Katalánsko: 7. etapu vyhral Tsatevič z úniku, celkový triumf udržal Nairo Quintana

27.3.2016, 10:45 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
7. 27.3. rovinata etapa ciel rovina Barcelona > Barcelona 136 km Tsatevič
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
 
Záverečná etapa sa odohrala na okruhoch v Barcelone, kde bolo pripravené známe stúpanie Alt Montjuic, ktoré mohlo niektorých favoritov inšpirovať k útoku. Štart bol rýchly, na prvú rýchlostnú prémiu pribehol hlavný balík pokope a najdôležitejšou správou bolo, že jednu bonusovú sekundu získal Daniel Martin. Írsky jazdec sa tak dostal na časovú úroveň Richieho Porta a spolu s ním okupoval tretie miesto v GC.
 
Až potom sa vytvoril hlavný únik, v ktorom sa prezentovali Arndt (Giant-Alpecin), Mohorič (Lampre-Merida), Bouwman (Lotto-Jumbo), Courteille (FDJ), King (Cannondale), Mas Bonet (Caja Rural), Lammertink (Roompot). Tsatevič (Kaťuša), Armee (Lotto-Soudal), Roglič (Lotto-Jumbo), Sivtsov (Dimension Data) a Dron (Wanty-Groupe). Títo jazdci si podelili prvé dve horské prémie, na obidvoch bol úspešný Sander Armee.
 
Balík bol s touto situáciou vysporiadaný, ale svoju stratu na utečencov nepustil nad dve minúty, ale neskôr bol k vedúcej skupine ohľaduplnejší. Na čele pelotónu sa ukazovali farby CCC Sprandi Polkowice. Samozrejme, vpredu bol naskladaný aj tím Movistar, ktorý bol veľmi blízko k celkovému víťazstvu Naira Quintanu. 40 kilometrov pred cieľom predviedol menší útok Mohorič.
 
Slovinský jazdec si udržiaval svoj malý náskok, medzitým v pelotóne na Alt Montjuic zvýšil tempo Tinkoff, ale Pistolero mal k dispozícii len dvoch kolegov. Quintana sa držal jeho zadného kolesa. Pri ďalšom prejazde cez tento kopec vyrazil dopredu Fabio Aru, ku ktorému sa za chvíľu pridali aj Barguil a Vervaeke. Táto skupinka si vybudovala náskok jednej minúty na balík. Tam nemal kto ťahať, aby sa zmenšovala strata na vedúce skupiny, Movistar si len strážil Quintanovu pozíciu.
 
17 kilometrov zrýchlil Chris Froome, Quintana musel okamžite reagovať. Pelotón sa výrazne natiahol, pri britskom jazdcovi sa udržalo len desať jazdcov a jeho atak zlikvidoval aj náskok Fabia Arua a spol. Lepší útok však predviedol Navarro, s ktorým sa vyviezli pred balík aj Rodríguez, Nieve a Kudus. Netrvalo dlho a pridali sa k nim aj Pantano a Ludviggson.
 
Pri predposlednom prejazde cez Alt Montjuic sa pokúsil atakovať Contador, ale Quintana ho nikam nepustil. Väčšiu voľnosť si užívala Rodríguezova skupina, ktorá sa približovala na čelo pretekov. V záverečnom kole stupňovala naháňačka medzi tromi skupinami, v tej hlavnej atakovali Garderen a Formolo, ale favoriti ich dobehli.
 
O etapový triumf si to nakoniec rozdali Tsatevič a Roglič z pôvodného úniku, úspešný bol ruský šprintér. Za nimi finišoval hlavný balík, kde sa presadil Pantano. V tejto skupine sa objavili všetci hlavní favoriti, takže celkovým víťazom pretekov sa stal Nairo Quintana.
 
Alexej Tsatevič vybojoval najdôležitejšie víťazstvo v kariére, jeho triumf potvrdil, že táto etapa skutočne svedčí utečencom. Na posledných dvoch okruhoch sme videli niekoľko pokusov o útok, ale ani jeden pretekárov nedokázal zasadiť rozhodujúci úder. Všetky nebezpečné ataky si ustrážil Nairo Quintana, ktorý mohol oslavovať ďalší úspech na etapových pretekoch. Na druhom mieste skončil Alberto Contador, ktorý po kráľovskej etape nenašiel priestor, kde by zmazal svoje manko na kolumbijského cyklistu.
 
Na tretej priečke sa nakoniec umiestnil Daniel Martin, ktorý vďaka bonusovým sekundám stiahol stratu na Richieho Porta, ale v konečnom meradle mu bolo prisúdené miesto na pódiu, pretože vyhral etapu. Tím BMC mal v Top 10 aj Tejay van Garderena, veľmi dobrý výsledok dosiahol 21-ročný Hugh Carthy z celku Caja Rural, ktorý obsadil deviate miesto.            
 
 
Výsledky
1. TSATEVICH Alexey Team Katusha 3:13:33 60
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo 00:00 25
3. PANTANO Jarlinson IAM Cycling 00:14 10
4. POELS Wout Team Sky 00:14  
5. IMPEY Daryl Orica GreenEDGE 00:14  
6. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 00:14  
7. MOLARD Rudy Cofidis, Solutions Crédits 00:14  
8. BARDET Romain AG2R La Mondiale 00:14  
9. GASPAROTTO Enrico Wanty - Groupe Gobert 00:14  
10. BARBERO Carlos Caja Rural - Seguros RGA 00:14  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie po etape
1. QUINTANA Nairo Movistar Team 30:50:19
2. CONTADOR Alberto Tinkoff 00:07
3. MARTIN Daniel Etixx - Quick-Step 00:17
4. PORTE Richie BMC Racing Team 00:17
5. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:27
6. BARDET Romain AG2R La Mondiale 00:31
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 00:42
8. FROOME Christopher Team Sky 00:46
9. CARTHY Hugh Caja Rural - Seguros RGA 01:01
10. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 01:16
11. RODRÍGUEZ Joaquim link-ikonka Team Katusha 01:22
12. NIEVE Mikel Team Sky 01:33
13. NAVARRO Daniel Cofidis, Solutions Crédits 01:39
14. ARU Fabio Astana Pro Team 01:41
15. FORMOLO Davide Cannondale Pro Cycling Team 01:45
16. PANTANO Jarlinson IAM Cycling 01:52
17. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 01:53
18. WOODS Michael Cannondale Pro Cycling Team 01:56
19. KANGERT Tanel Astana Pro Team 02:06
20. VERVAEKE Louis Lotto Soudal 02:12
 
Zobraziť kompletné poradie
 

 
 
Krátke preview etapy:
Podujatie finišuje v Barcelone, kde je pripravených osem okruhov. Na každom z nich je najdôležitejším bodom stúpanie Alt Montjuic (2km; 5,7 %; max. 8 %), posledný prejazd je naplánovaný štyri kilometre pred cieľom. A práve na tomto mieste sa odohrá záverečný súboj medzi jazdcami na GC, Contador a Martin potrebujú nejaké sekundy, aby si v klasifikácii polepšili. Skúsenosti z minulosti však hovoria, že na Alt Montjuic sa len ťažko vytvárajú rozdiely medzi najsilnejšími pretekármi, navyše, nasledujúci zjazd je priamočiary a nenáročný. Do cieľa môže prísť okresaný hlavný balík, kde budú kandidátmi na víťazstvo Gerrans, Gilbert, Gasparotto, za takýchto okolností má dobrý šprint Daniel Martin. Záverečná zvlnená etapa je vhodná aj pre utečencov, nepochybujeme, že opäť prebehne veľká bitka o vytvorenie vedúcej skupiny.           
 
 
etapa 1
profil etapy (© voltacatalunya.cat)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop