TdR: Napravené meno pre Chrisa Frooma, Quintana veľmi blízko k celkovému víťazstvu

30.4.2016, 13:30 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
4. 30.4. rovinata etapa ciel rovina Conthey > Villars-sur-Ollon 173 km Froome
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
 
Vo Švajčiarsku bola dnes na programe v poradí už štvrtá etapa. Po včerajšej časovke, ktorú po výbornom výkone vyhral Thibaut Pinot, sa dnes jazdci vyvetrali na 173 kilometroch. Štart si mohli fanúšikovia užiť v meste Conthey. Mesto oplýva nádhernými panorámami a mnohými ďalšími alpskými prírodnými zaujímavosťami. Známe je taktiež kvôli vínu a mnohými stredovekými kostolíkmi. Dnes však boli prioritou pre obyvateľov preteky.
 
Kapitola s poradovým číslom štyri začala krátko pred pol jednou. V žltom odštartoval Nairo Quintana, pripravený dres udržať až do konca. Zálusk na víťazstvo v celkovej klasifikácii si robili okrem Quintanu aj Pinot a Zakarin, záujemcov o etapový triumf bolo oveľa viacej.
 
Dnešok bol zaujímavý aj z pohľadu boja o dres pre najlepšieho vrchára. Na programe bolo päť prémií, dve tretej a tri prvej kategórie. Aj tento dres má o svojej dŕžave jazdec Movistaru, pred druhým Ilnurom Zakarinom mal náskok desať bodov. Očakávali sme ale, že sa po kráľovskej etape môžu udiať zmeny aj v tejto klasifikácii. Taktiež sme boli zvedaví na slovenských cyklistov, ktorí v náročnej časovke neprekvapili a obsadili miesta až v druhej stovke.
 
Zloženie prvej desiatky priebežného poradia bolo zaujímavé. Dvoch jazdcov poskytol Movistar a Katuša. Dobrý výkon sa očakával od domáceho Mathiasa Franka (IAM Cycling) a polo domáceho Tejaya van Garderena (BMC), ktorému by mal k dispozícii aj Peter Velits.
 
Zlé počasie v kombinácii s náročným terénom pretekárske pole roztrhalo. Poriadne preriedený pelotón, strácal na vedúcu skupinu minútu a pol. No a vedúcu skupinu tvorili Bob Jungels (Etixx-Quick Step) a Pavel Kučetkov (Katuša). Medzi nimi sa pohyboval Chris Froome s Tejayom van Garderenom, ktorí si vedúcu dvojicu dorazili, a to 35 kilometrov pred koncom. Približne 30 kilometrov pred cieľom mali náskok 50 sekúnd.
 
Počasie sa kazilo každým metrom. Na čele hlavného poľa pracovali jazdci Movistaru. Cyklisti absolvovali už štyri horské prémie, čakala ich ešte posledná. Tá cieľová. Zjazd s kopca Barboleusaz bol nebezpečný. Vozovka bola miestami dosť úzka a hlavne mokrá. Náskok skupiny vpred klesal. 25 kilometrov pred páskou sa pohyboval okolo 38 sekúnd.
 
Cieľové mesto Villars je rodinný rezort poskytujúci počas celého roka športové vyžitie pre všetky vekové kategórie. Dnes poskytne dojazd etapy pretekoch Tour de Romandie. Situácia na trati ostávala rovnaká. Na čele pelotónu alebo skôr toho, čo z neho, neustále pracovali jazdci španielskeho Movistaru. Mali sa v ňom nachádzať všetci favoriti. Bol medzi nimi aj Mathias Frank.
 
Okrem dažďa sa potvrdila predpoveď počasia aj čo sa stupňov celzia týka. Bolo dosť chladno, cyklisti si obliekli pláštenky, čo trochu sťažilo ich identifikáciu. Do cieľa ostávalo 15 kilometrov a náskok skupiny sa po zjazde opäť o pár sekúnd zvýšil. Momentálne to bolo sekúnd 45. Veľkú snahu o víťazstvo v etape preukazoval Chris Froome. Jazdec tímu Sky si chcel aspoň čiastočne napraviť chuť. V pelotóne sa nachádzali okrem Franka aj Pinot, Zakarin či Rafal Majka. Veľmi zaujímavý bol aj počin Kučetkova. V kuchyni ruského tímu navarili zaujímavú taktiku. V týchto chvíľach jazdci už stúpali do cieľa.
 
A taktika ruského tímu bola pravdepodobnejšie ešte zaujímavejšia, ako sme si mysleli. Zo skupiny favoritov sa odtrhol Simon Špilak. Veľké veci sa však diali aj vpredu. Štvorica sa rozdelila. Už osamote to skúšali Garderen s Froomom. Do pásky ostávalo 11 kilometrov. Hlavne africký rodák mal v tvári obrovské odhodlanie. Medzi tým sa skončilo snaženie Pevela Kučetkova.
 
Desať kilometrov pred cieľom dobehol Slovinec Špilak rodáka z Luxemburska Jungelsa a letel k vedúcej dvojici. Tá mala pred favoritmi stále 45 sekundový náskok. Zaujímavé pretekanie zo strany Kaťuše. Zakarin sa stále nachádzal vpredu. Fanúšikom sa naskytol pekný pohľad. Pinot, Quintana a aj Zakarin na čele skupiny favoritov! Naopak, v problémoch sa ocitol domáci zástupca Mathias Frank.  
 
Nič na náhodu nechcel nechať Nairo Quintana a pokúsil o atak. Všetci prítomní zareagovali. Sedem a pol kilometra pred cieľom mali utečenci náskok 46 sekúnd. Kdesi medzi favoritmi a duom vpredu sa pohyboval Simon Špilak. Presne  šťastných sedem kilometrov pred páskou udal iné tempo Chris Froome. Američan naňho nestačil! Dvojnásobný víťaz Tour de France si išiel po víťazstvo v kráľovskej etape Tour de Romandie.
 
Zaregistrovali sme nástup Iona Izaguirreho. Chcel však iba rozprúdiť tempo pre svojho lídra. A keď útočia všetci, tak naozaj všetci. Tentokrát sa  to pokúsil Rigoberto Urán (Cannondale). Späť do skupiny sa zaradil Špilak. Nevedeli sme, kde sa nachádzal zástupca BMC Garderen. Do cieľa hlásili organizátori posledné štyri kilometre. 
 
Skupina favoritov sa rozdelila, Quintana ostal v jej druhej časti. Tejay van Garderen sa stále nachádzal kdesi medzi Froomom a favoritmi. Chcel získať nejaké bonusové sekundy. Jazdec zoskupenia z Britských ostrovov si išiel po víťazstvo. Chýbali mu posledné metre. A zvládol to. Oslávil tak nádherné víťazstvo. Druhý skončil Ion Izaguirre. Ukradol tak bonusové sekundy. Tretí, štvrtý a piaty skončili v poradí Pinot, Zakarin a Quintana. Všetci v rovnakom čase, čiže štyri sekundy za Froomom. Tejay van Garderen napokon skončil až na deviatej priečke.
 
Nairo Quintana teda udržal vedúce postavenie a už len udalosti porovnateľné s menším zázrakom ho pripravia o titul z pretekov Okolo Romandie. Thibaut Pinot predviedol na konci niekoľko nástupov, ale Quintana presne vedel, na koho sa má zamerať. Francúzsky jazdec tak nevylepšil svoje druhé miesto v GC. Naopak, vynikajúcu formu ukazuje Ion Izagirre, ktorý sa vďaka bonusovým sekundám posunul na tretiu priečku, na Ilnura Zakarina má k dobru tri sekundy. Chris Froome si v celkovom poradí výraznejšie nepomohol, ale v ťažkej etape a drsných podmienkach ukázal guráž na útok zdiaľky, čo by sa mu nepodarilo bez potrebnej výkonnosti.     
 
 
Výsledky
1. FROOME Christopher Team Sky 4:44:24 60
2. IZAGIRRE Ion Movistar Team 00:04 25
3. PINOT Thibaut FDJ 00:04 10
4. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 00:04  
5. QUINTANA Nairo Movistar Team 00:04  
6. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo 00:04  
7. COSTA Rui Lampre - Merida 00:04  
8. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 00:04  
9. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:09  
10. ŠPILAK Simon Team Katusha 00:09  
77. VELITS Peter BMC Racing Team 20:40  
99. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 27:47  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih štvrtej etapy
 
 
Krátke preview etapy:
Štvrtá etapa si zaslúži označenie kráľovská. Najťažším stúpaním na trati bude Col des Planches (10,4 km; 8,9 %), pred príchodom na záverečný okruh absolvujú cyklisti La Rasse (1,6 km; 9,5 %), potom je už nachystaný dvojnásobný prejazd cez záverečný kopec (8,9 km; 7,8 %), ktorý zavedie pretekárov do mestečka Villars. Posledné stúpanie je náročným zavŕšením bitky o klasifikáciu, no etapa nekončí na jeho vrchole, ale o štyri kilometre ďalej. Pred dvomi dňami ukázali v kopcoch najväčšiu silu Zakarin a Quintana. Priebežný líder klasifikácie môže byť pred rozhodujúcou etapou pokojný, jeho ruský konkurent myslí na odplatu. Včerajším víťazstvom získal poriadne sebavedomie Pinot, ktorý bude chcieť preraziť na najvyšší stupienok v GC. V ITT bolo vidno, že Froome nehodil flintu do žita, preto na kopcoch pôjde určite naplno. Na vylepšenie pozície v GC budú myslieť Majka, Frank a van Garderen. Aj dnes čakajú na jazdcov ťažké podmienky, má silno pršať a bude chladno.          
 
etapa 4
profil etapy (© tourderomandie.ch)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop