Na Strade Bianche pokračuje Sagan v príprave, ale môže byť úspešný

3.3.2016, 10:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Obľúbená talianska jednorazovka vo svojej krátkej histórii ani raz nesklamala a vždy pripravila peknú, útočnú cyklistiku. Na desiatu edíciu sa chystá aj Peter Sagan, pre ktorého je toto podujatie dôležitou prípravou pred jarnými klasikami.
 
 
Skrátená trasa, ale náročnosť zostáva 
 
Strade Bianche sa môže pochváliť jedinečným profilom, ktorý na žiadnych iných pretekoch nenájdeme. Ozdobou podujatia sú nespevnené biele štrkové cesty a krátke kopčeky a všetko to umocňuje krásna scenéria známeho vinárskeho regiónu Toskánsko.
 
Oproti minulému roku je trasa skrátená, cyklistov čaká dokopy 176 kilometrov, pričom 52 kilometrov sa odohrá na nespevnenom podklade. Úvodný úsek na prašných cestách je pripravený už po desiatich kilometroch, ale prvá časť pretekov bude mať zoznamovací charakter. Dôležitejšiu úlohu zohrajú sektory číslo tri a štyri, ktoré majú spolu 20 kilometrov, a medzi nimi sa nachádza len 800 metrov na asfaltových cestách. Favoriti tu musia jazdiť pozorne, ale na útok je ešte príliš skoro. Navyše, za nimi nasleduje jednoduchá 12-kilometrová časť.
 
Potom je pripravený piaty sektor, ktorý meria necelých desať kilometrov. Pre pretekárov je zaujímavé, že sa nachádza v kopci, preto od tohto momentu uvidíme na trati ostrý súboj. Tvrdá eliminačná cyklistika príde určite na rad na šiestom úseku na štrkových cestách, ktorý je ešte dlhší ako predchádzajúci a obsahuje strmé časti. V minulosti na tomto mieste vyrazili dopredu hlavní adepti. Záverečných 40 kilometrov sa odohrá na zvlnenom teréne s krátkymi, ale prudkými stúpaniami, na každom z nich sa dá atakovať. Záver pretekov ešte osviežia tri krátke sektory na prašných cestách. O víťazovi pretekov môže rozhodnúť aj samotný finiš na Piazza del Campo (800 m; 6,5 %; max. 16 %).
 
 
strade bianche
profil pretekov (© gazzetta.it)
 
 
video v clanku ikonka ciernaPromo Strade Bianche 2016
 
 
Silná štartovka pozná profil dokonale
 
Podujatie zakaždým pritiahne silné štartové pole, v ktorom sa nachádzajú cyklisti s inštinktom útočiť. V Toskánsku nesmie chýbať obhajca titulu Zdeněk Štybar, ktorý tu pred rokom podal parádny výkon. Český jazdec tentoraz vynechal belgický otvárací víkend, preto to bude pre neho prvá ostrá skúška v ročníku. V tíme Etixx - Quick-Step však bude pútať najväčšiu pozornosť jeho krajan Petr Vakoč. 23-ročný borec má za sebou skvelé predstavenia na francúzskych cestách, kde sa dokázal presadiť na zvlnených profiloch. Jeho nevýhodou môže byť, že na tomto podujatí bude účinkovať prvýkrát v kariére.
 
Fabian Cancellara odštartoval nový ročník s veľkou chuťou a veľmi dobrou výkonnosťou, na jeho konte svietia už dve víťazstvá. Švajčiarsky pretekár tu dokáže vyložiť na stôl svoje karty, veď preto je dvojnásobným víťazom pretekov. Ak by sa mu to podarilo aj tretí raz, organizátori po ňom pomenujú jeden štrkový sektor. Cancellara sa okrem formy môže spoľahnúť aj na silnú podporu, rešpekt vzbudzuje najmä jeho talentovaný kolega Jasper Stuyven.
 
Ďalším cyklistom, ktorý na Strade Bianche zvíťazil, je Michal Kwiatkowski. Poľský jazdec doteraz pretekal len počas troch dní na Malorke, zo súťažného rytmu ho nedávno vyradili žalúdočné problémy. Preto budeme zvedaví, aká bude jeho skutočná forma. Naopak, belgický mladík Tiesj Benoot už stihol potvrdiť, že má tú správnu typológiu na severské klasiky, teraz je pripravený predviesť sa aj na náročnom toskánskom teréne.
 
 
stybar strade bianche 2015 eqsf
Zdeněk Štybar vlani vyhral Starde Bianche (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Po triumfe na Omloope si zvýšil sebavedomie Greg van Avermaet, ktorý verí, že na jeho konto pribudnú aj ďalšie úspechy. V špurte do kopca sa mu v poslednom čase darí, preto je pripravený odčiniť minuloročnú porážku od Štybara, ktorú utrpel tesne pred cieľom. Na tomto teréne dokáže byť nebezpečný aj jeho kolega Daniel Oss.
 
Ale Strade Bianche nepriťahuje len klasikárov. V ostatnej edícii predviedol vynikajúce predstavenie Alejandro Valverde, ktorý až do samého záveru bojoval o titul. Španielsky pretekár sa nezľakol štrkových úsekov a na zvlnenom teréne dokázal nielenže kontrolovať situáciu na trati, ale aj diktovať tempo. Po jeho výborných výsledkoch z posledných dní sa mu to môže podariť aj tentoraz. Na tomto podujatí vedia pretekať aj jeho spolujazdci Amador či Visconti.
 
Dobrý výkon sa očakáva aj od Vincenza Nibaliho. Jazdec tímu Astana má za sebou dobrý vstup do novej sezóny, preto sa môže zaradiť k tým jazdcom, ktorí budú na trati robiť rozdiely. Jeho jazdecký štýl má všetky predpoklady, aby osviežil podujatie. Z domácich borcov si ešte zaslúži zmienku Diego Ulissi, ktorý dobre jazdil na GP Lugano.
 
 
video v clanku ikonka ciernaStrade Bianche highlights 2015
   
 
Sagan pokračuje v príprave, jeho forma bude stúpať
 
Na štarte nesmie chýbať ani Peter Sagan. Svetový šampión sa sem rád vracia, dva razy tu finišoval na druhom mieste. V jednom prípade prenechal víťazstvo vtedajšiemu kolegovi Moserovi, v roku 2014 ho na cieľovom kopci prešpurtoval Kwiatkowski. Aj v ostatnej edícii sa snažil hrať hlavné husle a atakoval ďaleko pred cieľom, lenže postupne mu došli sily a na čelných priečkach sa neumiestnil.
 
Sagan sa vie výborne pohybovať na prašných cestách a krátkych stúpaniach, veľmi silný je aj v špurte do kopca, preto má všetky predpoklady, aby bol na podujatí úspešný. Uplynulý víkend sa prezentoval veľmi sľubnými výkonmi, ale stále dodáva, že jeho forma bude stopercentná len na najdôležitejších klasikách. To však neznamená, že na trati si nebude chcieť otestovať silu svojich súperov. Na tlačovej besede pred pretekmi povedal, že "na Strade Bianche som jazdil niekoľkokrát a musím povedať, že sa mi tu veľmi páči, sú to jedinečné preteky. Terén patrí medzi moje obľúbené. Keď pôjde všetko podľa plánu na štrkových cestách, opäť môžem podať dobrý výkon."
 
Na trati mu budú pomáhať aj Oscar Gatto, ktorý sa dostáva do potrebnej formy, a Roman Kreuziger, ktorý tunajšie podmienky pozná veľmi dobre. Taliansky jazdec tu v minulom roku obsadil šieste miesto, Kreuziger finišoval jedenásty.
 
Športový riaditeľ Tinkoffu Patxi Villa pred podujatím povedal: "Sú to špeciálne preteky a hoci nemajú takú dlhú tradíciu ako ostatné klasiky, rýchlo sa stali dôležitou súčasťou cyklistického kalendára. Pre náš tím je to pekný cieľ a na štarte sa objavíme so silnou zostavou na čele s Petrom Saganom, ktorý môže bojovať o víťazstvo. Hoci sme stále na začiatku sezóny, uplynulý víkend ukázal, že má dobrú formu, aj keď sa len vracia k pretekaniu. Sagan bude podporovaný jazdcami ako Gatto či Kreuziger, ktorí sú schopní presadiť sa aj sami, ak si to situácia na trati vyžiada."
 
 
sagan 2016 omloop unik tnkf
Peter Sagan na Omloop Het Nieuwsblad (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
   

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop