Po MSR: Démare zdvihol uterák, Gaviria stratil pozornosť

20.3.2016, 07:00 | Preteky vo svete | Rastislav Boris
Kurzy na víťazstvo francúzskeho šprintéra Arnauda Démareho sa pohybovali nad úrovňou 80:1. Líder tímu FDJ ich rozthal kombináciou nepoddajnosti, nadpriemerného výkonu a šťastných okolností. Napriek pádu 25 kilometrov pred cieľom sa vrátil s podporou kolegov späť do čela.
 
"Po páde som bol pripravený hodiť uterák do ringu, ale športový riaditeľ ma upokojil. Potom som si myslel, že návrat do čela mi spotreboval všetku energiu, lenže v niektoré dni vám všetko vyjde. V závere som začal dlhší šprint, tak ako to mám rád, ale potom mi napadlo, či ešte niekto nie je v úniku, keďže som stratil prehľad o dianí," opísal kuriózne víťazstvo Démare.
 
Čerstvý víťaz zo San Rema komentoval aj Gaviriov pád, ktorý ovplyvnil záverečný šprint: "Neviem, či to niečo zmenilo, ale je to súčasť cyklistiky. V závere pretekov je každý unavený, vždy sa vyskytnú chyby." Tím FDJ i Francúzsko sa dočkali triumfu na niektorom z piatich monumentov prvýkrát od roku 1997. Priamo na Miláno - San Remo sa radoval dosiaľ ako posledný Francúz Laurent Jalabert v sezóne 1995.  
 
Prekvapilo aj druhé miesto britského šprintéra Bena Swifta, ktorý nevyhral WT etapu takmer dva roky. Tím Sky si možno zaslúžil viac za útočný štýl jazdenia, ktorému ale ubrali na palebnej sile pády Thomasa a Kennaugha. Swift mal zmiešané pocity: "Druhé miesto asi patrí k najhorším, na akom môžete skončiť. V závere som zostal pokojný a odviedol maximum. Myslím, že je to jediný prípad, keď som urobil na posledných 200 metroch presne to, čo som chcel. Ukázalo sa, že táto klasika mi sedí, tak dúfam, že v ďalších edíciach to opäť skúsim." 
 
Do tretice, Jurgen Roelandts z tímu Lotto - Soudal sa tiež dostal na pódium, i keď nepatril medzi hlavných favoritov. "Ešte 50 metrov pred cieľom som myslel, že môžem vyhrať. Zdolali ma dvaja jazdci, ktorí boli rýchlejší, ale nie silnejší. Kolísam medzi sklamaním a spokojnosťou, ale myslím, že neskôr budem najmä spokojný.   
 
 
san remo 2016 sceneria tnkf
krásna scenéria Miláno - San Remo (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Záverečný šprint ovplyvnil spomínaný pád debutanta Fernanda Gaviriu, ktorého to trápilo so slzami v očiach. "Som veľmi smutný. Bola to moja chyba v perfektnej pozícii. Na dve sekundy som stratil pozornosť rozmýšľaním o tom, ako budem šprintovať. Dotkol som sa kolesom jazdca predo mnou. To stačilo na zahodenie všetkej ťažkej práce tímu. Na druhej strane, som rád, že počas celého dňa som sa cítil dobre a vydržal som takmer 300 kilometrov. Rany po páde sú len povrchové, viac ma bolí to, ako to dopadlo," komentoval Kolumbijčan. "Škoda, že sme všetko stratili v poslednom momente. To je život, pretekanie a Miláno - San Remo. Fernando bol blízko k prepisovaniu histórie, ale určite prídu ďalšie príležitosti a má pred sebou svetlú budúcnosť," reagoval tímový manažér Davide Bramati. 
 
Peter Sagan sa majstrovsky vyhol kolízii s Gaviriom, ale po nezavinenej strate rýchlosti a koncentrácie mu zostalo dvanáste miesto. Stále čaká na prvý triumf v dúhovom drese. Kolega Oscar Gatto ho psychicky podporil: "Víťazstvo sa skladá z viacerých zložiek a jednou z nich je šťastie, ktoré nám zatiaľ chýbalo. Ale som presvedčený, že výsledky sa dostavia. Pokračujeme sústredene ďalej po našej ceste. Sme silní, Peter je silný a myslím, že v najbližších týždňoch prídu výsledky."
 
Športový riaditeľ tímu Tinkoff Patxi Villa reagoval takto: "Je to naozaj škoda, ale urobili sme všetko, čo sme mohli. Od začiatku sme kontrolovali preteky, no oslabil nás pád Bennatiho. Ukázalo sa, že po takmer sedemhodinovom pretekaní sa dá všetko stratiť v záverečných 300 metroch. Dnes sme mali smolu."  
 
Smolu mal aj štvrtý Nacer Bouhanni, ktorému počas záverečného šprintu spadla reťaz. Skúsený lišiak Greg Van Avermaet skončil piaty, čo komentoval slovami: "Je to dobrý výsledok, ale v cyklistike ide o víťazstvá. Boli to hektické preteky. Mám dobrý pocit, že som porazil ostatných klasikárov." Belgičan sa prívalom bodov zo San Rema posunul na druhý post vo WT rebríčku. 
 
Frustrácia prevažovala tiež u papierovo najväčšieho favorita, napokon šiesteho Alexandra Kristoffa. "Som sklamaný, pretože som sa cítil dobre, vlastne po Poggiu asi najlepšie v živote. Stratili sme poslednú zákrutu, kde sme mali byť viac vpredu. Prišiel pád a stratil som kontakt s čelom. Mrzí ma, že sme neuspeli pre zlú pozíciu, nie z výkonnostných dôvodov." 
 
Jarný taliansky monument zaujal aj operatívnou zmenou trasy v dôsledku zosunutej pôdy a popadaných kameňov. Znamená to, že tri zo štyroch úvodných WT podujatí zmenili trasu. Cyklisti dostali na ceste do San Rema ideálne slnečné počasie, ktoré občas narušili pády prameniace z nervozity. Zaplietli sa do nich M. Matthews, G. Thomas, J. Bakelants či A. Démare, ktorí by mali byť bez vážnejších zdravotných následkov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár pretekov
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop