P-N: Tretiu etapu komplikovalo počasie, napokon bola úplne zrušená kvôli snehu

9.3.2016, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 9.3. rovinata etapa ciel rovina Cusset - Mont Brouilly 168 km zrušená
Etapy tohto ročníka:
P1234567
 

Dôležitá etapa pre celkové poradie odštartovala svižným tempom, do úniku sa chcelo dostať mnoho pretekárov, a nakoniec sa vo vedúcej skupine usadilo až 16 jazdcov. Burghardt, Pibernik, Swift, Gougeard, Yates, Trofimov, De la Cruz, Reza, Herrada, Lutsenko, Van Baarle, Didier, Pichot, Fernandez, Cruvers a Martens sa rozhodli bojovať proti pelotónu, ale na trati ich nečakalo nič jednoduché.

Problémom boli pre nich nielen pripravený profil, ale aj silný dážď, ktorý sa začal na nich valiť v priebehu etapy, na cieľovom kopci dokonca snežilo. V početnom úniku sa nachádzalo dostatok jazdcov, ktorí by mohli potrápiť hlavný balík ako Herrada, Yates či Fernandez, preto pelotón jazdil obozretne. Keď sa utečenci dostali na prvé horské prémie, rozdiel medzi skupinami klesol pod dve minúty. Preto v úniku zaútočili Gougeard, Lutšenko, Didier a Herrada, ktorí si dokázali vypracovať menší náskok.

V tých miestach zrýchlil aj pelotón a jazdcom z Movistaru sa podarilo v jednom momente rozdeliť balík na dve časti, pričom v tej druhej zostal aj líder poradia Matthews. Táto situácia však netrvala dlho, pelotón sa spojil, a potom sa do balíka vrátila takmer kompletná skupina utečencov, keď vpredu zostali iba spomínaní Gougeard, Lutšenko, Didier a Herrada. 

Táto nervozita na trati netrvala dlho, tempo sa spomalilo, čo využil Thomas de Gendt, ktorý sa dostal do vedúcej skupiny. V priebehu etapy sme videli niekoľko odstúpení, v jednom z klzkých zjazdov spadol a preteky opustil Alexis Vuillermoz.

Keďže sa pretekári pohybovali v kopcoch a počasie sa nezlepšovalo, na horských prémiách dokonca snežilo, organizátori sa rozhodli neutralizovať etapu. Po bufete jazdci nasadli do tímových áut a na 125.kilometri, pred prvým prejazdom cez Mount Brouilly, sa malo rozhodnúť, či sa bude pokračovať v pretekoch.

 

Organizátori tretiu etapu napokon úplne zrušili kvôli zlému počasiu, na trati silno snežilo.

 
Na čele klasifikácie zostáva Michael Matthews, žiadne rozdiely sa dnes nezapočítavajú. V platnosti zostávajú len body, ktoré dnes pretekári vybojovali na jednej rýchlostnej prémii a dvoch vrchárskych.
 

 
 
Krátke preview etapy:
Najlepší vrchári nemajú na podujatí veľa príležitostí, aby mohli vytvoriť selekciu, tá prvá z nich prichádza na cieľovom stúpaní Mount Brouilly (3 km; 7,7 %). Záverečný kopec postupne graduje, druhý kilometer má priemer takmer osem percent, ten posledný prekoná hranicu deviatich percent. Je to síce krátka záležitosť, ktorá nevytvorí rozhodujúce rozdiely, preto budú pre favoritov dôležité aj bonusové sekundy, ktoré sú pripravené v cieli. Z toho dôvodu to budú mať utečenci veľmi ťažké, aby svoj pokus dotiahli do víťazného konca. Alberto Contador v uplynulých dňoch stratil niekoľko dôležitých sekúnd, preto na Mount Brouilly musí predviesť stopercentný výkon. Ak bude rýchly ako nedávno na Alto do Malhao, môže si výrazne polepšiť. Na podobnom finiši sa vie výborne ukázať aj Richie Porte, stačí si spomenúť na jeho víťazstvá na Willunga Hill. S týmito borcami chcú udržať krok Geraint Thomas a Tom Dumoulin, obidvaja sú na takýchto terénoch čoraz silnejší. Prichádza šanca aj pre Bardeta či Henaa, k dobrému výsledku v klasifikácii sa tu môžu odraziť Izagirre, Kelderman, Zakurin.               
 
 
1
profil etapy (© letour.fr)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop