Katalánsko: Etapu vyhral De Gendt, favoritom odskočil Quintana, ktorý je novým lídrom

24.3.2016, 13:50 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
4. 24.3. rovinata etapa ciel rovina Bagŕ > Port Ainé 172 km De Gendt
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
 
Včerajšok vyselektoval zhruba tridsať pretekárov, ktorí budú na týchto pretekoch bojovať o najvyššie priečky v celkovom poradí. Pred dnešnýmj dňom teda všetci o sebe vedeli a mohli sa ukázať na dvoch veľmi náročných stúpaniach Port de Canto Cima Peris a Port Ainé.
 
Hneď v úvode organizátori pripravili 5400 metrov dlhý kopec, ktorý bol ideálnou príležitosťou pre únikuchtivých jedincov. Po pár neúspešných pokusoch sa vpredu usídlila mimoriadne silná osmička Philippe Gilbert (BMC), Imanol Erviti (Movistar), Ruben Plaza (Orica), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Laurens Ten Dam (Giant), Kristian Durašek (Lampre-Merida), Pieter Weening (Roompot) a Boris Dron (Wanty). Asi o dve minúty na to vyštartovali z balíka aj Alexej Tsatevič (Kaťuša) s Benom Swiftom (Sky). Po chvíli bolo vpredu desať ľudí. Dôležitým faktom bolo, že včera všetci stratili veľa času, takže nepredstavovali ohrozenie pre najlepších vrchárov a ich časová výhoda sa dostala aj cez desať minút.
 
Hneď v prvej hodine boli na ceste dve rýchlostné prémie, ktoré vyhral Thomas De Gendt. Úvodné dve hodiny neboli profilovo náročné, ale napriek tomu došlo k viacerým odstúpeniam pretekárov, ktorí mali zdravotné problémy. Preteky opustili postupne Marczynski (Lotto Soudal), Van der Lijke (Roompot) a aj jeden z Contadorovej družiny Poljanski (Tinkoff).
 
Na 84. kilometri začalo stúpanie Port de Canto Cima Peris (24,3 km; priemer 4,5 %, max. 12 %) a už pred ním bola bitka o pozíciu v pelotóne. V týchto chvíľach šiel veľmi rýchlo a behom štvrťhodiny prišiel únik o tri minúty náskoku.
 
Počas stúpania to skúšali viacerí ľudia z pelotónu. Rožky ukazoval Dayer Quintana (Movistar) či Dario Cataldo (Astana). Najmä Etixx bol aktívny a snažil sa likvidovať všetky nástupy. Vpredu sa to začalo deliť a znova spájať, ale náskok mala desiatka stále slušný.
 
Na predposlednom stúpaní Alt d’Enviny (8 km; 6,8 %; max. 12 %) sa vpredu odčlenil Thomas De Gendt s Imanolom Ervitim a vybudovali si pol minúty náskoku. Na začiatku posledného kopca Port Ainé (18,5 km; 6,8 %; max. 12 %) De Gendt tempu nestačil a dopredu sa dostal Pieter Weening, ktorý si, zdá sa, lepšie rozložil sily. S Ervitim sa príliš nemaznal a o pár okamihov mu nastúpil a odišiel. Španiel potom vytvoril dvojicu s De Gendtom. Zdalo sa, že by im to mohlo vyjsť, pretože pelotón stále strácal viac ako päť minút.
 
V pelotóne bola situácia pokojná, čakalo sa až na druhú polovicu cieľového kopca. Postupne odpadali menej odolní jazdci. Tempo udával Tinkoff. Alberto Contador videl v dnešnej etape svoju šancu vyzliesť Daniela Martina, ktorý sa nemohol spoľahnúť až na takú silnú podporu. Ako prvý to zo skupiny favoritov skúšal Robert Gesink (LottoNL), ktorý mal v GC dvojminútovú stratu. Nasledoval ho asi deväť kilometrov pred cieľom Miguel Lopez (Astana). Mladý Komumbijčan skúseného Holanďana rýchlo sfúkol. Všetko to ale bolo márne, pretože v skupine favoritov začali ťahať silní pretekári ako Samu Sánchez alebo Mikel Nieve a tempo sa rázom zrýchlilo.
 
Vpredu došlo dva kilometre pred cieľom k zvratu a De Gendt takmer doslova "zlikvidoval" Weeninga. Dobehol ho a nedal mu šancu chytiť sa. Belgičan zaznamenal krásne víťazstvo.
 
Favoriti sa začali miesiť štyri kilometre pred páskou. Nairo Quintana s Albertom Contadorom nastúpili súperom. Kolumbijčan napokon aj Pistolerovi a dostal sa do čela. Quintana predviedol silný finiš a pred Contadorom si vybudoval 15-sekundový náskok. Španielsky jazdec napokon skončil na štvrtom mieste, bez bonusových sekúnd, tesne pred cieľom sa k nemu pridal Richie Porte.
 
V najlepšej desiatke sa udržal aj ďalší dnešný hrdina Pieter Weening, dobré výkony predviedli Garderen so Zakarinom. Naopak, Chris Froome ukázal, že po dlhej súťažnej prestávke nemá potrebnú výkonnosť, aby mohol súperiť s Quintanom či Contadorom.
 
 
quintana 2016 katalansko podium movf
Nairo Quintana v drese lídra pretekov (© Movistar Team)
 
 
Vďaka výbornej koncovke sa dostal na vedúcu pozíciu v klasifikácii Nairo Quintana, ktorý si pred Pistolerom vypracoval náskok osem sekúnd. Contadora musí veľmi mrzieť prehraný súboj s Portem, vďaka čomu stratil dôležité štyri bonusové sekundy. V nasledujúcich etapách bude pre neho ťažké, aby zmazal svoju stratu na Quintanu, ako najlepšia možnosť sa javí záverečná previerka na okruhoch v Barcelone.
 
Na tretie miesto sa posunul Richie Porte, ktorý stráca 17 sekúnd, jednodňový líder pretekov Daniel Martin klesol na štvrtú priečku. Potom nasledujú Garderen, Bardet a Zakarin. Chris Froome po dnešnom dni zaostáva o 46 sekúnd.   
 
 
Výsledky
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal 4:52:04 60
2. QUINTANA Nairo Movistar Team 01:08 25
3. PORTE Richie BMC Racing Team 01:23 10
4. CONTADOR Alberto Tinkoff 01:23  
5. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 01:36  
6. WEENING Pieter Roompot - Oranje Peloton 01:36  
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 01:41  
8. FROOME Christopher Team Sky 01:45  
9. BARDET Romain AG2R La Mondiale 01:45  
10. MARTIN Daniel Etixx - Quick-Step 01:45  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie po etape
1. QUINTANA Nairo Movistar Team 19:01:43
2. CONTADOR Alberto Tinkoff 00:08
3. PORTE Richie BMC Racing Team 00:17
4. MARTIN Daniel Etixx - Quick-Step 00:24
5. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:27
6. BARDET Romain AG2R La Mondiale 00:32
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 00:42
8. FROOME Christopher Team Sky 00:46
9. CARTHY Hugh Caja Rural 01:01
10. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 01:16
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečné kilometre etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Kráľovská etapa podujatia je zakončená náročným stúpaním, ktoré podľa všetkého rozhodujúcim spôsobom zamieša celkovým poradím. Štvrtý deň začne hneď do kopca, Tunel del Cadi (5,4 km; 6 %; max. 10 %) bude svižným vstupom do dnešnej etapy. Nasledujúcich 80 kilometrov poslúži jazdcom na mobilizáciu pred vrchárskym triptychom, Port de Canto Cima Peris (24,3 km; 4,5 %, max. 12 %) a Alt d’Enviny (8 km; 6,8 %; max. 12 %) idú v rýchlom slede za sebou a výrazným spôsobom ovplyvnia rezervoár síl cyklistov. Cieľové stúpanie Port Ainé (18,5 km; 6,8 %; max. 12 %) je dlhé, začína strmým 3-kilometrovým úsekom, potom jeho sklony len málokedy klesnú pod šesť percent, aby pred vrcholom dosiahla cesta spád osem - deväť percent. Je to naozajstný horský dojazd, kde sa môžu presadiť len najsilnejší borci. Najlepšou formou disponuje Alberto Contador, ktorý to bude chcieť na Port Ainé demonštrovať a ukoristiť etapu i celkové vedenie. Vo včerajšej koncovke sa snažil Nairo Quintana, pre kolumbijského jazdca je dnešný finiš oveľa viac prijateľný. Chris Froome zostal včera pozadu, ale ani on, ani tím Sky sa nikdy nevzdávajú. Celok BMC má dobre rozohranú partiu s Garderenom a Portem, v Kaťuši má najlepšiu výkonnosť Zakarin. Pred veľkou úlohou stoja Etixx - Quick-Step a Daniel Martin, uvidíme, ako si írsky jazdec poradí s náročným dojazdom, ale určite sa bude chcieť udržať čo najvyššie v GC. A záverečný súboj favoritov môže využiť na silný útok Romain Bardet.          
 
 
etapa 1
profil etapy (© voltacatalunya.cat)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop