Po 11. etape Gira: Dumoulin bez šance pokračovať, Pozzovivo zostáva optimistický

18.5.2016, 12:20 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
11. 18.5. rovinata etapa ciel rovina Modena > Asolo 227 km Ulissi
 
 
Dnešný deň mal byť pre vrchárov hlavne oddychový, pretože neobsahoval veľké stúpanie. Viac ako dvesto kilometrov malo úplne rovinatý charakter, ale v závere čakal poriadne zvlnený terén s výstupom na Forcella Mostaccin (3 km; 7,5 %) a aj ďalšie tri brdky. Očakávali sme teda, čo sa bude diať po štarte.
 
Scenáre veľkého napätia sa naplnili a prvá hodina vyzerala akoby sa jazdila prestížna klasika. Únik sa päťdesiat kilometrov naťahoval s pelotónom s medzerou do jednej minúty.
 
O úvodný pokus sa postarala deviatka Leigh Howard a Roger Kluge (2x IAM), Filippo Pozzato a Eugert Zhupa (2x Southeast), Manuel Quinziato (BMC), Moreno Moser (Cannondale), Giacomo Berlato (Nippo), Anton Vorobjev (Kaťuša) a Manuele Boaro (Tinkoff). Boli to silní pretekári, ktorých viaceré tímy na čele s Lampre-Merida nehodlali pobiť sa o etapový vavrín. Napokon to táto partia vzdala. Rovnako ako prvý držiteľ ružového dresu Tom Dumoulin, ktorý odstúpil z pretekov.
 
Potom sa nastupovalo znova až sa vytvorila trojica, kde znova Lampre-Merida svojho zástupcu nemala. Vývoj etapy napokon ukázal, že im to vôbec nemuselo vadiť. Zjavne dobre sa dnes cítil Anton Vorobjev (Kaťuša), ku ktorému sa pridali dvaja noví súputníci Vegard Stake Längen (IAM) a Liam Bertazzo (Southeast). Pelotón si chcel vydýchnuť, a tak ich náskok vystúpal cez hranicu desiatich minút.
 
V ďalšom priebehu sa do hry dostal aj vietor, ktorý napriek žiadnej zmene smeru (stále sa šlo prevažne na sever z Modeny do Asola) začínal úniku čoraz viac znepríjemňovať život a nebol to teda iba samotný pelotón a Etixx, kto ničil ich náskok. Tempo bolo stále veľmi vysoké, po troch hodinách si etapa udržiavala priemernú rýchlosť 49 km/h, takže únik bol bez šance takýto nápor vydržať.
 
S blížiacim sa cieľom začal pomáhať Etixxu aj Trek, LottoNL, dokonca aj RusVelo. V dnešnej etape sa nedal ľahko tipovať víťaz, takže všetci cítili šancu. Náskok borcov vpredu klesal tempom dvoch minút na desať kilometrov.
 
Trojka vpredu nebola vysoko v žiadnej súťaži. Vorobjeva nechali kolegovia vyhrať obe šprintérske prémie. Keďže boduje päť ľudí, záujem o dvakrát dva body mal záujem Arnaud Démare (FDJ). Proti nemu zabojoval iba Matteo Trentin (Etixx). Trochu kontroverzný víťaz Miláno - San Remo znížil stratu na Andrého Greipela na 16 bodov a zdá sa, že súboj o červený dres bude už iba v znamení tejto dvojice.
 
Predposledná hodina bola odpočinková. Pelotón znížil tempo a radikálne dobiehanie úniku skončilo. Pokračovalo, samozrejme, v tej poslednej. Už pred Forcella Mostaccin (3 km; 7,5 %) bolo tempo také vysoké, že si viacerí pretekári začali vystupovať. Do toho prišiel ešte aj pád v hlavnom poli a to sa rozdelilo. Vrchári boli už pozične vpredu a vyhli sa problémom. Jedinými mužmi, ktorí ostali vzadu, boli Domenico Pozzovivo (Ag2r) a Gianluca Brambilla (Etixx). Spadol napríklad Arnaud Démare (FDJ), Caleb Ewan (Orica) a asi najhoršie vyzeral Jevgenij Petrov (Kaťuša), ale pokračoval.
 
Kopec situáciu v etape zmenil. Pôvodný únik bol minulosťou a atakoval Steven Kruijswijk (LottoNL). Tým pádom sa vytvorilo viacero skupiniek favoritov, ktoré zjazdovali. Do cieľa však zostávalo ešte 19 kilometrov, takže bol veľký predpoklad, že sa zozadu dostanú späť viaceré partie.
 
V zjazde bol aktívny najprv Alejandro Valverde (Movistar), potom prevzal iniciatívu Vincenzo Nibali (Astana) a na chvíľu aj s Estebanom Chávesom (Orica) ušli ostatným. Trinásť kilometrov pred páskou dotiahol k nim ďalšiu skupinu Bob Jungels (Etixx). Boli tam Rigoberto Urán a Davide Formolo (2x Cannodale), Ilnur Zakarin (Kaťuša), Steven Kruijswijk (LottoNL), Rafal Majka (Tinkoff) a Andrej Amador (Movistar). Podľa očakávania sa zozadu dostalo späť asi desať ďalších ľudí, a to nenechalo chladným Amadora, ktorý rovnako ako včera skúsil šťastie. Druhého muža v GC si zahákoval prvý Jungels a obaja spolu odišli. Udržiavali náskok desiatich sekúnd.
 
 
jungels 2016 giro atak eqsf
Ulissi - Amador - Jungels (© Etixx - Quick-Step / Tim de Waele)
 
 
Na jednom z posledných brdkov doplnil známu dvojicu víťaz štvrtej etapy Diego Ulissi (Lampre-Merida) a bol to práve on, kto vykukol z háku Jungelsa dvesto metrov pred cieľom a vyhral etapu. Amador finišoval druhý, Jungels tretí. Favoriti stratili trinásť sekúnd. Bolo ich tam 29. Smoliari Pozzovivo s Brambillom dostali minútu a pol.
 
 
ulissi 2016 giro vitazstvo 2 lamf
Ulissi vyhral už 6. etapu na Gire (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
ulissi 2016 giro podium lamf
Ulissi vyhral už 6. etapu na Gire (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Zo šprintérov sa v skupine s vrchármi dokázali udržať traja, a to Giacomo Nizzolo (Trek), Matteo Trentin (Etixx) a Sacha Modolo (Lampre-Merida). Domáci pretekári teda boli blízko k triumfu a všetci sa mierne priblížili ku Greipelovi v súboji o červený dres.
 
Dnes bol úspešný odvážny 13-kilometrový únik prvých dvoch mužov celkového poradia. Amador ušiel lídrovi Movistaru Valverdemu už na 43 sekúnd, zatiaľ čo Jungels sa môže pochváliť výhodou 67 sekúnd na Valverdeho, Kruijswijka a Nibaliho. Dnes mimo iných zmizol ôsmy muž celkového poradia Jakob Fuglsang (Astana), ktorý do cieľa dorazil s mankom 1:49. Jeho kolega Tanel Kangert stratil až 2:45. Prvý vypadol z prvej, druhý z druhej desiatky.
 
Ulissi znova ukázal mimoriadne bojovného ducha a možno proti logike sa pustil za dvojicou, ktorá držala pár sekúnd výhody. Vo veku 26 rokov vyhral už šiestu etapu na Gire napriek tomu, že nešprintuje a ani nie je top vrchár. Talian sa zároveň dostal na chvost Top 10. Dnes odvážnym šťastie prialo. Zajtra si v šprintérskej etape môžu všetci oraziť.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Diega Ulissiho (víťaz)
"Šiel som na Giro s cieľom vyhrať jednu etapu, už sa mi podarilo dve, takže som veľmi spokojný. Je to super aj pre celý tím. Dnes sme chceli ísť do úniku, ale to sa nepodarilo, a tak sme pracovali na jeho stiahnutí. Na konci to bolo ťažké a keď som videl, že sa do skupiny dostali zozadu aj silní šprintéri, vedel som, že musím niečo vymyslieť, lebo nevyhrám a stále sme tam mali Sachu Modola, takže varianta útoku bola jasná. Keďže boli vpredu dvaja veľmi silní pretekári, ešte ma to utvrdilo v správnosti ataku. Som rád, že sa mi ich v tom krátkom stúpaní podarilo dobehnúť a už som vedel, že ak to udržíme, mám asi najväčšiu šancu vyhrať. Proti Bobovi to nebolo také ťažké, on nechcel taktizovať, ale získať čo najviac sekúnd."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Boba Jungelsa (líder pretekov)
"Na konci bol náročný kopec na úzkych cestách. Zostali sme tam iba vrchári, tak som čakal, čo sa bude diať. Útok Amadora som síce nečakal, ale bol som tam sám a jednoducho som nemal inú možnosť, iba ísť za ním, keďže bol hneď za mnou v GC. Bol som prekvapený, že nás behom prvých minút nedobehli. Celkom pekne sme spolupracovali, škoda len, že tam prišiel Ulissi, pretože bolo jasné, že pošetrí a ošpurtuje nás, lebo jemu šlo o sekundy najmenej.
Teším sa na zajtrajšiu etapu, ktorá bude po rovine, takže snáď to bude pokojné. Potom v piatok už príde veľmi ťažký deň, hoci sú tam zjazdy, ktoré by mohli rozdiely zmenšiť. No a potom sobota bude superťažká."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Domenica Pozzoviva
"Na Gire to nikdy nie je ideálne. Už na začiatku etapy som mal problémy, musel som meniť koleso a v rýchlom tempe sa vracať do balíka, potom ma zastavil pád. Narazil som si bedrovú kosť, ale nechám sa prezrieť lekárom a zajtra by som mal byť v poriadku. Stratil som nejaký čas, ale zostávam optimistom. Giro ešte nekončí a dnes som sa presvedčil, že mám dobré nohy. Teším sa na kopce, ktoré prídu v piatok."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toma Dumoulina
"Som veľký sklamaný, že musím opustiť preteky, ktoré začali pre mňa a celý tím tak fantasticky. Bolesť bola veľmi silná, aby som mohol pokračovať ďalej. Dnes ráno sme sa rozhodli, že tomu dáme ešte jednu šancu, ale môj stav sa nezlepšil. Verili sme, že sa to bude zlepšovať, ale nestalo sa tak. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí ma povzbudzovali. Mrzí ma, že kvôli vonkajším faktorom musím skončiť na týchto skvelých pretekoch."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Eusebia Unzueho
"Nibali predviedol v zjazde krásny útok, ktorý pozorne sledovali Valverde a Cháves. Myslel som si, že táto trojica môže v cieli získať nejaké sekundy k dobru, ale líder poradia odviedol dobrú robotu. Amador najskôr zaútočil, potom profitoval z Jungelsovho ťahu. Nebola to zlá pozícia ísť do cieľa s vedúcim pretekárom, pred horskými etapami si Amador polepšil o niekoľko sekúnd. V hre bolo aj etapové víťazstvo, škoda, že ich dobehol Ulissi."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Giacomo Nizzola
"Pre nás to bola dôležitá etapa, pretože náš sponzor Segafredo je z cieľového mesta. Na trati sme nechali všetko, dlhý čas sme kontrolovali priebeh a musím sa poďakovať spolujazdcom, ktorí mi verili. Na poslednom kopci som trpel, ale nakoniec som sa udržal v skupine najlepších vrchárov, čo nie je zlý výkon na šprintéra. V záverečnom šprinte som bol najrýchlejší, ale na etapový triumf to nestačilo. Chýbalo nám trošku šťastia. Zdá sa, že mne na Gire chýba už niekoľko rokov."
 
 
Výsledky
1. ULISSI Diego Lampre - Merida 4:56:32 100
2. AMADOR Andrey Movistar Team 00:00 40
3. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 00:00 20
4. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo 00:13 12
5. COLBRELLI Sonny Bardiani - CSF 00:13 4
6. TRENTIN Matteo Etixx - Quick-Step 00:13  
7. MODOLO Sacha Lampre - Merida 00:13  
8. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo 00:13  
9. WELLENS Tim Lotto Soudal 00:13  
10. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:13  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 45:16:20 20
2. AMADOR Andrey Movistar Team 00:24  
3. VALVERDE Alejandro Movistar Team 01:07  
4. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 01:07  
5. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 01:09  
6. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 02:01  
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 02:25  
8. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 02:43  
9. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step 02:45  
10. ULISSI Diego Lampre - Merida 02:47  
11. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 03:12  
12. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 03:39  
13. HESJEDAL Ryder Trek - Segafredo 03:56  
14. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 04:01  
15. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 04:27  
16. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 04:33  
17. FIRSANOV Sergey Gazprom-RusVelo 04:59  
18. VISCONTI Giovanni Movistar Team 04:59  
19. FORMOLO Davide Cannondale Pro Cycling Team 05:49  
20. MONFORT Maxime Lotto Soudal 07:21  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Profil vyzerá možno jednoducho, ale posledných 25 kilometrov prebehne vo vysokom tempe na zvlnenom teréne. Záverečné úseky budú veľmi nepríjemné pre rýchlych pretekárov, najmä stúpanie Forcella Mostaccin, takže šprintérske tímy nemusia počas etapy kontrolovať náskok utečencov. Najlepšími lezcami spomedzi nimi sa javia Nizzolo a Modolo, uvidíme, či Trek-Segafredo a Lampre-Merida budú chcieť priviesť utečencov späť do balíka. Ťažký dojazd vyhovuje aj domácim jazdcom ako Colbrelli alebo Bataglin, v tomto smere by mohol aktívne jazdiť Dimension Data. V špurte okliešteného balíka sa môžu presadiť aj Arndt či Trentin, ak bude finiš veľmi selektívny, bonusové sekundy budú veľkou motiváciou pre Valverdeho. Keď sa v pelotóne nenájde dostatočná ochota venovať sa utečencom, tí to môžu pretaviť do etapového triumfu. Preto bude na začiatku veľký záujem o vytvorenie úniku, do ktorého sa môžu dostať známe mená ako Wellens, de Marchi alebo Moser, v predchádzajúcej etape ukázal dobrú formu aj Visconti. Záverečné úseky však ponúkajú vhodnú príležitosť aj na neskorý útok, ktorý sa môže odohrať na hociktorom mieste, a na túto činnosť sa hodia napríklad Roche, keďže tím Sky potrebuje zaznamenať na podujatí aspoň čiastkový úspech, výbušný Ulissi alebo Montaguti, ktorému ušlo víťazstvo v ôsmej etape.              
 
 
Krátke preview trasy:
V jedenástej etape sa dostaneme do severného Talianska. Záverečnou destináciou bude starobylé mesto Asolo, kde budeme svedkami hektického dojazdu. Etapa bude mať pokojný priebeh, ale všetko sa zmení príchodom do cieľového mesta. Už stúpanie Forcella Mostaccin dostatočne preberie cyklistov, úvodných 1500 metrov prebehne na dvojciferných sklonoch. Potom zostáva do cieľa 20 km, po rýchlom zjazde nabehne pelotón na zvlnené úseky, ktoré sú navyše technické s množstvom zákrut, čo poriadne natiahne pelotón. Cikcakový terén vyvrcholí päť kilometrov pred cieľom, kde je pripravené krátke stúpanie (1,5 km; 6 %), a následný zjazd skončí len kilometer pred cieľovou páskou. V podstate v ktoromkoľvek bode sa môže na konci odohrať rozhodujúci atak, bude veľmi záležať na sile pelotónu, či sa presadia útočiaci jazdci, alebo príde do cieľa oslabený balík. Odolní šprintéri budú v závere napínavého finišu veľmi napätí, pretože na získanie potrebnej pozície je posledných tisíc metrov veľmi málo.     
 
 
Stúpania na trase:
Forcella Mostaccin (3 km; 7,5 %)
 
 
etapa 11
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop