Paríž - Nice: Prológ ovládol Matthews, súboj Porte-Contador pre Austrálčana

6.3.2016, 14:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
P 6.3. rovinata etapa ciel rovina Conflans-Sainte-Honorine 6,1 km Matthews
Etapy tohto ročníka:
P1234567
 
 
Obloha pod mrakom avšak minimálna pravdepodobnosť zrážok, sedem stupňov celzia. Parížske počasie pripravilo pre jazdcov celkom vhodné podmienky na úvodný deň druhého etapáku World Tour v sezóne. Krátky šesť kilometrov dlhý okruh ako prvý absolvoval Francúz Rémy Di Gregorio (Delko Marseille). Jeho štart sme zaznamenali už 11:44. Favoriti sa na súťažné bicykle posadili pochopiteľne na konci pretekov, približne o pol tretej popoludní. Medzi prvými pretekármi na štarte sme videli Thomasa Voecklera (Direct Energie). Jeho výsledný čas bol 8:09. Jediný Slovák na štartovej listine Peter Velits si musel počkať na čas 13:10. Slovenskí fanúšikovia očakávali akú taktiku zvolí a či bude šetriť energiou a neriskovať pád alebo sa pokúsi o malý zázrak.
 
Najlepší čas dlhšiu dobu držal Wilco Kelderman z Lotto NL-Jumbo. Trasu absolvoval za 7:52. Napokon ho na prvej priečke vystriedal Jeróme Coppel (IAM Cycling), ktorý čas Holanďana zlepšil o štyri sekundy. Na tretej priečke zatiaľ figuroval tímový kolega Keldermana Jos van Emden. Z ďalších zaujímavých mien sme v cieli už videli aj Nikiho Terpstru, Marcela Kittela, Alexandra Kristoffa, Rui Alberta Faria da Costu, Andrého Greipela či tretieho muža z minulého roka Simona Špilaka z Kaťuše.
 
Obrázky a informácie z Francúzska hovorili o snehu. Cyklistom teda hrozilo nebezpečenstvo pádu. Medzi tým prišiel do cieľa aj jazdec BMC a slovenský reprezentant Peter Velits. Obsadil priebežné 61. miesto s časom 8:24, teda s mankom 36 sekúnd na lídra, ktorým naďalej ostával Jeróme Coppel. Na cestu tesne pred pol druhou vyrazil jazdec celku Sky Nicolas Roche. Nepatril medzi favoritov, ale dnešný deň bol pre tohto Íra výnimočný. Pretekal totiž v rodnom regióne Conflans-Sainte-Honorine. Na tretiu priečku sa medzi časom dostal Gorke Izaguirre (Movistar).
 
Na poradí už 74. ročníku sa po rokoch 2013 a 2015 sa pokúsi o tretie víťazstvo Austrálčan Richie Porte. Čas pripísaný pri jeho mene a teda znamenajúci štart bol 14:38. Pri jeho najväčšom konkurentovi Albertovi Contadorovi svietil čas 14:31. Na štart sa okrem týchto dvoch jazdcov pripravovalo posledných 48 cyklistov. Zástupcom švajčiarskeho celku prológ zachutil. Na štvrtú priečku sa časom 7:54 dostal Rakúšan Matthias Brändle. Nezaostávali však ani jazdci Movistaru. Z čela pretekov zosadil Coppela Jesús Herrada. Jeho čas vylepšil o tri sekundy. Veľmi dobre išiel aj Sep Vanmarcke. Belgičan stratil len osem sekúnd a vybojoval priebežnú zemiakovú priečku. Mohli sme očakávať mnohé dobré jazdy. A aj sa tak dialo. Druhé miesto pre Sylvaina Chavanela.
 
Vynikajúci čas Patricka Bevina z Cannondalu 7:41 ho dostalo na prvú priečku. Celkovo desiaty muž z Tour Down Under 2016 a tohtoročný majster Nového Zélandu v časovke. Jeho dnešný výsledok teda nie je náhodou. Na štart prológu sa v týchto chvíľach chystalo posledných 30 pretekárov. Do cieľa prišiel už aj Poliak Rafal Majka. Na trati sa objavil už aj Tom Dumoulin, ktorý vie krátke trasy zajazdiť veľmi dobre. Vyštartoval slávny pištoľník vo veteránskom veku Alberto Contador. Samozrejme, rozhodujúci rozdiel sa dnes nevytvorí, ale dokáže čosi napovedať. Svojich šesť kilometrov zdolával už aj vicemajster sveta z Richmondu Michael Matthews. Austrálčan vie tento typ časovky odjazdiť veľmi dobre. Časom 7:40 zasadol na trón Tom Dumoulin (Giant-Alpecin). 
 
V tejto chvíli boli v pretekoch zapojení všetci a Matthews potvrdil svoju povesť. Čas Holanďana vylepšil o jedinú sekundu a stal sa priebežným lídrom, pričom by sa dalo povedať, že s najväčšou pravdepodobnosťou aj definitívnym. Contadorov čas sa zastavil na 7:55, čakali sme na výsledok Porteho a dnešného víťaza. V cieli sa ocitol aj Ilnur Zakarin, a tak sa čakalo už len na Porteho. Obsadil 11. priečku a získal tak pár cenných sekúnd na jazdca Tinkoffu. Víťazstvo oslávil Michael Matthews.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Michaela Matthewsa (víťaz)
"Boli to moje prvé preteky v sezóne, takže poraziť takého borca ako Dumoulin, je pre mňa niečo špeciálne. Neprišiel som na preteky v najlepšej forme. Myslel som si, že v prológu sa môže dostať medzi päť najlepších a potom získať žltý dres v jednej z nasledujúcich etáp. Nemohlo to pre mňa skončiť lepšie, čo nám ako tímu dodá ešte väčšiu guráž.     "
 
 
Výsledky
1. MATTHEWS Michael Orica GreenEDGE 07:39 60
2. DUMOULIN Tom Team Giant - Alpecin 00:01 25
3. BEVIN Patrick Cannondale Pro Cycling Team 00:02 10
4. HERRADA Jesús Movistar Team 00:06  
5. IZAGIRRE Ion Movistar Team 00:06  
6. WESTRA Lieuwe Astana Pro Team 00:07  
7. THOMAS Geraint Team Sky 00:07  
8. DEVENYNS Dries IAM Cycling 00:08  
9. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 00:09  
10. COPPEL Jérome IAM Cycling 00:09  
138. VELITS Peter BMC Racing Team 00:45  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 

 
 
Krátke preview etapy:
Prológ patrí na Paríž - Nice, jeho 6-kilometrová verzia v tomto ročníku bude vyhovovať skutočným špecialistom. Trasa je úplne plochá a neobsahuje veľa zákrut, preto si ju vychutnajú cyklisti, ktorí vedia nastaviť vysoké tempo. Medzi takých patrí Tom Dumoulin, ktorý veľmi dobre odštartoval sezónu v Katare. Jeho hlavným súperom bude Jos van Emdem, ktorému sa vydarila krátka časovka na spomínanom podujatí na Arabskom polostrove. Na dobrý výsledok majú šancu Brändle či Coppel, takýto terén vyhovuje aj LL Sánchezovi. Spomedzi jazdcov na celkový triumf je v prológoch najlepší Geraint Thomas, úspešný môže byť aj Kelderman. V cieli síce nebudú vytvorené veľké rozdiely, ale budeme zvedaví, ako túto previerku zvládnu Contador a Porte. V krátkych ITT sa zvykne dariť aj šprintérom, v tej dnešnej môže zaujať Michael Matthews. 
 
 
 
01
profil etapy (© letour.fr)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop