Giro: Záverečnú exhibíciu Lotto-Soudal dokončil tretím triumfom André Greipel a odchádza

19.5.2016, 12:35 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
12. 19.5. rovinata etapa ciel rovina Noale > Bibione 182 km Greipel
 
 
Najľahšiu etapu na podujatí malo komplikovať počasie, pretekári sa na štarte podpisovali v daždivých podmienkach. Medzi nimi chýbal jeden cyklista, Valerio Agnoli z Astany si vo včerajšom hromadnom páde zlomil zápästie a v rozhodujúcich etapách nebude k dispozícii Vincenzovi Nibalimu.
 
Po oficiálnom otvorení etapy vyrazil dopredu Daniel Oss (BMC), ku ktorému sa chcel pridať aj Matteo Trentin, ale jazdec tímu Etixx - Quic-Step sa napokon vrátil do balíka. K osamotenému lídrovi sa dostal len Mirco Maestri (Bardiani), nikto ďalší nemal záujem bojovať na jednoduchom profile proti presile šprintérskych zoskupení. Ojedinelú snahu pridať sa k vedúcim cyklistom predviedol Alexander Kolobnev (Gapzprom), ale akcia ruského pretekára dopadla neúspešne.        
 
Napriek tomu, že na čele pretekov jazdila len dvojica jazdcov, pelotón im nedával veľký priestor. Oss a Maestri si vybudovali maximálny náskok štyri minúty, ale tím Lotto-Soudal ho postupne znížil o polovicu. Belgická zostava sa na konci veľmi spoliehala na Andrého Greipela, ktorý vo včerajšej etape odpočíval a šetril sily na dnešný dojazd. Stále sa jazdilo na mokrých cestách, miestami fúkal vietor, preto všetci v pelotóne zostávali pozorní.
 
V balíku jazdili na čele aj Lampre-Merida a Gazprom, taliansky celok chcel ponúknuť šancu na víťazstvo svojmu šprintérovi Modolovi. V polovici dnešného dňa sa spustil na cyklistov poriadny dážď, pre jazdcov na GC to v žiadnom prípade nebola taká pokojná etapa, ako by očakávali.
 
Na prvej rýchlostnej prémii sa v úniku nebojovalo, Daniel Oss si pripísal maximum bodov. V pelotóne však mali šprintéri záujem o zvyšné body, pripravený vláčik FDJ prekabátili Nizzolo a Trentin, Démare skončil až za nimi. Dvojica na čele pretekov stále srdnato bojovala a udržiavala si dvojminútový náskok, ale všetko aj tak bolo v rukách pelotónu, ktorý ich mohol dobehnúť, kedy si to zaumieni. Šesťdesiat kilometrov pred cieľom bolo ešte príliš skoro, aby sa uvoľnil priestor na čele pretekov pred balíkom.
 
Druhá rýchlostná prémia prebehla v identickom scenáre ako tá predchádzajúca. V úniku bral body Oss, v balíku sa vytvorilo poradie Nizzolo, Trentin a Démare.
 
Potom prišla informácia od organizátorov, že kvôli mokrej ceste nebudú v cieli udeľované žiadne bonusové sekundy a do celkovej klasifikácie sa zarátajú časy pri predposlednom prejazde cez cieľovú pásku. V cieľovom meste Bibione boli pripravené dva okruhy, ale kvôli bezpečnosti organizátori neutralizovali záverečné kolo. Bolo to rozumné rozhodnutie, ktoré nechávalo šprintérom šancu bojovať o etapový triumf a zároveň eliminovalo nervozitu na technických úsekoch pred cieľovou páskou.
 
Pred príchodom do Bibione si začali budovať pozíciu v pelotóne všetky silné celky, pretože v tomto letovisku ich aj tak čakal jeden dramatický 8-kilometrový okruh. Oss a Maestri sa vrátili do balíka 22 km pred cieľom. Pri prvom prejazde cez cieľovú čiaru museli by všetci spokojní s rozhodnutím organizátorov, množstvo zákrut a nie veľmi široké cesty nepredstavovali pre kompletný pelotón ideálny dojazd. Jazdci na celkové poradie museli prekonať ešte jeden okruh v napätí.
 
Predposledný prechod cez cieľovú čiaru absolvoval pelotón v plnom zložení, to znamenalo, že všetci favoriti na GC dnes finišovali pri sebe a dosiahli rovnaký výsledný čas ako víťaz etapy. Na záverečných ôsmich kilometroch sa mohli úplne realizovať šprintérske celky, na technických okruhoch odvádzal výbornú prácu Lotto-Soudal.
 
Posledné kilometre prebehli štandardným spôsobom, i keď sme videli jeden pád, a v hromadnom špurte bol najsilnejší André Greipel, ktorý porazil Caleba Ewana a Giacoma Nizzola.
 
Nemecký pretekár vybojoval už tretie víťazstvo na podujatí a podarilo sa mu to vďaka fantastickej podpore svojich kolegov. Jazdci Lotto-Soudal kompletne kontrolovali záverečných 20 km v meste Bibione a svojho šprintéra dostali do najlepšej pozície po poslednej zákrute, ktorá striehla 300 metrov pred páskou. Greipela vyzval na súboj Caleb Ewan, ale austrálsky cyklista si na svoj šprint vybral zlú pozíciu pri bariére, kde nemal šancu dostať sa pred svojho súpera. André Greipel po tomto triumfe opúšťa podujatie, na čom sa dohodol spoločne s tímom.
 
V celkovom poradí sa nič nemenilo, favoriti preťali cieľovú pásku v rovnakom čase. Na čele poradia tak zostáva Bob Jungels, ktorý si zajtra vychutná ďalší deň v ružovom drese.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie André Greipela (víťaz)
"Mali sme silný tím, aby ma v závere spolujazdci udržali stále na čele balíka a pripravili mi aj lead-out. Bolo úžasné jazdiť za mojimi kolegami. Pred cieľom som chcel začať šprintovať hneď po poslednej zákrute, vďaka Jurgenovi Roelandtsovi sa mi to podarilo. V mojej sezóne sa nachádza niekoľko cieľov, preto ma neteší, že opúšťam Giro v červenom drese. Ale spolu s tímom sme urobili toto rozhodnute už predtým, takže odchádzam a idem sa pripravovať na ďalšie vrcholy ročníka."
       
 
Výsledky
1. GREIPEL André Lotto Soudal 4:16:00 100
2. EWAN Caleb Orica GreenEDGE 00:00 40
3. NIZZOLO Giacomo Trek - Segafredo 00:00 20
4. MODOLO Sacha Lampre - Merida 00:00 12
5. PORSEV Alexander Team Katusha 00:00 4
6. HOFLAND Moreno Team LottoNL - Jumbo 00:00  
7. SAVITSKIY Ivan Gazprom-RusVelo 00:00  
8. HAUSSLER Heinrich IAM Cycling 00:00  
9. ZABEL Rick BMC Racing Team 00:00  
10. COLBRELLI Sonny Bardiani - CSF 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 49:32:20 20
2. AMADOR Andrey Movistar Team 00:24  
3. VALVERDE Alejandro Movistar Team 01:07  
4. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 01:07  
5. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 01:09  
6. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 02:01  
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 02:25  
8. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 02:43  
9. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step 02:45  
10. ULISSI Diego Lampre - Merida 02:47  
11. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 03:12  
12. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 03:39  
13. HESJEDAL Ryder Trek - Segafredo 03:56  
14. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 04:01  
15. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 04:27  
16. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 04:33  
17. FIRSANOV Sergey Gazprom-RusVelo 04:59  
18. VISCONTI Giovanni Movistar Team 04:59  
19. FORMOLO Davide Cannondale Pro Cycling Team 05:49  
20. MONFORT Maxime Lotto Soudal 07:21  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 

 
Krátke preview etapy:
Jednoznačná príležitosť pre šprintérov ukrýva na konci nepríjemný technický dojazd, kde sa môžu presadiť len šikovní cyklisti. Navyše, na konci etapy hrozia dažďové prehánky, čo môže ešte viac skomplikovať záverečný šprintérsky súboj. V predchádzajúcej etape podal výborný výkon Giacomo Nizzolo, ktorý stále čaká na prvé víťazstvo na Gire. Taliansky jazdec sa dokáže výborne orientovať v technických dojazdoch, čo bude jeho veľká výhoda. Podobne je na tom aj Arnaud Démare, ktorý tu už predviedol niekoľko kvalitných šprintov. V závere bude jasne najrýchlejším pretekárom André Greipel, ale nemecký jazdec má radšej priamočiarejšie koncovky, preto sa musí spoliehať na dobrú podporu svojich kolegov. Na túto etapu sa špeciálne zameriava Caleb Ewan, na kvalitný výkon z jedenástej etapy budú chcieť nadviazať Modolo a Trentin.           
 
 
Krátke preview trasy:
Veľmi jednoduchá etapa naberie východný smer a zastaví sa len v prímorskom stredisku Bibione, kde sa nedá očakávať nič iné, ako hromadný špurt pelotónu. Na trati sa nenachádzajú žiadne vrchárske prekážky, jediným problémom môže byť vietor v okolí Jadranského mora. Na konci sa bude krúžiť v cieľovom meste, jazdi si musia dať pozor na ostré zákruty, tá posledná z nich je pripravená len 300 metrov pred cieľom. Pre šprintérske celky je to na istý čas posledná príležitosť, preto si nemôžu dovoliť podceniť utečencov.
 
 
 
 
etapa 12
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop