Orica plánovala výmenu maglia rosa, Pozzovivo spadol a stratil čas

3.5.2015, 20:25 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Tímová časovka vytvorila prvú hierarchiu medzi pretekármi, ale v dnešnej etape si jazdci na GC mohli len vychutnávať krásu regiónu Ligúria, pretože bola pripravená šprintérska koncovka. A najrýchlejší borci v pelotóne boli rozhodnutí naplno využiť všetky rovinaté etapy.       
 
2. etapa Giro d'Italia 2015 (UCI World Tour, 98. ročník)
10.5. nedeľa rovinatá ciel rovina Albenga > Genova 177 km vitaz Viviani
historia-pretekovuvod-k-pretekomstartova-listina
 
Cyklistov privítalo na štarte slnečné počasie a čakali ich prvé kilometre v pelotóne. Úvodné dni na Gire vždy sprevádza nervózna atmosféra, ktorá mala dnes vyvrcholiť na cieľových okruhoch v Janove, preto bolo pre favoritov na celkové poradie prvoradé, aby prišli do cieľa bez komplikácii. Prvými útočníkmi v tomto ročníku sa stali Marco Frapporti (Androni), Lukasz Owsian (CCC), Giacomo Berlato (Nippo-Vini Fantini), Eugert Zhupa (Southeast) a Bert-Jan Lindeman (Lotto-Jumbo).
 
Vedúca skupina si dokázala na začiatku vybudovať
ÚNIK DŇA
lottoj Bert-Jan Lindeman
(Lotto-Jumbo)
androni Marco Frapporti
(Androni-Sidermec)
ccc Lukasz Owsian
(CCC Sprandi)
nippo Giacomo Berlato
(Nippo-Vini Fantini)
southeast Eugen Zhupa
(Southeast)
aj osemminútový náskok, ale potom v hlavnom balíku zasiahol do hry tím Orica-GreenEdge a táto hodnota už viac nerástla. Ani austrálsky celok však nebol aktívny príliš dlhú dobu, pretože strata pelotónu potom prekročila deväť minút. Orica nedostávala od ostatných celkov žiadnu podporu, preto utečenci dostali nečakaný darček.
 
V úniku sa predstavili najmä domáce pro-konti tímy, ktoré budeme v tejto pozícii vídavať veľmi často. Na podujatí chcel aktívne jazdiť aj celok CCC Sprandi, ktorý prišiel do Talianska veľmi motivovaný. Hneď prvú príležitosť na brejk využil známy útočník Marco Frapporti, vpredu sa ukázal aj albánsky jazdec Eugert Zhupa, ktorý je nováčikom na Grand Tour. Na čelo pelotónu sa potom konečne dostali aj zoskupenia Giant-Alpecin, Trek a Lotto-Soudal, čo znamenalo, že Mežgec, Nizzolo a Greipel nechceli pred cieľom absolvovať nervózne kilometre naháňaním utečencov.
 
Priebeh etapy osviežili dve rýchlostné prémie, na obidvoch bol najúspešnejší Marco Frapporti. Zvyšné body pre pelotón aktivovali celok Trek Factory, ale Giacomo Nizzolo bol najrýchlejší len v prvom prípade, potom nestačil na Eliu Vivianiho. Medzitým klesol únik skupiny na čele pretekov pod päť minút. Ďalšie vzrušenie pripravila jediná vrchárska prémia. Na nej bojovali vedúci pretekári o vrchársky dres, ktorý si nakoniec zajtra oblečie Bert-Jan Lindeman. V pelotóne sa na tomto mieste ukazoval tím Tinkoff-Saxo, ktorý na čelných pozíciách chránil Alberta Contadora.
 
Po tomto kopci sa rozdelila vedúca skupina, ale čoskoro všetci piati cyklisti opäť jazdili spolu. V hlavnom balíku sa dostali do problémov aj Giacomo Nizzolo a Matteo Pelucchi. Potom nasledovali pokojné pasáže, ktoré približovali pretekárov do cieľového mesta a na ktorých si utečenci užívali dvojminútový náskok. Už v Janove sme videli prvý väčší pád v tomto ročníku, ktorý si najhoršie odniesol tím IAM Cycling, pretože na zemi sa ocitli aj Pelucchi a Haussler, teda dve možnosti tohto celku na rýchly dojazd do cieľa. Ďalším šprintérom, ktorý sa do tejto kolízie zapojil, bol Alexander Porsev z Kaťuše.
 
Jedenásť kilometrov pred cieľom boli všetci utečenci späť v hlavnom balíku. Ten sa však po ďalšom páde rozdelil na tri skupiny, a v tej čelnej sa udržalo len okolo šesťdesiat jazdcov. Situáciu pevne kontroloval tím Tinkoff-Saxo, ale v skupine favoritov chýbali Hesjedal, Pozzovivo a Kruijswijk, ktorí mali pred sebou už len deväť kilometrov, aby zažehnali túto hrozbu. Ako prvému sa to podarilo Ryderovi Hesjedalovi.
 
Na konci sme preto videli zaujímavú špurtérsku koncovku, v
25°C
ktorej najrýchlejším jazdcom chýbala tá najlepšia podpora. Z víťazstva sa tešil domáci jazdec Elia Viviani, ktorý porazil Morena Hoflanda. Na treťom meiste finišoval André Greipel. Posledné stovky metrov sa snažili ovládnuť celky Lampre-Merida a Trek, ktorým sa však nepodarilo dostať Modola a Nizzola do výhodnej pozície. Ako prvý potom začal šprintovať André Greipel, ale ako sa ukázalo, bolo to príliš skoro, a postupne ho predbehli Hofland a Viviani. Jazdec tímu Sky to načasoval skutočne parádne.
 
Pre Eliu Viviahiho je to prvé víťazstvo na Grand Tour, ktoré navyše dosiahol pred domácim publikom. Tešiť ho môže aj skutočnosť, že ho získal v tíme Sky, v ktorom nemá pre podobné dojazdy potrebnú podporu. Svoj potenciál dnes ukázal Moreno Hofland, ktorý sa v závere skúsene zavesil za Greipela. Nemecký jazdec vsadil na dlhý špurt, ale na cieľovej páske sa musel presvedčiť, že konkurencia je tu vysoká. Výborné piate miesto si vybojoval taliansky veterán Alessandro Petacchi. Do ružového dresu sa po dnešnej etape oblečie Michael Matthews.
 
Favoriti na celkové poradie dnešnú etapu zvládli, v hlavnom balíku nakoniec finišovali aj Ryder Hesjedal a Steven Kruijswijk. Viditeľný bol najmä tím Tinkoff-Saxo, ktorý sa príkladne staral o Alberta Contadora. Veľkú smolu však prežil Etixx - Quick-Step, ktorý po páde a zlomenej kosti stratil výraznú silu do kopcov Pietera Serryho
 
Druhý raz po sebe prežil veľmi zlý deň Domenico Pozzovivo, ktorý sa v rozhodujúcom momente neudržal v hlavnom balíku a na posledných kilometroch si pripísal výraznú stratu 1:09. Po včerajšom manku je to pre domáceho jazdca veľká strata, pretože na Contadora už stráca v poradí necelé dve minúty. Do podobných problémov sa dostal aj Przemyslaw Niemiec, ktorý dnes dokončil etapu po boku Pozzoviva.    
 
 
Elia Viviani (Sky):"Je to neuveriteľné. Tento rok som prišiel na Giro v novom tíme a s novou motiváciou. Chceme vyhrať celkovú klasifikáciu s Richiem, preto tu nemám veľa spolujazdcov na finále, ale dnes perfektne jazdili pre nás obidvoch. V posledných troch kilometroch urobili Eisel a Puccio pre mňa výbornú prácu. Greipel asi začal špurtovať príliš skoro, potom som vedel, že Hofland bude silný, pretože vyhral etapu v Yorkshire. Cieľ bol trošku do kopca, preto som začal špurtovať neskôr. Som veľmi šťastný."
 
 
Michael Matthews (Orica):"Je pre mňa česť byť opäť oblečený v ružovom drese. Pre mňa sú to špeciálne pocity, preto musím poďakovať mojim kolegom. Dnes som nemal nohy, aby som sa vyrovnal klasickým špurtérom, ale naším cieľom bolo, aby sme udržali ružový dres čo najdlhšie. Už ho máme dva dni. Mali sme to pripravené, že pôjdem do šprintu a dostanem sa na čelo klasifikácie. Po etape mi Simon Gerrans povedal, že v ňom prežil pekný deň, ale je rád, že ho mám teraz ja."
 
Vincent Lavenu (športový manažér Ag2r): "Na konci etapy nás čakal mestský okruh, na trati bolo veľa napätia, lebo každý sa chcel dostať dopredu. Keď sa tam tlačia šprintérske tímy a chcú tam jazdiť aj favoriti na celkové poradie, je takmer isté, že sa to skončí kolíziou. Skutočne, uvideli sme dva pády, 13 kilometrov pred cieľom spadol aj Domenico Pozzovivo. Neutrpel vážne zranenia, ale v končenom dôsledku stratil jednu minútu. Takáto strata nikdy nie je ideálna, ale Grand Tour je dlhé podujatie a stať sa to môže aj ostatným jazdcom. Na našu morálku to nebude mať žiadny vplyv, Domenico zostáva naším lídrom. Aj keď je pódium ďaleko, budeme bojovať."
 
Alberto Contador (Tinkoff-Saxo): "Dnes pracoval môj tím veľmi dobre a naším cieľom bolo zostať v bezpečí a vyhnúť sa pádom. Preto bolo najlepšie jazdiť na čele. V podobných etapách je dôležité, aby ste sa na konci pelotónu nezaplietli do pádu, ako sme to presne videli dnes. Zajtra je dôležitá etapa. Je to krátky, ale kopcovitý terén. Musíme kontrolovať preteky a jazdiť koncentrovane, pretože kedykoľvek môžete prísť o všetko."
         
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY:
1. vlajka VIVIANI Elia SKY PROCYCLING 4h 13' 18''
2. vlajka HOFLAND Moreno TEAM LOTTO NL - JUMBO + 00' 00''
3. vlajka GREIPEL André LOTTO SOUDAL + 00' 00''
4. vlajka MEŽGEC Luka TEAM GIANT - ALPECIN + 00' 00''
5. vlajka PETACCHI Alessandro SOUTHEAST PRO CYCLING + 00' 00''
6. vlajka NIZZOLO Giacomo TREK FACTORY RACING + 00' 00''
7. albansko MATTHEWS Michael ORICA GREENEDGE + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''
 
 
 
PRIEBEŽNÉ PORADIE PO 2. ETAPE
1. albansko MATTHEWS Michael ORICA GREENEDGE 4h 32' 44''
2. albansko GERRANS Simon ORICA GREENEDGE + 00' 00''
3. albansko CLARKE Simon ORICA GREENEDGE + 00' 00''
4. CHÁVEZ Esteban ORICA GREENEDGE + 00' 00''
5. vlajka KREUZIGER Roman TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 07''
6. vlajka CONTADOR Alberto TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 07''
7. vlajka ROVNÝ Ivan TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 07''
8. vlajka BOARO Manuele TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 07''
9. albansko ROGERS Michael TEAM TINKOFF - SAXO + 00' 07''
10. vlajka TIRALONGO Paolo ASTANA PRO TEAM + 00' 13''
 
 
CELKOVÁ SÚŤAŽ BODOVACIA SÚŤAŽ
orica albansko MATTHEWS Michael sky vlajka VIVIANI Elia
ORICA GREENEDGE SKY PROCYCLING
VRCHÁRSKA SÚŤAŽ SÚŤAŽ DO 23 ROKOV
lottoj vlajka LINDEMAN Bert-Jan orica albansko MATTHEWS Michael
TEAM LOTTO NL - JUMBO ORICA GREENEDGE
 
 
 
 
Krátke preview etapy:
Po včerajšom dni sa Orica-GreenEdge dostala na koňa, preto bude chcieť udržať ružový dres čo najdlhšie. Prichádzajúca rovinatá etapa je pre ňu perfektným miestom na kontrolu utečencov, takže bude veľkým prekvapením, ak na konci neuvidíme hromadný špurt. Aktívne budú jazdiť aj celky Lotto-Soudal či Trek, ktoré majú vo svojich radoch najrýchlejších pretekárov. Tým najlepším z nich je Andé Greipel, ktorému vyhovuje aj zvlnený dojazd do cieľa. Medzi favoritov určite patria Giacomo Nizzolo, Elia Viviani či Sacha Modolo. Keďže ani jeden z uvedených jazdcov nemá pri sebe silný lead-out, na konci môžeme vidieť živelný špurt, v ktorom sa presadia aj Luka Mežgec, Moreno Hofland alebo Matteo Pelucchi.      
 
Krátky opis trasy:
Šprintéri v prvom týždni nedostanú veľa príležitostí, preto si budú chcieť dojazd v meste Janov užiť. Hneď po štarte ich čaká nehodnotené stúpanie, ktoré ich na chvíľu vyhodí z komfortnej zóny, a podobný účinok bude mať aj jediná vrchárska prémia. Na nej jazdci v úniku zabojujú o vrchársky dres, ale to bude z ich strany všetko, čo v druhej etape dosiahnu. Finišovať sa bude na mestskom okruhu s dĺžkou 9,5 km, ktorý pelotón absolvuje dvakrát. Technický dojazd v uličkách Janova ešte znásobí zvlnený terén, ktorý ponúka kilometrovú pasáž s priemerom štyroch percent, ale cieľová rovinka je ideálna pre prvý hromadný špurt.          
 
 
giro-2015-etapa-02
 
 
ĎALŠIE ETAPY GIRO d'ITALIA 2015:
 
ikona-1ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop