Strade Bianche: Cancellara na konci prekabátil Štybara so Saganom, Tinkoff uznal porážku

5.3.2016, 10:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
so 5.3. zvlnena etapa ciel rovina Siena > Siena 176 km Cancellara
 
Známa talianska jednorazovka má špeciálne postavenie v cyklistickom kalendári, v tomto roku sa museli jazdci pripraviť na drsné podmienky, pretože na náročnej trati malo pršať, hrozili búrky a v druhej časti pretekov sme očakávali bočný vietor. Peter Sagan patril medzi najväčších favoritov a chcel vylepšiť svoje dve druhé miesta, ktoré tu vybojoval v uplynulých ročníkoch. Na trati sa nemohol spoľahnúť na podporu Romana Kreuzigera, ktorý neštartoval kvôli chorobe, českého cyklistu nahradil Nikolaj Trusov.
 
Po dvadsiatich kilometroch bola vytvorená vedúca skupina, kde sa nachádzalo osem jazdcov. Do úniku sa dostali Sergeant (Ag2r), van Asbroeck (Lotto-Jumbo), Debuscherre, Ligthart (obaja Lotto-Soudal), Mrožek (CCC Sprandi Polkowice), Dall'Antonio (Androni-Giocattoli, Rota (Bardiani) a Stacchiotti (Nippo Vini Fantini). V balíku zatiaľ jazdili na čele Tinkoff, Movistar a Sky. Potom sa na čele ukazovali aj farby Trek-Segafredo, čo signalizovalo, že Cancellara mal víťazné ambície.
 
Cyklisti absolvovali prvé prašné úseky bez problémov, bolo
12°C
síce zamračené, ale na trati nepršalo. Preteky sa začali rozbiehať na treťom a štvrtom sektore, kde sa poskladal na čelo balíka tím Etixx - Quick-Step. Belgický celok rozdelil pelotón na dve časti, tá prvá obsahovala približne 50 jazdcov. V tom momente sa rapídne znížil náskok vedúcej 8-člennej skupiny.Vtedy mal pád Maciej Paterski (CCC Sprandi), ktorý bol prevezený do nemocnice.
 
Etixx využil silný vietor, ktorý na trati fúkal už po stúpaní Montalcino a postupne sa mu podarilo okresať hlavný balík na 30 cyklistov. Ako prvý stratil kontakt s vedúcou skupinou Lorenzo Rota. Potom jazdcov čakali jednoduché pasáže, kde si mohli na chvíľu odpočinúť, pretože pred sebou mali dva veľmi ťažké sektory na šotoline, ktoré obsahovali strmé úseky. Z toho dôvodu vedúca skupina dokázala zvýšiť svoj odstup.
 
Lenže necelých 80 kilometrov pred cieľom už boli utečenci chytení, pretože hlavný balík poriadne znervóznel. Spôsobil to pád, ktorý opäť rozdelil túto skupinu. Dostali sme informácie, že sanitka odviezla aj Damiana Cunega.
 
Potom sa situácia znovu upokojila, ale len na chvíľu, pretože ďalší atak predviedli Brambilla (Etixx-Quick-Step), Grivko (Astana), Bookwalter (BMC), Monfort (Lotto-Soudal) a Puccio (Sky), ktorí si vypracovali menší náskok na čele pretekov. Pokúšal sa k nim dostať aj Bennati, ale neúspešne. Za nimi sa nachádzalo približne 30 jazdcov a v takomto rozložení sa pretekári dostali na ťažký šiesty prašný úsek.
 
Na tomto sektore mal smolu Puccio, ktorý kvôli technickým problémom vypadol z vedúcej skupiny. Okamžite sa ho pokúsil nahradiť tímový kolega Nordhaug, ktorý zaútočil z pelotónu. V balíku sa išlo síce pokojne, ale krátke stúpania oslabovali jeho zloženie. V problémoch tu jazdili napríklad Bennati či Vakoč. Nordhaug sa napokon nedokázal prepracovať do vedúcej skupiny.
 
Na šiestom sektore sme nevideli žiadne útoky, balík bol stále početný, preto sa favoriti neodvážili na dlhý útok. Nasledujúcich 20 kilometrov sa odohralo na asfaltových cestách, ale na zvlnenom teréne, ktorý cyklistov oberal o energiu. V pelotóne tu prebrali taktovku tímy Movistar a Sky, v popredí sa pohybovala aj Astana
 
Vo vedúcej skupine mal najviac síl Brambilla, ktorý sa dokázal vzdialiť svojim kolegom, ale pretekári v balíku už boli veľmi blízko. Na predposlednom štrkovom úseku vyrazil dopredu Peter Sagan, ktorý sa zavesil za Brambillu. Za chvíľu sa k nim pridal Štybar a po väčšom úsilí aj Cancellara. Za nimi sa nachádzala skupina favoritov, kde sa udržali Vakoč, Benoot, Van Avermaet, Fuglsang, Oss, Valverde, Ulissi a Kwiatkowski, ale za chvíľu sa k nim pripojilo viac jazdcov.
 
Na záverečnom sektore jazdil aktívne Peter Sagan, ktorý sa snažil zvýšiť tempo vedúcej skupiny. Tento úsek rozdelil skupinu prenasledovateľov, dopredu vyrazil van Avermaet, problémy mal Kwiatkowski. Štyria vedúci pretekári dokázali udržiavať svoj krehký náskok, ale dvojica tímu Etixx rozmýšľala, ako môže využiť svoju početnú výhodu. Necelých osem kilometrov pred cieľom vystrelil dopredu Brambilla. Tento pohyb však nebol rozhodujúci a skupina držala pri sebe. Taliansky borec to potom vyskúšal aj druhýkrát a Štybar čakal na reakciu súperov.  
 
Brambila sa udržal na čele až po samotné krátke záverečné stúpanie, jeho náskok bol okolo osem sekúnd. Tesne pred vrcholom cieľového stúpania sa však k nemu dostali Cancellara a Štybar, Peter Sagan im nestíhal na prudkých úsekoch. Na páske sme videli šprint medzi Cancellarom a Štybarom, ktorý ovládol švajčiarsky borec. Peter Sagan finišoval na štvrtom mieste.
 
V dnešných pretekoch sme videli skvelý výkon Gianlucu Brambillu, ktorý po dlhom pobyte v úniku mal na konci dostatok síl, aby dokázal pomáhať Štybarovi. Na finálnom stúpaní skupina troch favoritov najskôr taktizovala, ale potom vyrazili dopredu Štybar a Cancellara, ktorí bojovali o zaujímavé tituly. Nakoniec Spatakus dokázal získať tretí triumf na tomto podujatí a českému pretekárovi prekazil obhajobu titulu. Z jeho pohľadu bolo kľúčové, že si nenechal utiecť Sagana so Štybarom približne 20 kilometrov pred cieľom. Svoju záverečnú sezónu tak odštartoval vynikajúco.
 
Peter Sagan predviedol podobný výkon ako na Omloope. Na predposlednom štrkovom úseku akceleroval a podarilo sa mu vytvoriť rozhodujúci únik. Lenže ani tentoraz nemal v samotnom závere dostatok síl, aby sa mohol popasovať o pekné víťazstvo. Znovu patril medzi najsilnejších pretekárov na trati, ale na začiatku sezóny mu chýba potrebná výbušnosť, aby sa v podobných koncovkách presadil.
 
Na piatej priečke finišoval Petr Vakoč, ktorý síce na prašných cestách v jednom momente prežíval ťažké chvíle, ale potom sa dostal do pohody a vybojoval pekný výsledok. Greg van Avermaet sa tentoraz nedostal do najdôležitejšieho úniku, medzi najsilnejšími borcami sa znovu objavil Tiesj Benoot. Na takomto teréne môžu byť so svojím výkonom spokojní aj Ulissi, Nordhaug a Valverde.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (štvrté miesto)
"Ešte sme len na začiatku sezóny a snažíme sa predviesť najlepší výkon. Som spokojný, že som nechal na trati všetko. Skončiť na prvom, treťom či štvrtom mieste je súčasťou cyklistiky. Som spokojný s dnešnými pretekmi. Poveternostné podmienky boli nakoniec dobré. Dostal som sa do vedúcej skupiny, ale v závere som nemal nohy, aby som skončil lepšie."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (športový riaditeľ Tinkoff)
"Boli to ťažké preteky. Minulý týždeň sme videli, že Peter je v poriadku, preto sme jazdili tak, aby sme ho na konci dostali do najlepšej pozície. Na trati vyzeral dobre a na predposlednom sektore vyrazil dopredu, ale v samotnom závere mu niečo chýbalo. Samozrejme, chceli sme vyhrať, ale Cancellara bol na konci silnejší. Sme na správnej ceste a budeme sa snažiť zvíťaziť v nasledujúcich pretekoch.   "
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Fabiana Cancellaru (víťaz)
"V tomto roku sa chcem predviesť čo najlepšie. Ďakujem mojím spolujazdcom a teším sa ako malé dieťa! Na konci mi pomohli aj informácie z tímového auta. Pomohli mi, aby som sa vysporiadal s taktikou Etixx. Povedali mi, aby nám v skupine pomáhal aj Sagan a Brambilla tak nedostane veľa priestoru. Na cieľovom kopci som udával tempo, pretože som videl, že Sagan je v problémoch. Vedel som, že sa rozhodne medzi mnou a Štybarom. Rozhodujúci moment bol vtedy, keď Sagan zrýchlil a ja som sa dokázal dostať k nemu a Štybarovi. Na poseldných kilometroch som musel jazdiť na čele našej skupiny. Bol to risk, ale oplatilo sa."
 
 
Výsledky
1. CANCELLARA Fabian Trek - Segafredo 4:39:35 200
2. STYBAR Zdenek Etixx - Quick-Step 00:00 150
3. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step 00:04 125
4. SAGAN Peter Tinkoff 00:13 100
5. VAKOČ Petr Etixx - Quick-Step 00:34 85
6. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 00:37 70
7. ULISSI Diego Lampre - Merida 00:41 60
8. BENOOT Tiesj Lotto Soudal 00:41 50
9. NORDHAUG Lars Petter Team Sky 00:41 40
10. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:50 35
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaStrade Bianche 2016 Highlights       
 
 
video v clanku ikonka ciernaPrezentácia pretekov
 
 
strade bianche
profil pretekov (© gazzetta.it)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop