Okolo Katalánska: Martin vyhral špurt do kopca, Contador získal čas na súperov

23.3.2016, 11:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
3. 23.3. rovinata etapa ciel rovina Girona > La Molina 172 km Martin
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
Prvá dôležitá etapa na podujatí sa odohrávala v príjemnom počasí, na cyklistov čakali štyri stúpania prvej kategórie. V úniku sa prezentovali  Julian Alaphilippe (Etixx-Quick-Step), Koen Bouwman (Lotto-Jumbo), Kevin Reza (FDJ), Johann van Zyl (Dimension Data), Jan Hirt (CCC), ku ktorým sa čoskoro pridali Huub Duijn (Roompot) a Alex Howes (Cannondale).
 
Vedúca skupina si vypracovala náskok až 12 minút, ale tímy Sky a Movistar včas zasiahli, aby sa strata pelotónu už nezvyšovala. Prvú horskú prémiu vyhral Huub Duijn, toto stúpanie sa ukázalo ako veľmi ťažké pre lídra pretekov Nacera Bouhanniho, ktorý od včera trpel na žalúdočné problémy. Francúzsky jazdec preto preteky vzdal.
 
Po prvom stúpaní sa rozdiel medzi skupinami ustálil na siedmich minútach, na začiatku Alt de Toses to bolo len 4:30. Na tomto kopci začal tlačiť na pílu tím Movistar, ktorý výrazne okresal náskok vedúcej skupiny. Na vrchole to bolo len 90 sekúnd, pre ďalšie vrchárske body si vybehol Duijn. V nasledujúcom zjazde sa k nemu pridal iba Howes, ostatní borci mali menšie straty. 
 
Na kopci La Molina naďalej udával tempo Movistar, ale vedúca dvojica zvýšila svoj náskok na dve  minúty. Všetci favoriti boli zoradení za španielskou zostavou a pripravovali sa na útoky, ktoré mali nesledovať pri druhom prejazde cez toto stúpanie. Pokojné vody zamútil Pieter Weening, ktorý postupne predbehol všetkých utečencov a na čele pretekov zostal sám. Pôvodní borci z úniku sa vrátili do balíka, tam už predvádzal svoju strojovú prácu tím Sky. Holandský cyklista si na vrchole vybudoval náskok 60 sekúnd.
 
Na cieľovom kopci zaútočil ako prvý Pantano z tímu IAM Cycling, ale borci z tímu Sky to mali pod kontrolou. To isté platilo o Weeningovi. Kolumbijský jazdec sa čoskoro vrátil do balíka, ale zaujímavý atak predviedol Louis Vervaeke, ktorý sa dostal k Weeningovi. Belgický jazdec mal evidentne viac síl a pred pelotónom si udržiaval 10-sekundový náskok.
 
V balíku sa schovávali všetci hlavní favoriti a medzi nimi sme videli aj Daniela Martina, ktorému mohol vyhovovať dnešný výbušný dojazd. Vervaeke bol chytený štyri kilometre pred cieľom. Na samotnom stúpaní La Molina potom neútočil ani jeden pretekár, o víťazovi etapy sa malo rozhodnúť na krátkom kopci, ktorý viedol na cieľovú pásku.
 
Akonáhle sa začala cesta dvíhať, vyrazil dopredu Poels, ale Contador ho chytil. Potom to skúšali Quintana a Porte, ale všetky pokusy boli vynulované. Záverečný špurt favoritov nakoniec vyhral Daniel Martin, ktorý predviedol najlepšie zrýchlenie a na konci najväčšiu silu. Na druhom mieste prišiel do cieľa Alberto Contador, tretiu priečku vybojoval Romain Bardet. Dobrú koncovku predviedol aj Garderen, Porte, Quintana, Uran, Froome, Zakarin zaknihovali menšiu stratu.
 
Ani jeden z favoritov nemal chuť zaútočiť na La Molina, ale svoje ataky si nechávali na posledné dva kilometre. Tento dojazd sa výborne hodil pre Daniela Martina, ktorý podobným spôsobom triumfoval aj na Okolo Valencie. írsky jazdec zaútočil približne 500 metrov pred cieľom a nikoho pred seba nepustil.
 
Pokúšal sa o to najmä Alberto Contador, ale nakoniec mu chýbal len kúsok, aby vyhral etapu. Španielsky jazdec však ukázal, že je vo výbornej forme, vďaka čomu sa mu podarilo získať pekné sekundy na Frooma a Quintanu, ktorým ma konci chýbala potrebná sila. Posledné úseky veľmi dobre zvládli aj Bardet a Garderen, najmä americký pretekár potvrdil svoje zlepšené lezecké kvality.
 
V celkovej klasifikácii platí poradie z dnešnej etapy, na čelo sa dostal Daniel Martin, medzi favoritmi má najlepšiu pozíciu Alberto Contador. Zajtra čaká na pretekárov najdôležitejšia etapa končiaca na ťažkom stúpaní, kde sa dajú vytvoriť rozhodujúce rozdiely.  
 
 
Výsledky
1. MARTIN Daniel Etixx - Quick-Step 5:00:27 60
2. CONTADOR Alberto Tinkoff 00:02 25
3. BARDET Romain AG2R La Mondiale 00:02 10
4. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:02  
5. PORTE Richie BMC Racing Team 00:09  
6. FORMOLO Davide Cannondale Pro Cycling Team 00:11  
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 00:12  
8. FROOME Christopher Team Sky 00:12  
9. CARTHY Hugh Caja Rural - Seguros RGA 00:18  
10. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 00:18  
 
 
video v clanku ikonka ciernaPosledné kilometre etapy
 
 
Krátke preview etapy:
Stúpanie La Molina je v posledných rokoch tradičnou súčasťou programu, v tomto roku však vymysleli organizátori zaujímavejšiu koncovku. Na trati sa nachádzajú dva kopce prvej kategórie. Alt de Coubet (10km; 5,5 %; max. 10 %) bude pre cyklistov rozcvičkou, do vrchárskej pohotovosti sa dostanú na Alt de Toses (6,3 km; 7 %; max. 10 %). Odtiaľ sa zvezú pod rozhodujúci kopec, ktorý sa pôjde dvakrát, ale cieľ etapy sa nenachádza na jeho vrchole, ale po krátkom zjazde je ešte pripravený 2-kilometrový úsek do kopca, záverečných 1000 metrov má sklon 7 %. La Molina (11,1 km; 4,5 %; max. 8 %) nie je náročný výstup, neobsahuje tvrdé úseky, v minulosti sa nastupovalo v skupine favoritov len pred vrcholom. Na Frooma, Contadora, Quintanu, Arua, van Garderena, Porteho a Rodrígueza dnes čaká dôležitá previerka, aby si otestovali svojich súperov, ale všetci vedia, že najdôležitejšia bitka je pripravená na zajtra. Na cieľovom stúpaní sa pôjde veľmi rýchlo, a keď sa budú favoriti navzájom strážiť, môže to byť ponuka pre Thomasa, Martina, Bardeta či Zakarina, aby sa pokúsili vyhrať etapu. Spomedzi favoritov má najlepšie zrýchlenie Froome, ktorý tak môže získať dôležité bonusové sekundy, nesmieme zabúdať ani na Purita, ktorý sa dostáva do toho správneho tempa. Výbornú formu má Contador, uvidíme, či sa pokúsi rozbehnúť akciu hneď v prvej horskej etape.             
 
etapa 1
profil etapy (© voltacatalunya.cat)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop