Okolo Katalánska: Bouhanni zvládol aj druhú šprintérsku koncovku

22.3.2016, 14:05 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
2. 22.3. zvlnena etapa ciel rovina Mataró > Olot 179 km Bouhanni
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
Na štarte druhej etapy sme nevideli Rohana Dennisa, austrálsky jazdec vo včerajšej previerke zaostal, prejavili sa u neho chrípkové príznaky, preto sa rozhodol, že na podujatí nebude pokračovať. Pred začiatkom si všetci cyklisti uctili obete teroristických útokov v Belgicku minútou ticha. Gilbert a Hermans dnes jazdili s čiernou páskou na rukáve, na sprievodnom vozidle Etixxu bola pripnutá čierna vlajočka.
 
V úniku sa predstavili dvaja belgickí jazdci, Boris Dron (Wanty-Groupe), ktorý sa objavil v brejku aj včera, a starý-známy Thomas de Gendt (Lotto-Soudal). Spoločnosť im robili Kamil Gradek (Verva) a Maxime Bouet (Etixx-Quick-Step).
15°C
Vedúca skupina nedostala veľký priestor na realizáciu, ich odstup len zľahka presahoval dve minúty. Na čele balíka jazdil Cofidis, ktorý chcel pre Bouhanniho pripraviť pozíciu pre druhé víťazstvo. Francúzsky borec mal však v prvej časti etapy žalúdočné problémy, preto musel navštíviť lekárske vozidlo a vypýtať si lieky.
 
Prvú horskú prémiu vyhral Dron, v tej rýchlostnej zobral najviac bodov de Gendt. Potom sa pretekári blížili na dnešné najťažšie stúpanie, v balíku sa dopredu posunuli farby Movistaru, podceniť nič nechcel ani tím Sky. Viditeľné boli aj celky Tinkoff a Kaťuša, na vrchole sa im podarilo okresať stratu na vedúcu skupinu na dve minúty. Víťazom tejto horskej prémie sa stal Boris Dron, ktorý sa stal novým lídrom vrchárskej súťaže.
 
Po tomto stúpaní v balíku opäť prebral opraty Cofidis, strata pelotónu sa pohybovala na úrovni 90 sekúnd. Potom boli zoradené celky Movistar, Sky a Tinkoff, ktoré udržiavali svojich kapitánov na bezpečných pozíciách. Thomas de Gendt bol najrýchlejší aj na druhej šprintérskej prémii a dnes si polepšil o šesť bonusových sekúnd, V tom momente vypadol z vedúcej skupiny Boris Dron.
 
De Gendt potvrdil povesť neúnavného pretekára, na čele pretekov ako posledný vzdoroval presile pelotónu. Belgický pretekár sa vrátil do balíka 15 kilometrov pred cieľom, v hlavnej skupine bola zatiaľ pokojná atmosféra. Tempo sa zdvihlo len päť kilometrov pred cieľom, dopredu sa začali tlačiť rýchli pretekári. Platilo to najmä pre Oricu, ktorá bola celú etapu schovaná v pelotóne.   
 
Záverečné úseky zvládol najlepšie tím Cofidis, ktorý dostal Bouhanniho na najlepšiu možnú pozíciu. Francúzsky jazdec si potom počkal na ten správny moment, a keď vyrazil dopredu, nikoho pred seba nepustil. Na druhom mieste finišoval Gianni Meersman. Na treťom mieste sa objavil v cieli Philippe Gilbert.
 
Druhá etapa mala pokojný priebeh, v závere sa nenachádzali žiadne nebezpečné úseky, ktoré by ohrozili hromadný dojazd. Favoriti na celkový triumf museli byť s týmto priebehom spokojní, pretože majú pred sebou dve ťažké etapy v kopcoch. Nacer Bouhanni jasne potvrdil, že na podujatí je najrýchlejším pretekárom. Do dnešnej koncovky sa dostal Gianni Meersman, ktorý vo včerajšej etape zaostal, šprintérske schopnosti si vyskúšal aj Gilbert
 
 
Výsledky
1. BOUHANNI Nacer Cofidis, Solutions Crédits 4:39:10 60
2. MEERSMAN Gianni Etixx - Quick-Step 00:00 25
3. GILBERT Philippe BMC Racing Team 00:00 10
4. TSATEVICH Alexey Team Katusha 00:00  
5. BARBERO Carlos Caja Rural - Seguros RGA 00:00  
6. REIJNEN Kiel Trek - Segafredo 00:00  
7. GASPAROTTO Enrico Wanty - Groupe Gobert 00:00  
8. VAN GENECHTEN Jonas IAM Cycling 00:00  
9. FRANCZAK Paweł VERVA ActiveJet Pro Cycling Team 00:00  
10. RÉZA Kévin FDJ 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih druhej etapy
 
 
Krátke preview etapy:
Druhá etapa je prijateľnejšia pre šprintérov, i keď obsahuje kopec prvej kategórie Alt de Els Angels (10 km; 3,8 %; max. 9 %). Záverečných 70 kilometrov je pokojných, pretekári si musia dať pozor len na nehodnotené stúpanie v cieľovom meste, ktoré obsahuje 2-kilometrový úsek s priemerom 4,5 %. Nasledovať bude jednoduchý finiš, takže by sme mali uvidieť ďalší hromadný dojazd. V tom včerajšom ukázal najvyššiu kvalitu Nacer Bouhanni, dnes bude mať na trati rovnaké ambície. Jeho súpermi budú Swift a dvojička z Orici Impey a Gerrans, uvidíme, či sa v záverečnom súboji presadia Meersman, Cimolai či Barbero.     
 
 
etapa 1
profil etapy (© voltacatalunya.cat)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop