Terpstra svojim typickým štýlom využil slabšiu štartovú listinu na Le Samyn

2.3.2016, 13:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
st 2.3. zvlnena etapa ciel rovina Quaregnon > Dour 203 km Terpstra
 
 
Le Samyn je rovinatou klasikou, ktorú výrazne ovplyvňujú úzke cesty s množstvom zákrut a úsekmi mačacích hláv. Kedysi sa tu zvyklo špurtovať, ale v posledných rokoch sa organizátorom podarilo zvyšovať úroveň pretekov, dostali ich do televízie a na štartovej listine sa začali objavovať superklasikárske tímy ako Etixx - Quick-Step či Lotto-Soudal. To zmenilo charakter podujatia bez toho, žeby bola výrazne iná trasa alebo kategória.
 
Vlani sme tu sledovali množstvo nástupov popredných belgických pretekárov a rozhodujúci únik Krisa Boeckmansa, Gianniho Meersmana, Christiana Laporteho a Tiesja Benoota. Prevahu Lotta zúžitkoval Boeckmans. Tento rok sa však potýka so zdravotným problémami a víťazstvo neobhajoval. Favoritmi boli Meersman, Terpstra, Gilbert, Alaphilippe či v prípade špurtu Hofland alebo Porsev.
 
V úvodnej hodine na pretekárov pršalo a fúkal silný bočný vietor. Došlo k viacerým pádom a kadejakým problémom, ktoré robili už aj najkratšie a najjednoduchšie úseky s mačacími hlavami. Nemohol sa tak vytvoriť klasický únik, ale pelotón sa delil na viacero častí. Na 55. kilometri, po jednom z pádov v pelotóne, sa ocitlo vpredu 15 ľudí a táto skupina mohla byť vyhlásená za únik. Za nimi šli dve väčšie partie. Všetko to bolo v rozmedzí do dvoch minút. Nebolo presne známe, kto je vpredu.
 
Každých desať-pätnásť minút prišla správa o novom odstupujúcom cyklistovi, ale tí z úvodných dvoch hodín nepatrili medzi favoritov. Na hranici polovice pretekov sa prvá časť pelotónu spojila s únikom a vpredu bolo presne 47 pretekárov. Zo známych mien tam bol potvrdený Niki Terpstra (Etixx).
 
Prvým známym odstupujúcim pretekárom bol Thomas De Gendt (Lotto Soudal). 80 kilometrov pred cieľom sa čelná skupina začala deliť a vyslektovalo sa postupne 24 pretekárov. 50 km pred páskou sa aj tá rozdelila. Najviac ľudí mal vpredu Etixx.
 
Hodinu pred očakávaným dojazdom konečne prišla správa, kto presne je v úplne prvej skupine. Boli to Bystrom a Politt (2x Kaťuša), Vliegen a Vliegen (2x BMC), Terpstra (Etixx), Van der Sande (Lotto Soudal), Groenewegen (LottoNL), Thwaites (Bora), Sénéchal (Cofidis), Hurel (Direct Energie), Daniel (Ag2r), McLay (Fortuneo) a Declercq (Topsport). Za týmto zoskupením jazdilo pár ďalších partii s malými stratami. Z Etixxu boli blízko k čelu Martinelli i De Plus. Pelotón strácať čoraz viac a viac.
 
V Kaťuši sa rozhodli, že to skúsi mladý Nemec Nils Politt a odčlenil sa od čelnej skupiny. To už bolo v čase, keď bolo zrejmé, že pelotón dve skupiny už nedostihne. 30 km pred páskou mal stratu štyroch minút na 13 ľudí a 3,5 minúty na dalších desať.
 
Politta neskôr nasledoval Belgičan Loic Vliegen z BMC a oba tímy, ktoré mali vpredu dvojnásobné zastúpanie, hrali na dve karty. To sa nepáčilo Nikimu Terpstrovi a do čela sa dotiahol tiež. Priviedol so sebou Groenewegena (LottoNL) a Thwaitesa (Bora). 18 km pred pásou vymenil Vliegena na čele Florian Sénechal (Cofidis). Päť ľudí malo najväčšie šance vyhrať.
 
Ani to ale dlho neplatilo, partia si chcela trochu oraziť, nespolupracovala správne a práve 22-ročný Vliegen čelo dostihol, priviedol so sebou ostatných a znova bolo vpredu desať ľudí.
 
16 km pred páskou nastúpil Niki Terpstra, a to bol rozhodujúci počin. Vieme, ako to dopadlo na Paríž - Roubaix 2014 alebo Dwars Door Vlaanderen 2012 a 2014. Nastupoval tam zhruba v rovnakom čase.
 
Za Holanďanom borci nevedeli, či majú spolupracovať, alebo ísť sami podľa vlastných síl, ktorých už nemali na rozdávanie. Všetko hralo do karát mimoriadne fyzicky pripravenému pretekárovi, ktorý bol na ceste pre Etixx získať šestnáste víťazstvo v sezóne a vôbec prvé v domácom Belgicku.
 
Niki Terpstra vyhral o 19 sekúnd pred Britom Scottom Thwaitesom z Bory. Pre nemecký tím je to krásny výsledok, keďže v klasikách nepatria medzi popredné profesionálne celky. O tretie miesto si zašpurtovala trojica Sénechal, Vliegen a Politt. Vyhral prvý menovaný odchovanec tímu Klein Constanca, kde vlani pôsobil aj Erik Baška.
 
 
Výsledky
1. TERPSTRA Niki Etixx - Quick-Step 4:52:52 125
2. THWAITES Scott Bora-Argon 18 00:19 85
3. SéNéCHAL Florian Cofidis, Solutions Crédits 00:37 70
4. VLIEGEN Loic BMC Racing Team 00:37 60
5. POLITT Nils Team Katusha 00:37 50
6. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo 00:44 40
7. BYSTRøM Sven Erik Team Katusha 00:44 35
8. DECLERCQ Tim Topsport Vlaanderen - Baloise 00:46 30
9. WYNANTS Maarten Team LottoNL - Jumbo 00:48 25
10. HUREL Tony Direct Energie 01:00 20
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
terpstra 2016 akcia eqsf
Niki Terpstra v tejto sezóne (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledných 23 km
 
 
le samyn profil
profil záverečného okruhu pretekov (© lesamyn.be)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop