Dubaj Tour: Špurt do kopca ovládol Lobato, klasifikáciu vedie Nizzolo

5.2.2016, 09:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Najťažšia etapa podujatia vyvrcholila krátkym, ale prudkým stúpaním na priehradu Hatta, ktoré na záverečných dvesto metroch dosahovalo maximálne prevýšenie 17 percent. O dnešnom víťazovi mal rozhodnúť ťažký špurt do kopca. 
 
3. 5.2. zvlnená ciel rovina Dubaj > Hatta Dam 172 km víťaz Lobato
 
Zálusk na etapový vavrín si robili vo forme jazdiaci Fabian Cancellara či Philippe Gilbert, ktorí neskrývali ambíciu presadiť sa v celkovej klasifikácii, medzi favoritov patril aj Juan José Lobato. Na cieľovom stúpaní sa odohrala napínavá bitka o dôležité sekundy, preto sme boli zvedaví, ktorí zo šprintérov si pred zajtrajším hromadným dojazdom udrží šancu vyhrať celkovú klasifikáciu.
 
Z pretekov odstúpil Michael Rogers, ktorý sa vyjadril, že ešte nie je pripravený na takúto veľkú záťaž, čo mu potvrdili aj hodnoty zo včerajšej etapy. Austrálskemu jazdcovi pred sezónou zistili vrodenú srdcovú chybu, preto má za sebou obmedzenú prípravu. 
 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali menej známe mená, v úniku sa druhý raz predstavil španielsky borec Mancebo (SkyDive). Spoločnosť mu robili Feng (Lampe-Merida), McCormick (One), Lozano (Novo-Nordisk), Abelouache (Al Nasr) a Tennan (Team Wiggins). Medzi nimi sa teda neobjavil Koen de Kort,
25°C
ktorý o možnosti dostať sa do úniku nechal hlasovať svojich priaznivcov na Twitteri. Výsledky ankety neboli pred etapou známe.
 
V balíku diktoval tempo tím Sky, jedného borca posunul na čelo aj Etixx - Quick-Step, takže bolo jasné, že najlepší šprintéri boli sebavedomí pred prudkým cieľovým dojazdom a pripravení eliminovať svoje straty. Na trati sa nachádzali dve rýchlostné prémie a na obidvoch bol najrýchlejší marocký cyklista Abelouache. Náskok vedúcej sa stále pohyboval na úrovni 90 sekúnd, v balíku sa preto jazdilo pokojne. Pretekárom navyše znepríjemňoval cestu protivietor.
 
Britský celok Sky viedol dlhú dobu pelotón úplne osamotený, ale utečencov dokázal udržať pod kontrolou. V poslednej štvrtine etapy sa začal terén vlniť, na cyklistov čakalo niekoľko krátkych stúpaní. Na cieľový dojazd mali pretekárov najlepšie pripraviť dva menšie kopce, ktoré striehli desať kilometrov pred cieľom.
 
Ako sa k nim pretekári blížili, tempo v balíku sa začalo dvíhať a náskok utečencov klesať. Na čelo pelotónu sa posnul tím Trek-Segafredo, ktorý chcel, aby Cancellara vyhral dnešnú etapu. Dvanásť kilometrov pred cieľom, na jednom z kopcov, atakoval Gruzdev (Astana), ktorý poľahky predbehol zvyšných utečencov. Za ním to skúšali aj Westra (Astana) a Moinard (BMC). Na čele balíka sa ukazoval aj Juraj Sagan, ktorý sa takisto pokúšal dostať dopredu.
 
Po dvoch krátkych stúpaniach sa na čele pretekov usadili Westra, de Vreese a Swift, ale pelotón strácal len niekoľko sekúnd. V ňom už nefiguroval Mark Cavendish, ktorý na kopci dostal defekt. V jeho skupine sa nachádzal aj Erik Baška. Päť kilometrov pred cieľom hlavný balík chytil vedúcu trojicu a najväčší favoriti sa začali pripravovať na rozhodujúci súboj.
 
Na konci jazdili aktívne najmä celky Trek a Etixx, ktoré poriadne natiahli pelotón. Do najlepšej pozície sa však dostal Gilbert, ktorého tam vytiahol Sánchez. Ale záverečný špurt favoritov najlepšie zvládol Juan José Lobato.
 
Španielsky jazdec v závere netaktizoval a bez okolkov vyrazil dopredu. Ani jeden zo súperov nedokázal zachytiť tento útok a borec tímu Movistar potvrdil, že patrí medzi špecialistov na tento druh finišu. Na druhom mieste skončil Giacomo Nizzolo, tretiu priečku obsadil Silvan Dillier.
 
Etapa mala očakávaný priebeh a vyústenie, o víťazovi sa rozhodlo na záverečných desiatkach metrov. Prvé víťazstvo v ročníku vybojoval JL Lobato, výborný výkon predviedol aj taliansky šprintér Nizzolo, ktorý sa dostal na prvé miesto v GC, keďže dnes získal mimoriadne dôležitých šesť bonusových sekúnd. Zahanbiť sa nenechal ani Marcel Kittel, nemecký cyklista obsadil šieste miesto a udržal sa v boji o celkový triumf.
 
Na peknom treťom mieste sa objavil Dillier, ktorý strávil celý včerajší deň v úniku. Až za ním sa umiestnili Cancellara a Gilbert, ktorým v závere chýbala potrebná razancia. 
 
Na čele priebežnej klasifikácie je zaujímavá situácia, vedúci Nizzolo má pred Lobatom náskok dvoch sekúnd, ale na tretej priečke sa usadil Kittel, ktorý zaostáva za talianskym pretekárom len o šesť sekúnd. Zajtra tak uvidíme veľmi dramatický dojazd. Zajtra musí ísť Kittel jasne na víťazstvo, najlepší výkon musí podať aj Nizzolo. Uvidíme, ako zareaguje Lobato, pretože v klasických šprintérskych dojazdoch nepatrí medzi najrýchlejších.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Juan José Lobato (víťaz)
"Som nesmierne šťastný. Víťazstvo venujem spolujazdcom za ich podporu. Vedeli sme, že na konci musíme zostať pokojní, čo sa nám podarilo. Cieľové stúpanie som poznal z minulého ročníka, preto som vedel, akú pozíciu si mám na konci udržať. Celú zimu som tvrdo pracoval a toto víťazstvo mi ukazuje, že mám dobrú formu a som na správnej ceste. Chcem byť úspešný na jarných klasikách."
  
 
lobato 2016 dubaj vitazstvo
Juan José Lobato s krásnym triumfom (© Movistar Team)
 
 
Výsledky
1. LOBATO Juan José Movistar Team 4:13:23 20
2. NIZZOLO Giacomo Trek-Segafredo 00:02 10
3. DILLIER Silvan BMC Racing Team 00:04 5
4. CANCELLARA Fabian Trek-Segafredo 00:04  
5. GILBERT Philippe BMC Racing Team 00:04  
6. KITTEL Marcel Etixx - Quick-Step 00:04  
7. IZAGIRRE Gorka Movistar Team 00:07  
8. BENNATI Daniele Tinkoff 00:07  
9. REBELLIN Davide CCC Sprandi Polkowice 00:07  
10. TRENTIN Matteo Etixx - Quick-Step 00:11  
42. KOLAR Michael Tinkoff 01:15  
58. SAGAN Juraj Tinkoff 02:00  
103. BAŠKA Erik Tinkoff 05:32  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaDojazd tretej etapy (v angličtine)
3
profil etapy (© dubaitour.com)
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop