Okolo Katalánska: V prvej etape nazastavili kopce šprintérov, víťazstvo pre Bouhanniho

21.3.2016, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
 
1. 21.3. rovinata etapa ciel rovina Calella > Calella 176 km Bouhanni
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
 
Úvodná etapa ponúkala možnosť pre rýchlych jazdcov, ale v Katalánsku môžu podobné príležitosti na kopcovitom teréne dopadnúť akokoľvek. Vytvorenie úniku chvíľu trvalo, vo vedúcej skupine sa chcel ukázať aj Thomas de Gendt, ale nakoniec sa dostali do brejku Luis Mas (Caja Rural), Boris Dron (Wanty-Groupe) a Cameron Meyer (Dimension Data). V balíku sa okamžite postavili na čelo jazdci z Cofidisu, ktorí chceli dnešnú etapu pripraviť pre Nacera Bouhanniho. Situáciu na čele monitoroval aj tím Sky, ktorý počas úvodných dní nechcel nič podceniť, aby mohol Chris Froome bojovať o celkový titul.
 
Vedúca trojica jazdila s náskokom okolo šiestich minút, až kým sa pretekári nedostali do kopcovitej oblasti. Hneď po niekoľkých kilometroch musel kvôli chorobe odstúpiť z pretekov Kris Boeckmans, belgický jazdec sa po ťažkej nehode na Vuelte vrátil do pelotónu len nedávno na Handzame Classic. Potom ho napodobnil aj Wilco Kelderman, ktorý takisto opustil podujatie zo zdravotných dôvodov.
 
Na prvej horskej prémii sa objavil ako prvý Cameron Meyer, ale utečenci sa museli mať na pozore, pretože pelotón zmenšil svoju stratu. Austrálsky borec zobral najviac bodov aj na ďalšej horskej prémii. Na najťažšom dnešnom kopci sa ukazovali v balíku jazdci z Movistaru, ktorí stlačili náskok utečencov pod dve minúty. Tesne pred vrcholom Alt de Coll Formic vyrazil pre prémiu Boris Dron a belgický jazdec sa dostal osamotený na čelo pretekov. V zjazde sa potom k nemu pridal Cameron Meyer
 
V klesaní bol pôvodný únik chytený, potom začalo pršať. V daždi sa rozdelil hlavný balík na dve časti, vpredu zostávali všetci favoriti. Na samom čele jazdil Movistar, takže Quintana bol v bezpečí. Na začiatku predposledného kopca sa do balíka vrátilo viacero jazdcov, pred vrcholom zaútočil Louis Varveake (Lotto-Soudal), ktorý si vypracoval menší náskok.
 
Ešte pred záverečným kopcom v zaútočili v pelotóne Frank (IAM Cycling), Bookwalter (BMC), Bouet (Etixx-Quick-Step) a Domont (Ag2r), za chvíľu sa k ním dostali aj Verona (Etixx-QuickStep) a Preidler (Giant-Alpecin). Títo jazdci cítili svoju šancu, pretože pelotón nebol kompletný a zoskupenia s rýchlymi borcami nemali potrebnú silu, aby ustriehli všetky útoky. To bol prípad Nacera Bouhanniho, ktorý sa udržal v balíku, ale Cofidis bol oslabený. Netrvalo dlho a na čele pretekov sa usadila nová 7-členná skupina.
 
Lenže na poslednom stúpaní bola aj táto partia chytená, postaral sa o to tím Sky, ktorý chcel na konci využiť formu Bena Swifta. Bezprostredne pred cieľom sa nachádzal zvlnený terén, na jednom krátkom stúpaní atakoval Nicolas Roche, ktorý dokázal dlhú dobu udržať náskok cez desať sekúnd. Ale kilometer pred cieľom sa vrátil do balíka, pretože Orica zmobilizovala sily.
 
Na cieľovej rovinke to bol súboj medzi Bouhannim, Swiftom a Impeym, etapový triumf uchmatol francúzsky jazdec. Na druhom mieste finišoval Ben Swift.
 
Nacera Bouhanniho dostali kolegovia do výbornej pozície, ten sa potom zaradil za Swifta a Impeyho, ktorému rozbiehal špurt Gerrans. Bouhanni si počkal na ten správny moment a pred páskou prekonal Swifta, ktorý sa udržal na vetre dlhšiu dobu. Francúzsky jazdec si tak aspoň málinko napravil náladu po sobotňajšom finiši v San Reme, kde mu pred cieľom spadla reťaz.
 
V kopcovitej etape sme nevideli žiadne výrazné časové rozdiely, favoriti na GC prebehli cez túto úvodnú previerku bez komplikácii. Na vedúcu priečku v klasifikácii sa dostal víťaz dnešnej etapy.
 
 
Výsledky
1. BOUHANNI Nacer Cofidis, Solutions Crédits 4:28:51 60
2. SWIFT Ben Team Sky 00:00 25
3. IMPEY Daryl Orica GreenEDGE 00:00 10
4. GASPAROTTO Enrico Wanty - Groupe Gobert 00:00  
5. TSATEVICH Alexey Team Katusha 00:00  
6. BARBERO Carlos Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
7. SIMóN Jordi VERVA ActiveJet Pro Cycling Team 00:00  
8. RÉZA Kévin FDJ 00:00  
9. PRADES Eduard Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
10. PREIDLER Georg Team Giant - Alpecin 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih prvej etapy
 
 
Krátke preview etapy:
Šprintéri nemajú v Katalánsku nikdy na ružiach ustlané, úvodná etapa je toho jasným dôkazom. Cieľový dojazd v meste Callela je jednoduchý, ako stvorený pre rýchlych jazdcov, ale tí sa musia predtým popasovať so zaujímavými kopcami. Najťažším z nich je Alt de Coll Formic (9,3 km; 5 %; max. 9 %), ktorý sa nachádza, našťastie pre nich, 56 kilometrov pred cieľom. Potom je pripravené pomerne strmé stúpanie Alto del Montseny (2,7 km; 6,8 %, max. 9 %) a podľa všetkého sa preteky rozhodnú na záverečnom kopci Alt de Collsacreu (3,3 km, 4,7 %, max. 6 %), ktorý by mali odolní špurtéri zvládnuť, ale všetko bude závisieť od nastaveného tempa. Najrýchlejším jazdcom je Nacer Bouhanni, ktorý je schopný prekonať pripravené kopce a napraviť si chuť po smoliarskom finiši v San Reme. Rovnakými kvalitami disponuje aj Ben Swift, na tomto podujatí sa v minulosti darilo Meersmanovi, vo zvlnených etapách je silný Cimolai. Uvidíme, či vstúpi do hry tím Orica, ktorá sa bude chcieť presadiť so Simonom Gerransom. Austrálsky jazdec je výborným lezcom, preto jeho kolegovia môžu nastaviť na kopcoch vysoké tempo, aby dostali rýchlych súperov do úzkych. Za istých okolností to môže byť etapa aj pre utečencov, ale jazdci na GC majú v živej pamäti minulý ročník, keď im v prvej etape ušli Rolland a de Clercq po zle vypočítanom odstupe, a razom sa z nich stala hrozba pre celkovú klasifikáciu.        
 
 
etapa 1
profil etapy (© voltacatalunya.cat)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop