V piatok na Gire perfektný Nibali, Cháves ružový, Kruijswijk spadol, Zakarin odstúpil

27.5.2016, 12:15 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
19. 27.5. rovinata etapa ciel rovina Pinerolo > Risoul 162 km Nibali
 
 
Etapy, ktoré patria medzi rozhodujúce, majú rýchly začiatok plný nervov. Rovnako tomu bolo aj dnes. Takmer všetky tímy cítili šancu na etapový triumf a ich cyklisti nastupovali. Boli medzi nimi aj jazdci Astany, o ktorých sme písali v krátkom preview nižšie. Za prvú hodinu zdolal pelotón päťdesiat kilometrov, žiadna skupina neodišla.
 
Pomerne slušných pätnásť minút sa vpredu udržala dvojica Carlos Verona (Etixx) - Stefan Denifl (IAM), ale Nippo aj ďalšie celky im pokoj nedali a došli im sily na takúto naťahovačku. Denifl bol totiž vysoko vo vrchárskej súťaži. Potom to skúšali ďalší a ďalší, ale ani po osemdesiatich kilometroch žiadny udržateľný únik nebol na svete.
 
Pretekári od 38. kilometra postupne stúpali až prišli na 85. kilometer, kde organizátori označili oficiálny začiatok najťažšieho stúpania Gira končiaceho najvyššie - 2744 m.n.m. Colle dell’Agnello (21,3 km; 6,9 %). Práve niekde v týchto momentoch definitívne odskočila 29-členná skupina.
 
Ian Boswell, Mikel Nieve, David Lopez a Nicolas Roche (4x Sky), Jose Herrada, Jose Joaquín Rojas a Rory Sutherland (3x Movistar),  Hubert Dupont a Matteo Montaguti (2x Ag2r), Bachtjar Kožatajev a Michele Scarponi (2x Astana), André Cardoso a Moreno Moser (2x Cannondale), Stefan Denifl a Marcel Wyss (2x IAM), Tim Wellens a Maxime Monfort (2x Lotto Soudal), Vjačeslav Kuznetsov a Jegor Silin (2x Kaťuša), Jesus Hernández a Jevgenij Petrov (2x Tinkoff), Stefano Pirazzi (Bardiani), Johann van Zyl (Dimension Data), Carlos Verona (Etixx), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Damiano Cunego (Nippo), Ruben Plaza (Orica), Georg Preidler (Giant) a Alexander Kolobnev (Gazprom).
 
Vpredu malo zastúpenie 17 tímov a z favorizovaných ľudí tam bola najmä dvojica Mikel Nieve - Michele Scarponi. Damiana Cunega v modrom drese sme ale v televíznych záberoch nevideli, zdalo sa, že sa informácia o jeho prítomnosti v úniku bola mylná. Vpredu určite nebol napríklad vôbec nikto z BMC, ktoré sa diskvalifikovalo z boja o etapu. Naopak, Ag2r tam malo oboch najvyššie postavených ľudí v GC, štrnásteho Duponta a osemnásteho Montagutiho, ktorí sa dostali tak vysoko práve vďaka únikom. Ich rozostup však bol vysoký, nedalo sa očakávať, že sa aj v prípade úspešnej etapy posunú o viac ako jedno-dve miesta.
 
Colle dell’Agnello bol ťažký kopec a skupina veľká, takže sa postupne drobila. Veľmi aktívny bol Diego Ulissi, šancu si nechceli ujsť Jegor Silin ani Michele Scarponi a snažili sa mu sekundovať. Bývalý víťaz Gira napokon tempo nasadil sám a šiel v čele.
 
Medzi favoritmi sa už veľmi skoro rozhodla Orica rozdať karty a rozbila vlak LottaNL. Cháves nastadil také tempo, že za jeho zadným kolesom ostali iba Kruijswijk a Valverde. Bola to prvá lastovička značiaca formu jednotlivých pretekárov v dnešný deň. Ako prví si ich po Kolumbijcovom zvoľnení dorazili Nibali, Zakarin, Majka a jeho kolega Poljanski. Tak nasledovali aj Jungels, Pozzovivo, Urán a Amador.
 
Pri ďalšom pokuse Chávesa bol promptný už iba Kruijswijk. Valverde sa dostal do strašnej krízy. Naopak, Nibali s Majkom pookriali.
 
Tesne pod vrcholom najťažšieho kopca tohtoročného Gira bola cesta obklopená dvojmetrovými snehovými stenami a najväčší favoriti ostali iba traja - Kruijswijk, Cháves a Nibali. Jeho kolega Scarponi získal prémiu. Na vrchole Colle dell’Agnello strácali ďalší favoriti, teda Majka, Zakarin, Valverde a spol strácali takmer minútu.
 
V jednej z nenápadných zákrut v zjazde škaredo narazil do snehovej steny tesne za krajnicou Steven Kruijswijk! Mal problémy s bicyklom a musel ho meniť. O pár minút skončil veľmi škaredo v priekope Ilnur Zakarin a piaty muž celkového poradia mal po pretekoch. Zbehli sa k nemu záchranné zložky. Podľa prvých informácií mal "iba" zlomenú kľúčnu kosť.
 
video v clanku ikonka ciernaVideo pádu Kruijswijka
 
video v clanku ikonka ciernaVideo situácie po páde Ilnura Zakarina s ruským komentárom
 
 
Kruijswijk pokračoval, ale bol otlčený, čas mu vzali aj technické problémy a v ďalšej časti zjazdu ho psychika nepustila rozbaliť to naplno. Postupne sa cez neho dostala väčšina favoritov a na Chávesa s Nibalim razom strácal dve minúty! Ostal úplne sám a bez mála pätnásť kilometrov trvalo, kým sa dostal do tretej skupiny vrchárov s Jungelsom, Amadorom, Sivtsovom a pozostatkom pôvodného úniku.
 
Pokyn počkať Nibaliho dostal Scarponi a na čele sa objavil Maxime Monfort. Za ním šla skupina Ulissi, Nieve, Dupont, Boswell a Cardoso. Tak prvá skupina s favoritmi, teda Nibalim a Chávesom, ku ktorej sa primiešali ľudia z úniku. Rozrástla sa aj partia pri Valverdemu, ktorý tam držal Majku a Urána. V tretej partii ľudí z Top 10 šiel Kruijswijk, ktorý sa striedal s Jungelsom a jeho kolegom Veronom.
 
Najviac sa rozrastala skupina druhého a štvrtého muža pretekov, ktorí mali k sebe Scarponiho a Plazu. Valverdeho partia piatich ľudí bola rozhodne slabšia. Rovnako ako Kruijswijkova. Všetko hralo do karát Chávesovi s Nibalim.
 
Maxime Monfort ako prvý začal stúpať na Risoul (12,8 km; 6,9 %), ale tesne za ním už boli Cháves s Nibalim. Ich skupinu viedol nezničiteľný Scarponi, čo bola pre Nibaliho perfektná pozícia. Za nimi už za svoje šla trojica Valverde - Majka - Urán s minútovou stratou. Dve zaostával Kruijswijk, ktorý musel zvládnuť celých trinásť kilometrov sám, resp. aspoň chvíľu s Jungelsom.
 
Scarponi predsa len nebol až taký titánový a deväť kilometrov pred páskou to už nechal Nibalimu. Ten nastúpil a chytili sa ho iba Cháves, Nieve a Ulissi. Táto štvorka viedla etapu a šla aj na etapový triumf. Stále minútu strácali Valverde, Majka a Urán jazdiaci kompaktne. Vzadu mal problémy smoliar Kruijswijk, ktorý sa vyčerpal v stíhaní a mal po celom tele aj krvavé stopy. Ardenalín postupne ustupoval a vyzeralo to s ním veľmi zle. Jungels s Amadorom mu ušli.
 
Nibali zatváral ústa všetkým kritikom a 5000 metrov pred vrcholom francúzskeho stúpania úspešne nastúpil Chávesovi a viedol v etape. Razom zvrástla strata Valverdeho a spol. Kruijswijk sa už virtuálne vyzliekal z ružového dresu, strácal cez tri minúty.
 
Nibali vyhral dramatickú etapu s veľkým náskokom 48 sekúnd na menej podstatného Nieveho, no najmä 51 na Chávesa. 1:02 stratil Ulissi. Majka s Valverdem a Uránom dostali 2:14. Nasledovali jazdci z pôvodného úniku. 3:45 Jungels a až 4:54 úplne zničený Kruijswijk.
 
V celkovom poradí sa teda dostal do čela Esteban Cháves s náskokom 44 sekúnd na Nibaliho a 1:05 na Kruijswijka. Štvrtý je Valverde s mankom 1:48. Piaty Majka stráca už štyri minúty a na šiestu pozíciu sa dostal Jungels.
 
Dnes sa ukázalo, aká krásna ale aj škaredá cyklistika je. Steven Kruijswijk mal všetko pevne pod kontrolou, pôsobil suverénne, no už pred týždňom ukázal, že zjazdy nie sú jeho silnou stránkou a dnes ho maličká chybička zrejme stála celkové víťazstvo. Uvidíme, ako na tom bude jeho psychické aj fyzické zdravie. Ak sa v noci nevyspí a opuchnú mu rany, nič dobré ho nečaká. Stále je na pódiu, no zmrtvýchvstalý Nibali a jeho Astana pôjdu absolútnu hranu, aby utavili Chávesa a to sa môže stať osudným aj pre Holanďana.
 
Vincenzo Nibali prežíval záver veľmi emotívne, po dojazde dokonca plakal. Chávesovi nadelil 53 sekúnd a ešte 44 stráca. Má teda šancu vyhrať Giro d'Italia 2016. Blízko-blizčko je ale Orica-GreenEdge, ktorá si zapísala najlepší výsledok na Paríž - Roubaix a ak vyhrá prvú Grand Tour sezóny, bude to pre Austrálčanov niečo neuveriteľné.
 
Po dnešnom dni už môžeme povedať, že všetci favoriti sa v pretekoch potýkali s nejakými problémami a každý si vybral horší deň. Takmer bez pozornosti ostávajú subklasifikácie, v ktorých je dlhú dobu všetko rozhodnuté. Nizzolo, Cunego aj Jungels držia svoje tričká veľmi pevne v rukách.
 
Podľa správ z tímu Kaťuša je Ilnur Zakarin v poriadku a absolvuje vyšetrenia v nemocnici. Potvrdená ešte nebola ani zlomenina kľúčnej kosti. Možno, že sa jedná o jej vykĺbenie.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Vincenza Nibaliho (víťaz)
"Nebolo ľahké vysporiadať sa so všetkým, čo sa udialo za posledné dni. Som veľmi šťastný. Bola to veľmi ťažká etapa a zajtra to ešte bude ďalší veľký súboj."
 
 
Redakcia vo večerných hodinách zosumarizuje vyjadrenia aktérov do extra článku...
 
 
Výsledky
1. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 4:19:54 100
2. NIEVE Mikel Team Sky 00:51 40
3. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 00:53 20
4. ULISSI Diego Lampre - Merida 01:02 12
5. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 02:14 4
6. VALVERDE Alejandro Movistar Team 02:14  
7. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 02:14  
8. PREIDLER Georg Team Giant - Alpecin 02:43  
9. ROCHE Nicolas Team Sky 02:51  
10. DUPONT Hubert AG2R La Mondiale 02:51  
11. MONFORT Maxime Lotto Soudal 03:00  
12. CARDOSO André Cannondale Pro Cycling Team 03:07  
13. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 03:36  
14. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 03:45  
15. AMADOR Andrey Movistar Team 04:30  
16. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 04:54  
17. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 05:53  
18. WYSS Marcel IAM Cycling 05:59  
19. SCARPONI Michele Astana Pro Team 06:21  
20. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 06:22  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 78:14:20 20
2. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 00:44  
3. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 01:05  
4. VALVERDE Alejandro Movistar Team 01:48  
5. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 03:59  
6. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 07:53  
7. AMADOR Andrey Movistar Team 09:34  
8. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 12:18  
9. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 13:19  
10. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 14:11  
11. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 18:41  
12. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 20:51  
13. DUPONT Hubert AG2R La Mondiale 21:32  
14. MONFORT Maxime Lotto Soudal 29:53  
15. HENAO Sebastián Team Sky 30:02  
16. CARDOSO André Cannondale Pro Cycling Team 31:11  
17. VISCONTI Giovanni Movistar Team 31:22  
18. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 33:30  
19. MONTAGUTI Matteo AG2R La Mondiale 35:42  
20. SCARPONI Michele Astana Pro Team 37:17  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledných dvoch hodín etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Giro bolo v posledných rokoch charakteristické množstvom ťažkých cieľových stúpaní, ktoré robili rozdiely medzi pretekármi. Tento ročník bol k pretekárom milosrdnejší ako obyčajne. Priamy súboj najlepších na cieľovom stúpaní 1. kategórie zažijeme v 99. ročníku Gira dnes vôbec prvý a posledný raz. Predchádzajúce kopce boli jednoduchšie, jednotkou bol ocenený iba Alpe di Siusi v časovke. Kandidátov na dnešný triumf je veľa aj málo. Ak by do cieľa prišiel únik, znamenalo by to, že favoriti si veľkú časť etapy nerobili problémy a ich tímy neudávali vysoké tempo hneď od začiatku. Našim favoritom je v prípade úspechu úniku Mikel Nieve. V spomínanej časovke sa prekvapujúco ukázal Alexander Foliforov z RusVela. Z poradia vypadol aj jeho kolega Sergej Firsanov. Všetci traja včera prišli do cieľa v grupette. Prečo asi? Dvakrát bol blízko k triumfu aj Darwin Atapuma, BMC zažíva slabé Giro, potrebuje úspech ako soľ. Kolumbijčan však včera nešetril a je na 13. mieste celkovo, takže únik s ním v zostave by zrejme až také veľké eldorádo v úvode etapy nedostal. Z pretekárov na celkové poradie je to každý deň rovnaká pesnička - Kruijswijk, Valverde, Cháves, Zakarin. Ostatným už príliš neveríme. Otázne je, ako sa k etape postaví Astana s postupne zhasinajúcim Nibalim. Disponuje najsilnejším tímom, čo znamená, že ak by dostali voľnú ruku ľudia ako Fuglsang, Scarponi, Kangert či Zeits, boli by v unikajúcej skupine favoritmi. Najmä víťaz Gira 2011 od zeleného stola vyzerá nebezpečne, veď v časovke do vrchu bol jasne lepší ako jeho tímový kapitán a dokonca aj ako Cháves, Zakarin i Majka. Scarponimu by sme určite v piatok alebo sobotu dali šancu. Možno je to jeho posledné Giro.
 
 
Krátke preview trasy:
Hlavným motívom predposlednej horskej etapy bude veľkolepé stúpanie Colle dell’Agnello, ktorého vrchol čnie na taliansko-francúzskych hraniciach. Cyklisti dostanú dostatok priestoru, aby sa pripravili na jeho majestátnosť, ale akonáhle sa budú blížiť k vrcholu, každý z nich precíti silu najvyššej hory na podujatí. Posledných deväť kilometrov sa zdvihne na úroveň 9,3 %, a to unaví aj najsilnejších jazdcov, na Cima Coppi uvidíme výrazne oklieštený hlavný balík. Po dlhočiznom zjazde je pripravené najťažšie cieľové stúpanie na pretekoch, ktoré sa nachádza vo francúzskom lyžiarskom stredisku. Risoul sa nemôže pochváliť desivým profilom, je to pravidelný výstup, ktorý osciluje medzi šiestimi – siedmimi percentami, ale na konci náročnej etapy a celých pretekov to bude poriadna zaberačka. Najmä ak posledných 3000 metrov vyskočí na priemerný sklon 8,3 %.
 
 
Stúpania na trase:
Colle dell’Agnello (21,3 km; 6,9 %)
Risoul (12,8 km; 6,9 %)
 
 
etapa 19
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop