Reakcie: Kruijswijk verí vo víťazstvo, Valverde je späť, Nibali akceptuje výsledky

22.5.2016, 13:10 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
15. 22.5. rovinata etapa ciel rovina Castelrotto > Alpe di Siusi 10,8 km Foliforov
 
 
Ďalšia ťažká etapa, ktorá sa odohrala na známom stúpaní Alpe di Siusi, mala ohromnú dôležitosť pre jazdcov na celkové poradie, pretože v horskej časovke sa vždy vytvoria zaujímavé rozdiely medzi favoritmi. V tejto disciplíne nehrala žiadnu úlohu taktika, cyklisti mali pred sebou jednoduchú úlohu, aby sa čo najrýchlejšie dostali do cieľa.
 
Hlavní kandidáti na etapový triumf boli sústredení na konci štartovej listiny. Medzi prvými pretekármi predviedol najlepší výkon Ian Boswell z tímu Sky, ktorého časomiera sa zastavila na hodnote 30:04. Americký pomocník britského celku bol na stúpaní rýchlejší o 32 sekúnd ako Alexej Rybalkin z Gazprom-Rusvelo. Horská časovka mala skutočne veľký potenciál, aby medzi cyklistami vznikli relevantné rozdiely. Na priebežnom treťom mieste sa usadil Daniel Martinez (Southeast), ktorý na Boswella stratil už 55 sekúnd.
 
Veľmi dobrú jazdu predviedol aj ďalší zástupca z tímu Sky, David Lopez sa po včerajšom dlhom úniku zaradil na druhé miesto s mankom 27 sekúnd na svojho tímového kolegu. Jazdci britskej zostavy boli poriadne motivovaní, preto sme boli zvedaví, ako si bude počínať Mikel Nieve. Medzi vedúcu dvojicu z tímu Sky sa vtesnal Tim Wellens, ktorý na priebežnom druhom mieste stratil 11 sekúnd, hoci na medzičase mal pred Boswellom náskok šesť sekúnd. To len potvrdzovalo, že na pripravenom kopci je potrebná lezecká forma a najťažšie úseky sa nachádzajú v druhej časti.
 
Títo pretekári sa v cieli dlho neradovali, pretože všetkých súperov doslova prevalcoval Sergej Foliforov (Gazprom). Ruský jazdec bol najrýchlejší na prvom medzičase, až kým ho neprekonal Taaramae, a potom v druhej časti ešte pridal a Boswella prekonal o značných 85 sekúnd, čomu nechcel uveriť ani jazdec tímu Sky. Foliforovov výkon mal hodnotu 28:39. Rein Taaramae bol síce na prvom meranom úseku rýchlejší ako nový líder pretekov, ale jazdec tímu Kaťuša stratil v cieli 1:17.
 
Lepšie sa ukázal Joe Dombrowski, ktorý zaostal 52 sekúnd, ešte lepší výkon predviedol ďalší jazdec z tímu Gazprom Sergej Firsanov, ktorý na svojho kolegu stratil 30 sekúnd. Ruská zostava bola na dnešnú časovku pripravená vynikajúco. Na tretiu priečku sa zaradil Michele Scarponi, domáci pretekár stratil 36 sekúnd a opäť ukázal svoju výbornú výkonnosť. Dobrú časovku mali za sebou aj Ulissi a Tangert.
 
Potom už začali vybiehať na trať hlavní favoriti, Bob Jungels vyrovnal najlepší čas na meranom úseku, naopak, lepší vstup do časovky si určite želali Fuglsang a Sivtsov, dobre neodštartoval ani Urán. Na začiatku bol motivovaný Ilnur Zakarin, ktorý nastavil nový najlepší čas na medzičase.
 
Amador sa ani dnes necítil na trati najlepšie, nasvedčovala tomu jeho strata na medzičase. Jeho kolega Valverde však odpálil časovku veľmi dobre, za Zakarinom zaostal len tri sekundy. Z vedúcej trojice v GC tu Cháves strácal 34 sekúnd, Nibali 21 sekúnd, ale parádne odštartoval Kruijswijk, ktorý bol na jedinom meranom úseku najrýchlejší, Zakarina pokoril o 9 sekúnd a na svojich hlavných súperov získaval ešte výraznejší náskok.
 
Bob Jungels nevydržal v nasadenom tempe až do cieľa, kde stratil 64 sekúnd, a bolo z toho priebežné piate miesto. Luxemburský borec určite čakal lepší výsledok. Jazda proti chronometru nevyšla podľa predstáv ani Pozzovivovi, ktorý stratil v cieli až 2:12. Podobný výkon predviedli aj Fuglsang a Sivtsov.
 
Zakarin predviedol solídny výkon, ale pred vrcholom začal strácať a za vedúcim ruským jazdcom zaostal 47 sekúnd. Majka bol silnejší v druhej časti časovky, ale aj tak v cieli stratil cez jednu minútu. Amador sa snažil ísť čo najlepšie, ale nestačilo mu to ani na Top 20.          
 
Na dnešnú etapu sa výborne motivoval Valverde, ktorý sa zaradil na priebežné druhé miesto s mankom 23 sekúnd. Cháves sa zlepšil v druhej polovici, kolumbijský borec stratil 40 sekúnd a pred Valverdem udržal pódium.
 
Tesne pred vrcholom organizátori ukázali rozdiel medzi Kruijswijkom a Nibalim, navrch mal holandský jazdec, ktorý mal k dobru 75 sekúnd. Potom však prežil katastrofu Nibali, ktorého zastavili technické problémy, spadla mu reťaz a musel čakať na nový bicykel. Jazdec tímu Astana tak stratil mimoriadne dôležité sekundy a v cieli zaknihoval veľké manko 2:10. Steven Krujswijk pokračoval v parádnom výkone až do samého konca, holandský pretekár nakoniec obsadil druhé miesto v etape o desatiny sekundy! Ušla mu síce etapa, ale v klasifikácii si výrazne polepšil.  
 
Etapový triumf prekvapujúco získal Alexander Foliforov, jazdci z ruského pro-konti celku Gazprom-Rusvelo dnes predviedli výborné výkony. Ale v cieli sa aj tak najviac hovorilo o skvelom výkone Stevena Kruijswijka, ktorý nielenže bojoval o etapové víťazstvo, ale aj prevalcoval svojich súperov v GC. Najviac si to odniesol jeho hlavný konkurent Vincenzo Nibali, ktorý mal síce na trati mechanické problémy, ale aj tak sa nedokázal vyrovnať holandskému jazdcovi. 
 
Steven Kruijswijk výborne zvládol tlak ružového dresu a na čele klasifikácie si vylepšil pozíciu. Na druhú priečku sa posunul Esteban Cháves, ktorý bol dnes silný na záverečných úsekoch, ale kolumbijský jazdec už stráca 2:12.
 
Na priebežnom mieste na pódiu zostal aj Vincenzo Nibali, no pri jeho mene už svieti manko 2:51, a po etape musí byť veľmi rozčarovaný a aj zaskočený, aká je tu silná konkurencia. Horskú časovku parádne zvládol Alejandro Valverde, ktorý sa nachádza na štvrtom mieste so stratou 3:29. Obidvaja skúsení jazdci potrebujú v záverečnom týždni vyžmýkať zo seba maximum, ich výhodou bude slabá vrchárska podpora Kruijswijka, naopak, Astana a Movistar majú kapacitu, aby v posledných horských etapách dostali do veľkých problémov silného lídra pretekov.
 
Dobrý výkon predviedli Majka so Zakarinom, ale obidvaja mali dnes šancu, aby zamiešali kartami na najvyšších priečkach v GC. Po horskej časovke sa im pódium začína vzďaľovať. V Top 10 sa udržali Amador, Sivtsov a Fuglsang, ktorí v časovke trpeli, ale pomohli im slabšie výkony Pozzoviva a Urána. Medzi najlepšími sa znovu ukázal Bob Jungels.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alexander Foliforov (víťaz)
"Je to neuveriteľné, je to splnenie môjho sna. Na túto etapu som sa zameriaval na Gire, bol som dobre pripravený, pretože horská časovka je mojou obľúbenou disciplínou. Predviedol som svoj najlepší výkon, ale nečakal, že môžem vyhrať. Verím, že to nebolo moje posledné víťazstvo."
                
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Steven Kruijswijk
"Táto etapa bola mojím veľkým cieľom, som rád, že sa mi v nej darilo. Ráno som dúfal, že sa mi podarí udržať ružový dres, a bolo by mi jedno o koľko sekúnd. Nemôžem tomu uveriť, že som ešte dokázal zvýšiť svoj náskok v klasifikácii. Časovku som začal veľmi rýchlo, ale potom som musel trošku poľaviť. V druhej časti som nedostával žiadne informácie o časových rozdieloch, musel som ísť stále rovnako. Som v dobrej forme a cítim sa naozaj perfektne, čo je výborné pred ťažkým záverečným týždňom. Definitívne som sa stal kandidátom na titul, po dnešku verím, že môžem vyhrať Giro."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Esteban Cháves
"Mám dobrý pocit po týchto dvoch etapách v kopcoch. Dnes to bolo veľmi ťažké, ale som šťastný, pretože ma to stálo veľa úsilia a dosiahol som dobrý výsledok. Stále máme pred sebou dlhú cestu, ale nič nebudeme meniť na našom štýle a pred nasledujúcou etapou zostávame pozitívne naladení."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Vincenzo Nibali
"Napriek mojím problémom musím akceptovať výsledky. Vo včerajšej etape trpel Valverde, v tej ďalšej to bude možno Kruijswijk. Uvidíme. Na konci mi spadla reťaz a zlomila sa prehadzovačka. Chcel som to opraviť, ale nešlo to. Domáci fanúšikovia ma veľmi povzbudzovali, boli mi veľkou oporou. Iste, tifosi chcú vždy víťazstvo, ale aj my sme len ľudia a niekedy sa dostaneme do nepríjemných situácii. Giro nekončí, až kým neprídeme do Turína, ale Kruijswijk má pekný náskok."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Alejandro Valverde
"Včera som prežil zvláštny deň, vysoká nadmorská výška mi nerobila dobre. Dnes to bolo ťažké, ale ocitol som sa v odlišnej situácii. Som šťastný a spokojný, že som sa vrátil na svoju najlepšiu úroveň a zostal v súboji o klasifikáciu. V horskej časovke sme mohli vidieť, že Kruijswijk je najsilnejší."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rafal Majka
"Bola to naozaj ťažká etapa, dal som do toho všetko, ale na stúpaní som trpel. Horská časovka sa odohrala po niekoľkých náročných dňoch, myslím si, že voľný deň prichádza v pravý čas. Stále mám pred sebou niekoľko dobrých príležitostí, teším sa, že som si dnes v polepšil v poradí."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Ilnur Zakarin
"Mal som plán, že v časovke pôjdem naplno od začiatku až do konca. Chcel som byť dobrý v úvodnej pasáži, ale zároveň si nechať čo najviac energie na finále. Myslím si, že sa mi to podarilo. Som spokojný, pretože som získal čas na mojich súperov a posunul som sa v klasifikácii. Nič nie je rozhodnuté, stále máme pred sebou záverečný týždeň, kde sa nachádza niekoľko dôležitých etáp. Každý deň budem bojovať."
 
 
Výsledky
1. FOLIFOROV Alexander Gazprom-RusVelo 28:39 100
2. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 00:00 40
3. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:23 20
4. FIRSANOV Sergey Gazprom-RusVelo 00:30 12
5. SCARPONI Michele Astana Pro Team 00:36 4
6. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 00:40  
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 00:47  
8. DOMBROWSKI Joe Cannondale Pro Cycling Team 00:52  
9. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 01:04  
10. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 01:09  
11. ULISSI Diego Lampre - Merida 01:12  
12. TAARAMäE Rein Team Katusha 01:17  
13. VISCONTI Giovanni Movistar Team 01:21  
14. KANGERT Tanel Astana Pro Team 01:21  
15. BOSWELL Ian Team Sky 01:25  
16. DE LA CRUZ David Etixx - Quick-Step 01:30  
17. WELLENS Tim Lotto Soudal 01:36  
18. HENAO Sebastián Team Sky 01:36  
19. LOPEZ David Team Sky 01:52  
20. PETILLI Simone Lampre - Merida 01:55  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 60:41:22 20
2. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 02:12  
3. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 02:51  
4. VALVERDE Alejandro Movistar Team 03:29  
5. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 04:38  
6. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 04:40  
7. AMADOR Andrey Movistar Team 05:27  
8. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 07:14  
9. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 07:37  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 07:55  
11. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 08:12  
12. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 08:19  
13. VISCONTI Giovanni Movistar Team 16:31  
14. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 17:03  
15. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 17:21  
16. MONFORT Maxime Lotto Soudal 17:37  
17. DUPONT Hubert AG2R La Mondiale 18:47  
18. HENAO Sebastián Team Sky 18:48  
19. MONTAGUTI Matteo AG2R La Mondiale 25:18  
20. CARDOSO André Cannondale Pro Cycling Team 26:02  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Horská časovka je etapou pravdy, ani jeden jazdec tu neschová svoje slabiny. Predchádzajúci deň označil najsilnejších vrchárov na podujatí. Vynikajúcu formu má Esteban Cháves, ktorý dokáže byť na stúpaní veľmi rýchly a bude mu veľmi vyhovovať pripravená pomerne krátka vrchárska snaha. Vincenzo Nibali má z podobnými prekážkami dôležité skúsenosti a dobre vie, že v ITT musí podať maximálny výkon, aby eliminoval nebezpečenstvo, ktoré striehne zo strany Stevena Kruijswijka. Holandský pretekár má silný vrchársky motor, ktorý sa bude vyžívať v záverečných horských etapách, takže Nibali musí zapnúť na plné obrátky hneď na Alpe di Siusi. Kruijswijk má každým dňom vyššie sebavedomie, na horskú časovku sa poriadne teší. Navyše, ružový dres jeho motiváciu poriadne znásobí. V tejto etape sa môžu ukázať Rafal Majka alebo Ilnur Zakarin, uvidíme, či dostane voľnú ruku Michele Scarponi, ktorý v kopcoch patril medzi najsilnejších jazdcov. Na etapový triumf sa môže zamerať aj Mikel Nieve. V kráľovskej etape nepredviedol presvedčivý výkon Alejandro Valverde, ktorý sa sťažoval na vysokú nadmorskú výšku. V horskej časovke sa presvedčíme, či to bolo naozaj tak, alebo sa na španielskom cyklistovi začína prejavovať únava.              
 
 
Krátke preview trasy:
Po dvoch rokoch sa vracia na Giro horská časovka, a ako vždy, bude to výstavný kúsok. Po veľmi ťažkej horskej etape čaká na pretekárov len 1800 plochých metrov. Zvyšok časovky sa odohrá na ťažkom stúpaní Alpe di Siusi, ktoré je neúprosné od začiatku až na samý vrchol. V etape pravdy žiadny dôležitý jazdec neskryje svoje slabosti, po dvoch týždňoch tvrdého pretekania budú úspešní tí, ktorí dokážu najlepšie obnoviť sily a v uplynulých etapách zbytočne nemíňali energiu. Po dolomitskej etape a horskej ITT budeme mať veľmi jasný prehľad, kto môže uspieť na tomto podujatí.       
 
 
Stúpania na trase:
Alpe di Siusi (9 km;, 8,3 %)
 
 
etapa 14
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop