Sagan po ďalšom pamätnom výkone triumfoval vo 4. etape Kalifornie + audio

18.5.2016, 20:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
4. 18.5. zvlnena etapa ciel rovina Morro Bay > Laguna Seca 216 km P. Sagan
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
 
Stredajšie etapy na Gire a v Kalifornii boli profilovo aj dĺžkou veľmi podobné. Aj v najbohatšom štáte USA sa čakala selekcia a víťazstvo silného pretekára, ktorý zdolá dve stúpania tesne pred cieľom. Patxi Villa, športový riaditeľ Tinkoffu, ktorý bol aj na MSR a ČR v Žiline, avizoval boj o dnešné víťazstvo. Navyše, včera si všetci oddýchli a nikto z celku s ruskou licenciou nešiel naplno.
 
Začiatok etapy bol totožný s Girom - dlho sa nastupovalo a nikto na viac ako pár desiatok sekúnd neodišiel. Prvú rýchlostnú prémiu na 45. kilometri si rozdali jazdci z pelotónu. Najväčšiu motiváciu mal Julian Alaphilippe (Etixx), ktorý chcel zvýšiť svoj náskok na čele celkovej klasifikácie. Podarilo sa mu to o tri sekundy. Druhý špurtoval J-P Drucker (BMC) a po jeden bodík si prišiel rozcvičujúci sa Sagan. Odskočil tak Kingovi na dva body. Alaphilippe strácal virutálne päť.
 
Následne pokračoval súboj o únik. Raz bol vpredu osamotený pretekár, inokedy dvadsať ľudí, nič v medziach možného. Prišlo to až na 65. kilometri. Vpredu sa ocitlo sedem ľudí a pelotón ich konečne pustil. Nachádzalo sa tam jedno absolútne netradičné meno - Mark Cavendish (Dimensions Data). Musíme sa priznať, že Manxmana v klasickom dennom úniku si nepamätáme. Šťastie skúšali aj Michael Morkov (Kaťuša), Timo Roosen (LottoNL), Ryan Anderson (Direct Energie), Tanner Putt (UnitedHealthcare), Gregory Daniel (Axeon) a William Routley (Rally Cycling). Všetci boli mimo poradia.
 
Okamžitou prekážkou skupiny boli dve stúpania najnižšej kategórie. Tie ešte Cavendishovi problémy neurobili, ale do špurtu o ne sa ani zo žartu nepustil. Body v bodkovanej súťaži už malo trinásť rôznych Američanov, ale žiadny Kanaďan, tak to ziskom troch bodov napravil William Routley. Vzápätí vyhral aj druhú prémiu. Na 142. kilometri skompletizoval hetrik.
 
Tempa v pelotóne sa, samozrejme, ujali jazdci Etixxu so žlťákom a nelenili ani Mišo Kolář s Erikom Baškom, takže bolo jasné, že Peter Sagan dnes bude patriť medzi favoritov. Cavendish, Morkov, ale aj Anderson či Putt hrozbu predstavovali, a tak väčší ako päťminútový náskok nedostali.
 
50 km pred cieľom, keď boli všetci na tom, že únik má náskok 2:40, došlo k nepochopiteľnému zvratu a Radio Tour ohlásilo náskok 4:45. Rozhodne sme toto mohli považovať za obrovskú chybu rozhodcov a organizátorov. Chvíľu sa akoby nevedelo, čo je pravda a keď prišla ďalšia aktualizácia o strate balíka na hranici 4:55, okamžite sa chytili tempa jazdci Tinkoffu a začali ísť absolútnu hranu. Pomohli im aj ľudia z Etixxu a postupne to šlo dole. Dvadsať kilometrov pred páskou bol rozostup presne na hranici dvoch minút. Nič však nebolo rozhodnuté, domestici sa míňali.
 
V prospech hlavnej skupiny hovorili stúpania. Laureles Grade (5,5 km; 5,7 %) a Mazda Raceway (1,1 km; 10,3 %) boli na programe v samom závere. Ten posledný bol nájazdom na pomerne známy motoristický okruh Laguna Seca so slávnou zákrutou č. 6, takzvanou vývrtkou. Posledné roky sa tu však už nejazdí IndyCar series.
 
V prvej polovici predposledného stúpania sa ešte snažil ťahať balík Juraj Sagan, ale potom už prišli na rad vrchári a ich súboj. Peter Sagan sa pekne držal.
 
Vyzeralo to tak, že najviac síl z pôvodného úniku mal Gregory Daniel (Axeon). Ostatní sa veľmi rýchlo prepadli dozadu. Za Danielom sa nastupovalo, no majstra sveta to nechávalo chladným, snažil sa šetriť, jazdil veľmi umne, aj po dostihnutí jazdca Axeonu. V poslednom kopci si už jazdu vzadu nemohol dovoliť a ukazoval sa na čelných pozíciách. Bol tam aj Greg Van Avermaet (BMC), ostatní šprintéri alebo rýchli muži chýbali.
 
Peter si v závere postrážil všetky ataky a napriek tomu, že päťsto metrov pred páskou sa za jeho zadné koleso zavesil večný sok Van Avermaet, dnes bol Peter lepší a pripísal si pätnásty triumf v Kalifornii. Špurt mu ideálne rozbehol Nathan Haas z Dimensions Data. Bola to ďalšia z množstva krásnych etáp, kde sa všetko podarilo aj zásluhou šťastia, ale najmä famózneho výkonu Žilinčana za dvestokilometrovej pomoci kolegov. V závere si už, ako vždy, vedel poradiť sám.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu etapy
 
 
sagan 2016 kalifornia podium boxPeter si poistil zelený dres. Po dnešnej etape má 38 bodov, druhý ostáva King s 21 bodmi. Alaphilippe skončil iba desiaty, preto zatiaľ túto klasifikáciu nezdramatizoval a má 19 bodov.  Na čele celkového poradia sa až na jednu výnimku nič nemenilo. Kvôli pádu smolne vypadol z Top 10 Lachan Morton z Jelly Belly. V bodkovanom drese ostane Evan Huffman (Rally), ktorý má však iba dvojbodový náskok na Alaphilippa, takže to zďaleka nemá isté. Klasifikáciu mladíkov ovláda Neilson Powless z Axeonu a biely dres tento tím takmer určite získa, pretože má troch jazdcov na čele. Ocenenie za najbojovnejšieho jazdca etapy dnes získal Mark Cavendish.
 
Vo štvrtok je na programe etapa, ktorá sa z hladiny mora dostane do výšky dvetisíc metrov nad morom. Je vysoko pravdepodobné, že sa Peter Sagan s najlepšími udrží a o všetkom rozhodne cieľové stúpanie k jazeru South Tahoe (1,7 km; 5,9 %). Uvidíme, ako na tom budú ostatní jazdci Tinkoffu, najmä mladí pomocníci, ktorí dnes siahli na dno svojich síl. Erik Baška finišoval s Oscarom Gattom ako osamotená dvojica pred zberákom so stratou šestnástich minút. Pre Erika je to obrovská záťaž. Budú to mať veľmi náročné, pretože o únik bude znova určite veľký záujem.
 
Sagan má z doterajšieho priebehu pretekov na konte 45 bodov do svetového rebríčka, ktorý síce vedie s veľkým náskokom, ale za Giro d'Italia sa udeľujú mamutie body a virtuálne bojuje najmä s Alejandrom Valverdem.
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Petra Sagana po etape
{play}images/music/sagan-2016/kalifornia-4-etapa.mp3|zdroj: Tourtracker{/play}
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Petra Sagana v textovej podobe (víťaz)
"Som veľmi šťastný a chcem poďakovať všetkým kolegom, ktorí ťahali celý deň. Dnes sme šli skoro 220 kilometrov a takmer stále boli na čele. Posledné dva kopce boli veľmi ťažké. Už som ostal sám, pretože ostatní si odpracovali svoje v priebehu etapy. Som šťastný, že som vydržal s vrchármi. Skoro každý sa snažil atakovať, skúšal to, takže som fakt rád za víťazstvo. Na okruhu to bolo trochu z kopca, tak to mi sadlo a najväčším favoritom bol Greg Van Avermaet, ktorý bol stále na mojom kolese. Bolo výborné, že po poslednej zákrute som nechal jedného pretekára ísť na prvú pozíciu, ktorý mi tak rozbehol šprint a z druhej som mohol špurtovať. Som rád, že som vyhral. Najdôležitejšie bolo zvládnuť tie dva kopce a na motoristickom okruhu to už bola zábava."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Tinkoff)
"Je to veľmi pekné víťazstvo po kvalitnom výkone celého tímu. Chlapci boli fantastickí, v poriadne dlhej etape sme nedostali v balíku žiadnu pomoc. Aj keď sme vedeli, že záver môže byť príliš ťažký pre Petra, ale keď máte takéhoto lídra, každého to motivuje, aby zo seba vydal úplne všetko. Etapa bol rýchla a utečenci si vypracovali až 7-minútový náskok, takže sme museli zabrať. Naši jazdci to napokon zvládli a Peter bol vo finále super cool. Po dnešnom veľkom úsilí to naši cyklisti pocítia v nasledujúcej etape, pre väčšinu z nich to bude deň prežitia."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Grega van Avermaeta (2. miesto)
"Po etape sa cítim veľmi dobre. Bolo by lepšie, ak by som vyhral, ale aj tak je to pre nás dobrý deň a veľmi sa teším z mojej formy, do ktorej som sa dostal po páde vo Flámsku. Na kopcoch som sa snažil udržať v hlavnej skupine, keďže som vedel, že finiš je pre mňa dobrý. Preto v takýchto prípadoch vždy leziete lepšie. V závere to mohlo skončiť hocijako, Petra Sagana som už niekoľkokrát porazil, ale tentoraz bol silnejší on. Nabudúce budem možno úspešnejší ja."
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter Tinkoff 5:16:33 20
2. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 00:00 10
3. HAAS Nathan Dimension Data 00:00 5
4. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 00:00  
5. GEOGHEGAN HART Tao Axeon Hagens Berman 00:00  
6. POWLESS Neilson Axeon Hagens Berman 00:00  
7. DENNIS Rohan BMC Racing Team 00:00  
8. VAN DEN BROECK Jurgen Team Katusha 00:00  
9. BRITTON Rob Rally Cycling 00:00  
10. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 00:00  
64. SAGAN Juraj Tinkoff 08:07  
86. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 10:17  
123. KOLAR Michael Tinkoff 11:46  
142. BAŠKA Erik Tinkoff 16:45  
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 18:06:17 5
2. STETINA Peter Trek - Segafredo 00:22  
3. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo 00:37  
4. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 00:40  
5. POWLESS Neilson Axeon Hagens Berman 00:43  
6. TEN DAM Laurens Team Giant - Alpecin 00:49  
7. DENNIS Rohan BMC Racing Team 01:01  
8. SáNCHEZ Samuel BMC Racing Team 01:01  
9. BRITTON Rob Rally Cycling 01:12  
10. ZUBELDIA Haimar Trek - Segafredo 01:15  
68. SAGAN Peter Tinkoff 21:44  
70. SAGAN Juraj
Tinkoff 22:10  
90. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 31:17  
141. KOLAR Michael Tinkoff 52:02  
142. BAŠKA Erik Tinkoff 57:00  
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Tinkoff 38
2. KING Benjamin Cannondale Pro Cycling Team 21
3. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 19
4. HUFFMAN Evan Rally Cycling 14
5. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 14
6. STETINA Peter Trek - Segafredo 12
 
 

 
 
Terminator Calculator:
 
VÍŤAZSTVÁ: 79
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 102
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 15
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016
Okolo Flámska (WT-M) 2016
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 23
Tour of California (2.HC) 5x 2010-2014
Tour de Suisse (WT) 5x 2011-2015
Tour de France (WT) 4x 2012-2015
Tirreno-Adriatico (WT) 3x 2014 - 2016
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 207
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 236
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 1551
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
 
VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (v rátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (v rátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (v rátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (v rátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (v rátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (v rátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 4 (v rátane iných disciplín 5)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, 2.HC (2010-2016): 15 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2015): 11 (vyrovnaný historický rekord)
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015): 5
Tour de France, GT (2012-2013): 4
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Paríž - Nice, WT (2010): 2
Tour de Pologne, WT (2011): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2016): 14 víťazstiev z 48 etáp (29,2%), 5x bodovacia súťaž (83%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2015): 11 víťazstiev z 47 etáp (23,4%), 5x bodovacia súťaž (83%), 1 deň v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 26
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de Pologne, WT (2011): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Tour de Romandie, WT (2010): 2
Tour de Suisse, WT (2012): 1
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Etapa bude celý deň prebiehať na pobreží Tichého oceánu a len v niektorých prípadoch sa pretekári dostanú na krátke stúpania. Bude to dlhá jazda, ktorú môže ohrozovať vietor, ale tie najdôležitejšie okamihy sa odohrajú na záverečných pasážach. Stúpanie Laureles Grade nie je veľmi náročné, ale keďže jeho vrchol stojí len osem kilometrov pred cieľom, poslúži na oslabenie pelotónu pred rozhodujúcim kopcom. Mazda Raceway je ťažký kopec, ktorý je vhodný pre výbušných jazdcov a na ktorom môžeme uvidieť rozhodujúci útok alebo vytvorenie malej skupinky najsilnejších jazdcov. Potom zostávajú do cieľa ešte dva kilometre, takže ideálnu šancu presadiť sa dostane výbušný jazdec, ktorý má silný špurt. A to sú perfektné charakteristiky Petra Sagana. Svetový šampión potrebuje len jediné, aby sa o víťazovi rozhodovalo na poslednom kopci. Tinkoff musí urobiť všetko preto, aby mu pripravil takúto pozíciu. Podobnú motiváciu bude mať aj Etixx - Quick-Step, keďže parádnu formu ukázal Julian Alaphilippe, ktorý sa bude zameriavať na bonusové skundy. Francúzsky jazdec bude mať pri sebe šikovných pomocníkov Vakoča a Štybara. Na tento finiš sa sústredí aj Greg van Avermaet, uvidíme, či bude mať belgický jazdec potrebnú výkonnosť, aby sa na konci objavil medzi najlepšími cyklistami.                      
 
 
Stúpania v etape:
1 20 144 km: Pacific Highway 1 (2,8 km; 4,3 %)
2 20 139 km: Pacific Highway 1 (3,0 km; 4,7 %)
2 20 74 km: Posts (2,2 km; 5,4 %)
2 20 7 km: Laureles Grade (5,5 km; 5,7 %)
2 20 2 km: Mazda Raceway (1,1 km; 10,3 %)
počet nastúpaných metrov: 2469
 
 
etapa 4
profil etapy (© amgentourofcalifornia.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop