T-A: Gaviria získal v piatok prvý triumf vo WT, Sagan štvrtý a chváli kolegov

11.3.2016, 13:15 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
3. 11.3. zvlnena etapa ciel rovina Castelnuovo > Montalto di Castro 176 km Gaviria
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
 
"Nebude to čisto šprintérska etapa, ale bude to náročný deň," predpovedal šprintér Caleb Ewan. Práve jeho tím Orica - GreenEDGE spolu s Etixxom - Quick Step najviac dohliadali na tvorbu úniku. Dopredu sa dostala pätica Giorgio Cecchinel (Androni Giocatolli), José Goncalves, Davide Villela (Cannondale), Adrian Honkisz (CCC) a Simone Andreeta (Bardiani). Posledný menovaný nositeľ dresu pre lídra bodovacej súťaže si to rozmyslel, keďže bol v úniku aj včera, no a ešte pred najdlhšími kopcami sa vrátil späť do hlavného balíka.
 
Štvorčlenný únik si vypracoval maximálny náskok 4:30, i keď sa išlo čulo a prvé dve hodiny zdolali priemernou rýchlosťou 40 km / h. Pod štyri minúty klesli počas stúpania na najdlhší kopec pri dedinke Scansano, keďže José Goncalves menil bicykel pre poškodenie prehadzovačky, zatiaľ čo pelotón ťahal jeden z najstarších elitných cyklistov Svein Tuft (38, Orica - GreenEDGE). Vrchársku prémiu pri Scansane vyhral Davide Villela a následne počkal spolubojovníkov. Aj v zjazde stratili ďalšie vzácne sekundy z náskoku. 
 
Na čele pelotónu od začiatku najviac pracovali tímy Etixx - Quick-Step a Orica - GreenEDGE. Tridsať kilometrov pred páskou sa k nim pridali pomocníci ďalších favoritov, vrátane kolegov Petra Sagana. Zdalo sa, že štvorčlenný únik si ušetril sily do záverečnej naháňačky, keď išiel až na dno síl a klesanie časovej výhody sa spomalilo. Únik skončil až necelé dva kilometre pred cieľom.
 
 
sagan 2016 tirreno timove auto tnkf
Peter Sagan v debate so športovým riaditeľom (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Najlepšiu pozíciu pred šprintom mali tímy Dimension Data a Tinkoff. Kolegovia Sagana predviedli obetavý vláčik, na kopčeku kilometer pred cieľom rozbehli akýsi predčasný šprint. Žiaľ, viacerí najrýchlejší muži vydržali s odretými ušami na čele a najrýchlejšie nohy predviedol Fernando Gaviria (Etixx) pred Calebom Ewanom (Orica - GreenEDGE). Ich tímom sa vyplatila celodenná práca. Kolumbijčan si vo veku 21 rokov pripísal prvé World Tour víťazstvo! Pripomíname, že pred týždňom sa stal majstrom sveta v omniu.
 
Tretí skončil Viviani. Peter Sagan mal netradične výhodnú pozíciu, ale napokon nemal najrýchlejšiu reakciu ani nohy, čo stačilo na štvrtú priečku. V celkovom poradí zostal na ôsmom poste. Čo je dôležitejšie, tak to, že sa dostal na čelo bodovacej súťaže, ktorú vyhral v rokoch 2014 a 2015. Celkové poradie vedie Štybar s deväťsekundovým náskokom. Zajtra bude môcť pozíciu udržať, pretože príde ďalšia zvlnená etapa.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana (štvrté miesto)
"Záverečné kilometre sa odohrali na úzkych cestách a vo veľmi rýchlom tempe. Tím pracoval výborne, ja som na konci odviedol maximum. Je dobré, že sme v závere nespadli. Zajtra nás čaká ďalší deň. Pokúsime sa uspieť, uvidíme, čo sa stane. Každá etapa je iná, myslím si, že stále mám šancu vybojovať víťazstvo. Najdôležitejšie preteky sezóny sú naďalej pred nami, pracujeme, aby sme boli úspešní tam."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Larsa Michaelsena (športový riaditeľ)
"Bola to dobrá etapa. Počas dňa sme nepracovali v balíku, na konci sme boli pripravení, aby sme dostali Petra do dobrej pozície. Chlapci odviedli perfektnú prácu na posledných úsekoch, Peter nakoniec získal štvrté miesto v konkurencii veľmi rýchlych súperov. Nie je to síce etapový triumf, ale ako tím sme zvládli finiš veľmi dobre, a to je pozitívne. Prišli sme sem vyhrať etapu, na našom odhodlaní sa nič nemení.   "
 
 
Výsledky
1. GAVIRIA Fernando Etixx - Quick-Step 4:17:28 60
2. EWAN Caleb Orica GreenEDGE 00:00 25
3. VIVIANI Elia Team Sky 00:00 10
4. SAGAN Peter Tinkoff 00:00  
5. HOWARD Leigh IAM Cycling 00:00  
6. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo 00:00  
7. WAEYTENS Zico Team Giant - Alpecin 00:00  
8. MODOLO Sacha Lampre - Merida 00:00  
9. HOFLAND Moreno Team LottoNL - Jumbo 00:00  
10. ARNDT Nikias Team Giant - Alpecin 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie po etape
1. STYBAR Zdenek Etixx - Quick-Step 9:51:18
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team 00:09
3. OSS Daniel BMC Racing Team 00:09
4. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:09
5. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 00:09
6. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step 00:11
7. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 00:11
8. SAGAN Peter Tinkoff 00:14
9. PINOT Thibaut FDJ 00:18
10. REICHENBACH Sebastien FDJ 00:18
 
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter Tinkoff 17
2. ŠTYBAR Zdeněk Etixx - Quick-Step 12
- GAVIRIA Fernando Etixx - Quick-Step 12
4. ANDREETTA Simone Bardiani CSF 10
- EWAN Caleb Orica GreenEDGE 10
6. GONCALVES Domingos Caja Rural 8
- BOASSON HAGEN Edvald Dimensions Data 8
- VIVIANI Elia Team Sky 8
 
 
video v clanku ikonka ciernaDojazd tretej etapy
 
 
Krátke preview etapy:
Profil tretej etapy je pripravený pre šprintérov, ale ak sa chcú najrýchlejší pretekári presadiť, musia zvládnuť zradný posledný kilometer. Dva najdlhšie kopce nie sú ťažkou prekážkou, pretože dosahujú priemerný sklon okolo troch percent. Očakávaný hromadný dojazd však výrazne ovplyvní krátke stúpanie s priemerom štyroch percent, ktorého vrchol je len 400 metrov pred cieľom. Ani potom sa cesta nevyrovná a samotná cieľová čiara sa nachádza v miernom stúpaní 2-3 %. V poslednom kilometri bude pre šprintérov veľmi dôležité, aby ich spolujazdci dostali dopredu a udržali si čo najvýhodnejšiu pozíciu. Medzi najrýchlejších borcov patria Cavendish, Viviani a Gaviria, ktorých šprintérska forma je však neistá, keďže nedávno pretekali na dráhových MS. Cavendish a Viviani vo včerajšej etape trpeli, kolumbijský jazdec podal dobrý výkon, preto má šancu vybojovať svoje prvé víťazstvo vo WT. Hladný po úspechu bude Ewan, z domácich jazdcov sa chce presadiť aj Nizzolo, bez šance nie je ani Bennett. Zvlnený dojazd vyhovuje aj odolným šprintérom, Peter Sagan môže na konci vyťažiť so spolupráce s Bennatim, prekvapiť môže Boasson Hagen.                 
 
 
tirreno 2016 1
profil etapy (© tirrenoadriatico.it)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop