Kalifornia: Piatu etapu uchmatli utečenci, tešil sa Skujinš, Sagan finišoval s vrchármi

19.5.2016, 20:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
5. 19.5. rovinata etapa ciel rovina Lodi > South Lake Tahoe 213 km Skujinš
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
 
Finiš piatej etapy bol vhodný pre výbušných jazdcov, medzi najväčších favoritov sme museli zaradiť už dvojnásobného víťaza tohtoročnej edície Petra Sagana a spolu s ním aj Grega van Avermaeta a Juliana Alaphilippa. 
 
Hneď po štarte sa jazdilo veľmi aktívne, hektické momenty vyprovokoval vietor, ktorý cyklistom robil veľké problémy. V jednom momente sa vo vedúcej skupine objavil aj Peter Sagan, ale táto partia bola čoskoro chytená pelotón. Potom sa však podaril útok veľkej skupiny, do ktorej sa dostalo až 18 jazdcov.
 
V úniku sa prezentovali Blythe (Tinkoff), Bouet a Maes (obaja Etixx - Quick-Step), Zandio (Sky), Van Rensburg (Dimension Data), Guarnieri (Kaťuša), Wyss (BMC), Christian  a Doull (obaja Wiggins), Skujinš (Cannondale), Stuyven (Trek-Segafredo), Tulik (Direct Energie), Fairly (Giant-Alpecin), Groenewegen (Lotto-Jumbo), Jones (UnitedHealthcare), Owen (Axeon Hagens Berman), Rathe (Jelly Belly) a De Vos (Rally Cycling), ktorí si veľmi rýchlo vypracovali náskok presahujúci štyri minúty.
 
Po prvej rýchlostnej prémii, kde boli najúspešnejší jazdci z Etixxu Bouet a Maes, čakalo na pretekárov dlhé stúpanie, ktoré nebolo pravým kopcom, ale postupným výstupom do vysokej nadmorskej výšky. Vo vedúcej skupine spomínaná dvojica Bouet s Maesom mali za úlohu chrániť vedúcu pozíciu Juliana Alpahilippa, ale určite sa tu našlo niekoľko jazdcov, ktorí mysleli na etapový triumf. Napríklad Toms Skujinš v minulom roku vyhral na tomto podujatí tretiu etapu, ktorá zhodou okolností končila na krátkom kopci a vyfúkol triumf Petrovi Saganovi.
 
Vo vedúcej skupine jazdili na konci zástupcovia z tímov Lotto-Jumbo, Trek a BMC, ktorých kolegovia udávali tempo na čele balíka. A vďaka tejto aktivite si početná vedúca skupina udržiavala len 3-minútový náskok. Vpredu mal svojho zástupcu aj Tinkoff, ktorý tým pádom po predchádzajúcich etapách nemusel pracovať v pelotóne, ale Peter Sagan čakal na svoju príležitosť.
 
Lotto-Jumbo a Trek obraňovali vysoké umiestnenia svojich jazdcov v klasifikácii (Bennet, Stetina), tím BMC takisto myslel na dobrú pozíciu Brenta Bookwaltera, ale zároveň chcel ponúknuť šancu van Avermaetovi, aby mohol zabojovať o etapový triumf. Holandský celok sa neskôr schoval do balíka. Peter Sagan sa pohyboval na čele balíka, kde všetko kontroloval, a okolo seba mal niekoľko spolujazdcov, jedným z nich bol aj jeho brat Juraj.
 
Keď sa pretekári konečne dostali do nadmorskej výšky 2400 metrov, privítalo ich pomerne chladné počasie. Na miestami zasneženom území bolo 13 stupňov. V zadnej časti pelotónu sa nachádzali Erik Baška a Michael Kolář, pre obidvoch to boli v Kalifornii veľké previerky. 
 
Bitku o prvú horskú prémiu predviedli De Vos a Skujinš, úspešnejší bol kanadský jazdec. Obidvaja potom pokračovali vo svojej aktivite a na čele si vypracovali menší náskok. Aj na druhej vrchárske skúške bodovala táto dvojica, z pôvodného úniku sa k nim dostalo iba šesť jazdcov - Jones, Zandio, Wyss, Stuyven, Rathe a Bouet. Keďže potom nasledoval jednoduchý úsek, vedúca skupina sa znovu rozšírila do pôvodných rozmerov a 35 km pred cieľom mala k dobru 4:35. Po druhej horskej prémii vypadlo z balíka niekoľko jazdcov.
 
Na krátkom stúpaní, ktoré viedlo na rýchlostnú prémiu, zaútočil Toms Skujinš a bývalým kolegom z úniku sa vzdialil na 25 sekúnd. Po prémii sa k nemu pridali De Vos a Zandio. Hlavný balík mal už oslabené zloženie, zodpovednosť tu prebral tím BMC. Pelotón stále potreboval zmazať 3-minútové manko, vpredu sa ukazoval aj Juraj Sagan, ale utečencom chýbalo do cieľa už len 15 kilometrov.
 
Vedúca trojica to mala výborne rozohrané na etapový triumf, pelotón ich nemal šancu dobehnúť. Problémy im mohli spôsobiť jedine bývalí spolubojovníci z úniku, ktorí robili všetko preto, aby sa dostali na čelo pretekov. Ale už bolo neskoro.
 
O víťazovi etapy sa rozhodlo na cieľovom stúpaní, kde predviedol najlepší špurt Toms Skujinš, ktorý porazil Adama de Vosa a Xabiera Zandia. Peter Sagan prišiel do cieľa v hlavnom balíku, ktorý sa na záverečnom kopci natiahol, ale svetový šampión pred páskou nešprintoval a pokojne dokončil piatu etapu.
 
 
skujins 2016 kalifornia vitazstvo cptfg
Rovnako ako v 2. etape, Cannondale znova zdolalo Rally Cycling (© Casey B. Gibson 2016)
 
 
Druhý triumf na tomto podujatí vo svojej kariére vybojoval Toms Skujinš, lotyšský jazdec sa aj pred rokom tešil z úniku. Pelotón dnes nechal utečencom dostatočný priestor, hoci proti tomu bojoval najmä tím BMC. Vo vedúcej skupine sa odohral rozhodujúci atak na krátkom stúpaní na druhej rýchlostnej prémii, kde si trojica jazdcov vypracovala kľúčový náskok.
 
Poradie v celkovej klasifikácii sa nemenilo, vedenie si udržal Julian Alaphilippe. Petrovi Saganovi naďalej patrí zelený dres. Tinkoff dnes vyslal do úniku svojho pretekára a potom v pelotóne čakal, ako sa vyvinie situácia, keďže v predchádzajúcich vyčerpávajúcich dňoch jeho borci stále jazdili na čele balíka.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Toms Skujinš (víťaz)
"Nebolo jednoduché dostať sa do úniku, pretože každý vedel, že utečenci mohli bojovať o víťazstvo. Ja som sa dostal do tej správnej skupiny. Boli sme veľká skupina, kde nie každý jazdil naplno, ale v takomto početnom zložení niektorí jazdci sledujú iné záujmy. V závere sme nešli dostatočne rýchlo, najmä v zjazdoch sme strácali. Všimol som si, že niektorí z nás majú problémy s vysokou nadmorskou výškou. Vedel som, že ak chcem zvíťaziť, musím atakovať skôr, pretože na záverečných kilometroch by som musel odrážať jeden útok za druhým."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Tinkoff)
"Adam Blythe odviedol dobrú prácu, aby sa dostal do úniku. Bola to náročná etapa, v ktorej jazdci absolvovali veľkú dávku nastúpaných metrov. V hlavnom balíku sa dlhú dobu pohybovali Peter a Juraj Sagan, Gogl a Gatto, na čo sa dobre pozeralo. Nie som si celkom istý, čo sa stalo v závere, informácie o odstupe utečencov boli trošku mätúce. Desať kilometrov pred cieľom bolo jasné, že ich pelotón nechytí. Uvidíme, čo môžeme dosiahnuť v zajtrajšej časovke. Nemáme tu žiadnych špecialistov, ale v ďalších etapách nás čakajú zaujímavé výzvy."
 
 
Výsledky
1. SKUJINŠ Toms Cannondale Pro Cycling Team 5:54:45 20
2. DE VOS Adam Rally Cycling 00:00 10
3. ZANDIO Xabier Team Sky 00:08 5
4. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo 00:28  
5. RESTREPO Jhonatan Team Katusha 00:43  
6. SQUIRE Rob Holowesko-Citadel Racing Team 00:43  
7. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 00:43  
8. MCCABE Travis Holowesko-Citadel Racing Team 00:43  
9. DENNIS Rohan BMC Racing Team 00:43  
10. CRADDOCK Lawson Cannondale Pro Cycling Team 00:43  
27. SAGAN Peter Tinkoff 00:56  
74. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 03:32  
75. SAGAN Juraj Tinkoff 03:32  
139. BAŠKA Erik Tinkoff 18:21  
140. KOLAR Michael Tinkoff 18:21  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 24:01:45 5
2. STETINA Peter Trek - Segafredo 00:22  
3. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo 00:37  
4. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 00:40  
5. TEN DAM Laurens Team Giant - Alpecin 00:49  
6. POWLESS Neilson Axeon Hagens Berman 01:01  
7. DENNIS Rohan BMC Racing Team 01:01  
8. SáNCHEZ Samuel BMC Racing Team 01:01  
9. BRITTON Rob Rally Cycling 01:12  
10. ZUBELDIA Haimar Trek - Segafredo 01:15  
58. SAGAN Peter Tinkoff 21:57  
67. SAGAN Juraj Tinkoff 24:59  
80. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 34:06  
139. KOLAR Michael Tinkoff 1:09:40  
140. BAŠKA Erik Tinkoff 1:14:38  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Tinkoff 38
2. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 23
3. KING Benjamin Cannondale Pro Cycling Team 21
4. SKUJINŠ Toms Cannondale Pro Cycling Team 18
5. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 14
6. HUFFMAN Evan Rally Cycling 14
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih piatej etapy
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Na cyklistov čaká dlhá etapa, ktorá ich pozvoľným stúpaním dostane do vysokej nadmorskej výšky. V záverečnej tretine sa jazdci dostanú na zvlnený terén, kde sa nachádzajú tri menšie kopce, ale po celodennej zaberačke budú pre mnohých pretekárov vyčerpávajúce. Cieľová páska sa nachádza na stúpaní s priemerom šesť percent, na svoje si znovu prídu výbušní jazdci. Do veľkej pohody a formy sa dostal Peter Sagan, ktorý má ďalšiu výbornú príležitosť, aby rozšíril svoju víťaznú sériu v Kalifornii. Vo včerajšej etape ukázal Greg van Avermaet, že po súťažnej prestávke je pripravený bojovať o etapový triumf, na cieľovom kopci môže dostať chuť na bonusové sekundy Julian Alaphilippe. Na zaujímavom profile však nie sú bež šance ani utečenci. Tím Etixx - Quick-Step v predchádzajúcej etape  vedúca skupina príliš nezaujímala, keďže nikto z nich neohrozoval vedúcu pozíciu Alaphilippa. Dnes to môže byť iné, francúzsky jazdec sa môže zamerať na etapový triumf. Jazdci z Tinkoffu už niekoľko dní tvrdo pracovali pre Petra Sagana, čo je veľmi vyčerpávajúce, ale zároveň povzbudzujúce, pretože svetový šampión je úspešný. V pelotóne by mal jazdiť aktívne aj BMC, takže od týchto troch zoskupení bude záležať, či na konci uvidíme špurt do kopca, alebo radosť utečencov.              
 
 
Stúpania v etape:
1 20 60 km: Kirkwood (3,9 km; 6,3 %)
2 20 48 km: Carson Pass (4,7 km; 4,6 %)
2 20 Cieľ: South Lake Tahoe (1,7 km; 5,9 %)
počet nastúpaných metrov: 4054
 
 
etapa 5
profil etapy (© amgentourofcalifornia.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop