V štvrtej etape Nice zvíťazil Bouhanni, vyťažil zo skvelej práce Kristoffovej Kaťuše

10.3.2016, 13:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
4. 10.3. zvlnena etapa ciel rovina Juliénas > Romans-sur-Isére 195 km Bouhanni
Etapy tohto ročníka:
P1234567
 
 
Štart štvrtej časti pretekov Paríž-Nice sme zaznamenali krátko po dvanástej hodine. Fanúšikovia, ale najmä cyklisti verili, že sa včerajšia etapa v zimnom kráľovstve už nezopakuje. Finiš sa pri rýchlosti 44km/h predpokladal okolo pol piatej.
 
Po 63 kilometroch sa na čele pretekov usadila skupinka o sile štyroch mužov. Boli to Thomas Voeckler (Direct Energie), Matthew Brammeier (Dimension Data), Evaldas Siskevičius (Delko Marseille) a Florian Vachon (Fortuneo-Vital). Na 72. kilometri mali už náskok viac ako tri minúty. Ten naďalej narastal. Šprintérka prémia v Brindas sa dostala do rúk jazdca z afrického celku. Bola to prvá šprintérska prémia, tá druhá na jazdcov ešte len čakala. Na približne 20 kilometri však už cyklisti zdolali prémiu horskú, tretej kategórie. Tú pre seba ukoristil Siskevičius.
 
Začiatok skoro 200 kilometrov dlhej etapy privítalo mesto Juliénas. Mestečko je preslávené najmä kvalitným vínom, ktoré však dnes cyklisti ochutnať nemohli. Zavítali sem totiž po desiatich rokov, aby pretekali v ďalšej etape pretekov vychádzajúceho slnka.
Na 108. kilometri bola pre nich pripravená ďalšia prekážka v podobe vrchárskej prémie. Côte de Givors bol ohodnotený číslom tri. A podobne ako pri prvej na 20. kilometri, aj túto vyhral Litovčan Siskevičius. S desiatimi bodmi sa dostal na pribežné prvé miesto v boji a o bodkovaný dres a podľa vyhlásení jeho tímu, ešte nepovedal posledné slovo.
 
Pelotón išiel v priemernou rýchlosťou 38,4 km/h. Očakávalo sa, že líder celkového poradia Michael Matthews svoju pozíciu ešte nestratí, pretože tie najzaujímavejšie etapy ešte len prídu zajtra a pozajtra. Do cieľa ostávalo 66 kilometrov. Na čele hlavného balíka jazdili zástupcovia Kaťuše, ale aj jeden jazdec Etixxu - Quick Step a Cofidisu. Cesty v tomto úseku boli úzke a kľukaté, bolo extrémne dôležité nespadnúť. Náskok utečencov sa znížil na 1:40.
 
Počasie bolo príjemné, na oblohe sme nevideli žiadne mraky, samozrejme boli suché aj cesty. Druhú a poslednú šprintérsku etapu tohto dňa v Serriéres, 52 kilometrov pred finišom, vyhral domáci Thomas Voeckler. Všetci favoriti pre najbližšie dni sa nachádzali v hlavnom poli. Na čelo pelotónu sa objavili jazdci britského Sky a taktiež borci Cannondalu chrániaci Patricka Bevina. Na sociálnej sieti sa objavila fotografia Arnauda Demarého, ktorý prešiel bicyklom cez ostrovček na ceste. Nebezpečná situácia, ale jazdec FDJ to zvládol. Do cieľa ostávali posledné štyri desiatky kilometrov. 
 
Na utečencov v týchto chvíľach striehla mašina Etixxu - Quick Step. Ich náskok klesol už na 44 sekúnd. Vedúca skupinka sa začala deliť, začalo záverečné, no najťažšie stúpania dňa. Z pelotónu sa odtrhol spomínaný Demaré. V strede hlavného balíka nastali problémy a na zemi sa ocitol Thomas Geraint zo Sky. Meniť bicykel musel aj Alexander Kristoff. Obaja však bez väčších následkov pokračovali.
 
 
sneh paris nice pocasie tnkf
Počasie poriadne trápi pelotón (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Selekcia na stúpaní nebola až taká veľká, v zjazde by sa malo všetko spojiť. V týchto chvíľach to na čele skúšal už len osamotený Voeckler, jeho náskok činil stále 44 sekúnd. Veľkú nepríjemnosť zažil počas zjazdu Nathan Hass, ktorý spadol do priekopy. Vyzeral však v poriadku. Do cieľa ostávalo 26 kilometrov.
 
Snaha domáceho borca bola veľká a pre fanúšikov príjemná, ale bola márna. Náskok postupne klesal. Veľkú snahu na návrat musel vynaložiť aj Marcel Kittel, ktorý sa so svojou skupinkou pohyboval za pelotónom. Približne 20 sekúnd náskoku pred pelotónom si užívala trojica Delio Fernandez (Delko Marseille), Sep Vanmarcke (Lotto-Jumbo) a Sylvain Chavanel (Direct Energie).
 
Posledných 18 kilometrov pred páskou prišla informácia, že preteky opustil Arnaud Demáre z FDJ, ktorý tu vyhral prvú etapu. Na čele pelotónu neúnavne pracovala Kaťuša, videli sme tiež dresy Movistaru.
 
Do cieľového mesta Romans-sur-Isére ostávalo posledných deväť kilometrov a na čele stále teraz už len trojica Vanmarcke, Chavanel a Fernandez. Ich náskok sa pohyboval okolo 15 sekúnd. Bol to súboj Kaťuše s trojicou utečencov. A súboj v týchto momentoch ruský celok prehrával. Náskok trojice vpredu sa vyšplhal na 17 sekúnd!
 
Vyzeralo to tak, že by sa to mohlo utečencom podariť. Jazdcov Kaťuše mali však už doslova za chrbtom. Približne kilometer pred cieľom boli pohltení. Záverečný špurt získal pre seba jazdec Cofidisu Nacer Bouhanni. Po vynikajúcej práci Kaťuše bolo z toho pre Nóra Kristoffa len štvrté miesto.
 
Michael Matthews si dnes bonifikácie nepripísal, ale ostáva bezpečne prvá s náskokom 14 sekúnd na Dumoulina. V prvej, druhej a tretej desiatke sa nachádzajú všetci favoriti na celkový triumf.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Nacera Bouhanniho (víťaz)
"Spoluhráči odviedli fantastickú prácu. Dnes som bol trošku pomstychtivý po mojej diskvalifikácii. Stále mi to ležalo v hlave, bol som z toho veľmi sklamaný. Najskôr nás dobehol Démare, potom ma diskvalifikovali. To je šport, všetci chceme vyhrať čo najviac etáp. Moja forma rastie kúsok po kúsku a toto podujatie je výbornou prípravou na môj veľký cieľ, ktorým je Miláno - San Remo."
 
 
Výsledky
1. BOUHANNI Nacer Cofidis, Solutions Crédits 4:42:29 60
2. THEUNS Edward Trek - Segafredo 00:00 25
3. GREIPEL André Lotto Soudal 00:00 10
4. KRISTOFF Alexander Team Katusha 00:00  
5. MATTHEWS Michael Orica GreenEDGE 00:00  
6. SWIFT Ben Team Sky 00:00  
7. MAES Nikolas Etixx - Quick-Step 00:00  
8. GALLOPIN Tony Lotto Soudal 00:00  
9. REGUIGUI Youcef Dimension Data 00:00  
10. CURVERS Roy Team Giant - Alpecin 00:00  
53. VELITS Peter BMC Racing Team 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie po etape
1. MATTHEWS Michael Orica GreenEDGE 14:24:15
2. DUMOULIN Tom Team Giant - Alpecin 00:14
3. BEVIN Patrick Cannondale Pro Cycling Team 00:19
4. IZAGIRRE Ion Movistar Team 00:19
5. THOMAS Geraint Team Sky 00:19
6. WESTRA Lieuwe Astana Pro Team 00:24
7. DEVENYNS Dries IAM Cycling 00:25
8. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 00:27
9. PORTE Richie BMC Racing Team 00:27
10. WELLENS Tim Lotto Soudal 00:28
76. VELITS Peter BMC Racing Team 04:46
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Posledná jednoduchá etapa pre šprintérov, ktorú si nebudú chcieť pustiť z ruky. Na trati bude ich najväčšou výzvou stúpanie Cote de Saint-Uze (2,8 km; 6,5 %), ktoré sa však nachádza 32 kilometrov pred cieľom, preto neohrozí hromadný dojazd. Záverečné kilometre sú úplne ploché, ale na pretekárov je tu pripravených niekoľko kruhových objazdov, ten posledný z nich len 400 metrov pred cieľom. Šprintérske tímy tak musia opäť dostať svojho kapitána na správnu pozíciu, a keď sa v tomto smere nevyskytnú žiadne komplikácie, favoritom na etapový triumf bude Marcel Kittel. Alexander Kristoff má na podujatí poslednú šancu, aby si vyskúšal súboj s nemeckým rýchlikom. Bouhanni bude chcieť odčiniť krivdu z druhej etapy, do koncovky sa budú chcieť dostať aj Greipel, Démare a Bonifazio. Zo včerajšej zrušenej etapy najviac vyťažil Michael Matthews, ktorý nemusel čeliť útokom vrchárov na prudkom cieľovom stúpaní. Jeho pozícia v GC zostala naďalej pomerne silná, preto bude dnes veľmi motivovaný, aby získal čo najviac bonusových sekúnd.            
 
 
1
profil etapy (© letour.fr)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop