Paríž - Nice: Lutšenko správne načasoval atak a zaskočil hlavný balík

11.3.2016, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
5. 11.3. rovinata etapa ciel rovina Saint-Paul > Salon-de-Provence 198 km Lutšenko
Etapy tohto ročníka:
P1234567
 
 
V piatej etape sa mohli prvýkrát presadiť utečenci, ale dobrú príležitosť ponúkala aj pre rýchlych pretekárov. Do prvého úniku sa dostalo osem jazdcov, Vandenbergh (Etixx - Quick-Step), Courteille (FDJ), Herrada (Movistar), Boom (Astana), Duchesne (Direct Energie), Wippert (Cannondale), Theuns (Trek-Segafredo) a Brandle (IAM Cycling) si pred balíkom dokázali vypracovať až 11-minútový náskok, ale ten začal klesať na Chalet Reynard.
 
V balíku na tomto kopci udával tempo tím Sky, ktoré nedokázali udržať tí najrýchlejší pretekári. André Greipel musel dokonca odstúpiť z pretekov, pretože sa ešte úplne nevyliečil zo zlomeniny rebra. S pelotónom stratili kontakt Bouhanni, Kittel či Boonen, ale Matthews sa udržal v balíku až na vrchol stúpania.
 
Na najťažšom kopci sa rozbila aj vedúca skupina, ako prví preťali vrchol Herrada a Courteille, v zjazde sa k nim pridali Vandenbergh, Boom a Duchesne. Táto pätica potom začala na čele pretekov spolupracovať a držala si 5-minútový náskok, ktorý im zostal po tomto stúpaní.  Brandle a Theuns sa postupne vrátili do pelotónu, jedine Wippert vydržal vzdorovať medzi týmito skupinami, ale na Col du Pointu
12°C
sa aj on vrátil do balíka.
 
Z podujatia musel odstúpiť aj José Rojas, ktorý mal pád po zjazde z Chalet Reynard. Za pelotónom sa nachádzala Bouhanniho skupina, ktorá pomaly znižovala svoju stratu, ale stále potrebovala zmazať manko 1:30. Vrchársku prémiu na ďalšom kopci vyhral Courteille, Orice sa tu podarilo znížiť stratu na utečencov. Austrálska zostava nasadila vysoké tempo, pretože nechcela, aby sa do hlavného balíka vrátila skupina šprintérov.
 
Na predposlednom stúpaní začal tlačiť na pílu tím Tinkoff, ktorý sa chcel zbaviť Matthewsa, aby na konci etapy nemohol bojovať o bonusové sekundy a pred zajtrajšou etapou sa čo najviac unavil. Vo vedúcej skupine zaútočil Duchesne. Tinkoff oslabil zloženie vedúcej skupiny, ale Matthews tu zostával. Herrada, Courteille, Vandenbergh a Boom sa potom vrátili do hlavného balíka, na čele zostal osamotený Duchesne.
 
Za pelotónom sa pohybovala skupina so šprintérmi ako Kristoff, ktorí zaostávali približne 50 sekúnd. Na záverečnom kopci sa snažili niektorí jazdci atakovať, ale neúspešne. Potom sa v hlavnej skupine nachádzalo približne 50 pretekárov, Kaťuša robila všetko preto, aby tam dostala Kristoffa. Necelých dvadsať kilometrov pred cieľom sa im to podarilo a práve v tom momente vyrazil dopredu Lutšenko, ktorý sa pripojil k Duchesnemu. Kazašský jazdec mal zákonite viac síl a zostal vpredu osamotený.
 
Za Lutšenkom sa vydala Kaťuša, ale ruský celok na záverečných kilometroch nedokázal vynulovať náskok osamoteného vedúceho cyklistu, takže Alexej Lutšenko vybojoval veľmi pekný triumf po odvážnom ataku. V špurte balíka sa presadil Kristoff, tretí finišoval Matthews.                        
 
Alexej Lutšenko sa udržal v pelotóne po všetkých stúpaniach, ale na konci nechcel čakať na hromadný dojazd, preto atakoval približne 20 kilometrov pred cieľom. Nakoniec sa ukázalo, že v balíku nemal ani jeden tím dostatočnú silu, aby ho dobehli. Pokúšala sa o to Kaťuša, ale Kristoff dostal možnosť bojovať "len" o druhé miesto. Spokojný môže byť Michael Matthews, ktorý vybojoval ďalšie štyri bonusové sekundy a pred favoritmi zveľadil svoj náskok na čele poradia. Na druhé miesto v GC poskočil dnešný víťaz etapy. Peter Velits prišiel do cieľa s mankom necelých sedem mminút.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexeja Lutšenka (víťaz)
"Je to moje druhé víťazstvo vo WT a je to dobrý spôsob, ako odštartovať sezónu. Na záverečnom kopci som sa cítil dobre, a keď sa vrátil do balíka Lars Boom, pokúsil som sa atakovať. Najskôr ma chytili, ale potom sa mi to podarilo. Vedel som, že vpredu je jeden jazdec, ale bol som odhodlaný, že popri ňom preletím čo najrýchlejšie."
 
 
Výsledky
1. LUTSENKO Alexey Astana Pro Team 5:00:26 60
2. KRISTOFF Alexander Team Katusha 00:21 25
3. MATTHEWS Michael Orica GreenEDGE 00:21 10
4. CIMOLAI Davide Lampre - Merida 00:21  
5. VANMARCKE Sep Team LottoNL - Jumbo 00:21  
6. SERRY Pieter Etixx - Quick-Step 00:21  
7. REYNES Vicente IAM Cycling 00:21  
8. DUQUE Leonardo Delko Marseille Provence KTM 00:21  
9. NAESEN Oliver IAM Cycling 00:21  
10. JEANNESSON Arnold Cofidis, Solutions Crédits 00:21  
99. VELITS Peter BMC Racing Team 06:44  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie po etape
1. MATTHEWS Michael Orica GreenEDGE 19:24:58
2. LUTSENKO Alexey Astana Pro Team 00:06
3. DUMOULIN Tom Team Giant - Alpecin 00:18
4. BEVIN Patrick Cannondale Pro Cycling Team 00:23
5. IZAGIRRE Ion Movistar Team 00:23
6. THOMAS Geraint Team Sky 00:23
7. WESTRA Lieuwe Astana Pro Team 00:28
8. DEVENYNS Dries IAM Cycling 00:29
9. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 00:31
10. PORTE Richie BMC Racing Team 00:31
87. VELITS Peter BMC Racing Team 11:13
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Piata etapa je vhodná pre utečencov, alebo odolných šprintérov. Najväčším strašiakom pre nich je skrátená verzia Mt. Ventoux, ktorá bude pre všetkých veľkou výzvou. Jej vrchol sa nachádza 125 kilometrov pred cieľom, preto budeme zvedaví, ako prehovorí do priebehu etapy. Určite sa tu rozdelí hlavná skupina, pravdepodobne uvidíme ataky jazdcov, ktorí majú zálusk na etapový triumf. Potom však zostáva do cieľa veľa kilometrov, aby sa na trati odohralo spájanie skupín. Veľa bude závisieť od pozície Michaela Matthewsa, či ho jazdci na GC budú chcieť izolovať. Ak by sme na konci videli špurt okresaného pelotónu, austrálsky jazdec bude patriť medzi najväčších favoritov, pretože má lezecké schopnosti, aby sa na konci objavil v hlavnej skupine. To isté platí pre Fabia Fellineho či Bena Swifta, v minulosti o tom presvedčil aj Bonifazio. Na etapové víťazstvo sú však zameraní aj útočníci z úniku, pre ktorých môže byť bonusom zaujímavé množstvo bodov do vrchárskej klasifikácie.              
 
1
profil etapy (© letour.fr)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop