Kalifornia: Dennis ovládol časovku, ale Alaphilippe žltý dres ubránil, P. Sagan 23.

20.5.2016, 20:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
6. 20.5. rovinata etapa ciel rovina Folsom > Folsom 20,3 km Dennis
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
 
Vo Folsome sa šla takmer úplne totožná časovka aj pred dvoma rokmi a triumfálnym spôsobom tu vyhral Bradley Wiggins. Vtedy ešte jazdec Sky porazil o 44 sekúnd Rohana Dennisa a o 52 Taylora Phinneyho. Dnes sa očakávalo, že im takúto nakladačku určite nedá, ale všetci dúfali, že pôjde naplno. To sa zrejme aj stalo, ale olympijský víťaz v tejto disciplíne hneď v úvode svojej jazdy zlomil aerodynamické riaditká svojho špeciálu a musel meniť bicykel. Bolo po boji o popredné priečky, a tak si už iba veľmi dobre zatrénoval a určil si za cieľ predbehnúť Marka Cavendisha, ktorý štartoval minútu pred ním. To sa mu hravo podarilo.
 
Hneď v úvode štartovala aj dvojica Erik Baška - Michael Kolář, ktorá tvrdo makala na Petra Sagana, a tak figurovala na konci výsledovej listiny. Dnes predviedli pekné výkony. Mišo zaznamenal čas 27:25, Erik 27:58. V prvej polhodine bol dokonca od Kolářa rýchlejší iba kolega Oscar Gatto.
 
Pre Wigginsa bolo útechou, že jeho meno predsa len svietilo pri predbežnom lídrovi po dojazde prvej tridsiatky pretekárov. Čas 26:28 dosiahol jeho parťák, fantastický dráhový cyklista a niekoľkonásobný medailista z MS na dráhe Andrew Tennant. To však trvalo iba krátko a až 38 sekúnd mu nadelil neznámy Američan Ben Wolfe z Jelly Belly. Wiggins ale mal ešte v zálohe Owaina Doulla, ďalšieho borca zo svojho kvarteta, s ktorým získal striebro v stíhacích pretekoch družstiev na marcových MS v Londýne. Nesklamal a zaradil sa do čela výsledkovej listiny s časom 25:21.
 
Následne prišiel na rad aktuálny majster sveta Vasil Kirienka (Sky) a napriek menším zraneniam z pádu v druhej etape zaokrúhlil nový najrýchlejší čas na 25 minút. Napokon sa ukázalo, že ťažký pád v zjazde ho zrejme naozaj limitoval, pretože Taylor Phinney (BMC) ho dokázal poraziť až o 24 sekúnd a týmto výkonom si už rázne povedal o víťazstvo v etape. Kirienku vzápätí zdolal aj Sören Kragh Andersen z Giantu. Mladý Dán mal v minulosti pekné výsledky, ale že bude takýto rýchly nikto nečakal.
 
O 23:16 nášho času odštartoval náš hrdina. Vieme, že Peter Sagan vlani boj proti chronometru vyhral, ale bolo to iba desať kilometrov v okolí Big Bear Lake. Na tejto trati pred dvoma rokmi skončil pätnásty. Po prvej polovici to vyzeralo na podobný výsledok. Priebežne bol piaty. V cieli napokon stratil 1:07 na Phinneyho a zaradil sa na siedmu pozíciu, z ktorej ho postupne zosúvali ďalší jazdci v cieli. Starší z bratskej dvojice Juraj bol o 2:22 pomalší od amerického lídra a vyzeralo to na umiestnenie vo štvrtej desiatke.
 
Pred štartom pretekárov v Top 10 celkového poradia ešte zaujal priebežným piatym miestom Jurgen Van Den Broeck (Kaťuša), ktorý sa už roky trápi a konečne zajazdil niečo slušné. Po polovici trate dokonca viedol, ale sily si nerozložil úplne správne.
 
Na 11. a 12. pozícii v GC boli po piatich etapách lídri domáceho Cannondalu Andrew Talansky a Lawson Craddock, teda ľudia, od ktorých sa čakal atak na celkové víťazstvo, ale doteraz boli malým sklamaním. Dnes sa to snažili odčiniť a urobili to perfektne. Craddock zajazdil čas na úrovni Kirienku a Talansky s 24:33 dokonca prekonal Phinneyho a zaradil sa do čela! Bol to mohutný atak zelených mužov na Top 10, v prípade Talanskeho aj na Top 5.
 
Najväčším favoritom bol siedmy muž poradia Rohan Dennis a Austrálčan papierové predpoklady potvrdil. Vyhral v čase 24:16. Nedosiahol čas Wigginsa spred dvoch rokov, ale to sa ťažko porovnáva. Talanskemu dal 17 sekúnd.
 
Takmer všetci ľudia z Top 10 predvádzali výkony, ktoré boli na hranici ich možností. Predsa len, boj o celkový triumf mimoriadne motivuje. Piati ale predsa len stopky neoklamali a podľa predpokladov rátali straty. Boli to Britton, Zubeldia, Ten Dam i Bennett a domácim sklamaním bol najmä druhý muž poradia Peter Stetina, ktorý z časovkárskeho BMC prestúpil do Treku a dnes zajazdil až 47. čas, čím padol až na 13. miesto.
 
Julian Alaphilippe nechcel dopustiť ďalšie sklamanie na týchto pretekoch a tento ročník už vyhrať. S najväčšou pravdepodobnosťou sa mu to podarí, pretože dnes ho klasifikovali na ôsmom mieste so stratou 45 sekúnd, teda o 16 menej ako si predstavoval Dennis. Vlaňajší suverén úvodnej časovky TdF v Utrechte sa posunul na druhú pozíciu a na tretiu sa dostal jeho kolega z BMC Brent Bookwalter. Budú mať čo robiť, aby na mladého Francúza ešte niečo vymysleli.
 
Skúsení borci z tímov World Tour postupne povyhadzovali z Top 10 všetkých domácich matadorov z "nižších líg" a ostal tam iba mladý Neilson Powless z Axeonu, líder súťaže do 23 rokov. Určite si tento druhoročák pýta angažmán vo veľkej cyklistike, veď doteraz ešte nikdy neštartoval na pretekoch vyššej kategórie ako 2.2 a na slávnom podujatí si ide po piate miesto!
 
Alaphilippe sa podobne ako včera aj dnes priblížil k Saganovi v bodovacej súťaži, ale takto by to mohol robiť ešte štyri etapy a aj tak by ho nedostihol. Po dnešku má stále úradujúci kalifornský kráľ náskok dvanástich bodov.
 
Slováci dnes dopadli tak ako sa očakávalo. Petrovi Saganovi predsa len chýbala explicitná motivácia a zajazdil svoj vysoký štandard. Na Dennisa stratil toľko koľko na Wigginsa pred dvomi rokmi. Boj Slovákov mimo našej superstar vyhral Juraj Sagan, ktorého klasifikovali na 61. mieste. Lepší výsledok v časovke ešte medzi profesionálmi nedosiahol. Kolář skončil 75., Baška 93. a M. Velits 101.
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Patxi Vila (DS Tinkoff)
"Pre našich jazdcov to bol trošku deň na obnovenie síl. V nasledujúcej etape sa pre nás rysuje ďalšia príležitosť, ale už sa začína prejavovať únava. Uvidíme, ako sa budú naši chlapci cítiť na štarte, podľa toho prispôsobíme taktiku. S dvomi víťazstvami a zeleným dresom musíme byť spokojní s vývojom pretekov. V tíme je dobrá atmosféra, pretože všetci jazdci sa na trati obetujú pre Petra. Sme veľmi spokojní nielen z hľadiska výkonnosti, ale aj z atmosféry, ktorá v tíme panuje."
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Rohana Dennisa (víťaz)
"Keď som preťal cieľovú pásku, bol som si istý, že môj čas nikto neprekoná. Postupne fúkal čoraz silnejší vietor, čo bola moja výhoda, pretože Alaphilippe je menší jazdec. Som spokojný, vyhral som etapu, ale na žltý dres to nestačilo. Teší ma, že to bola jedna z mojich najlepších časoviek. Pred predposlednou etapou ma varovalo veľa ľudí. Na unavený pelotón môžu mať pripravené kopce obrovský vplyv, ak sa tak stane, uvidíme, či sa mi naskytne šanca zabojovať o žltý dres."
 
 
Výsledky
1. DENNIS Rohan BMC Racing Team 24:16 20
2. TALANSKY Andrew Cannondale Pro Cycling Team 00:17 10
3. PHINNEY Taylor BMC Racing Team 00:20 5
4. KRAGH ANDERSEN Soren Team Giant - Alpecin 00:33  
5. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 00:43  
6. KIRYIENKA Vasil Team Sky 00:44  
7. CRADDOCK Lawson Cannondale Pro Cycling Team 00:44  
8. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 00:45  
9. VAN DEN BROECK Jurgen Team Katusha 00:49  
10. POWLESS Neilson Axeon Hagens Berman 00:52  
23. SAGAN Peter Tinkoff 01:27  
61. SAGAN Juraj Tinkoff 02:42  
75. KOLAR Michael Tinkoff 03:09  
93. BAŠKA Erik Tinkoff 03:42  
101. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 03:47  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 24:26:46 5
2. DENNIS Rohan BMC Racing Team 00:16  
3. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 00:38  
4. TALANSKY Andrew Cannondale Pro Cycling Team 00:47  
5. POWLESS Neilson Axeon Hagens Berman 01:08  
6. CRADDOCK Lawson Cannondale Pro Cycling Team 01:17  
7. SáNCHEZ Samuel BMC Racing Team 01:17  
8. TEN DAM Laurens Team Giant - Alpecin 01:24  
9. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo 01:45  
10. VAN DEN BROECK Jurgen Team Katusha 01:48  
55. SAGAN Peter Tinkoff 22:39  
68. SAGAN Juraj Tinkoff 26:56  
82. VELITS Martin Etixx - Quick-Step 37:08  
137. KOLAR Michael Tinkoff 1:12:04  
139. BAŠKA Erik Tinkoff 1:17:35  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter Tinkoff 38
2. ALAPHILIPPE Julian Etixx - Quick-Step 26
3. DENNIS Rohan BMC Racing Team 24
4. KING Benjamin Cannondale Pro Cycling Team 21
5. BOOKWALTER Brent BMC Racing Team 20
6. SKUJINŠ Toms Cannondale Pro Cycling Team 18
 
 

 
 
Krátke preview etapy:
Priamočiara časovka v okolí jazera Folsom urobí radosť špecialistom na jazdu proti chronometru, pretože obsahuje len málo technických úsekov a je vhodná pre silné motory. Bude mať dopad na celkovú klasifikáciu a hlavná pozornosť bude smerovať na Juliana Alaphilippa a Rohana Dennisa. Austrálsky jazdec je jasne najlepším časovkárom spomedzi jazdcov na GC, na 20-kilometrovej trati však musí vynulovať minútové manko, ktoré ho delí od francúzskeho súpera. Alaphilippe nie je žiadnym vychýreným jazdcom v tejto disciplíne, ale vo svojej aktuálnej forme urobí všetko preto, aby minimalizoval svoje straty. Výbornú časovku majú Bradley Wiggins, Vasil Kiryienka, Andrew Talansky a Taylor Phinney, uvidíme, ktorí z nich sa bude na trati cítiť najlepšie. Peter Sagan tu v minulej sezóne vyhral skrátenú, 10-kilometrovú verziu, pred dvomi na pôvodnej trase vybojoval pätnáste miesto.        
 
 
etapa 6
profil etapy (© amgentourofcalifornia.com)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop