Giro: Ciccone vyhral etapu po úniku, favoriti finišovali pri sebe, novým lídrom Jungels

17.5.2016, 12:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
10. 17.5. rovinata etapa ciel rovina Campa Bisenzia > Sestola 219 km Ciccone
 
 
Na štarte privítalo pretekárov pekné počasie, takže boli všetci pripravení na zaujímavú kopcovitú prekážku. Prvé dôležité pokusy o únik sa odohrali na stúpaní tretej kategórie, kde pred vrcholom vyrazil dopredu Giovanni Visconti (Movistar). Pelotón nepustil dopredu ďalších jazdcov, v balíku preťal vrchol za talianskym cyklistom Tim Wellens (Lotto-Soudal), ktorý chcel body do vrchárskej súťaže.
 
Už na tomto kopci sa začali diať veľké veci, do problémov sa dostal líder tímu Sky Mikel Landa, ktorý na vrchole strácal na balík cez tri minúty. Keď sa to dozvedela Astana, ešte viac zvýšila tempo a španielsky jazdec sa dostal pod veľký tlak. Strata Mikela Landu sa na začiatku druhého stúpania vyšplhala až na šesť minút, ktorý sa preto rozhodol vzdať a nastúpil do tímového vozidla. Tím Sky zatiaľ zverejnil strohú informáciu, že Landa odstúpil kvôli chorobe.
 
Na tieto udalosti zareagoval aj holandský novinár z De Telegraaf Raymond Kerckhoffs, ktorý tvrdil, že Landa mu na štarte povedal, že sa na konci etapy chystá zaútočiť. Španielsky jazdec to nemohol myslieť vážne, keďže podľa neskorších vyjadrení britského celku sa už v noci cítil zle, trápili ho žalúdočné problémy, ale vôbec nemyslel na to, že bude musieť opustiť Giro.
         
Medzitým si Giovanni Visconti udržal vedenie aj na vrchole druhej horskej prémie a za malú chvíľu sa k nemu pridali Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) a Nicola Boem (Bardiani). Keďže pelotón sa nikam neponáhľal, dopredu sa dostala ďalšia 10-členná skupina, ktorá vyštartovala za vedúcou trojicou. Nachádzali sa v nej Bonnafond (Ag2r), Pirazzi (Bardiani), Ciccone (Bardiani), Atapuma (BMC), Brown (Cannondale) Cunego (Nippo-Vini Fantini), Preidler (Giant-Alpecin), Sillin (Kaťuša), Rovný (Tinkoff) a Zoidl (Trek-Segafredo).
 
Utečenci dnes cítili veľkú šancu na etapový triumf, Visconti a Niemiec boli presne tie typy cyklistov, ktoré sa vedia presadiť na takomto teréne. Aktívne jazdil celok Bardiani, ktorý mal pred balíkom až troch jazdcov, do úniku sa dostal aj Damiano Cunego, ktorý chcel pozbierať body do vrchárskej súťaže. Vpredu sme videli Georga Preidlera, jedného z najlepších vrchárov v tíme Giant-Alpecin, a to len signalizovalo, že Dumoulin prestal myslieť na úspech v GC, takže Preidler dnes dostal voľnú ruku.
 
Po dvoch horských prémiách sa jazdci dostali na zvlnený terén, ktorý poskytoval len málo príležitostí na odpočinok. V balíku bol zoradený na čele tím Etixx - Quick-Step. Z čela pretekov potom vypadol Nicola Boem, ale taliansky jazdec sa zaradil do skupiny prenasledovateľov, ktorá sa čoraz viac približovala k vedúcej dvojici. Sedemdesiat kilometrov pred cieľom sa všetci pretekári pred balíkom spojili a 13-členná partia si mohla užívať 6-minútový náskok.
 
Pelotón vedený belgickým tímom potom udržiaval stabilný odstup, ktorý sa pohyboval okolo piatich minút. Etixx - Quick-Step nepotreboval eliminovať vedúcu skupinu, len si musel dať pozor na Pirazziho a Viscontiho, ktorí v klasifikácii strácali cez štyri minúty. Už po druhej rýchlostnej prémii vsadil na útok Georg Preidler, v balíku sa začala ukazovať na čele Astana.
 
Na začiatku predposledného kopca sa vedúca skupina rozbila. Na čele sa pohyboval Preidler, za ním vyrazili Atapuma a Bonnafond. K tejto dvojici sa pridal aj Cunego, ostatní jazdci z úniku už mali väčšie straty. Etixx stále udával tempo v pelotóne, kde na konci jazdil Tom Dumoulin.
 
Pred najťažšími úsekmi na Pian den Falco sa za Preidlerom rozšírila skupina prenasledovateľov, z pôvodnej zostavy tam chýbali len Boem a Niemiec. Na strmé úseky sa výborne pripravila Astana, ktorá na nich výrazne zrýchlila a poriadne okresala hlavný balík. V úniku sa pridali k Preidlerovi Cunego, Atapuma, Pirazzi a Ciccone.
 
Akcia Astany mala veľký dosah, v problémoch jazdili na tomto kopci aj vedúci muž poradia Brambilla a Hesjedal. Na čele pretekov sa usadila trojica Cunego, Pirazzi a Ciccone. Na vrchole stúpania prvej kategórie získal maximum bodov Damiano Cunego. Hlavná skupina zaostávala 2:30 a nachádzalo sa v nej približne 15 jazdcov, vrátane všetkých hlavných favoritov, okrem Brambillu a Hesjedala.
 
V klesaní zostal na čele osamotený Giulio Ciccone, jeho hlavnými prenasledovateľmi boli Cunego, Brown, Visconti a Atapuma. Favoriti absolvovali zjazd pokope, ale menší náskok si vypracoval Amador a do tejto skupiny sa vrátili Brambilla a Hesjedal. A práve pre lídra klasifikácie bol veľkou hrozbou Andrey Amador, ktorý na neho v GC strácal len 32 sekúnd.
 
Tri kilometre pred cieľom mal Ciccone náskok 30 sekúnd pred Rovným, ktorý sa najlepšie zhostil prenasledovania talianskeho cyklistu. Amador zvýšil svoj náskok na balík na 45 sekúnd a výrazne sa začal približovať k zisku ružového dresu. Dva kilometre pred vrcholom Brambilla vypadol z hlavnej skupiny, za Etixx obraňoval maglia rosa druhý muž v poradí Bob Jungels
    
21-ročný Guilio Ciccone nakoniec udržal svoje vedenie až do cieľa a v prvom roku v tíme Bardiani vybojoval perfektné víťazstvo. Ivan Rovný dorazil s mankom 43 sekúnd, tretí finišoval Darwin Atapuma. Andrey Amador prišiel do cieľa s pomocou Giovanniho Viscontiho, ale skupina favoritov bola tesne za nimi. Takže tím Etixx - Quick-Step udržal ružový dres, ale jeho novým majiteľom sa stal Bob Jungels. Všetci hlavní favoriti finišovali pri sebe.
 
Veľmi cenné víťazstvo uchmatol Guilio Ciccone, ktorý bol najsilnejší v úniku. Rozhodujúci náskok si vypracoval v zjazde po predposlednom kopci, kde vyťažil z menšej kolízie medzi jeho kolegom Pirazzim a Cunegom. Medzi kandidátmi na celkový triumf sa opäť nevytvorili veľké rozdiely, ale na najťažšom stúpaní Astana aspoň demonštrovala svoju silu. Hlavnou témou dňa tak zostalo odstúpenie Mikela Landu.
 
V závere sa odohral súboj o ružový dres medzi Amadorom a dvojicou z Etixx, kde sa obetoval pre svojho kolegu Gianluca Brambilla a Bob Jungels potom dokázal eliminovať hrozbu kostarického pretekára. Jungels je tak držiteľom nielen ružového, ale aj bieleho trička.   
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Guilio Ciccone (víťaz)
"Je to najlepší deň môjho života. Sú to obrovské emócie, ani neviem, ako ich mám opísať. Chcem všetkým poďakovať, najmä môjmu tímu, pre ktorý to bola dôležitá etapa. Pre mňa bolo veľmi dobré, že som mal pri sebe Pirazziho. Veľmi mi pomohol a upokojoval ma. Som veľmi šťastný, že som vyhral."
 
 
Výsledky
1. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 5:44:32 100
2. ROVNY Ivan Tinkoff 00:42 40
3. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 01:20 20
4. BROWN Nathan Cannondale Pro Cycling Team 01:53 12
5. CUNEGO Damiano Nippo - Vini Fantini 02:04 4
6. AMADOR Andrey Movistar Team 02:10  
7. VISCONTI Giovanni Movistar Team 02:11  
8. VALVERDE Alejandro Movistar Team 02:11  
9. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 02:11  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 02:11  
11. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 02:15  
12. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 02:15  
13. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 02:15  
14. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 02:15  
15. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 02:15  
16. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 02:15  
17. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 02:15  
18. ULISSI Diego Lampre - Merida 02:15  
19. HENAO Sebastián Team Sky 02:20  
20. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 02:20  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 40:19:52 20
2. AMADOR Andrey Movistar Team 00:26  
3. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:50  
4. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 00:50  
5. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 00:52  
6. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step 01:11  
7. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 01:44  
8. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 01:46  
9. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 02:08  
10. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 02:26  
11. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 02:27  
12. ULISSI Diego Lampre - Merida 02:53  
13. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 02:55  
14. HESJEDAL Ryder Trek - Segafredo 03:39  
15. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 04:10  
16. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 04:16  
17. FIRSANOV Sergey Gazprom-RusVelo 04:42  
18. VISCONTI Giovanni Movistar Team 04:42  
19. FORMOLO Davide Cannondale Pro Cycling Team 05:32  
20. KANGERT Tanel Astana Pro Team 06:53  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Ak by desiata etapa obsahovala ťažšie cieľové stúpanie, na konci by sme s určitosťou videli vzájomný súboj kandidátov na celkový triumf, ale v tomto prípade sa môžu presadiť útočníci. Takúto šancu neodmietne neúnavný Wellens, v celku BMC to môžu vyskúšať de Marchi alebo Atapuma, na podobné príležitosti čaká aj Niemiec. V časovke jednotlivcov zaostali Cháves, Zakarin a Urán, a práve oni by to mohli skúsiť na najťažších úsekoch na predposlednom kopci. Uvidíme, či medzi útočníkmi sa predstaví aj Hesjedal. V balíku budú na konci kontrolovať situáciu celky Astana, Movistar a Sky, ktoré na Pian den Falco nebudú chcieť pustiť dopredu žiadneho silného pretekára. Astana môže opäť pripraviť útok pre Fuglsanga, v zjazde má dobrú príležitosť Nibali, aby vystrašil svojich súperov. Na cieľovom kopci sa nedajú robiť veľké rozdiely, ale Sestola aj tak ponúkne peknú bitku o etapový triumf. V skupine favoritov má najlepší špurt Valverde, ale rýchli sú aj Zakarin a Cháves. V prípade, že sa na konci nebudú tešiť utečenci, títo jazdci sa budú zameriavať na získanie bonusových sekúnd.
 
 
Krátke preview trasy:
Po druhom voľnom dni sa pelotón opäť posunie vyššie na sever, zastaví sa v provincii Modena na cieľovom kopci Sestola. V prvej časti etapy sa nachádzajú dve stúpania, ktorých priemerný sklon sa pohybuje medzi štyrmi až šiestimi percentami. Potom sa cyklisti dostanú na zvlnený profil, na záverečných sto kilometroch nenájdeme plochý úsek. Najťažšou vrchárskou previerkou bude kopec Pian den Falco, ktorý síce v strede obsahuje dlhú a jednoduchú pasáž, ale posledných 3500 metrov má prevýšenie deväť percent. Po technickom zjazde sa cyklisti dostanú pod cieľové stúpanie Sestola, ktoré svojimi parametrami nevzbudzuje veľké obavy. Z toho dôvodu je to terén vhodný pre utečencov do kopcov, jazdci na GC potrebujú na vytvorenie smerodajných rozdielov náročnejší finiš. Lenže po kľúčovej časovke už budú rozdané karty v klasifikácii, preto na Pian den Falco môžeme uvidieť akciu aj zo strany kandidátov na titul a do cieľa môže prísť skupinka najsilnejších pretekárov.
 
 
Stúpania na trase:
Passo della Collina (12,7 km; 5,3 %)
Pietracolora (8,7 km; 6,1 %)
Pian den Falco (16,3 km; 5 %)
Sestola (7,4 km; 5 %) 
 
 
etapa 10
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop