Bude explodovať Saganova parádna forma na Ronde van Vlaanderen?

1.4.2016, 17:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Najdôležitejšie podujatie na flámskych bergoch je modlou pre cyklistov a pôžitkom pre fanúšikov. V tomto roku bude atmosféra ešte vznešenejšia, preteky absolvujú stú edíciu. A na tejto oslave bude patriť medzi hlavné čísla programu vo výbornej forme jazdiaci Peter Sagan.
 
Okolo Flámska okupuje dominantné postavenie medzi belgickými klasikami na mačacích hlavách. Aj predchádzajúce podujatia majú svoju váhu, ale až po výkone na Ronde môže cyklista hovoriť o úspechu, či neúspechu celej jarnej kampane. Značná vzdialenosť, najťažšie krátke kopce, ohromná konkurencia a veľká sledovanosť spojená so značným mediálnym tlakom čakajú na cyklistov, ktorí sa chcú stať súčasťou histórie Rodne van Vlaanderen. Poradiť si s uvedenými prekážkami môže len stopercentne pripravený a sústredený jazdec, pretože na konci vždy rozhodujú len fyzická kondícia a chladná hlava.
 
 
flamsko preview balik tcgfv
Skupina favoritov počas vlaňajších pretekov (© Courtesy Slipstream Sports)
 
 
Po dlhom dni mimoriadne náročný záver
 
Oproti minulému roku je trasa takmer identická. Po jednoduchom začiatku prídu prvé dlažobné kocky po osemdesiatich kilometroch, úvodný berg je pripravený o 20 km neskôr, a bude to hneď obávaný Oude Kwaremont. Po druhom stúpaní nasleduje zaujímavá pasáž, na tridsiatich kilometroch stoja štyri bergy (Eikenberg a Molenberg prebehnú na pavé) a štyri ploché úseky na mačacích hlavách, ktoré dostanú cyklistov do pretekárskeho rytmu. Potom sa nachádza jednoduchých 15 kilometrov, ktoré musia jazdci čo najlepšie využiť na zotavenie.
 
Ďalšie tri bergy sú pripravené v rýchlom slede od méty 157 km, všetky sú asfaltové a medzi nimi je najťažší Berendries (940 m; 7 %; max. 12,3 %). Odtiaľ zostáva 33 kilometrov, kým sa cyklisti dostanú do drsného finále. Na tomto úseku sa nachádzajú len dva kopce, Kaperij a Kanarieberg, jazdci tu majú možnosť občerstviť sa. A potom prvýkrát prekonajú tandem Oude Kwaremont - Paterberg
 
Pri tomto prejazde sa začne postupná selekcia smerom dozadu, a v takomto štýle sa bude pokračovať až do samého konca, kým nevyrazia dopredu najsilnejší cyklisti. Oude Kwaremont (2200 m, 4 %; max. 11,6 %; 1500 m kocky) a Paterberg (360 m; 12,9 %; max. 20,3 %) sú od seba vzdialené len štyri kilometre. V tomto momente, 45 km pred cieľom, ich podporí aj brutálny Koppenberg (600 m; 11,6 %; max. 22 %). V minulom roku po tejto kombinácii zostalo v balíku pomerne veľa jazdcov, ale napriek tomu je to veľmi vyčerpávajúca pasáž.
 
 
flamsko 2015 terpstra kristoff eqsfv
vlaňajší rozhodujúci nástup (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Cyklisti dostanú na vydýchanie len šesť kilometrov, potom je pripravený ďalší berg, Steenbeekdries (700 m, 5,3 %; max. 6,7 %), ktorý sám osebe nie je veľmi ťažký, ale bezprostredne za ním stojí strmí Taaienberg (530 m; 6,6 %; max. 15,8 %), preto si pretekári ani na chvíľu neoddýchnu. Kockový Taaienberg je vhodný pre favoritov na dlhý útok, ale potom nasleduje jednoduchých 11 kilometrov až po ďalšie stúpanie, takže podobnú aktivitu si musia všetci dobre premyslieť.
 
Dvadsaťšesť kilometrov pred cieľom sa nachádza nenápadný kopec Kruisberg (2500 m; 5 %; max. 9 %; 450m kocky), ktorý mal však v ostatných ročníkoch značný dopad na celkové poradie. Podľa Toma Boonena sú mačacie hlavy na tomto stúpaní vo veľmi zlom stave a po dlhom výstupe, keď sa jazdci dostanú na vrchol a musia prehodiť na ťažký prevod, sú úplne vyčerpaní. A práve po tomto bergu v minulom roku atakovali Terpstra s Kristoffom, v sezóne 2013 tu zaútočil Roelandts a vďaka tomu vybojoval tretie miesto.
 
 
video v clanku ikonka ciernaCancellarov atak na Paterbergu v roku 2013
 
 
Najväčšia selekcia sa očakáva na záverečných dvoch stúpaniach, ktoré poskytujú ideálny priestor na realizáciu favoritov. Oude Kwaremont je dlhý kopec, kde môže najsilnejší jazdec uštvať konkurentov vysokým tempom. Na kratšom, ale prudkom Paterbergu sa dá presadiť akceleráciou a na jeho vrchole môže mať pretekár k dobru len 10 - 15 sekúnd, aby mu náskok vydržal až do cieľa.
 
 
Spartakus chce víťazstvo, súperi sú veľmi silní
 
Predchádzajúce klasiky ukázali formu jednotlivých cyklistov, ale teraz na nich čaká oveľa náročnejšia previerka. Budú to úplne iné preteky, s maximálnym dôrazom na výkonnosť. Tieto vypäté a fyzicky drsné podmienky výborne zvláda Fabian Cancellara. Na Ronde je jeho arénou Oude Kwaremont. Každý, kto chce uspieť, musí zvládnuť jeho nástup na tomto bergu. Alebo vyraziť dopredu ešte pred Cancellarovým turbom. Švajčiarsky jazdec je na druhý monument pripravený vynikajúco, v sezóne vyhrával časovky i jednorazovky (Strade Bianche). Stratégia Treku bude jednoznačná. Udržať preteky pokope až na záverečnú dvoj-kombináciu bergov, v tomto smere budú kľúčoví Devolder a Stuyven, a potom sa spoliehať, že Cancellara tu zopakuje svoje víťazné pohyby. V ostatnej edícii chýbala na pretekoch jeho klasikárska charizma, teraz sa bude znovu všetko krútiť okolo jeho osoby, s čím sa dokáže vyrovnať ako nikto iný. Jeho prítomnosť je dobrá aj pre súperov, ktorí dostali jasný referenčný bod, a s tým aj možnosť poraziť v priamom súboji jednu z legiend tohto podujatia.
 
Kým Spartakus môže vybojovať rekordný štvrtý triumf na Okolo Flámska, na prvý veľký úspech stále čaká Greg van Avermaet. Belgický jazdec patrí dlhé roky medzi hlavných protagonistov na dlažobných kockách, ale v tomto ročníku má skutočne výbornú formu, aby sa mohol presadiť. Na bergoch je veľmi silný, dokáže vystihnúť tú správnu selekciu a v poslednom čase na konci pretekov pomerne svieži, aby mohol predviesť rýchly finiš. V minulých ročníkoch tu stavil na dlhé ataky, aktuálne si verí, že môže byť úspešný aj v ostrom súboji favoritov na Kwaremonte a Paterbergu. V prípade spoločného dojazdu malej skupinky bude sebavedomý aj v šprinte. Otázkou zostáva, ako sa pod jeho výkon podpíšu menšie zdravotné komplikácie a neúčasť na E3. Na Ronde musí byť každý stopercentne fit, pretože na konci rozhodujú maličkosti.
 
 
van avermaet 2016 akcia bmcf
Greg Van Avermaet partí medzi favoritov (© Continuum Sports, LLC l Tim De Waele/TDWsport.com)
 
 
Medzi adeptov na titul musíme zaradiť Sepa Vanmarckeho, ktorý sa v tomto roku výlučne sústredí na hlavné flámske klasiky. Na E3 bolo vidno jeho počiatočnú neistotu na kockách. Hoci finišoval v hlavnom balíku, bol nezvyčajne pasívny. Na G-W sa už objavil v hlavnom úniku, vybojoval druhé miesto a musel byť povzbudený, že po jeho boku finišovali Sagan a Cancellara. Holandský jazdec sa nebojí bergov, ani neočakávaných útokov, preto práve on môže rozprúdiť preteky. Navyše, po minuloročnom sklamaní, keď vypadol zo skupiny favoritov už na Kruisbergu, bude mať o motiváciu postarané.
 
Lotto-Soudal sa spolieha na formu talentovaného Tiesja Benoota, pri ktorom bude stáť ostrieľaný Jurgen Roelandts. Obidvaja tvoria silný tandem. Benoot je veľký klasikársky talent, ktorý vo veku 22 rokov dokáže prežiť ťažké selektívne jednorazovky vo vedúcej skupine, Roelandts má v tomto roku veľmi dobrú formu a okrem toho sa môže spoľahnúť na rýchly finiš. Uvidíme, či obidvaja budú jazdiť takticky v hlavnej skupine, alebo niektorý z nich vyrazí do skorého útoku.
 
 
Etixx a Sky hladní po úspechu, Kristoff útočí zozadu
 
V doterajšej klasikárskej kampani tím Etixx - Quick-Step stále niečo naháňa. Mimoriadne silnej zostave sa nedarilo zachytiť rozhodujúci únik, potom nemali potrebnú silu, aby utečencov priviedli späť. Terpstrovi chýbal ten motor, ktorým dokáže rozhodiť súperove formácie a vďaka ktorému v ostatnej edícii Tour of Flanders utiekol spoločne s Kristoffom. Boonen sa pohybuje v skupine favoritov, každými pretekmi sa zlepšuje, ale v tých kľúčových momentoch nemal silu nasledovať najsilnejších. Najlepšie sa javil Štybar, ktorý mal smolu na E3, ale potom dokázal parádne kopírovať Cancellarovu stíhačku, a na G-W mu unikol rozhodujúci brejk len o vlások. Belgický celok má obrovské skúsenosti, ktoré sa musia raz prejaviť. Celá zostava má teraz výbornú príležitosť, aby na trati vymyslela niečo nečakané, a nespoliehala sa na tradičný scenár, keď Terpstra útočí a Boonen so Štybarom čakajú na reakcie súperov.
 
 
etixx boonen trening flamsko eqsf
Etixx s Tomom Boonenom na tréningu pred pretekmi (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Britská zostava Sky ešte nikdy neprišla na Okolo Flámska v takomto silnom zložení. Na kockách sa veľmi dobre prezentuje Luke Rowe, takisto Ian Stannard je výborne pripravený, na E3 obsadil tretie miesto. Na spomínanej klasike vybojoval pekný úspech a potvrdil znamenitú všestrannosť Michal Kwiatkowski. Poľský jazdec sa tak predstaví aj na Ronde, tretíkrát v kariére, ale preteky dokončil iba v roku 2013 na štyridsiatom mieste. No hlavnou postavou celku bude Geraint Thomas. Britský pretekár má vášeň pre tieto preteky, preto si odskočil z prípravy na Tour de France na dlažobné kocky. Budeme zvedaví, ako si bude na podujatí počínať čerstvý víťaz Paríž - Nice, ktorý v tomto roku na mačacích hlavách neabsolvoval ani jedno podujatie. Nesmieme ale zabudnúť, že v minulej sezóne vyhral na E3 Harelbeke takýmto istým spôsobom.        
                            
Obhajca prvenstva Alexander Kristoff bude patriť medzi nenápadných jazdcov, ale čím dlhšie sa bude pohybovať v hlavnom balíku, tým väčšiu nervozitu bude spôsobovať jeho prítomnosť. V minulej sezóne skvele zachytil Terpstrov útok, zdalo sa, že Kristoff bol pripravený na alternatívu dostať sa do úniku ešte pred poslednými dvomi kopcami. V tomto ročníku asi len ťažko nájde podobné "médium", ktoré ho dovedie na cieľovú pásku. Nórsky cyklista prežil krušné chvíle na E3 a G-W, kde sa neprezentoval tou najlepšou výkonnosťou, ale pohľad na jeho aktuálnu formu zmenilo podujatie Tri dni de Panne-Koksijde. Samozrejme, výborný výkon v prvej etape na týchto pretekoch nemusí stačiť na tých najlepších na Kwaremonte či Paterbergu, ale nikto z favoritov ho nemôže podceniť. Uvidíme, či má aj tentoraz pripravené nejaké prekvapenie, pretože posledné dva bergy môžu obhajobu titulu poslať do stratena.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minulého ročníka
 
 
Šancu na dobrý výsledok má Edvald Boasson Hagen, ktorý z preventívnych dôvodov neštartoval na E3 a na G-W finišoval v hlavnom balíku. Aj on môže patriť medzi adeptov na skorý útok. Medzi najlepšími sa budú chcieť udržať Pozzato a Boom, sľubný výkon podal na E3 skúsený Dries Devenyns. Finále môže byť príliš ťažké pre Démara, ktorý sa skôr zameriava na Roubaix.
 
 
hagen oss kocky dddf
Daniel Oss aj Edvald Boasson Hagen (© Dimensions Data / StiehlPhotography)
 
 
Saganova parádna forma má explodovať na Ronde
 
Peter Sagan v predchádzajúcich rokoch načerpal na podujatí dostatok skúseností, aby ich dokázal pretaviť do veľkého titulu. V tomto roku mu jednorazovky vychádzali vynikajúco. Na Omloope, Strade Bianche, E3 a G-W finišoval vo vedúcej skupine, svojou aktivitou ju vytvoril alebo pomáhal založiť. Nepodarilo sa mu to iba na K-B-K, kde ani jeden z jeho pokusov nevytvoril rozhodujúci brejk.
 
Je evidentné, že na bergoch sa cíti vynikajúco, všetkými náročnými úsekmi na predchádzajúcich klasikách preplával bez akýchkoľvek viditeľných problémov. Menšie nepríjemnosti mu spôsobovali len dojazdy. Na OHN a Strade Bianche ešte nemal potrebnú výkonnosť, aby bojoval na páske o víťazstvo, na E3 sa vyšťavil v úniku s Kwiatkowskim, čo poľský jazdec dokázal využiť. Bolo obdivuhodné, ako po týchto finišoch neprestával veriť v sám seba, úspech musel zákonite prísť. Na Gent - Wevelgem všetkým predviedol svoju starú-známu koncovku, ktorá z neho nielenže zložila bremeno zodpovednosti, ale aj vyslala signál, že dokáže vyhrávať.
 
kratka sprava ikonkaSúvisiaca krátka správa
sagan kratka sprava flamsko
 
Na Okolo Flámska dosiahol najlepší výsledok v sezóne 2013, keď mu na Paterbergu ušiel Cancellara, a cieľovú čiaru preťal na druhom mieste. V minulom roku predviedol v skupine favoritov silnú akceleráciu na záverečnom bergu a pred cieľom prehral súboj o tretiu priečku s Avermaetom. Pre svetového šampióna bude najlepšie, keď o víťazovi bude rozhodovať výkonnosť favoritov na Kwaremonte a Paterbergu, ak im dovtedy neutečie silná skupina. Rovnaký zámer bude mať aj Spartakus, preto veríme, že na týchto kopcoch uvidíme parádny súboj najsilnejších borcov.
 
Najdôležitejšie okamihy odštartuje prejazd cez Kwaremont, Paterberg, Koppenberg. Pre Petra Sagana by bolo ideálne, keby po tejto kombinácii mal pri sebe aspoň jedného spolujazdca, aby prišiel na samotné finále čo najčerstvejší. Tam môže zaútočiť na Paterbergu, podobne ako v Richmonde, alebo nasledovať najsilnejších a spoliehať sa na svoj finiš. Na podujatí sa prvýkrát predstaví aj Juraj Sagan, ktorý momentálne prežíva veľmi dobré obdobie svojej kariéry a máme s ním dohodnutý rozhovor po skončení belgického turné.                      
 
 
sagan cancellara gent 2016 kocky tnkf
Fabian Cancellara a Peter Sagan na Gent - Wevelgem (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Peter Sagan pred pretekmi len potvrdil, že Tour of Flanders je pre neho významná záležitosť: "Je to pre mňa veľmi dôležité podujatie. Minulý týždeň som potvrdil, že som na správnej ceste, preto som spokojný s mojou výkonnosťou. Tento deň je takisto dôležitý pre celý náš tím, viem, že môžem veriť spolujazdcom, ktorí ma budú podporovať. Teším sa na preteky, ale musím zostať koncentrovaný. Budem pozorne sledovať priebeh pretekov, pretože sú nevyspytateľné, každá malá chyba môže byť rozhodujúca. Všetci súperi sú silní, ale víťaz môže byť iba jeden."
 
Športový riaditeľ tímu Tinkoff Tristan Hoffman verí, že Sagan v závere dokáže udrieť. "Peter je naším absolútnym lídrom a vybudovali sme okolo neho tím, ktorí ho bude podporovať čo najdlhšie. Preteky by som rozdelil do troch častí, na dva 100-kilometrové úseky a záverečných 50 kilometrov, a my potrebujeme jazdcov, ktorí sa o neho postarajú v každej pasáži. Niektoré silné celky na klasikách ešte nevybojovali víťazstvo, preto sa budú snažiť diktovať tempo. Sú to ťažké preteky, ale my veríme Petrovi, že sa na konci dokáže presadiť v bitke muža proti mužovi. Na trati potrebujeme byť pripravení na všetko a musíme mať trošku šťastia, aby sa nám vyhýbali pády či mechanické problémy. Potom na konci je to na Petrovi, aby mal nohy na vytvorenie selekcie."          
    
 
flamsko profil
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop