Peter Sagan je pred ďalšími klasikami sebavedomý, na E3 bude jazdiť aj jeho brat

24.3.2016, 23:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Sériu najdôležitejších jednorazoviek na mačacích hlavách otvárajú E3 Harelbeke a Gent - Wevelgem, ktoré predstavujú perfektný predkrm pred dlažobnými monumentmi. V ostatných rokoch tu zanechal svoju pečať Peter Sagan, obidve podujatia patria do jeho víťazného portfólia. V piatok sa predstaví na pretekoch aj jeho brat Juraj, na nedeľu je nahlásený Michael Kolář.
 
 
Atraktívny profil nepotrebuje zmenu
 
Vyzývavejšiu trasu ponúka E3 Harelbeke, ktorá v menšom meradle kopíruje náročnosť Tour of Flanders. Jazdci dostávajú možnosť vyskúšať si ťažké bergy, ale profil je kratší o 50 kilometrov. To však neznamená, že E3 neponúka selektívnu cyklistiku. Práve naopak.
 
Pripravených je 15 krátkych stúpaní, okrem jedného sa všetky nachádzajú v druhej časti pretekov. Akonáhle sa jazdci dostanú na tretí v poradí, Oude Kruisberg, v rýchlom slede bude nasledovať ďalších sedem bergov, medzi ktorými vyčnieva Taaienberg. Toto ťažké stúpanie stojí až 74 kilometrov pred cieľom, ale mnohokrát tu vidíme zrýchlenie niektorého z favoritov, aby si otestoval svojich súperov. V tomto roku podporí útočné chúťky skutočnosť, že po Taaienbergu sú okamžite pripravené ďalšie tri bergy, čo spomalí preskupenie síl na trati.
 
Po desiatom kopci dostanú cyklisti na vydýchanie 12 kilometrov, aby sa presunuli na Kapelberg. Toto stúpanie bude vstupnou bránou pre rozhodujúce momenty na Paterbergu a Oude Kwaremonte. Práve tu sa odohrajú kľúčové útoky favoritov a vpredu zostanú len najsilnejší pretekári. Po Kwaremonte zostáva do cieľa 37 kilometrov, útočníci svoj náskok zvyčajne udržia až do Harelbeke. Tentoraz budú záverečné kilometre jednoduchšie, pretože obsahujú len dve stúpania, Karnemelkbeekstraat a Tiegemberg, ale ani jedno z nich nie je na dlažobnom podklade.
 
 
e3 profil slaby
profil pretekov (© e3harelbeke.be)
 
 
Prvá veľká klasikárska bitka najlepších jazdcov
 
Na podujatí sa predstaví kompletná klasikárska špička, chýbať budú len Benoot a Thomas. Pred Ronde je to vynikajúci priestor na definitívne vyladenie formy, ale všetci favoriti sa už musia nachádzať v blízkosti svojho výkonnostného stropu. Fabian Cancellara tu veľmi rád demonštruje svoju kvalitu, keď sa mu vyhýbajú zdravotné problémy, vo svojej zbierke má tri tituly. V tomto ročníku má za sebou potrebnú prípravu, preto ak pôjde všetko podľa plánu, na Paterbergu a Kwaremonte uvidíme jeho aktuálnu silu. Jeho doterajšie výkony nasvedčujú, že je pripravený vynikajúco.
 
To isté môžeme povedať o Gregovi van Avermaetovi. Jazdec tímu BMC si užíva úspešné obdobie, teraz prišiel jeho čas, aby to potvrdil aj na hlavných belgických klasikách. Víťazstvo na Omloope a silný záverečný útok na DDV svedčia o tom, že v talóne má viacero možností, ako sa presadiť.
 
Mimoriadne silnou zostavou disponuje celok Etixx - Quick-Step. Boonen, Štybar, Terpstra a Vandenbergh majú obrovské skúsenosti s jazdou na mačacích hlavách, v ich prípade bude rozhodujúce, ako si podelia úlohy a či na trati dodržia zvolenú taktiku. V každom prípade môžu sa prezentovať viacerými alternatívami, Terpstra s Vandenberghom radi útočia, Boonen a Štybar môžu čakať, ako sa vyvinie situácia na dvoch kľúčových bergoch.
 
Medzi najsilnejších jazdcov na kockách patrí Sep Vanmarcke, ale holandský jazdec skrýva výkonnosť, ešte sa nepredstavil na poriadnych pretekoch, s výnimkou Miláno - San Remo. V minulých rokoch mu došli sily na tých najväčších jednorazovkách, práve tomu sa chcel v aktuálnej sezóne vyhnúť, preto budeme zvedaví, ako sa prejaví jeho pretekársky apetít. Do dobrej formy sa dostal Edvald Boasson Hagen, ale na E3 nebude štartovať.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZáverečné kilometre poslednej edície
 
 
V tíme Sky bude chýbať obhajca prvenstva Geraint Thomas, ale britská zostava sa môže spoľahnúť na Stannarda a Rowa, najmä druhý menovaný na doterajších podujatiach na kockách jazdil s veľkou chuťou. A v zálohe sa bude nachádzať Michal Kwiatkowski. Na jarné klasiky načasoval veľmi dobrú formu Filippo Pozzato, vyšlo mu Miláno - San Remo a Dwars door Vlaanderen, na tomto podujatí sa ukázali v silnom prevedení aj Dries Devenyns a borci z Oricy, kde by mal hrať hlavné husle Jens Keukeleire. Alexander Kristoff bude striehnuť na hromadný dojazd, v minulom roku sa mu podarilo vybojovať štvrté miesto, ale na E3 len málokedy určí víťaza špurt väčšej skupiny.
 
 
Sagan a Tinkoff majú správnu výkonnosť
               
Peter Sagan prichádza na podujatie vo veľmi dobrej forme, jeho aktívna jazda na Omloop Het Nieuwsblad a Strade Bianche sú toho dôkazom. Odvtedy jeho forma ešte narástla, preto očakávame, že bude vynikajúco pripravený na kľúčový prechod cez Paterberg a Oude Kwaremont. Svetovému šampiónovi viac vyhovuje ten kratší z nich, ale na K-B-K mu žiadny problém nerobil ani dlhý Kwaremont. Jeho ideálnu prípravu narušil len záverečný incident na Miláno - San Remo a zranenie Bennatiho, na druhej strane sa tým dostal na E3 jeho brat Juraj, ktorý v tomto roku podáva stabilné a veľmi dobré výkony. Jeho prítomnosť bude mať na Petra určite výborný vplyv. A nesmieme zabudnúť na parádnu formu Oscara Gatta, čo môže byť rozhodujúci moment pre Saganov úspech.
 
gatto sagan kratka
 
Líder tímu Tinkoff má už dostatočné skúsenosti, aby vedel, ako sa má na tomto podujatí spávať: "E3 sú úplne iné preteky ako MSR, verím, že sa bude všetko vyvíjať v môj prospech. Nebudú to ľahké preteky pre šprintérov, tento profil mi viac vyhovuje, čo som dokázal víťazstvom v roku 2014. Rovnako ako výkon zohráva dôležitú úlohu aj múdre rozhodovanie priamo na trati. Predstaví sa tu silná konkurencia, nemôžeme nikoho podceniť. Viem, že budem obklopený silnými spolujazdcami. Teším sa na tieto preteky, pretože po nejakom čase budem pretekať so svojím bratom."
 
Športový riaditeľ tímu Tinkoff Tristan Hoffman verí v schopnosti svetového šampióna: "Preteky sa nazývajú aj mini Tour of Flanders, pre všetkých favoritov to bude veľký test. Naším lídrom bude Peter Sagan. V minulom roku tu bol veľmi silný, ale v závere mu chýbal kúsok, aby bol úspešnejší. Teraz je na tom ešte lepšie. Škoda, že nám vypadol zo zostavy Bennati, ktorý je veľmi silný na príjazdoch na bergy, kde dokáže získať dobrú pozíciu. Nemyslím si, že musíme prebrať zodpovednosť za vývoj pretekov, budeme sa snažiť presadiť našimi zbraňami. Musíme byť pozorní pri tvorbe prvého úniku, ak to bude možné, radi by sme tam mali svojho jazdca. Bude to výhoda pre Petra pre neskoršie momenty, ale na druhej strane potrebuje mať okolo seba ľudí aj počas pretekov pri vytváraní pozície pred stúpaniami. Máme v tíme mladých jazdcov ako Michael Gogl, Jay McCarthy a Juraj Sagan. Sú z toho nadšení a pre nich by bolo dobré, ak by sa dostali do brejku. My by sme potom mohli v balíku šetriť sily na záver. Ale všetko bude závisieť od situácie."               
 
bennati kratkau
 
 
Upravená trasa, stará zápletka 
 
Gent - Wevelgem takisto obsahuje bergy, ale nie v takom množstve a v podobnej náročnosti. V prípade dobrého počasia profil nemusí vytvoriť veľkú selekciu, navyše záver pretekov býva jednoduchší, preto si na titul robia zálusk aj šprintéri. V tomto roku pristúpili organizátori k niekoľkým zmenám, čo môže zmeniť dynamiku podujatia.
 
V prvej časti si musia dať cyklisti pozor na vietor, ktorý fúka na pobreží Severného mora. Hlavná porcia bergov býva situovaná v druhej tretine pretekov, v tomto ročníku tu usporiadatelia zvýšili počet krátkych stúpaní na osem, ktoré sa pohybujú v rozpätí 30 kilometrov. Bude to poriadna zaberačka nielen pre šprintérov. Najväčšiu pozornosť pútajú krátky, ale prudký Baneberg a Kemmelberg, ktorý je najťažším kopcom na podujatí. Za nimi nasleduje ešte Monteberg a po tomto úseku zostáva do cieľa 67 kilometrov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minulého ročníka
 
 
Šprintérske celky potom dostanú dobrú príležitosť, aby upokojili situáciu na trati, na Banebergu a Kemmelbergu sa bude určite atakovať. Ak šprintérom priťažilo uvedené zvýšenie počtu bergov, vo finále im organizátori uľahčili situáciu. V záverečnom okruhu stoja len dve stúpania, Baneberg a Kemmelberg, v tomto roku vypadol z ponuky Monteberg. Tieto dva kopce predstavujú poslednú možnosť pre útočníkov, aby prekazili hromadný dojazd pelotónu, ale tí nebudú mať všetko vyhraté ani po úspešnom ataku, pretože do cieľa stále zostáva 34 kilometrov, kde sa môžu šprintérske celky zmobilizovať. V záujme klasikárov bude, aby ich počas celých pretekov čo najviac unavili a v závere oslabili palebnú silu na prenasledovanie vedúcej skupiny.
 
 
Budú ideálne podmienky pre šprintérov?
 
Na podujatí sa predstaví takmer rovnaká štartovka ako na E3 Harelbeke, ale súpiska bude doplnená o rýchlych pretekárov, ktorí majú túto klasiku radi. Najväčší záujem na záverečnom šprinte bude mať Alexander Kristoff, ktorému sa tu v minulosti z rôznych príčin nedarilo. Kaťuša disponuje potrebnou kvalitou, aby na záverečnom úseku vybavila hromadný dojazd, a okrem toho dostala Kristoffa do výbornej šprintérskej pozície cez Hallera a Guarnieriho. 
 
Na kockách sa pohodlne pohybuje André Greipel, nemecký špurtér by mal byť zdravotne v poriadku, takže aj on bude mať záujem na záverečnom špurte, ak sa v útočiacej skupine neobjaví niektorí z jeho kolegov. Na víťazstvo si brúsi zuby aj Mark Cavendish, ktorý mal v nedávnych pretekoch problémy s etablovaním sa na cestnú cyklistiku. Od majstrovstiev sveta na dráhe už uplynulo veľa času, preto by mal byť britský rýchlik pripravený.   
 
 
gent 2016 profil
profil pretekov (© flandersclassics.be)
 
 
Po víťazstve na Miláno - San Remo bude povzbudený Arnaud Démare, ktorý pripomenul súperom svoje perfektné zrýchlenie pred cieľovou páskou na konci ťažkých pretekov. Na DDV veľmi dobre zvládol dramatický priebeh Bryan Coquard, v prípade hromadného dojazdu bude na G-W nebezpečným protivníkom. Na štarte uvidíme aj talianskych šprintérov Nizzola, Guardiniho, Modola a Vivianiho, dobrý výsledok na belgickej klasike chce dosiahnuť aj Lobato.   
 
V šprintérskej koncovke môže byť jedným z hlavných protagonistov aj Fernando Gaviria, ktorý sa zatiaľ veľmi dobre prezentoval na Miláno - San Remo a DDV. Vo finiši bolo vidno, že mu chýbajú skúsenosti, ale aj tak sa mu podarilo odkryť veľký potenciál. Gaviria na podujatí nemá čo stratiť, môže sa voziť v balíku, ak jeho kolegovia  budú otočiť. A v prípade spoločného dojazdu len šetriť sily na rozhodujúci šprint.
 
V pelotóne sa bude nachádzať dostatok cyklistov, ktorí budú chcieť zabrániť hromadného dojazdu. Uvidíme, ako sa zachová Etixx  - Quick-Step. Ak sa belgický celok rozhodne, že ich najlepšou voľbou na víťazstvo je Gaviria, všetci útočníci to budú mať veľmi ťažké, aby sa udržali pred hlavným balíkom. Ale ak vyrazia dopredu takí jazdci Terpstra, Vandenbergh či Štybar, pre ostatných klasikárov to bude hodená rukavica.
 
Fabian Cancellara na tomto podujatí ešte nezvíťazil, aj on môže byť hybným motorom pri útočení, Vanmarcke či Van Avermaet budú v tom prípade určite po ruke. Na predchádzajúcich klasikách potvrdil aj Peter Sagan, že sa vie dostať do kľúčového úniku alebo ho vytvoriť, uvidíme, s akými plánmi sa postaví na štart nedeľňajších pretekov. V predbežnej súpiske na G-W v drese Tinkoffu figuruje aj Michael Kolář.   
            
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop