Kristoff si napravil chuť a po veľmi dobrom špurte v utorok zdolal Cavendisha

9.2.2016, 11:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Druhá etapa v Katare bola veľmi zaujímavá hlavne z toho dôvodu, že sa jej záverečná časť odjazdila na okruhu, ktorý miestni organizátori pripravujú aj na októbrové MS.
 
 
2. 9.2. rovinatá ciel rovina Cultural Village > Univerzita 135 km Kristoff
 
 
Je to 19-kilometrový okruh prakticky v centre Dohy na umelo vytvorenom ostrove "The Pearl Qatar" v anglickom preklade, čiže Perle Kataru. Podľa miestnych šejkov to má byť veľmi technická trať s množstvom zákrut mimo veľkej a vysokej zástavby. Aspoň tak ju opísali na predstavení trasy v Richmonde. Dnešná etapa ukázala, že to možno nebude tak a všetko je to na trojprúdových cestách.
 
Rovnako ako včera to bolo hneď od štartu veľmi rýchle a veterné. Už po pár kilometroch sa do čela dostal Lieuwe Westra (Astana) s Prebenom Van Heckem (Topsport), Gediminasom Bagdonasom (Ag2r) a Brianom Van Göthemom (Roompot). Bola to silná partia. Tempársky kvality Westru predstavovať netreba a možno si spomínate, že Van Heckemu sa vlani podarilo újsť skupine favoritov na domácom belgickom šampionáte, kde zdolal Roelandtsa, Van Avermaeta, Boonena i ďalších.
 
Náskok tejto skupiny stúpal pomaly a dostal sa iba k dvom minútam. Už po trištvrte hodine začal pelotón zaberať na 95 % a na dlhých rovných pasážach v úvode etapy mal štvorku stále nadohľad. S blížiacou sa rýchlostnou prémiou ešte zrýchlil a Westrovci to vzdali. Zvýšená rýchlosť vždy provokuje matku prírodu a vietor na seba nenechal dlho čakať. Už po hodine od štartu sa balík rozdelil. O pár minút aj druhý raz a tentoraz vpredu neostal Mark Cavendish, ale z hlavných favoritov Alexander Kristoff, Andrea Guardini a Sam Bennet. Nór vyhral rýchlostnú prémiu a posunul sa o tri sekundy bližšie k Manxmanovi.
 
V ďalšom priebehu sa skupiny s hlavnými favoritmi spojili. Vzadu stále ostala veľká časť pelotónu, ale tempo už bolo miernejšie, takže sa začali postupne doťahovať. Došlo aj k ďalším atakom a znova to skúčal Preben Van Hecke. Pridali sa k nemu Mike Teunissen (Lotto-Jumbo) a Gatis Smukulis (Astana).
 
Pelotón vedený jazdcami Kaťuše a Dimensions Data im veľkú mieru slobody nedával. Prvý to vzdal Teunissen, druhý Van Hecke a dvadsať kilometrov pred cieľom ostával vpredu osamotený Smukulis, ktorého naháňali bývalí spolujazdci z Kaťuše. Podarilo sa im to a o víťazovi rozhodol špurt.
 
Tesne pred ním došlo k pádu za zadným kolesom Sachu Modola, no tí najväčší favoriti sa mu vyhli. Spadli najmä borci z Drapacu a Soren Andersen, líder Giantu. Mimo pomocníkov ostalo vpredu iba sedem jazdcov. Vjačeslav Kuznetsov z Kaťuše nechal Kristoffa v protivetre dosť skoro a Mark Cavendish ešte dobrých päťdesiat metrov mohol využívať jeho "hák", no napriek tomu Nóra nezdolal. Ten bol dnes veľmi silný.
 
Rozhodenie pelotónu v poslednom kilometri využil dobrou pozičnou jazdou na tretie miesto Roy Jans z Wanty Groupe a štvrtý špurtoval Greg Van Avermaet (BMC), ktorého kolegovia sa tiež dosť natrápili počas etapy.
 
Na čele celkového poradia ostal Mark Cavendish, pretože včera vyhral a dnes bol druhý. Kristoff sa dostal na druhé miesto s mankom piatich sekúnd.
 
Zajtra je na programe časovka na 11,4 km. Jej dejiskom bude motoristický okruh Lusail, ktorý každoročne hostí Veľku cenu cestných motocyklov. Okrem časovkárskeho súboja Cavendisha s Kristoffom môže do boja o celkový triumf prehovoriť napríklad Edvald Boasson Hagen (+17sek), Greg Van Avermaet (+20sek) či Manuel Quinziazo (+21sek), ktorí patria medzi vyhlásených časovkárov na krátkych tratiach a získať pár desiatok sekúnd na dvojicu elitných šprintérov by mohli, no nasledovať budú ešte dve etapy s bonifikáciami.
 
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander Team Katusha 3:11:26 20
2. CAVENDISH Mark Team Dimension Data for Qhubeka 00:00 10
3. JANS Roy Wanty - Groupe Gobert 00:00 5
4. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 00:00  
5. BOASSON HAGEN Edvald Team Dimension Data for Qhubeka 00:00  
6. PALINI Andrea Skydive Dubai Pro Cycling Team 00:00  
7. MODOLO Sacha Lampre - Merida 00:00  
8. LOOIJ Andre Roompot Oranje Peloton 00:00  
9. KIENDYS Tomasz CCC Sprandi Polkowice 00:00  
10. KUZNETSOV Viacheslav Team Katusha 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra etapy (vo francúzštine)
 
 
katar 2016 etapa 2 okruh
Mapa záverečného okruhu etapy, ktorý sa zhoduje s okruhom MS 2016 (© letour.fr)
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop