Časovku vo Švajčiarsku vyhral Thibaut Pinot, Nairo Quintana udržal vedenie

29.4.2016, 13:55 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
3. 29.4. rovinata etapa ciel rovina Sion > Sion 15,1 km Pinot
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
 
Dôležitá časovka mala výrazne prehovoriť do celkového poradia. Pretekári museli myslieť aj na to, že nepriaznivé počasie ohrozovalo zajtrajšiu kráľovskú etapu, ktorej trasa mohla prejsť niekoľkými zmenami.  
 
Štvrtá etapa v krajine helvétskeho kríža bola teda časovkou. Zďaleka však nie pre špecialistov, ale pre vrchárov. K veľkým favoritom patril včerajší víťaz etapy Nairo Quintana. Priebežné vedenie zatiaľ držal Chris Froome. Jeho čas po odjazdení 15 kilometrov sa zastavil na 20:30.
 
Hostiteľským mestom časovky bolo mesto Sion. Sion je hlavným mesto kantónu Valais a má 30-tisíc obyvateľov. Na trať sa chystalo posledných 30 jazdcov. Cieľ sme očakávali pár minút po sedemnástej hodine. Pred Brita sa dostal Bob Jungels (Etixx-Quick Step), ktorý ho prekonal len o pár stotín sekúnd. Veľmi peknú časovku zajazdil aj Jeróme Coppel z IAM Cycling, ktorý obsadil priebežné tretie miesto. Na to prvé však strácal len pár opäť len pár stotín. Na trať sa pozrel už aj 21. muž poradia Gorke Izaguirre, čo znamenalo, že sme sa blížili k TOP 20.
 
Minuloročný víťaz pretekov Tour de Romandie Ilnur Zakarin strácal pred časovkou na jazdca Movistaru 18 sekúnd. Ďalšie druhé miesto v horskej časovke si však po Baskicku Nairo Quintana nepripúšťal. Očakávali sme tuhý boj. Na čele stále Luxemburčan Jungels. Rodákovi z tejto mini krajinky sa podarilo vyhrať etapu na Okolo Romandie naposledy ešte v 40-tych rokoch 20. storočia. Na trati sme v týchto chvíľach videli už aj Tejaya van Garderena z BMC.

Dnešná časovka mohla priebežné poradie pretekov prekopať od úplných základov. Stratu do jednej minúty malo až 14 cyklistov. Tým posledným bol Geraint Thomas (Sky). Odštartoval aj minuloročný piaty muž celkového poradia Rigoberto Urán. Znamenalo to, že sa začali odpočítavať poslední desiati muži.

Do cieľa dorazil Tejay van Garderen. na Jungelsa stratil 16 sekúnd. Na trati sa pohyboval už aj Thibaut Pinot (FDJ), čo znamenalo, že sa na štartovaciu rampu pozrieme už len trikrát! Časom 21:20 dorazil k páske aj Geraint Thomas. Po dojazde Toma Dumoulina sme mali nového lídra. Boba Jungelsa zdolal o šesť sekúnd. Jazdec Giant-Alpecin potvrdil výbornú povesť časovkára.

A v tomto momente vyrazil na svojich 15 kilometrov slávy aj Nairo Quintana. Čakali sme na to, kto bude dnes tým najšťastnejším. Ešte stále ním bol Tom Dumoulin. O slovo sa ale hlásil Thibaut Pinot, ktorý bol na medzičase rýchlejší ako Holanďan o desať sekúnd. Ilnur Zakarin na tom istom medzičase stratil na Francúza sekúnd 12.

A Thibaut Pinot išiel do vedenia. Jeho čas bol 20:21. V cieli sme zaregistrovali aj Iona Izaguirreho, priebežne šiesteho. Dnešný deň teda ukončili Zakarin a Quintana. Ani jeden z nich ale nedokázal poraziť zástupcu FDJ, ktorý tak oslávil víťazstvo. Zakarin skončil siedmy, Quintana šiesty. Celkovo udržal vedenie Quintana, pred ruského cyklistu sa dostal dnešný víťaz.

Thibaut Pinot predviedol masívne zlepšenie v tejto disciplíne, na začiatku sezóny vyhral ITT na Critérium International, vďaka dnešnému výkonu sa posunul na druhé miesto v GC. Nairo Quintana má pred ním náskok 23 sekúnd, Ilnur Zakarin stráca na kolumbijského pretekára ešte o tri sekundy viac. Tom Dumoulin obsadil v etape druhé miesto, podobne ako v prológu. Bolo zaujímavé, že Jungels, Froome a Coppel dosiahli takmer identické časy, Quintana zase ukázal, že kopcovité časovky mu veľmi sedia. Peter Velits prišiel do cieľa so stratou 2:02 na víťaza etapy, jeho brat Martin dosiahol stratu 3:06. 

 

Výsledky
1. PINOT Thibaut FDJ 20:21 60
2. DUMOULIN Tom Team Giant - Alpecin 00:02 25
3. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 00:09 10
4. FROOME Christopher Team Sky 00:09  
5. COPPEL Jérome IAM Cycling 00:09  
6. QUINTANA Nairo Movistar Team 00:09  
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 00:17  
8. IZAGIRRE Ion Movistar Team 00:18  
9. MORABITO Steve FDJ 00:22  
10. BOARO Manuele Tinkoff 00:25  
101. VELITS Peter BMC Racing Team 02:02  
137. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 03:06  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 Krátke preview etapy:
Ťažká časovka patrí na toto podujatie, tá dnešná v Sione nebude výnimkou. Úvodných päť kilometrov je jednoduchých, vhodných pre silné motory. Potom sa pretekári dostanú na stúpanie dlhé necelé štyri kilometre s priemerom 5,7 %, čo bude úplne iná pesnička. Po dlhšom zjazde sú pred koncom pripravené technické úseky, takže na cyklistov čaká zaujímavý profil, kde sa dajú získať sekundy v každej pasáži. Trasa je  vhodná pre Toma Dumoulina, ale holandský jazdec sa vo včerajšej etape sťažoval na zdravotné problémy. Vo výbornej forme jazdia Ion Izagirre a Ilnur Zakarin, obidvaja budú na trati myslieť aj na úspech v GC. Nairo Quintana je takisto silný na podobných profiloch, uvidíme, ako sa včerajšia smola pretaví do motivácie Chrisa Frooma. Od začiatku roka jazdí veľmi dobre v ITT Jerome Coppel, dobrý výsledok chcú dosiahnuť aj Pinot, Urán alebo Špilak.
 
 
etapa 3
profil etapy (© tourderomandie.ch)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop