takže víťazný stupienok je určený len pre univerzálneho cyklistu.
 
 
Ťažký horský dojazd a dve časovky
 
Tour de France pravdepodobne ovplyvnila organizátorov hneď v prvej etape, pretože tá bude patriť tímovej časovke. Na 19-kilometrovej trati sa nemusia vytvoriť veľké rozdiely, ale niektorí favoriti sa po tomto predstavení budú cítiť pohodlnejšie. Nasledujúce tri etapy majú podobný charakter, keď na zvlenenom teréne na konci striehne stúpanie, ktoré je však v dostatočnej vzdialenosti od cieľa, aby ovplyvnilo bitku o GC. V každom prípade sa na nich môže okresať hlavný balík, a to platí špeciálne pre druhú etapu. Na jej konci stojí stúpanie Col de Vue des Alpes (8 km; 6,7 %), ktoré sa nachádza 17 kilometrov pred cieľom a spolu s ďalšími tromi kopcami vytvára náročnú previerku.
 
Kľúčom k úspechu budú obidva víkendové dni. Kráľovská, piata etapa je zakončená náročným stúpaním Champex-Lac (14,2km; 7 %; max. 13 %), ktoré má potrebnú dĺžku i sklon, aby sa medzi jazdcami vytvorili veľké rozdiely. Záverečnú bitku však odštartuje už predchádzajúci kopec Petite Forclaz, ktorý na piatich kilometroch dosiahne priemerný sklon desať percent. Výborní vrchári musia dať do tohto dojazdu úplne všetko, pretože podujatie vyvrcholí 17-kilometrovou časovkou jednotlivcov. Posledná etapa dáva do rúk žolíka univerzálnym cyklistom, ale to len v tom prípade, ak predchádzajúci finiš na vrchole stúpania absolvujú medzi najlepšími.
 
 
martin-tony-algarve-casovka-eqsf
Tony Martin favoritom v časovkách (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Bude to Froomov hetrik?
 
Chris Froome prichádza do známeho prostredia, veď v posledných dvoch ročníkoch bol v Romandii najsilnejší. Momentálne má za sebou prechodné obdobie, pretože po chorobe sa musel znovu dostávať do formy. Jeho výkony v Baskicku neboli dobré, ale teraz by to mala byť iná pesnička. Pre neho ako výborného vrchára a časovkára je pripravená ideálna trasa. Do kariet mu hrá dlhé cieľové stúpanie v piatej etape a záverečná jazda proti chronometru môže byť pre neho čerešničkou na torte. Keď podá optimálny výkon ako v Andalúzii, jeho súperi majú pred sebou tvrdý oriešok.
 
Kolumbijský cyklista Nairo Quintana sa na podujatí predstaví prvýkrát. Pre neho bude podstatné, ako si poradí s obidvomi časovkami. Jeho cesta za víťazstvom je pripravená na Champex-Lac, kde si môže vytvoriť rozhodujúci náskok. Presne tak, ako sa mu to podarilo na Tirrene. Lenže na posledných etapových pretekoch v Baskicku nejazdil v najlepšej forme, aby mohol v najbližších dňoch eliminovať Froomove schopnosti.
 
Vincenzo Nibali má momentálne lepšiu výkonnosť ako pred rokom, ale stále nevieme, či to bude stačiť na výborný výsledok. Na podujatí chce bojovať o celkovú klasifikáciu, jeho výkony v ardenách ukázali veľkú chuť pretekať, ale stále zostáva bez výraznejšieho úspechu. Nibali takisto vie, že uspieť môže len po výbornom výkone na jedinom cieľovom stúpaní. Uvidíme, či sa mu podarí zaspomínať na minuloročné výkony z TdF. Jeho výhodou by mohlo byť chladné počasie.
 
 
romandia-2014-podium-lamf
Pódium 2014: S. Špilak - Ch. Froome - R. Costa (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Veľa pretekárov s ambíciou uspieť
 
Vyhovujúcu trasu tu nájde aj Rigoberto Urán, ktorý patrí medzi najlepších vrchárov na svete, medzi ktorými vyniká časovkárskymi schopnosťami. Ťažká horská etapa a dve časovky mu určite sadnú a môže tak nadviazať na tretie miesto z Tirrena či piate z Katalánska. Kvalitu štartového poľa takisto zvyšuje Thibaut Pinot. Francúzsky jazdec tu pred rokom vybojoval desiatu priečku a ukázal aj výrazne zlepšujúcu sa časovku. Jazdec tímu FDJ je však predovšetkým výborný lezec, ktorý to bude chcieť rozbaliť na konci piatej etapy.
 
Zaujímavá symbióza existuje medzi Romandiou a Simonom Špilakom. Pretekár z Kaťuše tu naposledy vybojoval dve strieborné pozície a vždy to bolo po úniku s Froomom v kráľovskej etape. Špilakovi navyše vyhovuje chladné počasie, ktoré ho dokáže vybičovať k najlepším výkonom. So svojimi najlepšími vrchármi sem prichádza tím Ag2r, z ktorých pôjde Peraud na GC a Bardet sa bude snažiť vybojovať etapový triumf. Na kvalitnú dvojicu vsádza aj celok Lampre-Merida. Rafael Valls prežíva výbornú sezónu a chce potvrdiť svoje predchádzajúce výkony, garde mu bude robiť Przemyslaw Niemiec.
 
Veľmi dôležité preteky to budú pre domáci celok IAM Cycling, ktorý z toho dôvodu vytiahne svoju najväčšiu hviezdu Matthiasa Franka. Švajčiarsky cyklista zatiaľ v sezóne nedosahoval dobré výsledky, ale v tej minulej dokázal, že patrí medzi kvalitných jazdcov. Uvidíme, v akej forme sa bude prezentovať tím Tinkoff-Saxo, pretože Majka či Kišerlovski stále hľadajú ten správny pretekársky rytmus.        
   
       

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop