Andalúzia: Kráľovskú etapu vyhral po peknom útoku Valverde a stal sa celkovým víťazom

21.2.2016, 13:35 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
1. 17.2. zvlnená ciel rovina Almonaster la Real > Sevilla 165 km Bennati
2. 18.2. zvlnená ciel rovina Palomares del Río > Córdoba 186 km Bouhanni
3. 19.2. kopcovitá ciel rovina Monachil > Padul 158 km Gatto
4. 20.2. indiv. čas. ciel rovina Alhaurín de la Torre 21 km Garderen
5. 21.2. kopcovitá ciel rovina San Roque > Peňas Blancas 164 km Valverde
 
 
1. 17.2. zvlnená ciel rovina Almonaster la Real - Sevilla 165 km Bennati
 
Najľahšia etapa na podujatí mala vyvrcholiť hromadným dojazdom, na čo sa najviac tešili Nacer Bouhanni a Juan José Lobato, ktorí boli na pretekoch najrýchlejšími cyklistami. Pomerne rýchlo sa vytvorila vedúca skupina, do ktorej sa dostali Marcin Mrozek (CCC), Jerome Baugines Wanty-Groupe), Jevgenij Šalunov (Gazprom-Rusvelo) a Imanol Estevez (Euskadi).
 
Utečenci si vybudovali náskok aj sedem minút, ale dobre vedeli, že šprintéri nebudú chcieť oželieť bitku o etapové víťazstvo. V prvej časti sa nachádzali tri vrchárske prémie, na ktorých pozbieral najviac bodol domáci borec Estevez, ktorý sa stal lídrom vrchárskej klasifikácie. V balíku sa objavovali na čele tím Caja Rural, ktorý sa na konci mohol spoľahnúť na Carlosa Barbera či Fabricia Ferrariho, a francúzske zoskupenie Cofidis.
 
Približne 25 kilometrov pred cieľom začalo fúkať zboku, preto sa tempo v pelotóne výrazne zvýšilo. Na predných pozíciách sa objavovali aj celky, ktoré mali záujem uspieť v GC. Pre utečencov to znamenalo, že ich náskok sa rýchlo zmenšoval. Potom však pelotón zaváhal a mal čo robiť, aby vedúcu štvoricu ešte dobehol. Nakoniec sa mu to podarilo len dva kilometre pred cieľom.  
 
Hektický šprint ovládol Daniele Bennati. Dnešný dojazd sa odohral na technických pasážach, na ktorých sa nedostal do hry ani jeden šprintérsky vláčik. Naopak, Bennati sa skúsene dostal na vedúce pozície a na najlepšom mieste prešiel poslednou zákrutou. Pred cieľom mal potom vybudovanú výbornú pozíciu, aby mohol ukoristiť pekný triumf. Na druhej priečke finišoval van Lerberghe, ktorému rozbiehal špurt tímový kolega, a tretí skončil jeden z favoritov Juan José Lobato.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Daniele Bennatiho (víťaz)
"Dnes bolo naším cieľom, aby som sa dostal do šprintu. Etapa bola rýchla, pretože utečenci dlho vzdorovali. Nebolo našou úlohou, aby sme jazdili na čele balíka, pretože my sa predovšetkým sútredíme na GC. V závere boli moji kolegovia úžasní. Desať kilometrov pred cieľom som dostal defekt, ale vďaka mojej dobrej forme som sa dokázal vrátiť späť. Potom ma spolujazdci dostali na čelo balíka a pripravili mi výbornú pozíciu pre šprint. Chcem sa im za to poďakovať."
 
 
Výsledky
1. BENNATI Daniele Tinkoff 3:56:02 14
2. VAN LERBERGHE Bert Topsport Vlaanderen - Baloise 00:00 5
3. LOBATO Juan José Movistar Team 00:00 3
4. GATTO Oscar Tinkoff 00:00  
5. VAN HOECKE Gijs Topsport Vlaanderen - Baloise 00:00  
6. BOUHANNI Nacer Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
7. HOLLENSTEIN Reto IAM Cycling 00:00  
8. KREDER Raymond Roompot - Oranje Peloton 00:00  
9. VAN DER SANDE Tosh Lotto Soudal 00:00  
10. TANNER David IAM Cycling 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
1
profil etapy (© vueltaandalucia.es)
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy (v angličtine)
 
 
2. 18.2. zvlnená ciel rovina Palomares del Río - Córdoba 186 km Bouhanni
 
Referenčným bodom druhej etapy bolo stúpanie Alto de la Trassierra (6,6 km; 5,8 %), ktoré malo potenciál, aby pred cieľom oslabilo hlavný balík. Otázkou bolo, ktorí z rýchlych pretekárov sa udržia v pelotóne. Dnešný dojazd mohol vyhovovať takým jazdcom ako Gilbert, Swift či Felline, ktorí sa mohli presadiť v špurte okliešteného pelotónu, ale rozhodujúci útok sa dal predviesť aj v technickom zjazde.     
 
Na začiatku etapy silno fúkalo, čo rozdelilo balík na dve časti, ale nie nadlho. Potom sa dopredu dostali štyria pretekári, Reinier Honig (Roompot), Pablo Torres (Burgos), Aitor Gonzalez (Euskadi) a Ruben Pols (Topsport) vyhrali bitku o vytvorenie vedúcej skupiny. Na jednoduchých úsekoch jazdili utečenci s náskokom cez tri minúty, pelotón viedli Tinkoff a Movistar.
 
Tridsať kilometrov pred cieľom bola vedúca skupina chytená, pretekári v balíku sa začali pripravovať na kľúčové stúpanie, ktoré podľa domácich zdrojov dosahovalo maximá 12 percent. Alto de la Trassierra nakoniec výrazne neoslabilo pelotón, stále sa v ňom nachádzalo veľmi veľa pretekárov, vrátane tých najrýchlejších. Tímu Sky utiekol len ich bývalý jazdec Sivtsov (Dimension Data), ktorý si na vrchole stúpania vypracoval náskok 20 sekúnd.
 
Bieloruský jazdec bol však v zjazde dostihnutý, pretože z balíka vyrazilo dopredu niekoľko jazdcov. Po samotnom klesaní sa vpredu usadila približne 15-členná skupina, z favoritov prežili túto selekciu Valverde, Majka, Poels či van Garderen, ktorí si vypracovali 20-sekundový náskok. Postupne sa k nim dokázalo pripojiť viacero cyklistov, preto o víťazovi etapy rozhodol špurt redukovaného pelotónu. 
 
Po včerajšom zaváhaní bol najrýchlejší Nacer Bouhanni, ktorý na páske porazil Fabia Fellineho. Tretie miesto získal Ben Swift.
 
Jediné dnešné stúpanie nebolo natoľko náročné, aby narobilo neplechu v pelotóne, mnohí pretekári sa však dostali do problémov v technickom zjazde. Pred cieľom sa ale vedúce skupinky spojili, čo využil Nacer Bouhanni, aby vybojoval prvé víťazstvo v sezóne. Pred páskou mu rozbehol špurt spolujazdec a francúzsky cyklista už potom nikoho pred seba nepustil. Rýchle nohy a dobré lezecké schopnosti dnes ukázali aj Felline a Swift.
 
Na prvé miesto v GC sa dostal Nacer Bouhanni, keďže Daniele Bennati dnes nefinišoval na popredných pozíciách. Druhá priečka patrí domácemu jazdcovi JL Lobatovi, tretie miesto okupuje Raymond Kreder z tímu Roompot.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nacera Bouhanniho (víťaz)
"Po včerajšej som bol veľmi sklamaný. Premárnil som veľkú šancu, ale včera sme vôbec nevedeli, kde začína posledný kilometer. Dnes ma cez tento úsek previedol Laporte, ja som potom už len zrýchlil 200 metrov pred cieľom. Musím pochváliť mojich spolujazdcov. Previedli ma cez záverečný kopec a potom ma dostali do prednej skupiny. Výbornú prácu odviedol aj Laporte, je to šikovný jazdec. Cítim sa dobre, čo je dobré pre Paríž - Nice a Miláno - San Remo."
 
 
Výsledky
1. BOUHANNI Nacer Cofidis, Solutions Crédits 4:39:33 14
2. FELLINE Fabio Trek - Segafredo 00:00 5
3. SWIFT Ben Team Sky 00:00 3
4. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
5. KREDER Raymond Roompot - Oranje Peloton 00:00  
6. LOBATO Juan José Movistar Team 00:00  
7. VAN DER SANDE Tosh Lotto Soudal 00:00  
8. REIJNEN Kiel Trek - Segafredo 00:00  
9. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo 00:00  
10. BUSATO Matteo Southeast - Venezuela 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledných kilometrov
 

 
1
profil etapy (© vueltaandalucia.es)
 
 
3. 19.2. kopcovitá ciel rovina Monachil - Padul 158 km Gatto
 
Posledná jednoduchá etapa na podujatí mala zvlnený charakter a podobne ako včera mohla vyhovovať rýchlym pretekárom. Pre šprintérov bolo najväčšou výzvou stúpanie Puerto del Valle (7,6 km, 4 %), ktoré sa nachádzalo 15 kilometrov pred cieľom a obsahovalo kilometrový úsek s priemerom desať percent.  
 
Vo vedúcej skupine sa prezentovalo viacero cyklistov, potom sa vpredu natrvalo usadili Mrožek (CCC), Boaro (Tinkoff), Irizar (Trek), Preidler (Giant-Alpecin), Lindeman (Lotto-Jumbo), Caruso (BMC), Carthy (Caja Rural), Lammereink (Roompot), Clayes (Wanty-Groupe) a Firsanov (Gazprom-Rusvelo).
 
Pelotón bol zoradený za Movistarom a Cofidisom a tieto celky spôsobili, že utečenci si nedokázali vypracovať veľký náskok. Na pripravených vrchárskych prémiách vybojoval najviac bodov Damiano Caruso. Hlavný balík dnes nechcel nič podceniť a vedúcu skupinu rozbil už tridsať kilometrov pred cieľom, poslední bojovníci boli dobehnutí o niekoľko kilometrov neskôr.
 
Šprintérske tímy, hoci tu nie je ani jeden vyslovene poskladaný na rýchlikov, si to ustrážili a zvíťazil Oscar Gatto. 31-ročný Talian z Tinkoffu rozbehol špurt Daniele Bennatimu v stredu, dnes prišla rada na neho. Porazil mladších súperov Bena Swifta (Sky), Raymonda Kredera (Roompot), Tima Wellensa (Lotto Soudal) i Fabia Fellineho (Trek). Tinkoff teda geniálne využil oboch "starých" mazákov v zostave na triumfy v ľahších etapách. Dokonca to nie je dobrou správou pre naše mladé pušky, pretože zdá sa, že aj ich skúsenejší pracovití a oddaní kolegovia si ešte zaslúžia dostať šancu.
 
Dnes sa do špurtu nedostali Bouhanni s Lobatom, pretože vpredu nepreliezli posledný kopec. Na čelo celkového poradia sa dostal na základe súčtu umiestnení Ben Swift. Zajtra je na programe časovka na 21 km, kde by sa mohli ukázať Van Garderen, Keldermann, Valverde, Gilbert ale aj Swift či Bennati.
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Oscara Gatta (víťaz)
"Cítil som sa dobre už v prvej etape a aj včera, lenže v zjazde som dostal defekt a mohol som zabudnúť na etapový úspech. Dnes som sa cítil takisto výborne a po poslednom kopci som zostal vo vedúcej skupine. Veľmi som sa tešil, že mi pomáhali takí jazdci ako Majka a Kreuzgier, pred páskou ma dostal do výbornej pozície McCarthy. Ja som potom dokázal využiť dojazd, ktorý najlepšie vyhovuje mojim schopnostiam."
 
 
Výsledky
1. GATTO Oscar Tinkoff 3:51:01 14
2. SWIFT Ben Team Sky 00:00 5
3. KREDER Raymond Roompot - Oranje Peloton 00:00 3
4. WELLENS Tim Lotto Soudal 00:00  
5. FELLINE Fabio Trek - Segafredo 00:00  
6. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 00:00  
7. GESCHKE Simon Team Giant - Alpecin 00:00  
8. GILBERT Philippe BMC Racing Team 00:00  
9. HOLLENSTEIN Reto IAM Cycling 00:00  
10. BUSATO Matteo Southeast - Venezuela 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
bennati gatto 2016 andaluzia ttsf
Daniele Bennati a za ním Oscar Gatto (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
1
profil etapy (© vueltaandalucia.es)
 
 
4. 20.2. indiv. čas. ciel rovina Alhaurín de la Torre 21 km Garderen
 
Časovka jednotlivcov prebiehala na zvlnenom teréne a bola zakončená strmým finišom, ktorý dosahoval dvojciferné maximá. Štvrá etapa bola kľúčovou z hľadiska klasifikácie, preto hlavní adepti na celkový triumf museli podať stopercentný výkon. Na etapový triumf si robili zálusk Coppel či Kiryienka, v dobrej forme momentálne jazdili Poels a van Garderen.
 
Po prvej polovici dnešnej časovky predviedol najlepší výkon Maarten Tjallingii, ktorý dosiahol čas 27:40. Hlavní kandidáti vybehli na trať v záverečnej hodine, ako prvý si vyskúšal podmienky Jerome Coppel, ktorý chcel potvrdiť svoje nedávne víťazstvo na podobnej trase na Etoile de Bessèges. Francúzsky jazdec potvrdil svoje predpoklady a s výsledným časom 27:12 sa dostal na prvé miesto.
 
Ohroziť ho nedokázal Kiryienka, ktorý na prvom medzičase strácal na neho 19 sekúnd. Smolu mal Wellens, ktorý sa ocitol mimo trať a stratil dôležité sekundy. Potom sa v cieli objavil Tejay van Garderen a dostal sa na prvé miesto, Coppela porazil o sedem sekúnd. Vynikajúcimi výkonmi sa prezentovali aj jeho kolegovia Bookwalter, ktorý sa dostal na priebežné tretie miesto, a najmä Sánchez, španielsky borec uzatváral Top 5.
 
Van Garderena potom vystrašil Kelderman, ale holandský jazdec za ním v cieli zaostal o dve sekundy. Amerického pretekára nezosadil z trónu ani Poels, ktorý na neho stratil 20 sekúnd a dosiahol podobný čas ako Valverde, ktorý zaostal 22 sekúnd.
 
Tejay van Garderen dnes predviedol najlepšie predstavenie a v zaujímavej časovke vybojoval prvé víťazstvo v sezóne, a zároveň sa dostal na prvé miesto v GC. Podobne dobrým výkonom sa prezentoval aj Wilco Kelderman, ktorý našiel svoju časovkársku formu. Pre Jerome Coppela sa ušla tretia priečka, francúzsky jazdec musí byť spokojný so svojimi úvodnými výsledkami v ročníku.
 
Dnešná časovka vytvorila len malé rozdiely v klasifikácii, do boja o celkové víťazstvo sa môžu dostať aj Poels, ktorý má pri sebe kvalitný tím, alebo Valverde, ktorý tu jazdí takisto so silnou zostavou.
 
 
Výsledky
1. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 27:05 14
2. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo 00:02 5
3. COPPEL Jérome IAM Cycling 00:07 3
4. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 00:15  
5. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 00:17  
6. POELS Wout Team Sky 00:20  
7. SáNCHEZ Samuel BMC Racing Team 00:21  
8. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:22  
9. MORENO Javier Movistar Team 00:24  
10. LUDVIGSSON Tobias Team Giant - Alpecin 00:34  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie po etape
1. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 12:53:57
2. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo 00:02
3. COPPEL Jérome IAM Cycling 00:07
4. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 00:15
5. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 00:17
6. POELS Wout Team Sky 00:20
7. SáNCHEZ Samuel BMC Racing Team 00:21
8. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:22
9. MORENO Javier Movistar Team 00:24
10. LUDVIGSSON Tobias Team Giant - Alpecin 00:34
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
1
profil etapy (© vueltaandalucia.es)
 
 
5. 21.2. kopcovitá ciel rovina San Roque - Peňas Blancas 164 km Valverde
 
Organizátori na poslednú chvíľu zmenili profil záverečnej etapy, z programu vypadlo predposledné stúpanie, ktoré nahradil ďalší prejazd cez rozhodujúci kopec Peňas Blancas, ktorý z tejto strany dosahoval dĺžku 15 kilometrov s priemerom päť percent. Samotné cieľové stúpanie malo rovnakú dĺžku, ale priemerný sklon sa pohyboval na úrovni 6,2 %. Tieto parametre mali potenciál, aby poprehadzovali malé rozdiely, ktoré panovali medzi pretekármi v Top 10.
 
Od začiatku etapy na čele pretekov jazdili rôzne skupinky, najzaujímavajšia z nich sa vytvorila na treťom kopci, kde sa osamostatnili Wellens (Lotto-Soudal), Geschke (Giant-Alpecin) a Fernandez (Movistar). Ich náskok však nebol veľmi veľký, v pelotóne si všetko strážil tím BMC. V nasledujúcom zjazde potom zaútočil Tim Wellens, ktorý zostal na čele sám a pred červenou ekipou BMC si udržiaval náskok približne 45 sekúnd.
 
Na vrchole predposledného kopca mal belgický jazdec pred balíkom náskok 30 sekúnd, v zjazde sa k nemu pridali Roche (Sky) a Baugnies (Wanty), ktorí ešte na stúpaní zaútočili z balíka. Táto trojica bola dobehnutá na úpätí cieľového stúpania, ale niektorí jazdci z pelotónu boli pripravení okamžite atakovať. Ale nepodarilo sa to ani jednému z nich, pretože Sky a Kiryienka nasadili veľmi vysoké tempo. V hlavnej skupine tak zostalo len okolo 25 cyklistov.
 
Osem kilometrov pred cieľom atakoval Daniel Moreno (Movistar), ale mašina tímu Sky mu nedovolila odísť. O kilometer neskôr ho napodobnil jeho kolega Valverde a ten si už dokázal vypracovať 20-sekundový odstup. Preto musel zasiahnuť tím BMC. Lenže vedúcemu mužovi GC a jeho kolegom nikto nechcel pomôcť, preto sa Valverde vzdialil až na jednu minútu.
 
Tri kilometre pred vrcholom preto musel vyraziť dopredu Tejay van Garderen, za ktorého sa zavesili Majka a Mollema. Americký jazdec dokázal znižovať svoju stratu na Valverdeho, ale stále mu to nestačilo, aby sa udržal na čele klasifikácie.
 
Alejandro Valverde udržal svoj atak až do cieľa, kde si okrem etapového triumfu vybojoval aj celkové víťazstvo na podujatí. Skúsený španielsky jazdec stavil na dlhý útok a jeho 7-kilometrový individuálny výkon mu napokon zariadil víťazstvo na Ruta del Sol. Spolu s ním sa dostali na pódium Tejay Van Garderen a Bauke Molema.
 
 
valverde 2016 andaluzia ciel movf
Alejandro Valverde so stoickým pokojom víťazí (© Movistar Team)
 
 
Van Garderen sa objavil v cieli so stratou necelých 50 sekúnd, pred páskou ho ešte predbehli Mollema a Majka. Americký pretekár mal pri sebe kvalitnú tímovú podporu, ale ani tá nestačila na to, aby odrazila Valverdeho hrozbu. Na konci sa mu síce darilo znižovať svoje manko, ale potom už nemal dostatok síl, aby to dotiahol do úspešeného konca. Veľmi dobré výkony predviedli Mollema a dvojica z Tinkoffu Majka s Kreuzigerom, naopak, medzi najlepšími sa dnes neobjavil Poels, ktorý sa nedostal ani do Top 10.
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alejandra Valverdeho (víťaz)
"Počas celého dňa som sa cítil veľmi dobre, aj keď to bol náročný profil. Chceli sme kontrolovať preteky a vyťažili sme aj z toho, že niektoré celky chceli takisto atakovať a robili z etapy veľmi rýchlu záležitosť. V konečnom dôsledku aj to spôsobilo, že sme na cieľovom kopci striasli van Garderena. Už pri prvom prejazde cez Peňas Blancas som videl, že niektorí borci majú toho dosť, preto som vedel, že dlhým atakom sa môžem dostať na prvé miesto."
 
Výsledky
1. VALVERDE Alejandro Movistar Team 4:46:51 14
2. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo 00:36 5
3. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 00:42 3
4. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:48  
5. KREUZIGER Roman Tinkoff 01:07  
6. NAVARRO Daniel Cofidis, Solutions Crédits 01:08  
7. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo 01:16  
8. ANTON Igor Dimension Data for Qhubeka 01:19  
9. NIEVE Mikel Team Sky 01:27  
10. MATé Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 01:30  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Konečné poradie pretekov
1. VALVERDE Alejandro Movistar Team 17:41:10
2. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:26
3. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo 00:52
4. KELDERMAN Wilco Team LottoNL - Jumbo 00:56
5. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 01:11
6. KREUZIGER Roman Tinkoff 01:37
7. POELS Wout Team Sky 01:42
8. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 02:03
9. NAVARRO Daniel Cofidis, Solutions Crédits 02:14
10. NIEVE Mikel Team Sky 02:45
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledných kilometrov
           
 
andalucia 2016 podium movf
Bauke Mollema - Alejandro Valverde - Tejay Van Garderen na pódiu  (© Movistar Team)
 
 
 
1
profil etapy (© vueltaandalucia.es)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop