Posledná horská etapa pre Taaramaeho, Nibali zničil Chávesa a vyhral Giro

28.5.2016, 11:05 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
20. 28.5. rovinata etapa ciel rovina Guillestre > St. Anna Vinadio 134 km Taaramae
 
 
Giro si nemohlo želať krajšie vyvrcholenie. Bitka o celkové prvenstvo sa mala rozhodnúť v krátkej etape, kde boli pripravené tri majestátne stúpania. Esteban Cháves mal pred sebou najdôležitejší deň v kariére, ak by ho zvládol na výbornú, mohol sa dočkať poriadnej odmeny. Jeho najväčším súperom bol znovuzrodený Vincenzo Nibali, ktorého značnou výhodou mala byť vrchárska sila Astany. Na tretej priečke sa nachádzal Steven Kruijswijk a holandský jazdec nastúpil na štart so zámerom udržať miesto na pódiu. Jeho situáciu komplikovali zranenia zo včerajšieho dňa, Kruijswijk bol sám zvedavý, ako jeho telo zareaguje na ťažkú záťaž.
 
Hneď po oficiálnom spustení etapy sa začalo stúpať na prvý kopec, na čele pelotónu sa bojovalo o vytvorenie úniku. Aktivitou hýrili Cunego, Nieve, Visconti, ale vytvorenie brejku nebolo jednoduché. Napokon sa do vedúcej skupiny dostali Kangert (Astana), Brambilla (Etixx - Quick-Step), Visconti (Movistar), Foliforov (Gazprom), Nieve (Sky), Atapuma (BMC), Dombrowski (Cannondale) a Denifl (IAM Cycling).
 
Videli sme tu zaujímavú skupinu jazdcov. Nieve a Denifl okrem etapového triumfu sledovali aj vrchárske body, pri absencii Damiana Cunega mali obaja šancu vyhrať vrchársku súťaž. Astana a Movistar tu mali svojho pretekára, ktorý v prípade núdze mal byť nápomocný svojmu kapitánovi. O malú chvíľu sa do tejto skupiny dostali aj Taaramae (Kaťuša) a Rybalkin (Gazprom). V pelotóne jazdila na čele Orica.
 
Prvú horskú prémiu ukoristil Denifl a výrazne si polepšil vo vrchárskej súťaži. Druhý tu skončil Atapuma, tretie miesto sa ušlo pre Nieveho. Strata pelotónu presiahla šesť minút, austrálska zostava nenastavila vysoké tempo. Po ostrom začiatku bola situácia v balíku pokojná, čo sa však malo zmeniť na zvyšných dvoch kopcoch. Medzitým bol pripravený 21-kilometrový zjazd. Na Col de Vars sa pokúšal dostať do vedúcej skupiny aj Ulissi, talianskemu jazdcovi sa to podarilo v klesaní.
 
Na začiatku druhého stúpania atakoval v úniku Mikel Nieve a na jednoduchších úsekoch si rýchlo vybudoval 30-sekundový náskok pred ostatnými utečencami. Španielsky jazdec išiel výborne, a keď jeho odstup presiahol jednu minútu, musel zrýchliť tempo Atapuma. Ku kolumbijskému borcovi sa pridali len Dombrowski, Visconti a Foliforov. Čoskoro ich doplnili aj Taaramae, Brambilla, Denifl a Kangert.
 
Esteban Cháves mal pri sebe motivovaných kolegov, ktorí dlhý čas jazdili na čele balíka a svojmu kapitánovi nastavili ideálne tempo. Na Col de la Bonette však prišla zmena a diktovať tempo začal Movistar. Aj na tomto kopci boli v skupine prenasledovateľov najsilnejší Dombrowski, Visconti, Foliforov a Atapuma.
 
Výborne pretekal najmä Darwin Atapuma, ktorý neustále zrýchľoval, až pri ňom vydržal len Foliforov. V balíku bola situácia nezmenená, Movistar išiel stabilným tempom. Mikel Nieve sa objavil ako prvý na vrchole Col de la Bonette a virtuálne sa dostal na čelo vrchárskej súťaže. Pred prenasledovateľmi mal náskok 70 sekúnd, za ním jazdili Dombrowski, Kangert, Visconti, Taaramae, Atapuma a Foliforov. 
 
V pelotóne sme nevideli žiadnu aktivitu. Ani jeden z favoritov sa nepokúsil zaskočiť svojich súperov, ani Astana tu nenasadila vysoké tempo. Všetci dôležití jazdci sa tak mohli sústrediť len na posledný kopec, ale ešte predtým mali pred sebou dlhý zjazd. Tesne pred vrcholom však predsa len zvýšil tempo Tinkoff, ale ruský celok nič nedosiahol.
 
V klesaní sa dostali na čelo hlavnej skupiny Amador a Valverde, ktorí nabrali vysokú rýchlosť, takže všetci favoriti museli zostať pozorní. Na týchto úsekoch sa druhá skupina začala približovať k Nievemu. Španielsky jazdec potom rozumne počkal na 6-člennú skupinu. Na čelo pretekov sa dokázal vrátiť aj Brambilla, ktorý predviedol v zjazde ďalší parádny výkon.
 
Tridsať kilometrov pred cieľom začalo tretie stúpanie, v tom momente mali utečenci náskok 10 minút, čo im dávalo vysoké šance na etapový triumf. V balíku naďalej panovala až príliš pokojná atmosféra. Vo vedúcej skupine atakovali na začiatku kopca Dombrowski a Atapuma, doplniť ich chcel Visconti. Talianskemu jazdcovi sa to podarilo.
 
V balíku atakoval ako prvý Pirazzi, na čelo pelotónu sa znovu postavil tím Tinkoff. Vedúcu trojicu sa snažili dostihnúť Kangert, Taaramae a Nieve. Potom sa pustila do práce Astana, ktorej sa podarilo okresať hlavnú skupinu na približne 15 borcov. Ani jeden z favoritov sa zatiaľ nedostal do ťažkostí. Kangert a Taaramae sa dostali do vedúcej skupinky.
 
Michele Scarponi nastavil v skupine favoritov vysoké tempo, za ním zostali len Majka, Krusijswijk, Valverde, Cháves, Nibali, Jungels a Urán. V úniku atakoval pred vrcholom Taaramae, Kangert dostal pokyn, aby počkal na Nibaliho skupinu.
 
Približne 15 kilometrov pred cieľom zaútočil práve Nibali a na jeho zadnom kolese sa udržali len Valverde a Cháves, ale kolumbijský borec jazdil na svojom limite. Po chvíľke Cháves stratil kontakt s talianskym pretekárom a musel sa spoliehať na Valverdeho pomoc.
 
Nibali potom dostal podporu od Kangerta, ale polepšil si aj Cháves, ku ktorému sa prepracoval Urán a začal mu pomáhať na záverečných kilometroch stúpania. Lenže Cháves bol úplne vyčerpaný a ušli mu aj Valverde s Uránom. Chávesa dobehli Jungels, Kruijswijk, Majka, Scarponi a líder pretekov začal strácať ružový dres. Na vrchole tretieho stúpania zaostával za Nibalim 55 sekúnd.
 
Súboj o etapový triumf zviedli Rein Taaramae a Darwin Atapuma, estónsky borec si stále udržiaval náskok získaný na Colle delle Lombarda. Po včerajšej smole sa mohol dnes celok Kaťuša radovať, pretože Taaramae získal etapu. Druhý finišoval Atapuma, potom sa objavil v cieli Dombrowski.
 
Nibali išiel v zjazde úplne naplno, Cháves sa mohol schovať v skupine, ale pred poslednými tvrdými kilometrami už nemal dostatok síl, aby mohol odradiť veľmi silný Nibaliho atak. Taliansky jazdec potom v cieli netrpezlivo čakal na Chávesovu stratu, jazdec tímu Orica za ním zaostal necelé dve minúty. Vincenzo Nibali druhýkrát v kariére vyhral Giro!
 
Etapový triumf vybojovali utečenci, v brejku predviedol najlepší výkon Rein Taaramae, pre ktorého je to druhý triumf na Grand Tour. Predtým bol úspešný v roku 2011 na Vuelte. Druhý raz na tomto podujatí vybojoval druhé miesto Darwin Atapuma, kolumbijský borec dnes jazdil snaživo, ale na víťazstvo mu to nestačilo.
 
Zaujímavejšie veci sa diali v hlavnom balíku, kde Astana nakoniec zlomila Estebana Chávesa. Kazašský celok zvolil jednoduchú taktiku, naplno začal jazdiť len na poslednom kopci, kde dostal viacerých jazdcov do problémov, vrátane priebežného lídra pretekov. Vincenzo Nibali potom vynikajúco zvládol záverečné úseky, za čo bol odmenený celkovým víťazstvom. Taliansky jazdec ukázal na Gire ohromnú mentálnu odolnosť, keď sa mu podarilo ovládnuť podujatie v posledných horských etapách. Nibali získal najlepšiu formu v pravý čas.
 
Esteban Cháves sa musel uspokojiť s druhým miestom v GC, čo by pred pretekmi určite bral, ale vzhľadom na priebeh sa mu to teraz môže máliť. Kolumbijský borec však nebol v záverečných dvoch horských etapách dostatočne silný, aby odrazil Nibaliho útoky. Na treťom mieste sa usadil Alejandro Valverde, ktorému zahral do kariet aj včerajší incident Stevena Kruijswijka, ale španielsky cyklista dnes predviedol veľmi dobrý výkon.
 
Poradie v top 10 zostalo takmer nezmenené, z najlepšej spoločnosti vypadol len Domenico Pozzovivo, ktorého tam nahradil Darwin Atapuma. Na smoliarskom štvrtom mieste skončil Kruijswijk, veľmi dobre sa tu prezentoval Jungels, pre ktorého je to najväčší úspech na etapovom podujatí. Navyše, stal sa najlepším mladým pretekárom.
 
Výsledky ukázali, že Pozzovivo absolútne vybuchol a do cieľa prišiel v grupette so stratou 45 minút, čím padol z desiatej na dvadsiatu pozíciu pri celkovej strate 51:49.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Reina Taaramaeho (víťaz)
"Neviem, či je to moje najväčšie víťazstvo, už som triumfoval aj na Vuelte, ale zvíťaziť na Gire je super pocit. Tento úspech bol mojím osobným cieľom najmä kvôli Zakarinovi. Veľmi som sa bál, keď včera spadol. Bol som toho svedkom a bolo pre mňa veľmi ťažké, aby som po tejto skúsenosti pokračoval v pretekoch. Ráno som sa necítil veľmi dobre, bolo ťažké dostať sa do úniku. Ale akonáhle sme sa dostali do vysokej nadmorskej výšky, bolo mi fajn. Toto prostredie mi vyhovuje, vedel som, že ak sa udržím na čele, v tejto výške  ma nemôže nikto poraziť, pretože som v nej strávil šesť týždňov na sústredení. Možno by som mohol dostať kolumbijský pas."
     
 
 
 
Výsledky
1. TAARAMäE Rein Team Katusha 4:22:43 100
2. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 00:52 40
3. DOMBROWSKI Joe Cannondale Pro Cycling Team 01:17 20
4. NIEVE Mikel Team Sky 04:12 12
5. FOLIFOROV Alexander Gazprom-RusVelo 04:36 4
6. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 06:44  
7. VALVERDE Alejandro Movistar Team 06:57  
8. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 06:57  
9. VISCONTI Giovanni Movistar Team 07:47  
10. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 08:06  
11. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 08:06  
12. BRAMBILLA Gianluca Etixx - Quick-Step 08:13  
13. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 08:13  
14. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 08:20  
15. SCARPONI Michele Astana Pro Team 08:20  
16. KANGERT Tanel Astana Pro Team 08:51  
17. FIRSANOV Sergey Gazprom-RusVelo 10:29  
18. CARDOSO André Cannondale Pro Cycling Team 10:29  
19. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 10:29  
20. DUPONT Hubert AG2R La Mondiale 10:29  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 82:44:31 20
2. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 00:52  
3. VALVERDE Alejandro Movistar Team 01:17  
4. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 01:50  
5. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 04:37  
6. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 08:31  
7. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 11:47  
8. AMADOR Andrey Movistar Team 13:21  
9. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 14:09  
10. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 16:20  
11. DUPONT Hubert AG2R La Mondiale 24:33  
12. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 24:59  
13. VISCONTI Giovanni Movistar Team 31:38  
14. CARDOSO André Cannondale Pro Cycling Team 34:12  
15. MONFORT Maxime Lotto Soudal 34:34  
16. SCARPONI Michele Astana Pro Team 38:09  
17. HENAO Sebastián Team Sky 38:09  
18. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 41:00  
19. MONTAGUTI Matteo AG2R La Mondiale 43:49  
20. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 51:49  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

 
 
Krátke preview etapy:
Po nervydrásajúcom včerajšku, keď sa boj o ružový dres zdramatizoval, tiež vzhľadom na itinerár dnešnej etapy a včerajšie vyčerpanie dobrých ľudí mimo poradia dnes nepredpokladáme triumf úniku. Už na prvom kopci Col de Vars si zrejme budú robiť problémy tí najlepší vrchári z poradia a pokračovať to bude až do cieľa krátkej etapy. Takmer všetci ľudia z popredia si zažili svoje úspechy i pády, takže bude ťažké odhadovať, ako sa bude napríklad správať Nibaliho organizmus po včerajšom výkone až za hranicou jeho možností "nadopovanom" hnevom. Najotáznejší bude zdravotný stav Kruijswijka, ktorého vlastné telo buď zradí alebo bude naopak poslúchať ako do pádu v zjazde z Colle dell’Agnello. Zdá sa však, že po diagnóze so zlomeným rebrom to bude tá horšia možnosť. Nový líder Cháves sa zasa dostal pod veľký emocionálny tlak a je z pretekárov bojujúcich o celkové víťazstvo najmladší, takže aj u neho môže nastať skrat. Boj o pódium nevzdal Valverde, Majka jazdí príliš nenápadne na to, že bojuje o lukratívnu zmluvu. Tretí týždeň je tradične Uránovou doménou. Tešíme sa na záverečné vrchárske galapredstavenie 99. ročníka!
 
 
Krátke preview trasy:
Finálna vrchárske predstavenie sa uskutoční na kolosálnych kopcoch. Mnohí vyčerpaní pretekári sa dostanú do cyklistického pekla už na Col de Vars, ktoré štartuje nekompromisným prevýšením, kde sa môže okamžite roztrhnúť hlavný balík a na trati sa vytvoriť anarchia. Druhá časť stúpania je nepravidelná, situácia sa tu upokojí. V klesaní dostanú jazdci krátky čas na zotavenie, čo musia využiť najlepším spôsobom, pretože sa pred nich postavia ešte robustnejšie kopce. Col de la Bonette je stúpanie s pravidelným sklonom, prevýšenie dosahuje hodnoty cez sedem percent. Bude to veľká skúška vytrvalosti, niektorí jazdci pôjdu už len zo zotrvačnosti, podmienky bude sťažovať aj vysoká nadmorská výška. Po ďalšom zjazde sa cyklistom zaboria nohy do Colle delle Lombarda, ktoré ich neprivíta lákavo, úvodných sedem kilometrov dosahuje prevýšenie 8,7 %. Ďalšie kilometre vedúce na vrchol budú tempárskou záležitosťou, neobsahujú strmé časti. Etapa tu však nekončí, ale bude pokračovať ďalej a vyvrcholí na štýlovom 2-kilometrovom kopci s priemerom 9,7 %. Bude to čerešnička na torte, alebo posledná kvapka v pohári?
 
 
Stúpania na trase:
Col de Vars (18,2 km; 6,1 %)
Col de la Bonette (22 km; 6,8 %)
Colle delle Lombarda (19,8 km; 7,4 %)
 
 
etapa 20
profil etapy (© giroditalia.it)
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop