Malajzia bez obhajcu, no s Kolářom, Guardinim či Mareczkom

22.2.2016, 11:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Ázijské dobrodružstvo oslavuje tento rok 21. narodeniny. A na svoje cesty opäť  pritiahlo viacero zaujímavých mien. V Malajzii sa ale nepredstaví vlaňajší víťaz Alžírčan s krkolomným menom Youcef Reguiguiy. Fanúšikovia, a najmä slovenskí, sa môžu tešiť na Michaela Kolářa, ktorý tu v minulom roku vybojoval pekné výsledky a na obhajcu hneď štyroch etapových vavrínov Andrea Guardiniho.
 
Rok 2015 prebiehal v znamení dvoch celkov. Tým prvým bola Astana a pretekár Andrea Guardini. Z ôsmych etáp vyhral polovicu! Veľmi pekne odjazdil aj Caleb EwanOrici GreenEdge. Vtedy prvoročák vyhral dve etapy. Ani Austrálčania sa však tento rok na podujatí nepredstavia.
 
 
Slabšia účasť, skúsenejší Kolář
 
V porovnaní s minulým rokom na štartová listina trochu ochudobnila, počet WT celkov sa znížil o jeden, s tým, že minule tu štartovala i MTN - Qhubeka, ktorá po sezóne získala najvyššiu licenciu a štartuje tu už ako Dimension Data. Okrem spomínanej Orici tu tiež tento rok neštartuje Sky. "Počas výberového konania tímov sme kládli dôraz na pozvanie maximálneho počtu ázijských celkov. Chceli sme im dať šancu porovnať sa s kvalitnými európskymi zoskupeniami. Štartové pole je veľmi dobre vyvážené a je tu aj dosť priestoru pre mladých a talentovaných jazdcov," píše sa na oficiálnej stránke pretekov.
 
S veľkými nádejami však prichádza do juhovýchodnej časti najväčšieho svetadiela sveta kazašský celok Astana. Skrýva sa za nimi rodák z mesta Tregnago Guardini, ktorý začal sezónu naozaj zostra. Absolvoval celý blízkovýchodný blok, pričom zatiaľ najlepšie umiestnenie vybojoval v prvej etape Okolo Kataru, kde skončil tretí. V Ománe preteky nedokončil, a tak čaká na prvé víťazstvo. I po skúsenostiach z minulého roka, ho fanúšikovia očakávajú práve v Malajzii.
 
 
sagan juraj kolar miso dubaj 2016 tnkf
Juraj Sagan a Michael Kolář v Dubaji (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Na svojom už tradičnom podujatí štartuje aj Michael Kolář. Absolvoval zatiaľ len preteky v Dubaji, kde vybojoval dve umiestnenia v Top 10. Na pretekoch Tour de Langkawi sa mu však vždy darí. Minulý rok skončil v poslednej ôsmej etape tretí, pričom nestačil len na dvoch hlavných hrdinov minulého ročníka Guardiniho a Ewana. Rok pred tým dokonca v najlepšej desiatke figuroval až sedemkrát z desiatich epizód. I rok 2016 by teda mohol byť z pohľadu našich fanúšikov úspešný. Navyše bude po jeho boku pretekať Erik Baška, ktorý v premiérovej sezóne získava skúsenosti a možno dostane aj šancu. Okrem toho deviate miesto z poslednej etapy Okolo Dubaja môže mať na jeho výkon i sebavedomie skvelé účinky. Doplní ich Juraj Sagan. Starší z bratskej dvojice mal tieto preteky pôvodne v pláne, potom dostal informáciu, že ostane v Európe a absolvuje tento víkend klasiky z bratom, no napokon mu predsa len prišla letenka do Malajzie.
 
"Pre našich mladých šprintérov Michaela a Erika je to veľmi dobrá šanca a dúfam, že ju využijú. Máme tu sedem etáp, ktoré by mali vyhovovať šprintérom. Myslím si, že Mišové nohy sú pripravené dosiahnuť dobrý výsledok," vravel pre tímový web Ján Valach, ktorý tím povedie ako športový riaditeľ.
 
Z ďalších známych mien sa na trati predstavia Slovinec Janež Brajkovič (Unitedhealthcare), kedysi pekelne rýchly a Petrovi Saganovi robiaci problémy na Tour de France Matthew Goss (One Pro Cycling), Talian s poľským menom Jakub Mareczko (Southeast-Venezuela) či naši našich chlapcov podporujúci Michael Gogl, Jesper Hansen a Jevgenij Petrov
 
Zaujímavosťou týchto pretekov je, že ich už sedem rokov nevyhral Európan. Naposledy sa to podarilo ešte v roku 2008 Moldavčanovi Ruslanovi Ivanovovi jazdiacemu vtedy za Serramenti PVC. Okrem toho tieto preteky veľmi chutia Juhoameričanom. Od roku 2009 do roku 2013 ich ovládli dvakrát Venezuelčania a trikrát Kolumbijčania, z toho dva razy José Serpa. No a do tretice, cyklistický podnik asi nemajú veľmi v obľube športoví komentátori. Minimálne tí z Európy, veď okrem vlaňajšieho víťaza Youcefa Reguiguiya, museli v roku 2014 vysloviť aj meno cyklistu z Iránu a víťaza pretekov Mirsamada Pourseyedia.
 
 
tinkoff zostava
zostava Tinkoffu na tieto preteky (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Čo prichystali organizátori?
 
Už druhý rok nás čaká formát pretekov pozostávajúcich z ôsmych etáp.  Napriek tomu že nasledujúce dni neuvidíme žiadnu horskú etapu, tak ako to bolo minulý rok, zvýšil sa počet zvlnených. Organizátori zaradili do pretekov hneď tri.
 
Jazdci odštartujú prvú etapu 24. februára. Odpočíta sa prvých 165 kilometrov z celkového počtu viac ako 1180 kilometrov. "Očakávame vzrušujúcu súťaž všetkých jazdcov. Zloženie trasy bude testovať všetky ich pretekárske aspekty. Preteky budú otvorené až do samého konca, čo bude najlepšie pre fanúšikov," uviedol tamojší minister mládeže a telovýchovy pri prezentácii trasy. To, že celkový výsledok nebude dlho známy môžeme predpokladať. Taktiež aj to, že nám v tomto ohľade najviac povie štvrtá, 130 kilometrov dlhá, etapa s popisom kopcovitá. Finišovať sa bude na kopci Tanah Rata vo výške 1450 metrov nad morom. V nasledujúcej etape sa pretekári pozrú aj do hlavného mesta približne 25 miliónovej krajiny Kuala Lumpur. S najdlhšou etapu sa stretneme pri šťastnej sedmičke. Jazdci potiahnu zo Serembanu do mesta Parit Sulong viac ako dve stovky kilometrov.
 
"Môžeme očakávať, že divákom sa budú páčiť najmä dojazdy. Postavili sme ich tak, že pelotón môže dosiahnuť absolútne najvyššiu rýchlosť," hovorí generálny riaditeľ pretekov Abdul Jalal. Muž číslo jeden celých pretekov tiež vyjadril túžbu, aby sa preteky Tour de Langkawi dostali na čo najvyššiu úroveň. "Veríme, že naše preteky sú lepšie než ktorékoľvek v Ázii. Pre jazdcov ponúkame nezabudnuteľné zážitky. Za všetky roky existencie pretekov sme sa nedostali len na mapu Malajzie, ale na mapu celého cyklistického sveta," ukončil pozvánku pre fanúšikov generálny riaditeľ pretekov.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop